Uusliberalismia

Mikseivät eurobondit kelpaa? Mitä Katainen nyt nillittää?

Jyrki Kataisen oppiäiti Angela Merkel joutui muodon vuoksi vastustamaan eurobondeja eilen saksalaisille tiedotusvälineille. Mutta tänä aamuna ääni kellossa on jo aivan toinen. Saksan hallitus ymmärtää, että euromaiden velkojen yhteisvastuu on toteutumassa jossain muodossa. Yhteiset velkakirjat olisivat yksinkertaisempi ja kätevämpi tapa sen toteuttamiseen kuin moni muu tähän mennessä kokeiltu keino.

Kataisen nillitystä en ymmärrä. Mies on ajanut velkojen yhteisvastuuta johdonmukaisesti jo parin vuoden ajan ja saanut linjalleen hallituspuolueiden kannatuksen kommunisteja myöten. Jos tarkoitus on ollut irrottautua vastuusta jossain vaiheessa, miksi hän puhuu siitä vasta nyt?

Ja Ilaskivi, hah-hah! Täystuki häneltä irtoaa vain loosiveljille, jos niillekään : D

Mitä Katainen luuli ansaitsevansa AAA-luokituksella? Papukaijamerkin? Etelä-Euroopassa ja Ranskassa on ymmärretty koko ajan, kuinka riippuvainen Saksan talous on sen EU-kumppaneista. Ei ole mitään Saksan talousveturia ilman sen naapureita, ei edes enää talouskasvua. Saksan ja Ranskan poliittinen johto on löytänyt jälleen kerran toisensa eikä siinä yhtälössä jonkun Kataisen pulinat merkitse yhtään mitään.

http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2011/11/22/04016-20111122ARTFIG00776-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Epäilen että Katainen on liikuttunut
kansakunnalle tarjoamastaan henkisen
tolan analyyssistä.

Siksi ronkeloi.

supizeniläinen kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hei, mikä on Kansallinen Edistyspuolue?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vuonna 1918 perustettu liberaalipuolue, katso www.edistyspuolue.fi

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kiitos, eipä käy kateeks. Töitä piisaa, jos mielitte eduskuntapuolueeksi. Se työ on kivinen, mutta - aikaahan on. Onnea ja menestystä vaan teille!

Arvo Kuusela

Euro pitää saada alas tavalla tai toisella.
Ei tähän ongelmaa muuta ratkaisua ole, eikä muita tarvitakaan.

Näyttää vahvasti siltä että euro putoaa kyllä varmasti, tavalla tai tosella.

Kyse on nyt vain siitä että päättäjät eivät vielä tiedä mihin valuuttaan kannattaa rahat laittaa ne omat rahat turvaan. Sen takia tässä nyt vielä vitkutellaan ja viivytellään. Kannattaa jokatapauksessa luppua euroistansa, jos niitä sattuu lompsassa olemaan. Mikä olisi parempi valuutta? Dollariko? Ei. Jenikö? Ei. Rupla??????

Anssi Luoma-aho

Katainen vielä kertomasi lisäksi kuvittelee Suomen ja Saksan etujen olevan yhteneväiset, mikä on todella kaukana todellisuudesta. Saksa on turvannut osana tukipaketteja omat etunsa, Kataiselle on riittänyt nyökkäys kaikilta euro-tovereilta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"
Saksan johto on pitkään liittokansleri Angela Merkel (kuvassa) etunenänssään toistanut ajatusta, että euroalueen yhteiset velkakirjat eli niin sanotut eurobondit ovat huono idea.

Mutta nein saattaa olla muuttumaksi jaksi. Saksan hallitusrintama ei ehkä sittenkään välttämättä sulje pois ajatusta euroalueen yhteisistä velkakirjoista, kirjoittaa saksalaislehti Bild.

Tavallisesti asioista perillä oleva lehti siteeraa lähteitä maan johdossa, joiden mukaan hallitusrintama neuvottelee eri vaihtoehtoista eikä ole sulkenut eurobondeja ehdottomasti pois.

Saksan hallitus voisi suostua myönnytyksiin, jos se saisi vastineeksi tiukemman taloussääntelyn euroalueelle, Bildin lähteet antavat ymmärtää.

EU:n komissio julkisti keskiviikona ehdotuksensa, joiden pohjalta eurobondeja on mahdollista alkaa kehittää. Saksa on tyrmännyt idean aiemminkin, ja Suomenkin johto on suhtautunut ajatukseen nihkeästi.

Talouselämä "
Kohta kun Saksa nyökkää myös pondeille niin voimme vain arvailla miten nopeasti Kataisen takki pyörähtää toiseen asentoon. Johan se siihen suuntaan jätti oven auki kun puhui kolmannen vaihtoehdon olevan keskustelun arvoinen joten siitä on sitten helppo hyväksyä mikä hyvänsä vaihtoehto.

Olli Pusa

Tuo Kataisen kuvaama nyökkäys on minua askarruttanut. Ettei olisi ymmärretty elekieltä väärin. Edellisessä lamassa olimme delegaationa Japanissa rahaa kerjäämässä. Illanvietosssa lasi oli tyhjä, geisha-pukuinen katsoi kysyvästi. Nyökkäsin ja hän häipyi palaamatta. Kuulemma nyökkäys tarkoitti, että kaikki hyvin, en halua mitään.

Brysselissä Kataisen kuvaama nyökkäys on voinutkin tarkoittaa jotakin iham muuta, kuin Katainen luuli, esimerkiksi:

-vihdoinkin tämä pirun kokous loppuu
-on se tomppeli, yritetään kestää
-maksaa se osansa kuitenkin, so what
-...

Käyttäjän AnnaA kuva
Anna Ahola

Et ole Pusa ainoa, jota tuo kuuluisa nyökkäys on askarruttanut :).

En tiedä Teistä muista, mutta ainakin minun maailmassani nyökkäys on normaaliin keskustelukulttuuriin ja vuorovaikutukseen kuuluva ilmaus, jolla ilmaistaan vain ja ainoastaan että "kyllä, kuulin mitä sanoit".

JOS toisen ihmisen kannaottoa halutaan tukea (tai ollaan ylipäätään samaa mieltä), niin silloin avataan suu ja ilmaistaan kannatus s a n a l l i s e s t i. Erityisesti kokousvuorovaikutuksessa ja -päätöksenteossa nyökkäys ilman sanallista tukea on minun ymmärrykseni mukaan _vain ja ainoastaan_ merkki siitä, että kantasi on kuultu; kannatuksen kanssa pelkällä nyökkäyksellä ei sellaisenaan ole mitään tekemistä.

Myönnettäköön tosin, että kyllä minullakin nuo Pusan esittämät vaihtoehdot ovat mielessä pyörineet - erityisesti tuo toinen ja kolmas vaihtoehto...

P.s. Snellmanille kiitos blogista, täsmälleen samat ajatukset itsellä oli eilen illalla mielessä, kun Ilaskiven blogia (ja Seppo-Juha Pietikäisen täysin käsittämätöntä töräystä) kommentoin.

http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8936...

Anssi Luoma-aho

Kävin Jouni lukemassa puolueenne ohjelman. Olen samaa tai lähes samaa mieltä kaikista puolueenne ajamista asioista ja siksi toivoisinkin, että saatte tarvittavat kannattajakortit kerättyä mahdollisimman nopeasti. Suomi tarvitsee todellisen vaihtoehdon, toivottavasti edistyspuolueesta nousee sellainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hienoa! Minua itseäni hiertää ohjelmassa pari ei-liberaalia linjausta esimerkiksi mamupolitiikassa, mutta kaikki puolueohjelmat on tehty muutettaviksi.

Anssi Luoma-aho

Mikä sinua ohjelman mamupolitiikassa hiertää? Kenties sosiaaliturvan rajaus?

Mielestäni yllä mainitut eurobondit sopivat huonosti puolueenne yleisohjelman henkeen. Eurobondit ovat osittain myös yksi keino nykyisen hallintokoneiston suojelemiseksi, jota puolueenne vastustaa. Lisäksi eurobondit edelleen lisäisivät Euroopan laajuista byrokratiaa, eikä missään nimessä auttaisi purkamaan sitä. Puhumattakaan niiden taloudellisista vaikutuksista Suomelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Joo ehkä suurimpana se sosiaaliturvan rajaus.

Anssi Luoma-aho

Mikäli ohjelmassanne oleva perustulo-linjaus toteutuu, muuttuu myös ohjelmaanne liittyvä sosiaaliturvan rajaus nähdäkseni pitkälti tarpeettomaksi. Mikäli taas sosiaaliturvaamme ei muuten uudisteta liberaalimpaan suuntaan, on mamupolitiikkaan liittyvä rajauksenne sosiaaliturvasta aiheellinen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yritin tällä jutulla vain hammastella Kataisen touhuja. Hänen ajamansa "vastuullisuus" edellyttäisi nimittäin juuri eurobondeja. Idioottimaiset takaukset, takuutukset ja EVM:t ovat nimittäin nekin yhteistä vastuuta veloista, eurobondit olisivat ajaneet saman asian jo kauan sitten paljon läpinäkyvämmin ja yksinkertaisemmin.

Jos minulta kysytään, jättäisin joka ikisen euromaan virkamiehen palkan maksamatta 3000 euroa ylittävältä osalta siihen asti, kunnes yhdelläkään euromaalla on velkaa yli 10% bruttokansantuotteesta. Komission ja EKP:n johdon erottaisin per close of business today. Eurobondit ottaisin käyttöön heti, koska ne lopettaisivat kansallisuuksien välisen naurettavan nokittelun.

Anssi Luoma-aho

Olen Jouni samaa mieltä muuten, mutta eurobondit eivät ole silti kannatettavia. Kuten sanoit, kaikki viime vuosina nähty poliittinen teatteri on ollut eurobondien esiasteita, mutta olen vastustanut myös niitä.

Eurobondit eivät lopettaisi kansallisuuksien välistä nokittelua, vaan jopa lisäisi sitä. Stubido voi määritellä kansallisuudet luottoluokituksen perusteella, mutta kaikki eivät niin kuitenkaan toimi. Eurobondit poistaisivat ainoastaan luottoluokitusten erot jäsenvaltioiden väliltä, mutta jako kansallisuuksiin säilyisi edelleen ennallaan. Tätä jakoa ei voi nääs byrokraatit hallinnollisella päätöksellä poistaa.

Arvo Kuusela

"Eurobondit poistaisivat ainoastaan luottoluokitusten erot jäsenvaltioiden väliltä, mutta jako kansallisuuksiin säilyisi edelleen ennallaan. Tätä jakoa ei voi nääs byrokraatit hallinnollisella päätöksellä poistaa."

Jako kansallisuuksiin on valitettavasti byrokraattien aikaansaannosta sekin. Se virheellinen käsitys on nyt vain kansalaismielipiteisiin niin syvälle juurtunut, ettei sitä enää byrokratialla voida muuttaa.

Muuten olen sitä mieltä että mikä tahansa taloustemppu, eurobondit mukaanluettuna, on kannatettava, mikäli se saa pyörät pyörimään ja ihmiset töihin takaisin. Varallisuudet menee uusjakoon aina välillä, se on valitettavaa, sille ei mitään voi, mutta hyvinvointivaltio ei pärjää ellei siellä tehdä kovasti töitä. Elkeläisetkin pitää panna töihin vain, tosin ei sairaseläkeläisiä, kuten minä.

En tiedä mitä eurobondit aikaansaavat, joten en ole niiden puolesta enkä niitä vastaan. Jos ne aikaansaavat sen että ihmiset palaa töihinsä, silloin ne on hyvä juttu, muuten ei.

Olli Pusa

"eurobondit olisivat ajaneet saman asian jo kauan sitten paljon läpinäkyvämmin ja yksinkertaisemmin"

Saman asian, mutta läpinäkyvämmin? Eikö pikemminkin niin, että siihen viidakkoon olisi lopullisesti kadonnut informaatio kuka maksaa tukea ja kenelle?

Todellisuudessa sama toteutetaan lopulta EKP:n setelirahoituksella. Siellä se on vielä paremmin piilotettuna.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Läpinäkyvämpää sikäli, ettei rahoittajien tarvitse vaivautua tulemaan huutokaupoille.

Olli Pusa

Noinkin voi asian nähdä ;-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Okei, olette varmaankin oikeassa. Eurobondeissa tuskin on mitään järkeä missään olosuhteissa. En ollut jaksanut ajatella asiaa kovin pitkälle : D

Poliittisista realiteeteista haluaisin silti muistuttaa. Merkel tapaa tänä iltana Strasbourgissa Sarkozyn ja Mario Montin ja on jo alkupaloja syötäessä alakynnessä. Velkojen yhteisvastuu on päivän sana ja se tungetaan Merkelin suusta alas jotain reittiä aivan varmasti.

Kataiseen ja kumppaneihin näyttää tarttuneen saksalaista hegemonia-ajattelua, mutta minkäs teet, kun keinot eli aseet puuttuvat : D

Jari Vuorinen

Kataisen on kannattanut ajaa yhteisvastuuta vain niin kauan kuin sijoittajat eivät ole olleet vastuussa ja niin kauan kun "yhteisvastuusta"ovat voineet hyötyä suursijoittajat.

Tuuliviiri pyörii,juoksupoika juoksee.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jan Rossin sanoin: tässä se nyt on. Merkel ja Rösler halusivat esiintyä lehdessä tiukkoina, mutta todellisuudessa eurobondit ovat enää järjestelykysymys.

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2011-11/wid...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset