Uusliberalismia

Rasismikeskustelulle piste

Kävin muutama vuosi sitten ensi kertaa Oulussa. Tietoni tuosta tervaporvarien paratiisista olivat hyvin hatarat: ihmiset käyttävät kuulemma kovallakin pakkasella liikkumiseen polkupyöriä. Isosetä-vainaa teki siellä kovasti vallankumousta vuosina 1905 ja 1906.

Murre ja olemus paljastivat minut heti, mutta oululaiset eivät suinkaan syljeskelleet päälleni. Kaljan sai alas ja palvelu oli hyvää, kuten yllättävän usein meille mzunguille kaikkialla maailmassa.

Mitään en ole elämässäni niin paljon hävennyt kuin oululaisia Tallinnassa. Ja siinä sivussa tietysti sitä, että joku voi luulla minuakin oululaiseksi. Säälin oululaisuutensa avoimesti tunnustavaa Tuomas Enbuske-raukkaa, joka kertoo blogissaan törmänneensä rasismiin jopa kaukaisessa afrikkalaisessa pikkukylässä.

Sitähän ei koskaan voi ihan tarkkaan tietää, onko joku Zulumaassa tai Intian peräkylissä oululaiseksi luullut ja perään nauranut. Helena Erosen lieksalaisuuteen minulla on täysin vedenpitävä alibi: en ole käynyt siellä päinkään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Dari-anne Suomalainen

Oululaisena olin kerran seuduilla jossa valkoihoinen ei ollut jokapäiväinen vieras ja ihmiset teillä ja kujilla katselivat suoraan ja häpeilemättä ihmetellen ja naureskellen hyväntahtoisesti kummajaista kulkijaa. Joku osoitti sormella toiselle, että katso, katso.

Kun hymyilin vastaan, lähentymistä tavoitellen, he uskaltautuivat ryhmänä kyselemään saako minua koskettaa, miltä minä tunnun, miltä erivärinen ihminen tuntuu.
Kun annoin luvan, nyökyttelin, niin siinä seisoin siliteltävänä ja haisteltavana, yhteys syntyi ja minäkin koskettelin heitä.

Se oli hieno, jopa liikuttava kokemus, vaikka pulina oli kovaa ja minä niin naurettavan näköinen. Rasismi ei edes muistunut mieleen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Oulu on hieno kaupunki ja oululaiset mukavaa porukkaa. Suositan Jounille useamman päivän mittaista uutta tutkimusretkeä kyseiseen asukaskeskittymään.

Oulun malli polkupyörineen on toki hiukan "vaarallinen". Liikenneministeriö saattaa nimittäin nähdä siinä ratkaisun pääkaupunkiseudun ns. ruuhkaongelmaan -> Ruuhkamaksu niille, joilla olisi käyttämättä jätetty mahdollisuus myös polkupyörän käyttöön kodin ja työpaikan välillä. Asiasta ei kannata pitää hälyä.

Seppo Hildén

Oulu on mennyt ainakin kapakkakulttuurin saralla alaspäin kun lopettivat legendaarisen Rattori lupin. Kerkisin käydä vielä siinä vanhassa Rattorissa, joka sijaitsi Lindströmin puutalossa.

Dari-anne Suomalainen

Oulussa voi valita tyylikkäästi olemisen, joko paljolla rahalla, tai vähemmällä rahalla.

Rikas ostaa laukun Stokkalta ja maksaa siitä 500 euroa, toisesta paikasta saa samanlaisen 20 eurolla, eikä kukaan erota.

Näin köyhän 500 euroa on paljon arvokkaampi kuin rikkaan, sillä saa enemmän tavaraa, jos niin haluaa.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

oookkonä ooooulusta? En ole ikinä Oulussa käynyt, btw.

Jostain syystä nykyään ihmiset hihittelevät ja katsovat kuin alienia, kun kertoo olevansta Lieksasta. Varsinkin tyhmiin eteläsuomalaisiin tekee vaikutuksen, kun selittää, että "joo, meijän nurkilla ei katos neekerit eikä karhut vittuile. Joka torpassa on hirvikivvääri ja sotakirves ja kyllä muuten lähttöövät jos liian liki tonttia pyörivät", tarinaa voi höystää vähän sotajutuilla ja sillä, kuinka mustalaiset saivat äkkilähdöt, eikä kovin moni ole palannut ja tarinalla naapurin mummosta, mutta en viitsi sitä tarinaa nyt tälleen julkisesti kertoa.

Ari Lotvonen

Minä taas olen syntynyt Oulussa ja sieltä sitä lähdettiin, tuuli selkää vasten. Joskus -86...95 ajoin Suomea autolla eestaas, melkein ja tosiuseasti Tampereen ja Helsingin väliä sahasin vanhalla 3-tiellä työmatkoilla. Rakensivat moottorietien vasta sitten, kuun muutin ulukomaille.

Jos joskus muutan takaisin Suomeen; jos mulla on riittävästi rahaa, ostan talon Pispalasta. Jos rahat ei siihen riitä, niin sitten ostan paikan Oulujoen varresta Oulussa.

Mutta Helsinkiin en lähe asumaan, vaikka pysyllä uhattaisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset