Uusliberalismia

Nuivat vainoavat toimittajia Itävallassa ja Virossa

Niissä maissa, joissa oikeistopopulistit ovat päässeet maailmalla valtaan, on alkanut toimittajien kiusa ja vainoaminen. Niin on tapahtunut myös Itävallassa, jossa kohistaan FPÖ-puolueen johtoon kuuluvan Harald Vilimskyn käytöksestä yleisradioyhtiö ORF:n TV-lähetyksessä. Vilimsky ei ollut tyytyväinen toimittaja Armin Wolfin esittämään kysymykseen ja uhkaili tätä "seurauksilla."

Wolf oli tehnyt sen, mikä suomalaisten toimittajien olisi pitänyt tehdä persujen vaalivideolle. Hän näytti FPÖ-puolueen nuorten julisteessa esitettyä rasistista karikatyyriä natsiajan der Stuermerin juutalaiskarikatyyrin rinnalla. Pitkänenäiset hahmot näyttivät hyvin samanlaisilta.

Wolf on saanut päälleen normaalia sometörkyä, joka on koko Euroopassa enimmäkseen äärioikeiston masinoimaa. Sen lisäksi FPÖ:n jäsen yleisradioyhtiötä valvovassa elimessä, Norbert Steger, on suositellut Wolfille välivuotta ja hermolomaa töistä, jotta Wolf voisi "löytää itsensä" uudelleen.

Virossa oikeistopopulistisen EKRE-puolueen pääsy hallitukseen johti muutamassa päivässä siihen, että puoleesta kriittisiä näkemyksiä esittänyt yleisradioyhtiö ERR:n toimittaja Ahto Lobjakas sai potkut. EKRE-puolueen parlamenttiedustaja Ruuben Kaalep pitää Lobjakasta läntisen liberaalin demokratian ja humanismin kannattajana, mikä nykyään toimii Euroopassa näköjään jo itsessään syytöksenä. Virossa arvellaan, että samasta syystä sai lähteä myös Postimees-lehden poliittinen toimittaja Vilja Kiisler.

Itävallan FPÖ ja Viron EKRE ovat persujen kanssa liitossa Euroopan uudessa Venäjä-mielisen äärioikeiston allianssissa.

https://www.sn.at/politik/innenpolitik/orf-fpoe-stiftungsrat-norbert-steger-legt-armin-wolf-sabbatical-nahe-69444277

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/valdo-randpere-nii-vilja-kiisler-kui-ka-ahto-lobjakas-on-saanud-karistada-ekre-vastaste-vaadete-parast?id=86039797

https://objektiiv.ee/vilja-kiisler-lahkub-postimehest/

https://uueduudised.ee/arvamus/ruuben-kaalep-lobjakas-kaitseb-ainult-uhe-ideoloogia-sonavabadust/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuulostaisi kuitenkin oudolta, jos nuo mainitsemasi piirit Virossa olisivat venäjämielisiä, kuten muualla. En ole asiaan kuitenkaan tarkemmin perehtynyt, joten osaatko ottaa siihen kantaa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuota olen itsekin miettinyt. Löysin tuosta nopeasti mainion artikkelin, jossa verrataan EKRE-puolueen johtajan Mart Helmen kommentteja viroksi ja venäjäksi vaalien alla. Viroksi Helme puhuu vironvenäläisistä turvallisuusriskinä ja mahdollisina "pettureina," mutta venäjäksi on toinen ääni kellossa: hän on puolustanut Sergei Lavrovin ulkopolitiikkaa ja sanonut olevansa valmis käymään Moskovassa ja tekemään yhteistyötä Venäjän kanssa. Venäjäksi hän sanoi myös Viktor Orbanin Euroopan olevan parempi kuin Merkelin ja Macronin. Hän on myös sanonut Venäjän olevan kokonainen "sivilisaatio" eikä pelkästään kansa.

https://poliitika.postimees.ee/6411208/helme-metam...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo on varmaan hänenkin kohdallaan jonkinlaista Venäjän hybridivaikuttamisen seurausta. On puhunut viroksi niin kuin asioista spontaanisti on ajatellut (muiden virolaisten tapaan), mutta sitten päättänyt kenties kutsuttuna hypätä Venäjän hillovaunun kyytiin. Luulisi, että kansalla on siellä jo riittävästi kokemusta siitä venäläisestä sivilisaatiosta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #3

Helme on ollut Viron Moskovan suurlähettiläs ja pari vuotta sitten piti avointa luentosarjaa aiheesta "Miten neuvotella venäläisten kanssa."

https://www.facebook.com/rahvuspartei/videos/mart-...

Ilkka Huotari

"Venäjäksi hän sanoi myös Viktor Orbanin Euroopan olevan parempi kuin Merkelin ja Macronin."

Niinhän Orban onkin parempi, mutta kukaan näistä kolmesta ei ole venäläinen. Orban on unkarilainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Rasisti, antisemiitti ja rattijuoppo menivät baariin - anteeksi hallitukseen," twiittasi Ahto Lobjakas viime viikolla. Joku väittää, että rattijuoppoja olisi Viron uudessa hallituksessa kaksikin.

https://twitter.com/lobjakas/status/11207734654417...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuntui tuo alku kuin Ahto olisi ottanut kantaa al-Taeen lahden toisella puolella, mutta että vielä rattijuoppokin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Armin Wolfin blogissa näkyvät nuo kiistellyt kuvat. Wolf kertoo myös, että Vilimsky on vaatinut hänen erottamistaan yleisradioyhtiö ORF:stä.

https://www.arminwolf.at/

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Armin Wolf on Itävallan suosituimpia toimittajia. FPÖ-puolue vaatii nyt hänen erottamistaan yleisradioyhtiö ORF:stä saksalaisen laatulehti Zeitin mukaan. Tähän lihavaan riitaan on nyt sotkeutunut myös Itävallan journalistien ammattiliitto, joka on pyytänyt liittokansleri Sebastian Kurzia mukaan Wolfia puolustamaan.

https://www.zeit.de/politik/ausland/2019-04/oester...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

En keksi tuolle entisten russofobien Venäjän ihaillulle muuta selitystä kuin että autoritaarisen systeemin halu on v i e l ä suurempi kuin kansalliskiihko .
Siis äärioikeistolaisuus tärkeämpää kuin pelkkä "nationalismi".

Eilen meni kyllä päiväkahvit väärään kurkkuun, kun luin persutoimittajan palstalta, että nämä puolueet "puolustavat eurooppalaisia arvoja ".
Median ,kansalaisjärjestöjen, kirkon, yliopistojen, opposition ja vähemmistöjen kurittamista "eurooppalaisena arvona"?
Kyllä, myös kirkon: yrittäköön vain ryhtyä tukemaan oppositiota tai vaikka pakolaisia, niin näette, mitä kirkon asemalle tapahtuu..

Aku Oinonen

Kyllä meilläkin pitäisi olla tälle nollatoleranssi. Mielestäni Hussein al-Taee ei kuulu SDP:n riveihin - varsinkaan kansanedustajana. Hussein al-Taeen ihmiskäsitys ja arvomaailma on aivan jotain muuta kuin SDP:n edustamat. Ei tässä nyt kyllä pelkät anteeksipyynnöt riitä, kun on kyse kansanedustajasta. Asia täytyy tutkia poliisin ja oikeuslaitoksen avulla ettei mitään jälkipyykin mahdollisuuksia jää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Meillä on aika paljon politiikassa näitä vihapuheesta tuomittuja, al-Taee ei sellainen ole eikä hänestä varmaankaan sellaista tule. Anteeksipyyntö auttaa tässä paljon.

Tässä minunkaan blogini tapauksessa ei anteeksipyynnöstä ole puhettakaan. Rasistinen karikatyyri on edelleen näkyvillä FPÖ-puolueen nuoristojärjestön sivuilla eli toiminta päinvastoin jatkuu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viron presidentti Kersti Kaljulaid otti eilen kantaa sananvapauden puolesta college-paidallaan Viron hallituksen virkaanastujaisissa. Hän ei ole samanlainen populisti ja tuulenhaistelija kuin Suomen presidentti, joka on kesän 2017 jälkeen sulkenut silmänsä persujen radikalisoitumiselta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hallituksen-vi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset