Uusliberalismia

Talousvihapuheet ja suunnitelmatalous

Tapio Oksanen on kyllästynyt järjestelmän romahdusta ennustaviin pulisijoihin ja syyttää heitä "talousvihapuheista." Samanlaisia vakaussosialistien purkauksia löytää joka puolelta Eurooppaa. Kyllä talousvihapuhettakin löytää, tässä tuore esimerkki Frankfurter Allgemeinesta (FAZ):

http://www.faz.net/aktuell/schuldenkrise-sorge-ums-geld-11578346.html

FAZ ennakoi, että Välimeren maiden velat maksetaan hiljalleen pois verottamalla ja inflatoimalla pohjoisten maiden omaisuudet ja eläkkeet. FAZ ja moni muu on varmaan huomannut, että velkavaltioissa kuten esimerkiksi Italiassa ja Belgiassa on velatonta netto-omaisuutta keskimäärin enemmänkin kuin Saksassa. Mutta kun verottaja ei syystä tai toisesta pääse siihen kiinni, on saksalaisten ja luultavasti suomalaistenkin varakkaiden vuoro osoittaa solidaarisuutta.

Tällaiset EU:n suurten taloussuunnitelmien uutiset eivät onneksi meitä köyhiä häiritse. Kunhan oma almu kolahtaa luukkuun, saavat rikkaat vähän kärsiäkin. Eikö niin? Koska kaikki on virallisen ennusteen mukaan hyvin. Maailmanloppua ei tule ja euro pysyy. TURPA KIINNI, KAIKKI ON TODELLA HYVIN!

Etelän mailla oli muuten Neuvostoliitonkin suunnitelmataloudessa oma tärkeä tehtävänsä. Azerbaidzanissa ja kaikissa staneissa oli ruplamiljonäärien valtavia yksityisiä talousimperiumeja, jotka kasvattivat esimerkiksi puuvillaa ja toivat Moskovan keskushallinnolle kovaa valuuttaa. Opetus on se, että vain pohjoinen sielu on tarpeeksi tyhmä ottaakseen talouskurin todesta. Jos esimerkiksi voi loppuu kaupoista, uusi talo homehtuu tai Helsingin kaupunki nostaa kämpän vuokraa 11 prosenttia, vain täällä pohjoisessa viskaali osoittaa ruutuaan ja toteaa: SE EI OLE MAHDOLLISTA.

Pois talousvihapuheet! Vakaus on vakaata, koska EU:ssa menee hyvin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Laita vaan rahat Jouni kiinni osakkeisiin ja kiinteistöihin (vaikka velalla), niin inflaatiota ei tarvitse pelätä. Mielummin inflaatio kuin deflaatio. Jos ja kun velkoja ruvetaan leikkaamaan, niin maksajina voivat olla vain ne joilla on netto-omaisuutta. Persaukisiltahan ei voida mitään pyytääkään. Life is a bitch and then You die.

Anna-Leena Nieminen

Deflaatiota pitävät ongelmana vain ne jotka kannattavat (ymmärtämättömyydessään) nykyistä inflatorista raha- ja pankkijärjestelmää ja ne jotka hyötyvät siitä.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Mitä hyvää A-LN näkee omaisuusarvojen, palkkojen ja tavaroiden hintakierteessä alaspäin velkojen pysyessä entisellään? Miten luot talouskasvua deflatorisessa kierteessä?

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Katso tietoliikenne- ja tietotekniikkasektoria. Siellä hinnat ovat pudonneet vuosi vuodelta (nyt kovalevyjen hinnat muodostavat poikkeuksen) ja silti yritykset tekevät voittoa.

Tietysti voidaan spekuloida, että lainanottajalle on väärin päätyä tilanteeseen, jossa lainan reaalipääomaa on vaikea vähentää. Mutta miksi se olisi enemmän väärin kuin inflatorinen tilanne, jossa lainanantajan on vaikea saada reaalista voittoa?

Jos deflaatiossa kukaan ei halua ostaa nyt, kun huomenna saa halvemmalla, miksi inflatorisessa tilanteessa kukaan haluaisi myydä nyt, kun huomenna saa enemmän?

Teoriani on, että deflaatio"kierteen" vastustajat eivät seuraa reaalitaloutta, vaan ovat fiksoittuneet finanssitalouden dogmeihin. He saattavat myös alitajuisesti tietää, että inflaatio on jollain tapaa hyödyllinen, ellei välttämätön työkalu suunnitelmataloudelle -- sanotaan vähintään niin, että jos valtio ei manipuloisi rahaa ja painaisi/painattaisi sitä tyhjästä, niin valtion rooli olisi paljon vähäisempi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Aika hyvä vastaus Suihkoselta tuossa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos Aapo neuvoista. Minulla on jonkinlainen possa tyhjissä kaljatölkeissä. Sello on ollut hyvin likvidi, kunhan jaksan ne sinne viedä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Tällainen 'talousvihapuhe' käsite tarvitaan muiden kuin omien mielipiteiden sensuroimiseen. Halutaan jyrätä omalla lailla. Lähinnä ongelma on, ettei riitä paukut argumentoimaan järkevästi omaa asiaa ja tarvitaan sensurointia.

Nyt on muka vihapuhetta kritisoida Suomen veronmaksajien rahojen lappaamista ulkomaille. Tai vihapuhetta on kritisoida hallituksen toimia. Se on kaikua DDR:stä ja Neuvostoliitosta. Todella harhaista ja epätoivoista hölinää.

Euron kriisi ei poistu lainaamalla ylivelkaantuneille lisää velkaa, jolla maksetaan vanhat lainat pois. Tämä tehdään nyt tukemalla pankkeja, jotta ne ressukat saa pidettyä 2 % oman pääoman tai varannon, jolla saa tehtyä 98 % lisää rahaa.
http://jarmokanerva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/67035...

Suomessa toimivilla pankeilla on 28 mrd pääomat. Suomi on jo sitoutunut eurossa 51 mrd maksumiehen rooliin. Vakuudettomia lainoja ja Suomen osuutta lainoista, joiden takaisinamaksua siirretään vain paisutetaan joka päivä.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Suomen+pankkien+v...

Samaan aikaan Suomen tiet rapautuu ja autojen pellit ja ikkunat hajoavat, vanhukset ja työttömät/ työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevat kärsivät, vanhukset kärsivät ja lapsien koulutuksesta ja ruuasta kitsastellaan. Velkaantuneissa maissa taas on juuri rakennetut moottoritiet ja uudet sukellusveneet ja tankit meidän hoitamalla velkarahalla jne. Poliitikot kylläkin kulkevat edelleen ykkösluokassa tai vuokralentokoneilla ja korkeimmat EU virkamiehet omilla jetillä keksimässä keinoja kriisiin ja säästöihin.

Jari Jakonen

Kanerva: "Velkaantuneissa maissa taas on juuri rakennetut moottoritiet ja uudet sukellusveneet ja tankit meidän hoitamalla velkarahalla jne."

Ruotuväki-lehden nrossa 20 10.11.2011 artikkelissaan Eero Nurmi kirjoittaa, että Der Spiegel -lehden mukaan Kreikka olisi ostamassa ranskalaisia fregatteja, http://tinyurl.com/bo3bjem

"Saksalaislehti Der Spiegelin mukaan Ranska haluaisi myydä Kreikalle 2–4 FREMM-luokan fregattia. Ranskalaisen sanomalehden Le Figaron mukaan Kreikka olisi lähettänyt Ranskalle tarjouspyynnön kuudesta aluksesta, joidenvhinta markkina-arvoilla mitattuna nousisi 2,5 miljardiin euroon. FREMM monitoimifregatti on ranskalais-italialaisvalmisteinen huippumoderni sotalaiva. Luokan ensimmäisellä aluksella, Ranskan laivaston FREMM Aquitainella on jo suoritettu merikokeita.

Alukset valmistaisi ranskalainen valtionyhtiö DCNS. Der Spiegelin mukaan DCNS:n saksalainen kilpailija ThyssenKrupp on valittanut Kreikan ja Ranskan välisistä neuvotteluista kirjeitse Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Lisäksi Kreikka on lehtiväitteiden mukaan hankkimassa Yhdysvalloista 400 M1A1 Abrams -panssarivaunua sekä ostamassa Israelilta 110 miljoonalla eurolla asejärjestelmiä F-16-hävittäjiinsä."

Eero Nurmi päättää Ruotuväki-lehden artikkelinsa:

"11 miljoonan asukkaan Kreikka oli vuosina 2000–2010 asetuonnin kokonaisarvolla mitattuna maailman neljänneksi suurin tavanomaisten aseiden tuoja. Vuonna 2009 maa toi aseita yli 850 miljoonalla eurolla, ja viime vuonnakin asetuonnin arvo nousi yli 500 miljoonaan euroon.

Suurille euromaille Kreikka on tärkeä aseiden vientimaa. Saksa on vienyt Kreikkaan aseita viimeisen kolmen vuoden aikana noin 700 miljoonalla eurolla. Kreikka on Saksan toiseksi suurin aseiden vientimaa heti Turkin jälkeen."

t. JJ

Radio-ohjelma Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Martin Glantz

Ehtisikö vvm Urpilainen vielä pyytää ne Abramsit velan vakuudeksi? Ja Horneteihin asejärjestelmät?

Olli Pusa

Vanha sanonta: "Hullu ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa." Ei siinä ole mitään kummallista, että etelän maat kerjäävät tai sanotaanko oikeammin kiristävät meiltä rahaa. Tyhmyyttä on maksaa.

Vielä 20 vuotta sitten monet pankkiirit naurahtivat ajatukselle lainata rahaa joillekin välimerenmaille. Mutta euron oloissa ne onnistuivat huijaamaan mielettömät velat naurettavalla korolla. Ne rahat on meneet leppoisaan elämään, niillä on ostettu poliittista suosiota ja suuren osan ovat varastaneet välimerenmaiden poliitikot lähipiireineen. Samalla kun Suomen puolustusta arvaamattomuudessa keikkuvan Venäjän naapurissa karsitaan, veloilla on rahoitettu välimerenmaiden suureellisia asehankintoja.

Nyt nuo tappiot aseteittain maksatetaan meillä pohjoismaisilla veronmaksajilla. Ei noita laskuja "rikkaat" maksa. Verot maksaa aina keskiluokka. Tekniikoita maksttamisessa on näillä palstoilla käsitelty paljon. ERVV, EVM, eurobondit, EKP:n setelirahoitus. Ei EKP:n rahoitus tarkoita sitä, että välimerenmaiden velat maksetaan inflaatiolla. Se tarkoittaa, että välimerenmaiden velat otetaan EKP:n kautta meidän taskustamme. Inflaatio tulee sitten myöhemmin bonuksena kun on tullakseen.

Aapo on taas ahkerasti vakuuttamassa tukipakettien erinomaisuudesta. Meille tarjotaan kaksi selitystä, miksi pitää maksaa välimerenmaiden velat ja kumpikin on järjetön.

Ensimmäinen on, että pankit ovat noine velkoineen lirissä. Jos velat jää maksamatta, pankit joutuvat julkisen vallan armoille. Osa kaadetaan, osa otetaan valtion omistukseen. Pankkien omistajat kärsivät eikä johtajillakaan hyvin mene. Siksi asianomaiset mieluummin vaativat veromaksajia maksamaan pankkituen välimerenmaiden kautta (vaikka tuki siitä kasvaakin, kun suuri osa rahasta häviää korruptioon). Aapokin edustaa tässä asianomaisia.

Toinen hulluus on, että pelotellaan lamalla. Jos emme maksa välimerenmaille tukea, ne eivät voi enää ostaa pohjoisen tuoteita ja lama tulee. Logiikka on sama kuin jos juopolle epätoivoisesti etsitään lisää viinaa, ettei krapula pääse pintaan. Ja kuvitellaan että sitä voidaan jatkaa loputtomasti ilman romahdusta.

Saa nähdä, milloin Illman nostaa täällä kirjoittaville syytteitä talousvihapuheista? Pitää varmaan seurata postia.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Olen Olli monesta asiasta kanssasi samaa mieltä. Usko pois. Ongelma on vain se, että emme pääse tilanteessa eteenpäin peräpeiliin tuijottamalla. Tossavaisesta poiketen sinulla pitäisi olla kompetenssia arvioida tilannetta monesta eri lähestymiskulmasta.

Kansallinen valuutta=kansallinen vastuu, yhteisvaluutta=yhteisvastuu. Noin se menee, pidit siitä tai et.

Huonoista vaihtoehdoista vähiten huono on varmistaa, että homma pysyy hanskassa. Saksahan pääsee nyt maailmansodan voittajavaltion elkein päättämään jatkosta joka tapauksessa, ja meidän kannattaa totuttuun tapaan pysyä peesissä. Valkosipulivyöhykkeen maat joutuvat joka tapauksessa kärsimään tulevaisuudessa huomattavin vyönkiristyksin. Minusta Suomen etu ei ole kuitenkaan aiheuttaa välitöntä systeemikriisiä euron alueella. Onneksi tällaista ehdottavat ovat politiikassakin mielipidesivujen (joihin blogistaniakin luetaan) ulkopuolella selvässä vähemmistössä.

Matti Jalagin

"Kansallinen valuutta=kansallinen vastuu, yhteisvaluutta=yhteisvastuu."

Saksan ja Ranskan pankeista lainatut rahat etelän taitajien pimeille talletustileille ja vastuu meille kolmen A:n vastuullisille muurahaisille?

Ei se muuten noin mene. Halusit tai et.

Olli Pusa

Saksa (Merkel) luulee olevansa tämän Euroopan kolmannen suursodan voittaja. Todellisuudessa Saksa tulee saamaan turpaansa tuossa taloussodassa, kun euroalue hajoaa. Aikoinaan Hitlerkin esiintyi Euroopan valtiaana. Muutamaa vuotta myöhemmin "valtakunta" oli kutistunut muutamaan kortteliin Berliinissä.

Silloin oli Suomi osannut jo luovia ulos "perikadosta". Niin kannattaisi tehdä nytkin. Suomi selviäisi varsin hyvin tuosta eroamisesta. Käyttäytyy känkkäränkkätyylillä (jota Urpilainen persun pelossaan on jo harjoitellutkin) ja kaikki voivat kasvonsa säilyttäen todeta, että on parempi kun nuo tunnetusti itsepäiset suhnat erovat eurosta. Eihän niihin saanut otetta edes Stalin, jolla muita epäonnistumisia ei tainnutkaan kertyä.

Et kai väitä Aapo, että masentuneena Suomen lähtemisestä omille teilleen euromaat päättävät tehdä poliittisen harakirin ja kaatavat itse valuutan? Ei se niin mene, ne jatkavat katkeraan loppuun, kuten teki Hitlerkin. Tai sitten Saksassa nousee kapina (kuten ensimmäisessä eurooppalaisessa suursodassa) ja Saksa irroittautuu pelistä. Sellaista mielialaa löytyy muistakin saksalaislehdistä kuin Jounin linkkaamasta. Ja saksalaisten sukulaisten mukaan ei ole harvinainen ajattelutapa tavallisen kansankaan keskuudessa.

Ihmettelen edelleen Aapo, miksi te EK:ssa ajatte tuota katastrofipolitiikkaa? Kaikki varmaan ymmärtävät, että Katainen on pelkkä puhuva pää, joka lukee teidän kirjoittamianne puheita. Olisko syytä vaihtaa puheenkirjoittajia?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sehän olisikin hauskaa,kun maksettaisiin velat pois eli hankitaan oikeen kunnollinen deflatoorinen syöksykierre ja pähkäillään pohjalla,että mites nyt sitä taloutta pyöritetään..Nieminenkin olisi ihmeissään kehuessaan deflaatiota jo hetken päästä :D

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

On tunnettua, että Vanhanen joutui valehtelemaan
piparistaan. Näyttää että professori Kansikkaan
suhteen on myös epäiltävissä piparin olevan vielä
hakusessa ja siksi puutteessa tulee kirjoitettua
sitä sun tätä levotonta.

Hevoismiesten Tietotoimiston mukaan sangen yksin-
kertaiset ja perin yksilölliset puutteet tarpeiden
tyydyttymisissä saavat aikaan kitkeryyttä talous-
asioihin liittyvissä näkemyksissä.

Mitäs tässä muuta kuin todeta Vanhasen tapaan:
"Tämä on nyt tässä."

Se on harmi, että Aapoa pimpattaa näin joulunakin.

supizeniläinen kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Tämä oli muuten hauska, Harmaasusi! Tosin veikkaan, että niitä puutteessa eläviä vanhojapoikia ja -piikoja löytyy nimenomaan sieltä änkyräosastosta peräkammarin puolelta.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Oksasen termi oli hauska, mutta ainakaan minä en sitä ottanut tosissani. Kyllähän maailmaan puhetta mahtuu, ja toisin kuin useat persut täällä Usarin blogistaniassa, minä en sensuuria kannata.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Kuuntelin joskus viikko sitten radiosta ohjelmaa Ranskan tulevista presidentinvaaleista. Siellä päällimmäisenä teemana on taloudellinen nationalismi, eikä siellä ketään hävetä saarnata "osta ranskalaista, suosi ranskalaista". Meillä tuollaisesta saa heti impivaaralaisen, rasistin ja persun leiman niihin kuuluvine sakkoineen.

Olli Pusa

Se olisi Suomessa taloudellista vihapuhetta, jonka kohteena on Suomen ulkopuolella asuvat. Siitä Illman nostaa tietenkin syytteen. Ranska on Ranska.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä aika hauska artikkeli tuosta Ranskan presidenttiehdokkaiden taloudellisesta isänmaallisuudesta:

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,8...

Vain Le Pen ja pari muuta hörhöä kehottavat "ostamaan ranskalaista." Sarkozy puhuu Ranskassa tuottamisesta, mikä onkin järkevämpää. Ranskan viennistä 40 prosenttia on ulkomaalaisomisteisten yritysten käsissä. Kuinka paljon Suomessa? : D

Sarkozy ei pidä siitä, että Renault siirtää Ranskan markkinoille tarkoitettujen autojen valmistusta Sloveniaan. Hänellä ei toisaalta ole mitään selitystä sille, ettei Ranskan valtio Renaultin suurena omistajana vastustanut tuotannon siirtämistä.

Sikäläinen poliisi on vaihtanut Sitikat Fordiin ja Subaruun ja armeija teettää univormunsa Sri Lankassa. Ihan tuttua keskustelua Suomesta.

Petteri Sahlsten

No Tapio Oksasen kirjoituksia ei nyt kannata kovin vakavasti ottaa. Tapion mielestä ihmisten ammuskelu ilmapistooleillakin on vain harmitonta pilailua tai ei ainakaan vaarallista. Sen lisäksi Tapsa harrastaa kamppailulajeja ja hänen teksteistään huokuu se, että muutama isku liikaa on tullut yläsuojauksesta läpi.
.
Ongelmana nykyään tuntuu olevan se, että ainakaan Suomessa ei ole enää olemassa oikein mitään mediakanavaa mistä herkkäuskoiset saisivat ihan oikeaa ymmärrettävää tietoa nykytilanteesta. Sen sijaan meille tarjoillaan palomuureja ja vastuunkantoa. Voi hyvää päivää tätä vallitsevaa tilaa.

Olli Pusa

Kataisen hallitus on tietenkin pelkkä kulissi. Ne jotka ovat Suomen eurolinjan valinneet ovat muualla ja Katainen on heidän juoksupoikansa. Ja niillä, jotka ovat eurolinjan valinneet, on hallussaan media. Niin yksinkertaista se on. Turha Herliniä sinänsä haukkua. Aika paljon näilläkin palstoilla on saanut kertoa asian todellisesta laidasta. Tuskin Herlin siitä kehuja on saanut.

Matti Jalagin

Herlinille tulee nostaa hattua siitä, että jaksaa omasta taskustaan jo verotetuilla rahoilla pitää yllä ainoaa moderoimatonta aviisia Suomessa vaikka linja sensuurin suhteen onkin hakusessa. Mutta se on sitä kaikkialla.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kansikkaan, ja muiden hänenlaistensa, kannattaa tehdä juuri ohjeidensa mukaan. Menee vain pankkiin ottamaan lainaa ja ostaa kiinteistöjä ja laittaa vuokralle. Hän voi myös ostaa paljon osakkaita. Hänen pitää olla jo äveriäs sijoittajaguru, koska neuvoo muitakin. Jos voittoja ei tule, niin me muut saadaan olla ainakin rauhassa kun on muuta tekemistä. Parhaan tuloksen voisi saada köyhien pienistä asunnoista, joiden kulut maksaa yhteiskunta.

Asunnoista tulee suuret kulut ja riskit. Pomminvarmaa on, että verot ja veroluonteiset maksut nousevat, kuten kiinteistövero, energia(vero)maksut, ekoverot, jätemaksut ja kaikki mitä on pakko tehdä ja maksaa. Julkistalouden on pakko löytää lisää rahaa, koska menot ylittää tulot ja vastataan moidenkin menoista. Sijottajat karttavat Eurooppaa ja rauna-alueen Suomea ja raha on jo virrannut pois.
ks http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Suomen+pankkien+v...

Ajatusvirhe ja argumentointivirhe on se, että 'kannattaa seurata muita'. Saksan ja Ranskan pankit ovat luotottaneet kriisimaita oppurtunistisesti ja myynyt tavaratkin ja käärinyt katteet. Sieltä ne sukallusveneet ja muut ovat laskutettu. Kyse on ollut osaltaan niiden vientiluotoista. Suomi on eri asemassa. Suomen äänivalta on asioihin muutama prosentti, mutta omat vastuut 100 %. Nyt Suomea huijataan mukaan 'solidaarisuudella' ja kuleteaan ja kupataan kuin pikkupoikaa isojen poikien jengissä.

Nuo peräpeilit, änkyräosaastot, pölhöpopulistit, peräkammarit ja impivaarat ja räksytys ja ongelmilla mässäily ja muukalaiskammo eivät ole argumentteja. Ne ovat tunteisiin vetoavaa propagandaa, panettelua ja sukua vihapuheille. Toisten suuhun laitetut sanat ovat iljettäviä, kuten 'persujen mielestä terve talous on kauhu'. Samaan aikaan syytät PS:ää näköalattomuusta ja samalla liiastakin määrästä ratkaisuehdotuksia, aika skitsoa ja ilkeää. Anonyymin blokistin tapauksessa ne ovat puskistahuutelua ja minusta tarkoitus on pölhöpopulistinen mustamaalaus.

En ymmärrä sitä änkyröintiä, miksi kaikkia hallituksen ajatusten toisajattelijoita rakentavia ideoita pitää periaatteessa vastustaa. Juuri nyt tarvitaan uusia ja kilpailevia ratkaisumalleja ennennäkemättömään ongelmaan ja ratkaista ongelma. On vaarallista olla kriisin ja tosiasioiden denealisti ja toistaa mantraa "kyllä se hyvä tulee kun seurataan muita", "ajatellaan vain positiivisesti" ja "euro on vakaa, eikä ole mitään kriisiä". Euro on kriisissä. Siitä on akateeminen konsensus. Ongelma on ja se pitää ratkaista. Velkakriisiä ei ratkaista kaatamalla lisää velkarahaa liekkeihin. Se on vain kriisin paisutusta ja siirtoa yli vaalien.

Olli Pusa

Ei Aapo mene pankkiin. Hän on jo siellä.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Ruotsin valtionvarainministeri Anders Borg ampui jo tuoreeltaan alas pölhöpopulistin hellimän ajatuksen Hansaliitosta ja yhteisestä valuutasta. Kenen kanssa Jorma Kanervan mielestä Suomen pitäisi nyt sitten liittoutua, Islannin ja Vironko? Juutteja ja öljyllä rikastuneita norjalaisia paikallisen oppositiopuolueemme ajatukset tuskin kiinnostavat p***n vertaa.

Vai pitäisikö kysyä Fär-saarilta ja Grönlannilta?

Olli Pusa

Oma valuutta kuten Norjalla, Tanskalla ja Ruotsilla olisi se oikea vaihtoehto.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Tuo on sitä peräpeiliin katsomista, Ei toimi.

Olli Pusa

Peruutettaessa peräpeilikin voi olla käyttökelpoinen. Ja joskus peruuttaminen on viisaampaa kuin seinää päin ajaminen.

Vielä viisaampaa olisi ollut kääntyä pois tuhoon johtavalta eurotieltä viimeistääb 1,5 vuotta sitten kun oli tienhaara. Toisessa luki Kreikkatuella tienataan rahaa. Toisen kyltin Katainen oli peittänyt.

Ja vielä viisaampaa olisi ollut jättää kokonaan ajamatta tuota tietä. Silloin kyltissä luki "ei velkatakauksia". Ei olisi pitänyt uskoa kylttiä.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Entäs jos neuvottelijamme ajaisivat Suomen etua neuvotteluissa tai edes suuren valiokunnan ohjeistusta nyt aluksi. Pitäisi edes puheen kun on jäänyt nyökyttelyksi kun on haluttu ottaa turpiin oman ideologian vuoksi. "Suomi ei voi hyväksyä määräenemmistöpäätöstä vaan pitää oikeutensa tässä vaiheessa." (saa kopioida.) Ehkä se velkakriisikin saadaan hanskaan. Saksan etu ei ole välttämättä Suomen etu. Esim. Suomen ei pidä luotuttaa veto-oikeuttaan ja oikeuttaan vaikuttaa rahoihinsa.

Velka-aikaa pitää pidentää. Kriisimaiden lainojen korkoja ei saa keinotekoisesti markkinoilla muutella ja ylitaata. Siinä on se tarvittava feed back. Ei ole tarkoituksenmukaista, että Kreikka saa 3 % rahaa. Silloin markkinatalouden tärkein mekanismi on sääntelyllä ohitettu. Ylivelkainen ei saa rahaa. Pakko on hyvä motivaattori. Kansalle on vaikea perustella leikkauksia sillä, että kyllä meillä on rahaa mutta me ei käytetä sitä.

Jo nostetuilla rahoilla on ostettu kerskakulutusta. Ne pitää realisoida. Eiköhän uusilla hotelleilla, helikoptereilla sukellusveneillä ja teilläkin ole arvonsa. Hups-tuli elettyä yli varojen - myydään roinaa pois ja/tai vuokrataan osa takaisin. Kävi köpelösti uhoilussa Turkin kanssa kun omat paukut loppuivat. Jos kelpaa - minä voin tulla hoitamaan homman ellei maailmasta löydy muita.

Päinvastoin kuin selitellään ei Kreikka kaadu lainoihinsa. Osan se voi hoitaa pois. Osa jää. Kreikka on rikas länsimaa eikä mikään kehitysmaa. Osa jää maksettavaksi myöhemmin veroina.

Ensimmäiseksi tällaisessa saneerauksesssa potkitaan vanha johto pois ja otetaan tilanne haltuun. Vanhalla johdolla on hämärät linkkinsä ja intressinsä, eikä väärinkäytöksiä paljasteta eikä korjata. Edes veroja ei saada kannettua nykysysteemillä. Voisi aloittaa vaikka vaatimalla kuitteja ja kirjanpitoa.

Miten sitten saadaan kansakunta tuottavaksi ? Nostamalla tuottavuutta ja tehokkuutta. Siihen päästään virtaviivasitamalla systeemeitä. Usein ongelmana on pöhöttyneet vanhat järjestelmät.

Olli Pusa

"Ei tarvitse tehdä mitään valintoja vaan jäädään kyykkimään paikalleen. Ei tarvitse mennä eteenpäin eikä peruutella. Täydellinen ajotutka kaikkiin suuntiin.
Hyvä Olli Pusa !!!
Sinä sen olet ratkaissut, mitä Suomen pitää tehdä."

Mainiota Heikki. Tuo lienee blogiurasi nerokkaimpia kommentteja. Tiedoksi vain, että vieterikelloja ei taideta enää myydä. Jos sellaisia löydät, ne lienee varastettu museoista. Äkkiä ilmoitusta tekemään.

Matti Jalagin

Ystävälläni Ruotsissa on sähkövalot ja semmoinen pieni radio keittiössä, jossa on herätys ja digitaaliset numerot.

Ja kruunuja raasu käyttää päivittäin kaupassa, mutta ylpeänä ei silti halua sukulaisiltaan apua täältä AAA:n maasta, jossa on eurot ja pelit.

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Tuohan kuulostaa ihan persun impivaaralta. Mitä muuta maallista ihminen tarvitseekaan?

Matti Jalagin

En tunne asiaa, mutta veikkaisin, että samaa kuin Ruotsilla tällä hetkellä on eli vientiä, työllisyyttä, kunnossa olevan talouden, kyvyn lyhentää velkaansa eikä lainata rahaa korot maksaakseen ja paljon muuta.

Mutta kyllä ne kohta huomaavat, minkä virheen tekivät,kun eivät emun selkään hypänneet silloin, kun siivetön opetteli lentämään.

Onko emun liha muuten hyvää?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksan demarien puheenjohtaja pudottaa tyynesti f-sanan eli federaation. Siis liittovaltion. "Me tarvitsemme" Sigmar Gabrielin mukaan "yhteisen vero- ja talouspolitiikan." Mukaan tarvitaan kaikki, jotka haluavat, ja toivottavasti Puola - niin siis euroalueen lisäksi : D

Persujen kanssa Katainen ja Urpilainen vielä pärjäävät, mutta Euroopan sosialistien rehelliset puheet vievät maton suomalaisten ehkä pikkuisen kaksinaamaisen pelailun alta. Keski-Euroopassa on vielä varaa keskittää valtaa pääkaupunkeihin ja Brysseliin, Suomessa ei enää yhtään.

Brysselistä saneltu yhteinen veropolitiikka on Suomen valtion lopullinen tuho. Ties minkälaisia veronkorotuksia Jutta ja Jykä ovat rahoittajapankeille luvanneet, vaikka laskupaineet ovat nyt jo valtavat. Verotulot siirtyvät kiihtyvällä vauhdilla naapurimaihin ja kauemmas.

http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/ga...

Olli Pusa

Mitähän Jutta tuollaiseen sanoo. Normaalisti ajatellen mediahan olisi tikkana kysymässä lausuntoa Jutalta. Mutta veikkaanpa, että suomalainen media on kuin kusi sukassa ihan hiljaa. Tässähän on hyvä tilaisuus punnita Uuden Suomenkin riippumattomuus mediana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset