Uusliberalismia

Kun kissa nukkuu, Pasilan hiirulaiset hyppivät pöydillä

Jos ette ole vielä päässeet käymään, suosittelen lämpimästi tutustumista Stasin entiseen päämajaan Berliinin Normannenstrassella. Samanlaista tunnelmaa ja arkkitehtuuria löytää vain Yleisradion kortteleista Pasilasta. Nämä valtiot valtiossa olivat saman aikakauden ja järjestelmän lapsia, mutta vain toinen niistä on viskattu sinne kuuluisaan historian roskatynnyriin - pois kansalaisiaan kiusaamasta.

Pasilan hiirulaiset popsivat julkeasti pöydillä ja kansakunnan kaapin päällä isännältään vohkimaansa juustonpalaa. Kansalaisen vapaus valita ja päättää itse sai taas eilen uuden ammottavan haavan päähänsä. Tuomas Enbuske ja jalkapallo-ottelu Pohjois-Korea-Ghana ovat nyt virallisestikin kaikkien suomalaisten yhteisesti kustantamaa kansallisomaisuutta.

Who has seen a TV set that couldn´t be turned off? - kuka on nähnyt television, jota ei saa pois päältä? Tuohon kysymykseen päätin juttuni Suomen lukioiden englanninkieliseen kirjoituskilpailuun syksyllä 1982. En voittanut sillä kuin matkan jenkkeihin, vaikka minulle olisi pitänyt myöntää Nobelin palkinto. Varoitukseni osui oikeaan: eilen Yle kehui "tavoittavansa" (!) jo 95 prosenttia suomalaisista.

Nukkuva kissa on tietenkin internet ja kaikki uudempaa viestintäteknologiaa käyttävät ja siitä elävät yritykset. Kun Oy Yleisradio Ab:n töllötinmaailma ryövää itselleen - ikuisiksi ajoiksi? - tuhansia laiskanpulskeita suojatyöpaikkoja, esimerkiksi Nokialta saa ihmisiä lähteä kilometritehtaalle samaan tahtiin. Tasan ei käy onnen lahjat.

Sanomalehtiparat ovat tästä kaikesta niin lirissä, että jopa Hesarin Pentikäinen nähtiin eilen töllöttimessä paijaamassa Ylen myyriä myötäkarvaan. No joo, ehkä byrokraatit keksivät vielä keinon tehdä Hesaristakin kaikille pakollinen.

Toisaalta - jos minä haluaisin vittuilla kansalle, kyllä minäkin käyttäisin ennemmin sitä välinettä, jossa kukaan ei pääse sanomaan vastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Älkää käsittäkö väärin, estolistallani ei ole ketään : )

Heli Hämäläinen

DDR:ssä oli epävirallisena aikayksikkönä yksi ulb. Se oli aika, jonka DDR-bürger käytti radiovastaanottimen sulkemiseen sen jälkeen kun radiossa kuuluttaja kuulutti, että nyt puhuu ensimmäinen sihteeri Walter Ulbricht.

Harri Rautiainen

Tunteeni tästä asiasta ovat ristiriitaiset.
Toisaalta näen paljon kehitystä YLEssä viime aikoina. Jouni, pianistikaverisi Sakari Sirkkasen Politiikkaradio on vallan mainio.

Toissalta minut valtaa pers'tuntuma, että kyllä siellä vieläkin on turhaa väkeä. Millään tavoin en tätä pysty osoittamaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikä on Harriseni tämä laatukeskustelu? Stasissa työtä tehtiin varmasti hyvin ja joukossa oli varmasti hyviä humoristeja ja elämäntaiteilijoita. Arkistot on tehty saksalaisella huolellisuudella ja uskallan väittää, että ilmiannoistakin suurin osa pitää - saksalaiset tuntien - paikkansa.

Mutta eihän tässä ole ystävä hyvä kysymys siitä. Vaan siitä, että poliitikot varastavat kansalta puoli miljardia vuodessa ainoana tarkoituksenaan asemansa turvaaminen. Kyllä Stasistakin hyvät tyypit pääsivät oikeisiin töihin.

Harri Rautiainen

Jouni,
tunnemme kumpikin amerikkalaista systeemiä ja yhteiskuntaa. Siellähän ei ole julkisin varoin rahoitettua radio/TV:tä, mutta tarvetta 'laatuohjelmille' on kuitenkin havaittu. NPR:llä ei ole kaupallisia mainoksia ja se rahoitetaan täysin katsojien lahjoituksilla. Toimisikohan tämä Suomessa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No kyllä Michael Moore ja moni näyttää löytävän dokkareilleen rahoitusta, vaikka viralliset tahot eivät varmaan jenkeissä hirvittävän innostuneita ole. Sitten Yle Teema näyttää sen täällä osoituksena siitä, kuinka fiksu Suomen valtio tai siis veronmaksajat ovat. Sibelius, sauna ja sisu!

seppo kirnu

En maksa! Menen vaikka vankilaan.

Vai pitäisikö vain muuttaa norjaan perkaamaan turskia? Tai Australiaan kaivamaan opaaleja?

Turskatehdaskin on miellyttävämpi paikka pian kuin tämä hemorroidisuomi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset