Uusliberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallinen yhtenäisyys

Suomen yhtenäisyys koetuksella

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlitaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Kansan yhtenäisyys on ollut pahasti koetuksella viime aikoina. Merkittävinä tekijöinä yhtenäisyyden heikentymiseen ovat nationalismin nousu ja siihen liittyvät suvaitsevaisuuskiistat sekä taloudellinen eriarvoisuus. Tässä kirjoituksessa pohdin syitä näiden ongelmien kärjistymiselle. 

Erkki Tuomioja teki odotetun ehdotuksen kansakunnan eheyttämiseksi

(Uutisointi kertoi * edustaja Tuomiojan Seinäjoella – kauas ulottuvilla lakeuksilla – esittäneen räväkän vedon; nyt on julkituotu ajatus yhdistää ensi alkuun kolmen merkittävän puolueen eduskuntatavoiteohjelmat, seuraaviin vaaleihin mennessä)

Suomalainen sisu - hukattu kansallishyve

"Sisun käsite on osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Käsitys, että suomalaiset ovat pitkälti luonnon­olojen vuoksi sisukkaampia kuin useimmat muut kansat, tuli laajalti tunnetuksi 1900-luvun alku­vuosi­kymmeninä, mihin vaikutti erityisesti suomalaisten kestävyys­­juoksijoiden suuri menestys olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä urheilu­kilpailuissa. Entistäkin tunnetummaksi käsite suomalainen sisu tuli sittemmin talvisodan aikana.

Rajat kiinni! -miekkari Oulussa sekä rakentava vuoropuhelu

Pidimme viikonloppuna Oulussa Rajat kiinni! -tapahtuman. Tapahtuma onnistui erinomaisesti; minkäänlaista hämminkiä ei ollut, viranomaiset kiittelivät hyvästä tapahtumasta ja Joulun kiireistä huolimatta paikalle ilmaantui runsaasti toista sataa henkilöä. Tapahtumassa uskalsi moni kertoa mielipiteensä huolimatta usein vaikeistakin aiheista ja ajatustenvaihto hoidettiin asiallisesti sekä rakentavasti. Tätä lisää.

Miten talvisodasta tuli Talvisota

- Miten talvisodasta tuli Talvisota? -

Motto:

”Sisäpuolelta tarkasteltuna historia on aina

pimeässä ruuansulatusjärjestelmässä tapahtuva

sekasotku, hyvin erilainen kuin se helposti

tunnistettava lehmä, jota historioitsijat

tarkastelevat kaukaa niityllä”

- Dan Simmons-

*

Tutkimushypoteesi:

Varo vaurastumista - maastamuutto odottaa!

Kansallinen identiteetti - olkoon se nyt vaikka suomalaisuus - velvoittaa toimimaan maansa parhaaksi. Näin ainakin olen ymmärtänyt ja reippaasti myös oppina saanut niin lapsuusperheessäni, koulussa ja työelämässä. Toisaalta jotkut haluavat irtautua ja etsiä vaihtoehtoja.

Pumpulista Mustan Aukon reunalle

Tänä herran vuonna 2014 lähestymme jälleen myös demokratiaksi kutsutun edustuksellisen, kestävän hallinnon ja ihmisten henkilökohtaisen vapauden nielaisevan Mustan Aukon reunaa, josta paluuta ei ole. Ellemme aloita käännöstä tämän vuoden Europarlamenttivaaleissa ja ensi vuoden eduskuntavaaleissa, niin vauhtimme kohti perikatoa kiihtyy vain.

 

Vain demarkia synnyttää rakkauden maailmaan

Frank Martela on varsin sydämellinen, hyvä jätkä, varmasti fiksumpi, mukavampi ja muutenkin filmaattisempi kuin minä. Silti ei auta kun ottaa hevosta hännästä ja antaa hieman palautetta. On nimittäin puhuttava oikeudenmukaisuudesta hieman tarkemmin.

Kiakkovieraat ja kansallinen yhtenäisyys

Kiakkovierasjuhlat, valtakunnan ykkösuutinen. Paljon on puhuttu joidenkin kiakkovieraiden väkivallasta, poliisin väkivallasta ja niiden oikeutuksesta. On puhuttu mielenosoittajien motivaatioista ja siitä, että mukana oli monenlaista porukkaa. On pohdittu, oliko mielenosoittajilla joku sanoma vai olivatko he ennemmin ryyppäämässä ja riehumassa ihan huvin vuoksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä