Uusliberalismia

Kun Suomi euroon liittyi - miten se oikeasti tapahtui

Juuri mistään ei täällä enemmän puhuta kuin siitä, miten ja miksi Suomi liittyi EU:hun ja euroon vuonna 1995. Oliko se virhe vai ei ja kenelle kuuluu vastuu. Näkökulmat ovat usein varsin pinnallisia. EU-ratkaisu pitää nimittäin nähdä pidemmän kehityksen tuloksena.

Näinä päivinä 30 vuotta sitten Puolan hallitus julisti maan sotatilaan kansan noustua taistelemaan kommunistivaltaa vastaan. Alkoi vallankumouksellinen myllerrys, joka levisi kaikkialle Itä-Eurooppaan ja Venäjälle ja joka huipentui Suomenkin lähialueilla vuosina 1989-1991. Suomen johto yritti pitkään teeskennellä tietämätöntä tästä kaikesta - "ei koske Suomea" on hyvin suomalaista politiikkaa : D - mutta kun Neuvostoliiton Kommunistinen Puolue romahti syksyllä 1991, siihen tukeutunut Suomen hallitus oli yhtäkkiä tyhjän päällä.

Kun heti sen jälkeen Brysselin käytävillä alkoi parveilla suomalaisia, sitä hiukan ihmeteltiin. Suomen poliittinen järjestelmä oli paperilla länsimainen, mutta sekin tiedettiin, että lähes kaikki Suomen viralliset edustajat olivat toimineet yli kaksikymmentä vuotta KGB:n tietolähteinä ja ilmiantajina. Takkinsa silmänräpäyksessä kääntäneet suomalaiset korostivat pohjoismaalaisuuttaan ja tunkivat väkisin samaan eurojunaan Norjan ja Ruotsin kanssa.

Pohjoismaalaisia suomalaiset olivatkin, koska Ruotsin teollisuus tarvitsi 1980-luvulle asti siirtotyöläisiä. Mutta tuoreessa muistissa oli vielä esimerkiksi "ydinaseeton Pohjola"-hanke. Neuvostoliiton asevoimat pyrkivät Itämeren ja Lapin herraksi ja pelottelivat ja painostivat Ruotsia ja Norjaa herkeämättä Suomella ja Kekkosella. Kun Ruotsille tuli 1990-luvun alussa paikka tehdä pesäero hulluun pikkuveljeensä Suomeen, se teki sen heti ja silmäänsä räpäyttämättä.

Kaikille oli yllätys, että uskottavat läntiset kulissit rakentaneen Suomen talous ja hyvinvointi oli pyörinyt pelkästään Moskovan kommunistien varassa. Brysselissä Suomi myi itseään idän tietotaidollaan ja yhteyksillään, mutta nopeasti selvisi, ettei suhteita ollut kommunistien mentyä yhtään mihinkään ja Venäjän tuntemustakin hyvin vähän. Suomi meni täydelliseen konkurssiin ja sen johto tunsi itsensä hyvästä syystä uhatuksi.

Tuossa tilanteessa EU-jäsenyys oli eliitin itselleen heittämä pelastusrengas. Mutta Lipposen tai Niinistön syyttäminen maanpettureiksi on naurettavaa. Paksusti elelevä virkakuntamme pelkäsi jo vuosia aiemmin, että idän ja etelän rajojen avautuminen saattaisi heikentää heidän asemiaan ja etuoikeuksiaan. Niinpä he olivat kaikessa hiljaisuudessa kääntäneet jo 1980-luvun lopulta lähtien tuhansia sivuja direktiivejä ja muuttaneet tärkeimmät lakimme niiden mukaisiksi.

Suomen talouden suureen konkurssihuutokauppaan eli ulkomaalaisomistuksen rajoitusten poistamiseen pääsivät vuoden 1993 alusta länsieurooppalaiset, mutta esimerkiksi venäläiset eivät. Kun lähes kaikki ostamisen arvoinen päätyi ruotsalaisille, tuli Suomesta käytännössä Ruotsin siirtomaa 1700-luvun tapaan. Vapaat tuulet ehtivät puhaltaa jonkin aikaa, mutta itsenäisyyden menettämisestä on aivan turha puhua. Suomen hallinto oli rakennettu provinssia johtamaan ja sellaisena se halusi jatkaakin - kuten vuonna 1809. Virallinen Suomi pelotteli ahkerasti nälkäisillä venäläisillä ja rikollisilla virolaisilla, mutta vain yhdestä syystä: se pelkäsi sikäläisten virkaveljiensä kohtaloa, jos vallankumoukselliset ajatukset leviäisivät maahan.

Eurointoilija kun olen, ostin keväällä 1992 Brysselistä komean tähtilipputarran ja liimasin sen ylpeänä Seatini puskuriin. Silti syksyllä 1994 hiukan kylmäsi, kun maan koko kerma Hesaria myöten rummutti EU-jäsenyyden puolesta sellaisellakin väitteellä, ettei nyt päätettäisi yhtään mistään. Ettei kysymys ollut rahaliittoon liittymisestä, vaikka se sitä oikeasti oli. Kaikki voitaisiin vielä muuttaa : D Mutta YYA-sopimuksen valheeseen kasvaneelle tuo ei tuntunut niin pahalta. Kepuleita ja juntteja pitikin vähän kusettaa.

Lipponen ja Niinistö ovat sen ajan ja ajattelutavan poliitikkoja, joille Baltian maita ja Itä-Eurooppaa ei ole olemassakaan. Heidän päässään Suomen suuret linjat on aina ratkaistu yksinomaan Berliini-Moskova-linjalla. Loikka Saksan syliin vuonna 1995 oli heidän mielestään niin ovela ja kauaskantoinen ratkaisu, että sen eteen piti uhrata kaikki, totuuskin. Mutta silti ei kannata yliarvioida heidän merkitystään. Lamasta kuivin jaloin selvinnyt virkakunta oli lännettänyt pykälillään bysanttilaisen hallintomme pintaa sen verran, että se hehkutti yhteen ääneen kaiken olevan valmista Suomen nousemiseksi Brysselin koneeseen. Kun Ehrnroothit ja moni muu omistajasuku saivat pitää rahansa pankkien konkurssista huolimatta, mukaan saatiin myös taloudellinen eliitti.

Karmea virhe ei ollut EU-jäsenyys vaan se, että me annoimme tuon KAIKEN tapahtua. Meidät lahjottiin hiljaiseksi valtion euroilla - nyt sitten kerrotaan, että kaikki pitää maksaa korkoineen takaisin. Yrittäjyytemme on tapettu, markkinat jaettu, työmarkkinat tukahdutettu ja duunarit riistetty loppuun.

Pian on pysäytettävä se, joka olisi pitänyt pysäyttää jo vuonna 1994. On kysymys paljon suuremmista asioista kuin markasta tai eurosta. Katainen ja Urpilainen hoitakoot omat velvoitteensa ja kansalaiset omansa.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Jopa on wägevä annos! Häätyy ottaa vichyä
sekhan kuksallinen. Laitan tulemaksi poro-
keiton jos vaikka tullee tarve lähtä tähän
suunthan kataistrofin tieltä.

supizeniläinen kotiäiti, Harmaasusi™

seppo kirnu

Kertokaa nyt peijoonit MITÄ pitäisi tehdä!??!

Perkulessii kun sylettää lukea tahtotiloista joita ei ilmaista selkeästi.

Rohkea rokan syö ja piereksii sitten myöhemmin.

seppo kirnu

Oho what?

Miten se liittyy mihinkään kuka on yksi nuija kun täällä on meitä monta kymmentä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo ei kun menihän se läpi. Meni taas hermot ihan turhaan.

seppo kirnu

Sillon kun menee hermot turhasta niin kannattaa mennä kadulle huutamaan hiton kovasti esim. -BIBBELIS BOBBELIS! Kohta ei hermostuta yhtään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset