Uusliberalismia

Voiko Ruotsi oppia mitään?

Minua on aina hämmästyttänyt ruotsalaisten huono suomen kielen taito. Olemme sentään naapurimaa. Suomi voi tuntua vaikealta ja englanti on helpompaa ja tarpeellisempaa, mutta sittenkin. Asuessani Ruotsissa vuosina 1989-90 ihmettelin, kuinka harva ruotsalainen kertoi käyneensä Suomessa - edes risteilyllä.

Asia sai hieman valaistusta, kun pääsin Sveriges TV:n kuvausryhmän kanssa käymään koulussa Tukholman esikaupunkialueella Tumbassa. Järjestys oli niin huono, ettei mistään opiskelusta voinut tulla mitään. Samaan suuntaan on edetty Suomessa jo parikymmentä vuotta.

Ylioppilas Haavisto kysyy blogissaan, mitä Suomi voisi oppia Ruotsista. Ainakin sen, ettei Anders Borgilta kannata kinuta rahaa. Rahaa pitäisi olla Oslossa eli lycka till.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Keijo Koponen

Ruotsalaiset eivät ole kiinnostuneita Suomesta. Siinä missä Suomen media kertoo päivittäin uutisia Ruotsista, niin Suomen tapahtumia ei kouluammuskeluja lukuunottamatta yleensä mainita Ruotsin lehdistössä.
Harva ruotsalaisnuori tietää kuka on Suomen presidentti, pääkaupungin nimikin voi tuottaa ongelmia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Jukka Johansson

Keijo Koponen

Onko Ruotsin kouluopetus todellakin noin huonossa kantimissa?

Jarmo Makkonen

Koska Haaviston blokiin ei voi vastata niin vastaan tässä että Suomi voisi oppia ainakin Ruotsin kielipolitiikasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siitä vaan Osloon. Pyytäkää Fazerin Pekka Rantalalta Angry Birds-karkkeja mukaan. Jos niitä ei vielä ole, Fazerin Sininen käy aina. Tai jos niitä minttusuklaita on vielä.

J. Gagarin

Ruotsalaisten henkinen etäisyys Suomesta on samaa luokkaa kuin suomalaisten etäisyys vaikkapa Latviasta tai Liettuasta. Suomessa puolestaan Ruotsi tuntuu oman maan jatkeelta.

Ruotsalaisten käsitys suomalaisesta yhteiskunnasta ja arjen todellisuudesta on oikeansuuntainen, mutta liioiteltu.

Suomi on väkivaltaisempi kulttuuri, suomalaiset ovat hiljaisempia (selvinpäin) ja rankempia rähinäviinan ryyppääjiä kuin ruotsalaiset, mutta kyse on sittenkin vain vivahde-eroista. Samoin kuin taloudenkin kohdalla; Suomi on yleensä karvan verran jäljessä Ruotsista lähes kaikissa talouden tasoa mittaavissa indikaattoreissa, mutta karvahan on aika ohut. Ruotsissa sen sijaan uskotaan, että olemme jossain paljon paljon alempana.

Jonkin verran ruotsalaisten ennakkokäsitykset suomalaisista vääristyvät sen populaation käytöksen vuoksi, joka muutti Ruotsiin suuressa muuttoaallossa 60-luvun lopulla. Heillä oli ainakin alkuvuosina todella pahoja sopeutumisvaikeuksia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuulitko nämä jutut Leningradin reissulla?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset