Uusliberalismia

Helpoista asioista vaikeita - näin luet Pravdaa

"Yksinkertaisia ratkaisuja ei ole," otsikoi Helsingin Sanomat tänään pääkirjoituksensa. Ja niinhän se on: jos ratkaisut olisivat helppoja, niitä keksisivät kaikki. Yksinkertaista ja helppoa ei ole myöskään Hesarin lukeminen tänä päivänä. Viesti täytyy tulkita esiin rivien välistä ja siitä, jota ei ole sanottu. Yritän tässä kääntää selkosuomeksi muutaman pätkän tuosta pääkirjoituksesta.

"Päällekkäin on monta murhetta. Ensimmäinen on se, onko maailmantalouden pitkä sykli kääntynyt. Talouden sykleistä aikoinaan väitellyt Palkansaajien tutkimuslaitoksen entinen johtaja Pekka Korpinen arvioi tutkimuslaitoksen Talous & Yhteiskunta -lehden 40-vuotisjuhlanumerossa (4/2011), että pitkä nousukausi, joka alkoi mahdollisesti 1980-luvun lopussa, on nyt taittumassa. Jos näin on, edessä saattaa olla kymmenien vuosien mittainen hitaan talouskasvun aika."

Kun yksinkertaisia ratkaisuja ei ole, Hesari povaa melko monimutkaisella tavalla huonoja aikoja kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Meidän jälkeemme vedenpaisumus : D Samanlaisilla puheilla yritetään vakiinnuttaa pankkivaltaa myös Kreikassa ja muualla. Se oli muuten Paavo Väyrynen, joka allekirjoitti YYA-sopimuksen aikanaan kolmeksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Vai oliko kahdeksikymmeneksi, mutta pointin ymmärrätte.

"Suomen erityinen ongelma on omien kilpailuedellytystemme heikentyminen. Nokia-klusteri on murentunut, metsäteollisuudessa kone toisensa jälkeen pysäytetään, eikä uusia kansantalouden kasvun moottoreita ole valmiina odottamassa. Pitkään jatkunut nousukausi, tuloerojen kasvu ja edessä olevat julkisen talouden säästöongelmat tekevät aktiivisen elinkeinopolitiikan hyvin vaikeaksi, minkä vuoksi uusien kasvualojen kehitys vaikeutuu entisestään."

Nokia uskalletaan hienosti mainita, mutta sitten tehdään taas helpoista asioista vaikeita. Yhtään uutta kasvualaa ei mainita, koska yhtään sellaista ei ole, mutta miten ihmeessä "julkisen talouden säästöongelmat" ja "aktiivinen elinkeinopolitiikka" tähän liittyvät? Ihmiset ovat tienanneet Suomessa pitkään leipänsä ilman kepulien virityksiä ja niistä huolimatta.

Kansantalouden kasvun moottori näyttää tarkoittavan Hesarille Brysselistä tai lähempää satavaa julkista rahaa. Lehti voi olla siinä oikeassa, ettei sellaista ole tällä kertaa "valmiina odottamassa."

"Toinen jakolinja näkyy selvimmin Yhdysvalloissa, jossa valtion mahdollisimman vähäistä roolia kannattavat libertaristit kiistelevät vahvempaa valtiota ja valvontaa kannattavien kanssa. Kun pulmat ovat erittäin vaikeita ja monitasoisia, vastaukset tuntuvat kirkastuvan yhä yksinkertaisemmiksi iskulauseiksi."

Tämä arvoituksellinen puuro on Pravdaa parhaimmillaan. Kirkkaus ja yksinkertaisuus ovat pahasta, pitää pyrkiä kohti vaikeutta ja bysanttilaista monitasoisuutta. Viittaus Ron Pauliin on peitelty, koska jollekin saattaisi jäädä tuo vaarallinen nimi muistiin.

"Viisautta tässä ajassa olisi maltti ja pitkä sihti. Pitäisi pystyä ylläpitämään kysyntää, kylvämään kasvun siemeniä ja pitkällä aikavälillä edistämään julkisen – ja yksityisen – talouden kestävyyttä."

Ja sitten poliittinen opetus: älkää tehkö mitään. Älkää edes harkitko tekevänne mitään. Nyt malttia ja pitkää sihtiä, hajaantukaa. KUULITTEKO, HAJAANTUKAA! Me olemme vallassa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tai perkele ainakin niin kauan kun meille maksetaan eläkettä eikä se ole missään tapauksessa kovin pitkään.

"Suomessa ollaan sikäli onnellisemmassa asemassa kuin monessa muussa maassa, että meillä on laajapohjainen hallitus, jolla on mahdollisuus yhdistää eri näkökulmia yhteiseksi kasvu- ja vakauspolitiikaksi. Suomen talous- ja yhteiskuntahistoriassa on nyt tarjolla sankarin paikkoja."

Juttu olisi täyttänyt tehtävänsä hyvin ilman tätä viimeistä kappaletta, joka paljastaa muurissa olevan jo murtumia. Varoitettuaan Amerikalla lehti muistuttaa aivan turhaan siitä, että helpot ja yksinkertaiset ratkaisut eivät saa levitä Suomeen. Kyllä hallituspuolueet sen jo hyvin tietävät: yksinkertaisia ratkaisuja - tai siis no, ratkaisuja tai vaihtoehtoja ylipäätään - ei ole.

Te lukijat saatte kertoa, mitä viimeinen lause tarkoittaa. Me olemme onnellisemmassa asemassa, mutta tarjolla on sankarin paikkoja? Hmmm.... mitä ihmettä.... näin se Pravda koukuttaa ; )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Helppoja ja hyviä ratkaisuja on olemassa jopa maailmantalouden ongelmiin; miksi niitä ei tehdä, on fiksoittunut ajatus/moraali-ilmapiiri, jonka mukaan *uhrautuminen* on suorastaan moraalin synonyymi.

Kaikessa uhrautumisessa on kyse luopumisesta omasta egostaan, omista päämääristään ilman vastaavaa hyötyä. Kuitenkin huomionarvoista on, että luopuminen/uhraus ei koske vallanpitäjien tavoitteita tai strategioita. *Se on vaikeaa*. USA:ssakin valtion vallan pienentämisajatukset ovat marginaalissa ja Euroopassa ne ovat marginaalin marginaalissa.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Tämän sanottuani ja ennen kuin joku on samaa mieltä, täytyy kuitenkin miettiä asiaa pidemmälle.

Pohjimmiltaan koko maailmantalouden kriisien syy on kollektivismi vs. individualismi -akselilla, mutta sen psykologia on monimutkaisempaa. Rand kirjoitti nimittäin teoksessaan 'The Fountainhead' että ihmiselle ei ole lainkaan vaikeaa myydä sieluaan -- että vaikeampaa on pitää se. Kirjan hahmoista Peter Keating oli arkkitehti, jolla ei ollut sielua lainkaan; hänellä ei ollut mitään luomisen kykyä -- hän joutui turvautumaan jatkuvasti sekä kirjan egoistin apuun, että toisti orjallisesti klassisia muotoja ja rakenteita, koska hänelle oli opetettu että uusklassismi on ainoa oikea tyylisuunta, jonka suuret massat ovat kanonisoineet ja jossa ei ole mitään rakentajansa omaa persoonallisuutta. Ja toinen hahmoista, mediamoguli Gail Wynard, eli paradoksaalista elämää -- hän oli self-made-man, joka luopui ammatillisesta egostaan, omista päämääristään ja integriteetistä kirjoittakseen roskaväelle roskaa; ja kun hän lopulta yritti syöttää yleisölle *omia* ajatuksiin, nämä hylkäsivät tämän.

Vakaumuksen hankkiminen ja siitä kiinnipitäminen on vaikeampaa, kuin massan ajatuksien peilaaminen. Se vaatii ajattelua. Näilläkin palstoilla on näkynyt joitakin poliittisia prostituoituja, joiden kaikki päämäärät on ostettavissa. Soininvaaralla oli kampanja, jossa hän metsästi yleisöltä kampanjansa sisältöä: kertokaa mitä haluatte, niin minä kyllä ajan asiaanne. (Tuossa yhteydessä ja vain tuossa tärkeintä on, että asianajaja on "minä".)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Heh, tuo soittaa kelloja vuodelta 1983. Vähän aiemmin olin törmännyt sanaan "libertarian" jossain pokkarissa. Siinä ennustettiin, että pohjoismainen "welfare state" levittäytyy kaikkiin länsimaihin ja verottaa lopuksi itsensä hengiltä.

Puppua, ajattelin minä, verovaltio ei levittäytyisi yhtään mihinkään. Mutta se olikin muutama triljoona velkadollaria sitten.

seppo kirnu

"Vakaumuksen hankkiminen ja siitä kiinnipitäminen on vaikeampaa, kuin massan ajatuksien peilaaminen. "

Niin. Randilaisen paskavakaumuksen hankkiminen on ainakin sinulle ollut helppoa. Siinäkään ei tarvitse paljoa muuta ajatella kuin vain uskoa ko. aivokääpiön olleen kaikista eniten oikeassa -eli jumala suorastaan.

"...jolla ei ollut sielua lainkaan; hänellä ei ollut mitään luomisen kykyä..."

Vähän kuin Suihkonen itse. Mitä sinä olet luonut?

Juu ja itse olen hankkinut vakaumuksen joka ei vaadi minkäänlaista sikaporsastelijoiden kuppikunnissa nyökyttelemistä eikä konsensuksia yhtään millekään kölipäälle. Ja siitä vakaumuksesta pidän kiinni jalostaen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olen muuten monasti miettinyt, että eikö yhdysvaltalaiset itse joko tiedä tai arvaa veikata Ron Paulia. Miekkonenhan on tämän tästä esillä jopa ihan täällä pohjoisen lypsyperiferian huudeilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ranskassa ja Saksassa ovat olleet näyttävästi esillä Ron Paulin mystiset uutiskirjeet 1980-luvulta. Pian siis varmaan täälläkin.

Ari Lotvonen

Yksinkertainen on kaunista!

Kaunis ja toimiva ratkaisu on yksinkertainen, kuin paras taideteos.

Kun ratkaiset monimutkaista ongelmaa, toteuta ensin yksinkertainen (simple & robust) runko ja ratkaise vain ne ongelmat jotka ovat olemassa/akuutteja. Jos yrität ratkaista tulevia (kuviteltuja/ennustettuja) ongelmia, teet turhaa työtä; hukkaat aikaa, energiaa ja rahaa. Kun 'tuleva' ongelma on ajankohtainen, toteuttamasi ratkaisu ei toimi tai sitä ei tarvita.

Paras ratkaisu on yksinkertainen.

Vain typerykset ja tumpelot etsivät monimutkaisia ratkaisuja, koska heille yksinkertaisetkin ongelmat ovat pelottavan monimutkaisia. Monimutkaisuuden korostaminen lisää valtaa ja vallantunnetta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos, juuri tämän yritin sanoa. Pravdan persoonaton jahkailu on aikapeliä, johon syyllistyy aina vain johdossa oleva joukkue.

Heli Hämäläinen

Monimutkaisuuden tunnetta voi lisätä vielä hovin tyyppisellä kuviotanssilla. Ongelmien ratkaisut pitää esittää arvoituksina, jotta vallassapitäjät itse keksivät ne. Ongelmien ratkaisuista arvoituksiin, systeemin keksintöihin ja byrokraattiseen toteutukseen.

Vai epäiletkö Kim Jong-Ilin taitoja neuvoa tehtaanjohtajaa ja maatilan työntekijää? Hän keksi kaiken. Hän ratkaisi arvoitukset.

Aleksi Laine

Suomen taloushan on kansainvälisesti vertailtuna huippukunnossa; edellä ei ole kuin joku Norja tai Ruotsi (auts). Se lähinnä tökkii, että muilla ei ole rahaa entiseen malliin ostaa suomalaista tavaraa.

Ja se piti vielä sanoa, että Nokian alamäki on kaiken järjen mukaan hyväksi Suomen taloudelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Kansainvälistä vertailua" tungetaan joka paikkaan, ilman sitä ei nimittäin olisi kansallista eli hesarilaista valtaa. Tuo pääkirjoituskin yrittää vielä inttää, että EU:n velkakriisissä olisivat vain jotkut maat. Vaikka kaikki takaavat toistensa velkoja ja vastaavat veloista käytännössä yhdessä.

Olli Pusa

Jouni kiitokset lohduttavista sanoista. Minullakin oli vaikeuksia ymmärtää Pravdan kryptistä viestiä. Luulin syyksi omaa oppimattomuuttani ja heikkoa perehtyneisyyttä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Annoit minulle toivoa kertomalla, että muillakin on samanlaisia kokemuksia.

Itse asiassa minusta ilmassa on jotakin suurempaa hermostuneisuutta ja olen ihmetellyt mistä se johtuu? Seuraaviin eduskuntavaaleihin on yli kolme vuotta aikaa. Pressanvaalit on pian, mutta tuskin se millaisella koreografialla Niinistö valitaan tällaista hermoilua aiheuttaa. Kunnallisvaalit toki tulee, mutta...

Minä olen alkanut epäillä, että taustalla on koko poliittisen järjestelmän sekasorto. Sehän luotiin 1970-luvun alussa neukkujärjestelmän kopioksi. Tähän asti se on hyvin torjunut ulkopuoliset keikutusyritykset. Vaalien jälkeen vaihdettiin kasvoja ja puolueita hallituksessa ja kaikki jatkui ennallaan.

Nyt persut ovat keikuttaneet tätä laivaa perusteellisesti. Toki useat edes persujen kansanedustajat eivät taida tiedostaa asiaa. Nyt persut tosiasiassa ovat ainoana puolueena vastustamassa esim. eurotukipaketteja (muut ovat niihin sitoutuneet edellisessä tai nykyisessä hallituksessa). Ja selkeästi näkyy, että tuo tukiseikkailu päättyy Suomen kannalta kamalasti.

Siksi kaikkialla lyödään persuja kuin vierasta sikaa. Aivan ansiottomasti, koska eivät ole tehneet mitään merkittävää hyvää tai pahaa - muuta kuin olemassaolollaan keikuttaneet venettä. Siinä on mukana media kaikkine vivahteineen. Ja herää epäilys, että siinä on mukana oikeuslaitos, joka tuottaa ikävät asiat peittäviä minun sananvapauskäsitykseni mukaan arveluttavia tuomioita juuri kriitisillä hetkillä. Sopivasti kääntämään huomion pois olennaisista ongelmista.

Siksi Pravdakin tarvitsee monimutkaisia kryptisiä viestejä yksinkertaisen totuuden hämärtämiseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Surullisinta kaikessa on se, että nyt taitaa jo olla liian myöhäistä tehdä enää yhtään mitään. Tulevaan eurooppalaiseen välienselvittelyyn toki voidaan vielä valita puoli, mutta isoon kahakkaan (jotkus lausuvat myös "päättäviin pöytiin") olemme jo pontevasti ja johdonmukaisesti halunneet ottaa osaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset