Uusliberalismia

Kaikki blogit puheenaiheesta Bioliuotus

Talvivaaran paikalle uuden sukupolven sellutehdas

Tämä blogin otsikko ei suinkaan ole huumoria. Lopullinen kimmoke tähän kirjoitukseen tuli oheisesta lehtijutusta, josta käy entistä selvimmin ilmi, ettei Talvivaara tuolla menolla enää kauan pysy pystyssä. "Bioliuotus" on ja oli hieno keksintö, mutta se vaan ei kertakaikkiaan tahdo toimia Suomen ilmastossa (korkeintaan jossain Pohjois-Afrikassa, missä on riittävästi lämpöä/haihduntaa).

Yritys- ja ympäristösaneeraukseen

Eilisillan MOT vahvisti kaikki aavistukset ja käsitykset, joita monilla on ollut bioliuotuksen suhteen jo pidemmän ajan. Prosessi toimii laboratoriossa, muttei käytännössä, Pohjolan ulkoilmassa. Eteläafrikkalaisen kaivosalan asiantuntija kommentti oli ehkä paljastavin: noin suuressa mittakaavassa bioliuotus voisi ehkä toimia jossain Pohjois-Afrikassa, jossa ei ole sadantaa eikä pakkasta..Järkeenkäypä.

Bioliuotus on perästä

"Biokasaliuotus on kustannuksiltaan edullinen prosessi, joka tarvitsee toimiakseen vain ilmaa, vettä ja mikrobeja. Prosessin vaatimat investoinnit ja käyttökustannukset ovat pienemmät kuin perinteisillä sulatus- ja jalostusprosesseilla, minkä lisäksi biokasaliuotus on niitä puhtaampi ja ympäristöystävällisempi teknologia" (Lähde: www.talvivaara.com).

Talvivaara - juosten kustu..

Kirjoitin viime joulukuussa varsin myönteisen blogin Talvivaarasta, koska tuntui siltä että oikein joukolla oltiin lyömässä lyötyä enkä ole ikinä pitänyt sellaisesta. Viimeiset, varsin vakavat tapahtumat vahvistavat (myös minulle) sitä käsitystä, että "kaivos" (itse asiassa ulkoilmassa tapahtuva jättiläismäinen teollisprosessi/avotehdas) on alunperin suunniteltu täysin päin mäntyä. Näinhän joskus tapahtuu kun verbaalilahjakkaat insinöörit innostuvat uudesta prosessista, silmät rahasta kiiluen.

Talvivaara

Minulla oli mahdollisuus, erään asiantuntijaryhmän kanssa, tutustua perusteellisesti Talvivaaran nikkelikaivokseen. Kaivoksen ympäristöpäällikkö, biologi Veli-Matti Hillan esityksen ja kaivosesittelyn jälkeen ainakin blogisti ajattelee toiminnasta positiivisemmin kuin aiemmin (samalla on syytä mainita, että minunkin varma "mielipiteeni" oli siis syntynyt yksinomaan median otsikoista). Käy hieman sääliksi, että niinkin suuri yritystoiminta on joutunut kohtuuttoman huonoon valoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä