Uusliberalismia

Tanskan hallituksesta tuli pankki

Tanskan hallitus keräsi eilen sijoittajilta lainahuutokaupoissa 2,32 miljardia Tanskan kruunua eli noin 310 miljoonaa euroa. Korko oli ensimmäistä kertaa negatiivinen eli kolmekuukautisissa papereissa - 0,21% ja kuusikuukautisissa - 0,07%.

Te pankki-ihmiset ja talousviisaat, mitä järkeä tässä on? Eikö nyt ole niin, että sijoittajat ovat tallettaneet rahansa Tanskan hallituksen huostaan? Onko Tanskan hallitus pankki, joka perii talletuksista palvelumaksua?

Valtiollistuneita pankkeja ja pankkitoimintaa harjoittavia valtioita ei näköjään voi erottaa toisistaan enää mitenkään. Ne kaivavat kuluihinsa miljardeja toistensa taskuista täysin vapaasti sitä mukaa kun rahaa vain jossain tai jollain on. Kun pelimerkit loppuvat, "riippumaton" eli äänestäjien ja kansalaisten ulottumattomissa oleva Euroopan Keskuspankki taikoo niitä hihastaan lisää. Tätä sekoilua kutsutaan "rahoitusjärjestelmäksi," jonka puolesta meidän pitäisi kaikkien taistella.

Ne ovat keksineet tuolileikin, jossa musiikki soi ikuisesti : D

 

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,806288,00.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Matti Jalagin

Ehkä muiden valtioiden papereilla häviää enemmän, jolloin tuo on parasta A-lk:aa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin tietysti. Minä kuulun markkinauskovaisten koulukuntaan ja luotan siihen, että sijoittajat ovat näissä asioissa oikeassa. Heillä on käytössään paras asiantuntemus - tai siis paras, jonka rahalla saa ; )

Matti Jalagin

Alkanee olla markkinauskovaisellakin usko koetuksella, kun joutuu punnitsemaan sitä, mihin sijoittamalla häviää omiaan vähiten?

Toisaalta merkkihän tuo etumerkki vain on ja pelkästään numeroilla on merkitystä.

Olen lukenut satoja kommentteja viimeisen vuoden aikana, joissa kansalaiset aidosti ihmettelevät puhetta rahan puutteesta, kun sitä voi aina joku näpytellä lisää.

Ehkä kansojen on taas aika ottaa vastaan muutakin kuin mannaa ja alkaa alusta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uskoni on vahva. Mutta jos rahaa olisi, tallettaisin sen mieluummin naapurin pizzerian kassalippaaseen kuin pankkiin.

Kyllä minäkin välillä tosissaan ihmettelen. Mutta ainahan voi elvyttää ja onhan meillä vielä iloinen pitkätukka Anders Borg : D

K Veikko

Jos tuo laina oli Tanskan kruunun määräinen, pitää korosta euroissa puhuttaessa muuntaa lainan pääoma vastaavan DKK/EUR -futuurin arvolla tähän päivään.

Olli Pusa

Valtiot eriytyvät. Osasta tulee pankkeja, joihin rahat talletetaan. Tanska on valinnut sen tien. Ei negatiivinen korko mikään outo ilmiö ole. Joutuihan esimerkiksi Sveitsissa joskus maksamaan siitä, että talletti rahaa pankkiin. Ideana oli, että muissa vaihtoehdoissa häviäisi enemmän. Ehkä valuutta liittyy jotenkin asiaan?

Suomi taas on valinnut riskirahoituslaitoksen profiilin. Lainaa rahaa markkinoilta positiivisella korolla ja välittää sitä edelleen lainaamalla hyvin riskialttiille lainanottajille. Onneksi tuota toimintaa Suomen hallituksessa johtavat taitavat ihmiset, joilla on jo koulussa havaittu ylivertainen lahjakkuusprofiili, joilla on perusteellinen koulutus riskirahoitussfirman johtamiseen ja vuosikymmenien kokemus tuollaisesta toiminnasta.

Ilman osaavaa johtoa tuollaisesta toiminnasta voisi seurata kauheita tappioita. Haluan tässä erityisesti sanoutua irti vanhasta herjaavasta sanonnasta: "Tanskan maassa on jotakin mätää". Tuo on vain vanhaa brittiläistä propagandaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Die Welt ei - myöskään - mainitse valuutasta mitään. Sen mukaan negatiiviset korot johtuvat "valtavasta epäluottamuksesta" markkinoilla.

http://www.welt.de/finanzen/article13790311/Daenem...

. suvituuli

Tanska - ei euroon liittyvää valuuttariskiä eikä euroalueeseen liittyvää luottoriskiä.

Likvidiä rahaa on markkinoilla nyt todella paljon. Johonkin se on sijoitettava.

Tanskan valtiopaperit - kyseessä on siis valtio, ei hallitus eikä hallituksen/valtion pankki - ovat tällä hetkellä ns. turvasatamasijoituksia (safe haven).

Logiikka on se, että sijoitan 100 välittämättä saamastani korosta, kunhan vaan voin olla varma siitä, että - tässä tapauksessa - 3 tai 6 kuukauden päästä saan varmuudella rahani takaisin. Eli minua ei edes haittaa se, että saan takaisin vain 99.79 kolmen kuukauden tapauksessa. Parempi sekin kuin en saisi takaisin mitään.

Joskaan kolmen kuukauden horisontilla ei todennäköisesti menettäisi rahojaan edes Italian 3-kk papereissa, niin tanskan eduksi vaikuttaa juuri tällä hetkellä ensiksikin se, että esim. sijoittavan eläkerahaston/pankin vuodenvaihteen tilinpäätöksessä näyttää ulospäin paremmalta, jos sijoitus on Tanska eikä Italia.

Lisäksi euron odotetaan halpenevan alkuvuodesta. Vaikka Euroon ja Tanskan kruunun kurssi onkin käytännössä kiinteä, voi tästä saada takaisin "menetettyä" korkotuottoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset