Uusliberalismia

Markka takaisin? Avataanpa tätä hieman

Paluu omiin valuuttoihin on Puheenvuoron kestoaiheita. Tänäänkin Seppo-Juha Pietikäinen nostaa esille saksalaista keskustelua Kreikan erottamisesta eurosta. Mietitäänpä hieman laajemmin, mistä on kysymys.

Suurvaltapoliittisesti on kysymys uudesta mannermaan sulkemuksesta, jolla manner-Euroopan valloittanut Napoleon yritti eristää maailman merireittejä hallinneen Englannin omista uusista alusmaistaan. Olennaista on se, että Kreikan ja Suomen ympärillä on pienten saarten labyrintti. Pienessäkin veneessä voi salakuljettaa matkalaukuittain käteistä. Tuohon touhuun ei pääse kiinni edes satelliittivalvonnalla.

Kun puhutaan valuuttauudistuksista, meidän on hyvä muistaa, että Neuvostoliiton ja itäblokin todellinen valuutta oli dollari. Yhdysvaltain viranomaiset pohtivat jo 1970-luvulla, mihin käteisiä taaloja hävisi kierrosta valtavia määriä. Selvitysten jälkeen päädyttiin siihen, että niiden oli pakko olla Neuvostoliitossa patjojen alla. Puolassa dollarin asema oli niin virallinen, että turisteille tarkoitettuja valuuttakauppoja oli sielläkin, missä turisteja ei käynyt koskaan. Niissä myytiin esimerkiksi lännessä valmistettuja pesukoneita ja kahvinkeittimiä, joita ei yhdessäkään zlotyillä toimivassa kaupassa ollut.

Uusi markka tai drakma johtaisi tällaiseen kovan valuutan ja roskarahan järjestelmään. Ruotsia pidetään esimerkkinä oman rahan autuudesta, mutta surullinen totuus on, että kruunu on vain tapa kiristää Ruotsin pöhöttynyttä virkakuntaa. Ruotsin virkamiesten palkkojen ostovoima voitaisiin nimittäin helposti pudottaa lyhyessä ajassa puoleen nykyisestä. Niin sanotusti nappeja painamalla. Mutta siihen ei toistaiseksi ole aihetta, koska ruotsalaiset ovat pitkään osanneet pysyä puolueettomina ja suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella.

Napoleonin ja Hitlerin suuret suunnitelmat kaatuivat lopulta siihen, että molemmilla oli vahva vihollinen sekä lännessä että idässä. Samaan kysymykseen ratkeaa myös rehniläisen keskusvallan tulevaisuus. Esimerkiksi Lipposen kaasuputkihanke sitoo EU:n ja Venäjän talouksia toisiinsa, mutta kaikki tavallinen kaupankäynti on äärimmäisen vaikeaa viisumipelleilyn ja tullimuurien takia. Venäjän hallitus saa mitä haluaa, mutta nälkä saattaa kasvaa syödessä. Venäjällä on varmasti voimia, jotka haluaisivat nähdä EU:n hajoavan eri roskavaluutoilla pelaileviksi riiteleviksi kuppikunniksi.

Uusi markka olisi monelle venäläiselle varmasti tervetullut hanke. Kiinteistökupla posahtaisi ja ne ostettaisiin pois kuleksimasta. Talouksien yhdentyessä palkat ja ennen kaikkea eläkkeet asettuisivat lähelle venäläistä tasoa. Mikä onkin sinänsä kohtuullista.

Me suomalaiset olemme - taas kerran - tilanteessa, jossa meidän odotetaan istuvan joko Saksan tai Venäjän polvelle. Suomalainen herkkäuskoisuus on hieno asia, mutta joskus täytyy kasvaa aikuiseksi ja ottaa vastuuta.

Äänestä Soinia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kreikassa varjovaluutat ovat jo melko yleisiä. Erilaisia aikapankkijärjestelmiä on käytössä vähän jopa Ateenaa ja Tessalonikia pienemmissäkin pitäjissä.

Meidän asuntokupla on taas sellainen, mitä ei "osata" nähdä, siihen liittyvät indikaattorit eivät kerro meille tarpeeksi. Ja miten voisikaan 20-30 vuoden lainalla piirtää tämän sirkuksen kehityskulun, kun Merkozyltä menee uusien juonien punomistiheyteenkin tuo määrä vuorokausissa, ellei joskus jopa tunneissa.

Millä tavoin mitataan esimerkiksi vaara saada astmapotilaita ja muita hengityssairauksista kärsiviä tulevina vuosina kun viettävät aikaa hometaloissa, -kouluissa ja -päiväkodeissa? Lainamäärien kasvua ja Euroopan korkeimpia ikääntymisvaaran maihin lukeutuvaa Suomea kun sovittelee samaan kuvaajaan niin lopputulos on hälyyttävä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikä on aikapankkijärjestelmä? Tuossa on syitä, miksi velkakuplat päättyvät kai useimmiten sotaan. Jälleenrakennus on sitten taas sitä iloisen talouskasvun aikaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

...eikä verottaja huomaa mitään. No joo ei kukaan huomannut sitäkään, että Putin hotkaisi mennessään suomalaisten ja norjalaisten voit : D

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Asuntokuplasta: Vantaan Tikkurilassa uusi yksiö maksoi vuosi sitten 203.000 euroa, alle 40 neliötä. Sillä saa melkein pari tavallista omakotitaloa mm. Porista.

Olli Pusa

Mutta Vantaahan on täysin rakennettu. Siellä ei enää ole rakentamiskelpoista maata, minkä huomaa kun liikkuu kapungin loputtomissa betonikanjoneissa. On selvää, että niukkuushyödykkeen hinta nousee raketin lailla. Tietenkin on olemassa teoreettinen toinekin vaihtoehto. Kaupungin päättäjät ovat luoneet tonttipulan vedättääkseen rakentajien voittoja ylöspäin vastineeksi puolueiden rahoittamisesta. Mutta eikö tuo ole aika teoreettinen vaihtoehto?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansa pakkautuu Helsingin ympärille. Täytyyhän virkamiehille ja eläkeläisille tuottaa palveluja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Porin kaupungin pitäisi ehkä paremmin markkinoida Olkiluodon ydinvoimalatyömaan läheisyyttä : D

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Aristoteles sanoi eläessään kerran: "Tuokaa minulle tarpeeksi pitkä sauva ja minä käännän koko planeettaa."

Markkaa on kaukaa haettu (takaisin), mutta ei sellaisella liikkeellä kuitenkaan maapalloa vivuta sijoiltaan.

Elämällä on taipumusta jatkua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset