Uusliberalismia

No nyt saatiin järkimies hallitukseen - Ville Skinnari

Minulla oli suuri kunnia tutustua Ville Skinnariin työllisyyskurssilla, johon kuului muutaman päivän Brysselin reissu. Valikoiduimme Brysselissä kämppäkavereiksi, koska meillä on molemmilla urheilutaustaa.

Vuosi oli 2005. Muistan sen siitä, että katsoimme nuorten eurokraattien suosimassa pubissa Liverpoolin ja AC Milanin välistä legendaarista Mestarien Liigan finaalia, jossa Liverpool nousi voittoon kolmen maalin tappioasemasta. Virallisesta ohjelmasta mieleen jäi Alexander Stubbin luento, hän oli silloin Brysselissä meppinä.

Kokemus joukkueurheilusta pätevöittää mihin tahansa vastuulliseen hommaan. Varsinkin lajissa, jossa ei pärjää, jollei osaa ottaa vastaan myös iskuja. Skinnari kertoi, että Britannian jääkiekkoliiga oli siinä suhteessa erityisen opettavainen paikka.

Skinnari on siitä harvinainen demari, että hänellä on business-vainua. Siitä on varmasti hyötyä ulkomaankauppaministerin tehtävässä. Sen lisäksi hänellä on juridinen ja kauppatieteellinen koulutus. Tuolla mainitulla reissulla hän hoiti kännykällä yrittäjänä jääkiekkoiljoiden asioita.

Skinnarista kirjoitan siksi, että demarien täytyy pian aloittaa keskustelu Antti Rinteen seuraajasta puolueen puheenjohtajana. On tunnustettava tosiasiat: Sen jälkeen kun Rinne palasi keväällä sairastuvalta vaalikampanjan johtoon,  demarien kannatus laski monta prosenttiyksikköä. Jo heti hallituksen aloittaessa on käynyt ilmi, että RInteellä on vaikeuksia hallituksen johtamisessa: Kun häneltä kysyttiin eilen kantaa sellutehtaita koskevaan ilmiriitaan Vihreiden ja Keskustan välillä, Rinne ei kyennyt sanomaan oikein mitään.

Sanna Marin on joidenkin makuun liian vasemmistolainen, ja Antti Lindtman kieltäytyi ministerin tehtävästä - puuttuuko kenties draivia? Vuonna 2017 SDP:n varapuheenjohtajistoon valittu Skinnari olisi heihin nähden ylivoimainen puheenjohtajaehdokas jo vahvan kansainvälisen taustansa takia. Demarien voima on kautta historian ollut juuri työväenliikkeen kansainvälisyydessä, vain sellaisena se voi olla vastavoima nationalisteille.

Skinnari on pelimies, joka ei tee yhtään peliliikettä liian aikaisin. Hän ei ole populisti, ei öyhötä eikä hötkyile. Mutta sanokaa minun sanoneen, hän on vahvoilla kun SDP:n seuraavaa puheenjohtajaa valitaan - viimeistään ensi vuonna.

Näin Arto Granlund blogissani 19.7.2016:

"Esitin taannoin Villeä mahdollisena SDP:n puheenjohtajaehdokkaana "Sosialidemokratia Suomessa" Facebook ryhmässä, hieman tuli "lunta tupaan" mutta edelleen olen sitä mieltä, SDP:n tarvitsee uudistua ja parhaiten se tapahtuu henkilöiden toimesta jotka eivät ole pyörineet liian kauan "puolueen rattaissa" Petteri Orpon valinta tulee osoittamaan täman todeksi, kok. uudistus pysähtyy kuin seinään. Käymällä Wikissä lukemassa Villen opiskelu- ja työhistorian huomaa, että kohutun Elina Lepomäen CV on köykäistä paperia Villen rinnalla."

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220178-ville-skinnarista-sdpn-puheenjohtaja#comment-3335000

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  2Suosittele

  2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

  Käyttäjän Luntatupaan kuva
  Pertti Väänänen

  "Minulla oli suuri kunnia tutustua Ville Skinnariin työllisyyskurssilla, johon kuului muutaman päivän Brysselin reissu. Valikoiduimme Brysselissä kämppäkavereiksi, koska meillä on molemmilla urheilutaustaa."

  Vai vielä veronmaksajien rahoilla työllisyyskursille Brysseliin?

  Käyttäjän jounisnellman kuva
  Jouni Snellman

  Kyllä, se oli sitä Nokian kultaista nousukautta : D Ihan siistin majoituksenkin hoitivat, en nyt saa päähäni hotellin nimeä.

  Käyttäjän MaxStenbck kuva
  Max Stenbäck

  Skinnarista en osaa vielä sanoa mitään, kun en tiedä miehestä kuin nimen, mutta Rinne ajaa SDP:n suohon ellei puheenjohtajaa vaihdeta.

  Hatunnosto Arto Grönroosille tarkkanäköisyydestä. Orpo tosiaan pysäytti kokoomuksen uudistumisen kuin seinään. Toisaalta se kai oli koko puheenjohtajavaihdoksen syykin. Luulin kuitenkin itse, että Orpo olisi ollut jonkinlainen keskitien kulkija, änkyröiden ja uudistusmielisten välissä. Vanhan kaartin kannaltahan Lepomäki olisi vienyt ojasta allikkoon.

  Käyttäjän Granu kuva
  Arto Granlund

  Seison edelleen tuon kommenttini takana.

  Käyttäjän markok kuva
  Marko Kivelä

  Skinnari on jopa meille politiikkaa enemmän seuraaville vielä aika heikosti tunnettu poliitikko. Puhumattakaan suuresta yleisöstä. En itse uskalla yhtään sanoa hänen kyvyistään tai sopivuudestaan demareiden johtoon, mutta ennen kuin se olisi ajankohtainen tarvinnee hän vielä reilusti lisää näkyvyyttä.

  Kun Rinne valittiin, olivat demarit pahassa tilanteessa, valitako pökkelömäisen Rinteen tai jo turhan monet vaalit hävinneen Urpilaisen. Odotin silloin, että Rinne olisi ollut vain välikauden puheenjohtaja, mutta hän on yllätyksekseni pysynyt puheenjohtajana pidempään kuin ounastelin.

  Käyttäjän jjrposti kuva
  Jari Räihä

  Ville Skinnari on tyyppiesimerkki nokkelasta miehestä, joka valitsee puolueen, jossa nousu johtaviin asemiin on helpointa.

  Käyttäjän Granu kuva
  Arto Granlund

  Ville Skinnari on imennyt jo äidinmaidosta sosialidemokratia-aatteen olihan hänen isänsä pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri valtiopäiväneuvos Jouko Skinnari.

  Käyttäjän MikaRiik kuva
  Mika Riikonen

  Rinteen terveydentila on kysymysmerkki, johon vain aika antaa vastauksen.

  Sen sijaan jo alusta on selvää, että Rinteen ja median välinen suhde tulee olemaan kitkainen ja julkinen mielikuva Rinteestä tulee entisestään heikkenemään.

  Snellman on erikoisen oikeassa menneestä keväästä: Kello pelasti SDP:n. Jos vaalit olisivat olleet muutaman viikon myöhemmin, Rinne olisi ehtinyt tuhota kaiken sen hyvän, mitä Marin oli Rinteen saikun aikana saanut julkisuudessa aikaan.

  Käyttäjän MaxStenbck kuva
  Max Stenbäck

  Rinne kuuluu niihin vanhan kaartin poliitikoihin, joiden imago on sitä parempi, mitä vähemmän hän on julkisuudessa. Väliaikaisen nosteen voi ostaa vappusatasilla, mutta nekin osuvat jossain vaiheessa omaan nilkkaan. AY-jyrien aika valtakunnanpolitiikassa on auttamatta ohi. Kiristys uhkailu ja laittomuudet saattavat toimia mafiahommissa, mutta valtiomiehellä pitäisi olla visioita, karismaa ja vakuuttavuutta.

  Rinne on vuorotellen nössö tohvelisankari ja isotteleva puhveli. Molemmat roolit nakertavat kannatusta. Minulle se toki sopii mainiosti. Toivottavasti Rinne saa istua koko vaalikauden. Maatahan ei pelasta mikään, kun hallitusohjelma ei pääministerin vaihdoksella muutu. On siis sitä parempi, mitä enemmän demareille tulee lunta tupaan.

  Käyttäjän HelenaSolin kuva
  Helena Solin

  Sinä luulet tietäväsi , mitä sinulla on ja samoin luulet tietäväsi, mitä voit saada ?

  Ehkä kuitenkin tutustut ensin siihen, mitä sinulla on ?

  Sen pois heittämällä nimittäin saat jotain, mitä et taatusti tarkoittanut.

  Käyttäjän MaxStenbck kuva
  Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

  Enkö juuri toivonut Rinteen istuvan 4 vuotta? Kai siinä ehtii tutustua.

  Käyttäjän jarilindstrom kuva
  Jari Lindström

  Ville Skinnari on fiksu kaveri. Olen oppinut Villeä tuntemaan ja arvostamaan.

  Hänellä on jo nyt suuret verkostot ja mihin asti ne yltävätkään ministerinä.

  Käyttäjän MattiLehtinen kuva
  Matti Lehtinen

  Pitääkö ministerin siis miellyttää jotain "verkostoa" eikä kansaa?

  Käyttäjän MaxStenbck kuva
  Max Stenbäck

  Ei ministerin tarvitse miellyttää kansaa, ellei halua kansanedustajaksi.

  Käyttäjän Luntatupaan kuva
  Pertti Väänänen

  Jääkiekkotausta yhdistyneenä yliopistokoulutkseen on ihan hyvä lähtökohta puoluejohtajalle.

  Tietenkin tuo Brysselin työllistymiskurssi ei ole mitenkään eduksi kellekään pääministeri/puheenjohtajakanditaatille.

  Käyttäjän jounisnellman kuva
  Jouni Snellman

  Meinaatko, että sitä pitäisi jotenkin hävetä? Sinä elät kuule kaukana menneisyydessä.

  Käyttäjän Luntatupaan kuva
  Pertti Väänänen

  Kysymys ei ole mistään häpeästä. Kuitenkin tämä Brysselin matka kertonee jotakin...

  Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
  Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #12
  Käyttäjän MaxStenbck kuva
  Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

  Ei kertonut sitten mitään. Minä en kuule mitään, etkä sinä suostu tulkkaamaan.

  Käyttäjän Luntatupaan kuva
  Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #17

  Kommentoijien tulee tietää, milloin on aika vaieta.

  Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
  Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #18

  Paskaa tulee puhua vain siihen asti kunnes joutuu vastaamaan tekstistään. Hienoa että olet tutustunut tähän sääntöön ja noudatat sitä. Kiitos.

  Käyttäjän Luntatupaan kuva
  Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #19

  Ei se nyt ihan noin mennyt...

  Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
  Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #20

  No, miten meni noin omasta mielestäs?

  Käyttäjän HelenaSolin kuva
  Helena Solin

  Olen eri mieltä puheenjohtajuudesta , sen vaatimuksista ja ehdokkaistakin, mutta kivan reilu ja avoin kirjoitus .

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset