Uusliberalismia

Laumasielujen vuosi 2011

Sosialismi nousi amerikkalaisten suosioon, kertovat Arhi Kuittinen ja Taloussanomat. Tuosta uutisesta on hyvä lähteä purkamaan sitä, mitä meilläkin tapahtui vuonna 2011. Internet on vapaus, mutta samalla se tarkoittaa usein tuntikausien yksinäistä pohdiskelua hiljaisen näyttöruudun ääressä. Kun työttömyys tai turhautuminen omaan työhön ja kiristyvään työelämään vaivaa hirvittävän monia, netti on hyvä tapa etsiä laumaa, jonka sekaan piiloutua.

Kaikki yhteiskunnat ja poliittiset järjestelmät tarvitsevat laumasieluja pysyäkseen pystyssä. Nokialainen Suomemme on rakennettu sen varaan, että vyörymme autoilevina laumoina kauppakeskuksiin ostamaan aina uudet kiinalaiset rätit ja muuta mukavaa. Kas, sen saman amerikkalaisen unelman, jota myös 95 prosenttia telkkarin tarjonnasta parhaansa mukaan pönkittää. Keeping up with the Joneses.

Mihinkään muuhun meitä ei itse asiassa enää tarvitakaan, mutta luulot ovat monella siitä huolimatta vielä suuret. Parikymmentä vuotta sitten kouluihin ja sitä kautta kaikkialle yhteiskuntaan levinnyt nokialainen ylemmyys ja omahyväisyys antaa todella huonot eväät menestyä tämän päivän maailmassa, sen huomaa täällä Puheenvuorossa päivittäin. Nokian aikakauden kammottavin perintö on vakaa usko siihen, että oikeassa laumassa oleminen riittää. Tuosta harhasta olemme kärsineet ja saamme vielä kärsiä paljon.

Vuosi 2011 jää aikakirjoihin velkakriisin ja eurooppalaisen demokratian rapautumisen jollei tuhoutumisen vuotena. Molemmista ilmiöistä saamme kiittää laumasieluja, joille oma etu on aina rakkaampi kuin vastuun ottaminen esimerkiksi suu avaamalla. Moni tietää toimivansa väärin, mutta juoksee silti lauman mukana.

Nokia-suomalaisen pienissä aivoissa ihminen ei saa koskaan erottua laumasta, ja suuri lauma voittaa aina pienen lauman. Juuri mitään muuta ei Puheenvuorossa ole saatu irti kevään vaaleista ja sen jälkeisestä hallituksen politiikasta. Syy ei silti ole meidän. Hallitus on antanut tekemisistään aivan liian vähän tietoa, jotta voisimme sen toimintaa täällä arvioida.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pertti Metsä

Minulla on Samsungin puhelin. En ole huomannut laumailmiötä tämän tiimoilta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Vuosi 2011 jää aikakirjoihin velkakriisin ja eurooppalaisen demokratian rapautumisen jollei tuhoutumisen vuotena. Molemmista ilmiöistä saamme kiittää laumasieluja, joille oma etu on aina rakkaampi kuin vastuun ottaminen esimerkiksi suu avaamalla. Moni tietää toimivansa väärin, mutta juoksee silti lauman mukana."

Siinäpä se eurooppalainen rappio pähkinänkuoressa. Kirjoituksen tilanneanalyysi on kokonaisuudessakin hyvä.

Taloudellinen toimeliaisuus ja innovatiivisuus rappioitui Suomessa yritteliäisyyden tuhoamisena 90-luvun lamassa ja sitä linjaa jatketaan edelleen. Tämän maan johto ei näemmä tarvitse itsenäisia ajattelijoita ja toimijoita, laumat on helpompi hallita.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Melkein puolet ihmisistä on keskimääräistä massaihmisempiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset