Venäjällä jaetaan tuomioita ”epäkunnioituksesta viranomaisia kohtaan”

Aktivisti Igor Gorlanov Kuzbassin hiilialueelta on saanut syytteen ja joutuu oikeuteen tämän heinäkuun 24 päivänä. Hänen rikoksensa on syytteen mukaan ”selkeä epäkunnioitus” Venäjän viranomaisia kohtaan. Viime maaliskuussa voimaan tulleen uuden lain mukaan rangaistavaa on julkaista ”asiatonta” materiaalia, joka ”loukkaa ihmisarvoa ja yhteiskuntamoraalia” ja ”ilmaisee selkeää epäkunnioitusta yhteiskuntaa, hallintoa ja Venäjällä viranomaistehtäviä toteuttavia orgaaneja kohtaan.” (КоАП 3:20:1 pykälä)

Mitä onneton Gorlanov on tehnyt? No tietysti julkaissut linkin uutiseen, jossa kerrottiin miehestä, jota oli rangaistu ”selkeästä epäkunnioituksesta” Venäjän viranomaisia kohtaan ensimmäisenä koko suurella Venäjänmaalla. Tämä mies on Novgorodin oblastista tuleva Juri Kartyshev, joka sai keväällä jutustaan 30.000 ruplan (noin 425 euron) sakon. 

Kartysheviä rangaistiin 31.3.2019 klo 18.45 tehdystä some- julkaisusta, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on ”täysi nuija.” Käännöksessäni jää todennäköisesti monia vivahteita pois, asian harrastajat löytävät alkuperäisen ilmaisun linkittämästäni Gorlanovin VKontakte-postauksista. Kartyshevin sakko on rangaistusskaalan alapäästä, kertooko se tuomioistuimen epäkunnioituksesta Putinia kohtaan?

Gorlanovista uutisen julkaissut Mediazona yrittää päästä pälkähästä sillä, ettei se julkaise uutisessaan Gorlanovin siteeraamaa Kartyshevin alkuperäistä ilmaisua. Jonkinasteisesta epäkunnioituksesta tällaisten juttujen uutisointi tietysti voi kertoa.

Näyttää siltä, että Gorlanov ja ehkä myös Kartyshev teettävät Venäjän viranomaisilla töitä myös jatkossa. Gorlanovin tämänpäiväisessä VKontakte-päivityksessä on jälleen siteerattuna ja lainausmerkeissä tuo ”täysi nuija”-ilmaisu.

https://vk.com/ii_gorlanov?w=wall145540559_18092

https://vk.com/wall145540559_7146

https://zona.media/news/2019/07/15/skazochniy

https://zona.media/news/2019/04/23/neuvazhenie

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu