Uusliberalismia

Viron hallitusskandaali paisuu

Äärioikeistolainen EKRE-puolue on ollut Viron hallituksessa vasta muutaman päivän, mutta Viron asiat ovat jo täysin sekaisin. Tässä on varoittava esimerkki Suomellekin, persut ovat uudessa eurooppalaisessa liitossa EKRE-puolueen kanssa.

Yksi EKRE-puolueen ministeri, Marti Kuusik, erosi tehtävästään tiistaina vain päivän ministerinuran jälkeen Viron lehtien syytettyä häntä perheväkivallasta. EKRE-puolueen puheenjohtaja ja sisäministeri Mart Helme on kuitenkin Kuusikin jo erottua väittänyt kysymyksen olevan "noitavainosta." Helme hyökkäsi eilen presidentti Kersti Kaljulaidia vastaan ja sanoi ryhtyvänsä palauttamaan Viroon "perustuslaillista järjestystä," jossa ihmistä ei saisi pitää syyllisenä ilman oikeuden päätöstä.

Kaljulaid osoitti alkuviikosta mieltään poistumalla salista, kun Kuusik vannoi virkavalansa. Helme sanoi sen jälkeen, ettei Kaljulaid ole sopiva henkilö Viron presidentiksi.

Helme kertoi alkuviikosta hallituksen ministereiden olleen puhelimitse yhteydessä Kuusikin entiseen vaimoon ja saaneensa vahvistuksen sille, että Kuusikia vastaan esitetyt syytökset ovat perättömiä.

"Haluaako sisäministeri (Helme) järjestää vallankaappauksen?", kysyi Reformi-puolueeseen kuuluva entinen sisäministeri Hanno Pevkur eilen Facebookissa. "Toivon hartaasti, ettei sisäministeri Helme sekaannu ex-ministeri Kuusikin rikosasian tutkintaan ja antaa rikostutkijoiden tehdä työnsä," jatkoi Pevkur. "Muuten olemme tilanteessa, jossa yksi poliittinen ministeri muuttuu toimintansa kautta itse uhaksi perustuslailliselle järjestykselle."

Kun Viron uusi hallitus kokoontuu tänään ensi kertaa istuntoon, tunnelmat ovat varmasti kuumat. Tllannetta tuskin auttaa se, että isä Mart ja poika Martin Helme, joka on valtionvarainministeri, ovat päässeet tällä viikolla BBC:hen ja New York Timesiin valkoista ylivaltaa kuvaavilla käsimerkeillään. 

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006090434.html?ref=rss

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/hanno-pevkur-kas-siseminister-tahab-korraldada-riigipooret?id=86078723

https://www.bbc.com/news/world-europe-48118758

https://www.postimees.ee/6656070/mart-helme-pean-siseministrina-hakkama-taastama-eesti-pohiseaduslikku-korda

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Äärioikeisto Virossa - skandaaleja ja rasismia uudessa hallituksessa"

https://www.20minutos.es/noticia/3629244/0/ultrade...

Näin espanjalainen 20 minutos. En muista, että Viro olisi koskaan ollut näin negatiivisessa valossa esillä kansainvälisessä mediassa. Tuosta blogistani jäi pois, että lehtitietojen mukaan Kuusik oli syyllistynyt rattijuopumukseen maaliskuussa, kuten 20 minutos kertoo.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mahtaako johtua siitä että aina omasta mielestään parempi sakki eli tärähtäneistö aktivoituu aina kun jossain on äänestetty väärin. Eikös teidän pitäisi siivota omat nurkat ennen kuin yrittätte siivota muiden nurkkia?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kannattaa seurata asioita myös maan ulkopuolelta niin ei tule äänestäneeksi niin usein väärin. Viron hallituksen lehdistötilaisuus suorana lähetyksenä tänään kl 13:

https://www.err.ee/935388/otse-kell-13-valitsuse-p...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #3

Voi voi, ei se sinuakaan ole auttanut.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"Helme hyökkäsi eilen presidentti Kersti Kaljulaidia vastaan ja sanoi ryhtyvänsä palauttamaan Viroon "perustuslaillista järjestystä," jossa ihmistä ei saisi pitää syyllisenä ilman oikeuden päätöstä."

Eikö asioiden pitäisi olla juuri näin. Ei pitäisi niinkin korkea-arvoisen henkilön kuin presidentti juosta huhujen perässä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Totuuden selvittäminen Kuusikin tekemisistä voi nyt olla hyvin vaikeata, kun Viron hallitus on sotkeutunut tapauksen tutkintaan. Kuusik tosiaan soitti ex-vaimolleen saadakseen hänet perumaan syytöksensä ja kuulemassa tuota puhelua oli kolme miespuolista ministeriä, mukana Mart Helme. Rikosilmoituksia tai muita jälkiä viranomaisissa ei perheväkivallasta käsittääkseni ole.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"Helme kertoi alkuviikosta hallituksen ministereiden olleen puhelimitse yhteydessä Kuusikin entiseen vaimoon ja saaneensa vahvistuksen sille, että Kuusikia vastaan esitetyt syytökset ovat perättömiä."

Oliko se nyt Kuusik joka soitti vai joku muu ministeri (-it)?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Olen ymmärtänyt, että Kuusik soitti entiselle vaimolleen ja kolme muuta miesministeriä oli läsnä kuuntelemassa, ehkä sanoivat itsekin jotain.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #12

Kuitenkin tuo sitaatti n sinun blogikirjoituksestasi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #25

Det må du göra om du vill. För mig behövs det inte.
Innehållet kan dock inte ändras så lätt.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Ovatko suomen perussuomalaiset sotkeintuneet jotenkin Viron hallituksen "skandaaleihin".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

"Kansallismieliset puolueet tulevat ottamaan vallan käsiinsä," sanoo Laura Huhtasaari eurovaalikampanjassaan. Siinä mielessä kyllä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

On nyt "vähän" löysät yhteydet :) taas.

Tuohon itse juttuun pitää tutustua tarkemmin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kersti Kaljulaid hävitti presidentin arvokkuuden tulla teollaan.
Presidentin ei kuuluisi ottaa kantaa keskeneräisiin asioihin.
Kun nyt kaiken lisäksi on täysin epäselvää onko väitteissä edes mitään perää.
Pelkkä syytös joltain suunnalta ei pitäisi olla sama kuin tuomio.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Pelkkä syytös joltain suunnalta ei pitäisi olla sama kuin tuomio".

Täällä somessa ja monesti mediassa yleisemminkin tuo riippuu täysin siitä, mihin porukkaan syyttäjä kuuluu ja mihin syytetty. Laki on niin kuin se luetaan ja asia niin kuin se ajetaan. Joskus riittää pelkkä syytös, joskus taas isokaan todistenippu ei tunnu riittävän.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Meneillään Virossa on hallituksen lehdistötilaisuus, josta on tulossa historiallinen. Sisäministeri Helme sanoi presidentti Kaljulaidin toimineen kuin tyypillisen hysteerisen naisen tunnekuohuissaan. Tämän hän toisti moneen kertaan. Hän vertasi Kuusikin tapausta Brett Kavanaughin ja Dominique Strauss-Kahnin tapauksiin, joissa naiset kuulemma valehtelivat. Helme vetää tuota showta, pääministeri Ratas ja ulkoministeri Reinsalu yrittivät jäädä sivuosaan puhumalla ympäripyöreää liirumlaarumia.

Lehdistötilaisuus loppui juuri kun tätä kirjoitin.

Noin "antifeminististä" puhetta ei kuulu edes täällä Puheenvuorossa. Mart Helmeen käsitys naisesta on kyllä pohjoismaisessa katsannossa omituinen.

https://www.err.ee/935388/otse-kell-13-valitsuse-p...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No nyt tämä pamahti Postimees-lehden ykkösuutiseksi: Helme halvensi presidenttiä ja naisia. Eiköhän tämä uutinen leviä pian Suomeen ja maailmalle.

https://www.postimees.ee/6673614/video-ja-blogi-ra...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Mitä tuolla tapahtui?

Mart Helme kritisoi presidentti Kaljulaidia siitä että tämä käyttäytyi kuin ylitunteellinen nainen kun lähti Kuusikin valanvannomistilaisuuden ajaksi pois. Kaljulaidin tiedot perustuisivat vain yhteen Expressenin artikkeliin jossa Kuusikia syytetään jostain.
Helme sanoo että Kaljulaid on tunteellinen nainen mutta hän on myös presidentti: (Seda võib endale lubada üks emotsionaalselt ülesköetud naine, aga Kaljulaid ei ole lihtsalt naine, ta on ka president, ütles Mart Helme.)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #36

Helme liitti tunnekuohut nimenomaan Kaljulaidin naiseuteen. Hän kyseenalaisti Kaljulaidin kyvyn toimia kriisitilanteessa.

Viron Ekspress-lehti ei ole Expressen. Pääministeri Ratas sanoi, että piti Kuusikin eroa perusteltuna keskusteltuaan korkeiden poliisi- ja syyttäjäviranomaisten kanssa.

Helme sanoi vielä, että EKRE-puolueella on nimeltä tiedossa ne, jotka Rakveren suunnalla levittävät juoruja Kuusikista. "Mitä nainen saunassa sanoo, ei ole pätevä juridinen argumentti," sanoi Helme : D

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #41

"Mart Helme kritiseeris presidendi käitumist Marti Kuusiku ametisse nimetamise ajal, kui president ruumist välja läks.
Seda võib endale lubada üks emotsionaalselt ülesköetud naine, aga Kaljulaid ei ole lihtsalt naine, ta on ka president, ütles Mart Helme."

"Helme sõnul ei suutnud Kaljulaid ennast valitseda või kui ka suutis, siis väljendas selgelt oma meelsust, mida ta presidendina Helme hinnangul teha ei tohiks."

En tiedä kuinka käännät ylläolevat sitaatit Postimees:tä :

Ylemmän toinen lause n suunnilleen: "Vi olla että on yksi ylitunteellinen nainen mutta hän ei ole vain nainen vaan Kaljulaid on myös presidentti."

Alempi: "Kaljulaid ei pystynyt hallitsemään itseään tai jos pystyi niin hän ilmaisi selvästi mielipiteensä jota preisentin ei pitäisi tehdä" (tällaisessa tilanteessa, oma selvennys)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #44

Niin nuo ovat siis Helmen puheita. "Sen voisi itselleen sallia tunnekuohuissa oleva nainen (...) Postimees siteeraa Helmeä lehdistötilaisuudessa.

Helme sanoi, että Kaljulaid luki maanantaina Ekspressin artikkelin, menetti sen johdosta malttinsa ja itsekontrollinsa ja käyttäytyi siksi huonosti virkaanastumistilaisuudessa. Ekspress kuitenkin väittää, että sen juttu Kuusikin väkivaltaisuudesta tuli julki luettavaksi vasta Kuusikin virkavalan vannomisen jälkeen.

https://ekspress.delfi.ee/teateid_elust/hea-uudis-...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #46

Olisiko mahdollista, että tällaisista asioista informoidaan etukäteen? Ennen julkaisua?
Ainakin ennen aikaan näin on tehty. Enkä tarkoita kielteisessä mielessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä Uuden Suomen juttu. En ollut kertakuulemalta aivan väärässä.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/279008-virossa-k...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Blogistilta kysyisin onko mitään sellaista ongelmaa maailmalla, joka ei jotenkin linkittyisi persuihin?

Ruoassa liikaa suolaa.... PERSUT SALAA LISÄSIVÄT!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viro on niin lähellä, että Viron persujen sekoilut liittyvät meihin kaikkiin, halusimme tai emme.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No voihan voi!

Täällä kun ne saadaan torpatuksi, niin nuo Saatanan kätyrit sotkee suomen pakan kiertotien kautta.

Onneksi Rinteen Antti on turvanamme.... ikäänkuin "rauhan tae".

Ehkä olisi paikallaan kolminkertainen eläköön huuto Antille....ELÄKÖÖN, ELÄKÖÖN, ELÄKÖÖN !!!!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Vappu jäänyt päälle? Ny on hei jo toka päivä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #19

Mitäs sitä hyvää putkea pätkimään.

Kohtahan se on taas viikonloppu... eikä juhannukseenkaan loppujen lopuksi niin pitkä aika enää ole.

Amatöörit avaa pullon päivän takia.... itse en viitsisi moisen takia edes vaivautua.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #17

Rinne Lianderssonin kanssa tulevat ja lyövät piakkoin porvareitten säästöpossut mäsäksi. "Riistäjien" rahat jaetaan sitten sossupummien kesken :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Demareilla tuntuu olevan hätä. En ihmettele. Lisäähän kyllä yleissivistystä tutustuminen Espanjan, Viron sun muiden maiden poliittiseen tilanteeseen. Siitä on annettava pisteet, vaikka agenda onkin selvästi nähtävissä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Snellmanilta kokonainen avaus ja kahdeksan jatkokommenttia, eikä minua ole vieläkään mainittu. (Persut ja Huhtasaari sentään.)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sinun nimesi kun laittaa otsikkoon niin lukijat pörräävät paikalle. Ihan joka kerta en viitsi tuota tehokeinoa käyttää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Virossa toimii demokratia enemmistöhallitus syntyi keskinäisellä sopimuksella jossa merkittäksi seikaksi tuli se ettei suurin puolue voikkaan perustaa hallitusta.
Suomessa myös pitää antaa demokratian toimia punavihervasemmiston vastapoolilla on enemmistö kansanedustajia siis 124 ja 62 % joten he voivat hyvinkin perustaa hallituksen joka ei ole epäpyhä allianssi.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

#20: Avointa narsismia parhaimmillaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Altrightskenessä narsismi on hyve. Se on jälleen esimerkki siitä ettei persut osaa tulkita suomalaisuutta. Lukutaito riittää trumppilaisuuteen.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #34

#34

Tuohon vielä putinismi kaupan päälle ja päivä alkaa olla pulkassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #35

Kyllä siitä jotain muutakin vielä uupuu....
On vain sellainen tunne.

Jore Puusa

Mainitaan, älä sure.
Pääset kyllä esiin.
En tosin olisi vuoden sometauon jälkeen uskonut että RÄP puolueen pomosetä on omana itsenään täällä.
Tämä avaa minulle vanhalle lehtikuvaajalle suorastaan uskomattoman laajat näkymät kertoa ajasta - jolloin seurasin työssäni takavuosina ajoittain aloittelevaa demari ja viherpoliitikkoa ja kirjoittelin muistiin kuvausten yhteydessä myöhemmin RÄP jengin sloganeita miehen suusta käsin. Me vanhat journot olemme kirottu maanvaiva. Minua kun ei enää eläkkeellä offtherecord sido. Jippiiii, tästä tuleekin hauskaa, kootaan kymmen eläkkeellä olevaa lehtikuvaajaa yhteen ja aletaan laskea päähän ammuttuja homoja. :-)
-
Ainniin rva Huhtasaari. Otti Satakunnan Kansan graafikon tekemästä kuvituskuvasta itselleen sarvipäisen karrikatyyrin pressanvaalin meemiksi ihan ilman lupaa, siis varasti. Eikä suotunut luopumaan siitä millään vaikka SATKa ensin pyysi ja sitten uhkasi tiesmillä. RÄP jengin oikeuskäsitys tuo, kasakka ottaa sen mikä on irti - myös naisasioissa. niissä meillä vanhoilla journoilla on jopa kuvamateriaalia.
Jipppiiiiii.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #29

#29

Mielenkiinnosta kysyn.

Mikä sai sinut lopettamaan sometauon?

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #31

Olin pois facesta 1v 3kk. ja US:stä taisi tulla kaksi vuotta. Hyvää aikaa ja tuli luettua valtavasti rästejä.
Tarvitsin Vintage kameraani osia ja lisäksi haen malleja Fotofinlandiakilpailua varten - joten tulin noiden verran takaisin.
Katsoin sitten tavallaan vahingossa US sivua ja huomasin miten paljon se oli muuttunut pahempaan päin. Eli viha leimahtaa nyt heti ja erimielisen kirjoittajan henkilöön mennään välittömästi, niinpä ajattelin irvailla hetken tätä tosikkojen raivokiitorataa. Häivyn kyllä, älä sure.

Viljo Asikainen

Itäinen Eurooppa mukaan lukien Baltia on takapajula vaikka joillakin alueen valtioilla onkin pitkä ja kunniakaskin historia. Tilanne siellä on saman kaltainen kuin maailmansotien välisenä aikana. Alueen ainoa kehittynyt valtio on Böömi (Tsekki ilman Slovakiaa). Se onkin Keski-Eurooppaa maantieteellisesti ja kulttuurisesti. Sijaitsee lännenpänä kuin Suomi.

Viroon Suomea ei yhdistä mikään muu kuin maantieteellisen naapuruus. Suomi on usein sekaantunut Viron asioihin. Motiivina on ollut Suomen moukkamainen itse-petoksellinen ylemmyydentunto, mini-imperialismi ainoalla suunnalla missä sellainen on ollut mahdollista kun Venäjä torjuu Suomen Itä-Karjalasta. Viroon matkustetaan rinta rottingilla kun Ruotsiin mennään niskat kyyryssä. Kielisukulaisuus ei ole mikään valheellisen "veljeskansa"-tunteilun perustelu.

Siitä huolimatta että suomalaisten kokema alemmuudentunne ruotsalaisten rinnalla on perusteltua on Suomelle elämän ja kuoleman kysymys kulttuurinen yhteys Ruotsiin ja Skandinaviaan. Jos tämä yhteys ei kukoista ja heikkenee on Suomi mennyttä henkisesti ja sivistyksellisesti. Itä-Eurooppa nielee Suomen ja reunavaltiopolitiikka syrjäyttää taas pohjoismaisen suuntautumisen, Hedelmällinen yhteys Ruotsiin ei suinkaan edellytä täällä mitään pakko-ruotsinkielistämistä. Maiden suhteiden pitää olla asialliset - mieluummin eleettömät kuin tunnepitoiset. Ei Ruotsikaan ole meille mikään "veljeskansa". Ei edes mikään urheiluareenoiden "rakas vihollinen".

Mutta Virolla ja muulla Baltialla ja Itä-Euroopalla ei ole Suomelle samaa merkitystä.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Demari koittaa viedä nyt huomion naapurimaan asioihin, kun täällä oman puolueen edustaja on viime päivät ollut jatkuvasti negatiivisen huomion kohteena - aika heikkoa.

Tehkööt virolaiset niin kuin haluavat, turha täällä on siitä itkeä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#40

Se on kato nykyaikaa, kun tuodaan ulkomailta asti ongelmia suomeen käsiteltäväksi... ja demarit on tunnetusti kaikessa uudessa mukana ihan etujoukoissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos ei naapurimaan asiat kiinnosta, turha sitä on tänne tulla itkemään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikkola määrittää, mistä saa kirjoittaa, mainiota.

Persut johtaa aika selvästi vielä tuota kohellussarjaa, joten ei siitä kannata kauheasti elämöidä.

Lue oikeuden pöytäkirjoja ja innostu :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tästä tuli nopeasti koko maailman asia, kun New York Times siitä kirjoittaa:

https://www.nytimes.com/aponline/2019/05/02/world/...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Teille islamia halaavalle Vihervasemmistolle oma henkilökohtainen
anteeksipyyntöni, kun äänestin Persuja. Lienee tällä rikoksella
olen täysrasisti, kuten kritisoidessani jo vuosia sitten islamin
agendaa ja sivuraiteita täällä Suomessakin. Esimerkkejä löydätte
itse, kun hieman hierotte unenpöppöröisiä silmiänne. Taidatte
todellakin pitää eurooppalaisten arvojen vastaisesta uskonnosta ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset