Uusliberalismia

Posti kieroilee työntekijöidensä palkat alas

Jatkaisitko töitä, jos palkkaasi pudotettaisiin 30 prosenttia? Kuinka paljon pienituloisella on varaa tinkiä elintasostaan? Tätä miettivät parhaillaan tuhannet valtionyhtiö Postin työntekijät, joita heidän työnantajansa yrittää savustaa radikaalisti huonompiin työehtoihin työehtosopimuksilla kikkailemalla.

Kustannuksia ei tämä työntekijöiden halpuuttaminen säästä. Duunarien työpanoksella pitää enenevässä määrin elättää myös vuokratyöfirmojen pomot ja byrokratia. En käsitä, miksi valtionyhtiön annetaan kiertää työnantajan velvollisuuksiaan ja vastuutaan näiden vuokratyöfirmojen avulla.

Postin duunarit ovat yrittäneet nostaa tätä asiaa vaaliteemaksi, mutta toistaiseksi ainoastaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja kansanedustaja Paavo Arhinmäki ovat reagoineet siihen ja pitäneet asiaa esillä. Moni postilainen onkin siirtynyt näissä vaaleissa demareista Vasemmistoliiton kannattajaksi.

Viime viikolla Hesari sensuroi työntekijäliitto PAU:n  Hesarista ostamaa ilmoitusta, koska se kertoi liian selvästi, mistä on kysymys. Asiaan kuuluu se, että Hesaria aamuyöllä jakavat postilaiset halpuutettiin puolitoista vuotta sitten nälkäpalkalle juuri tämän työehtosopimuskieroilun tuloksena. Poliitikot jeesustelevat "alipalkkauksen kriminalisoinnilla," mutta eivät mieti sitä välttämättä aamukahvilla Hesaria lukiessaan.

Alan työnantajat ovat perustaneet jopa oman "ammattiliittonsa," jonka kanssa tehdyillä sopimuksilla on työtä halpuutettu. Asiaa on puitu tuomioistuimissa, joissa duunarit ovat toistaiseksi voitolla.

Kannattaa lukea PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen blogi eiliseltä:

https://www.pau.fi/viestinta/blogit/nain-halpuutetaan-ihmisia.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Banaaneilla maksaa ja saa ?

Ehkä postiin voisi laittaa jakeluhommiin työläisten oman puolueen puheenjohtajan Rinteen loistavan ja suurta kannatusta saaneen ehdotuksen mukaan maassa laittomasti olevia kulkijoita ?

Kaikille hyvä bisnes.

Posti sais rajattomasti osaavaa ja aika halpaa työvoimaa, Rinne lisää hyvää mainetta sekä kunniaa ja nämä Irakilaiset sais jäädä maahan loppuelämäkseen, valtion avustuksilla elämään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ainakin yksi postilainen on viety työpaikalta suoraan lentokentälle, kun palkkatulot eivät riittäneet oleskelulupaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tarja Filatov: "Posti on yksipuolisesti ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään uutta työehtosopimusta. Salamitaktiikalla, viipale kerrallaan Posti on siirtänyt työtehtäviä toisille firmoille. Perustanut itse uusia yhtiöitä ja siirtänyt työntekijänsä liikkeenluovutuksella sen palvelukseen. Näin toimittiin sanomalehdenjakajien kanssa pari vuotta sitten. Palkat putosivat jopa 40%."

https://filatov.net/uutiset/2019/4/10/miksi-suomi-...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Palkat menee todella alas kun kylälle lähdetään viemään kaksi kirjettä ja kahdeksan mainosta joka taloon.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mihin sitä verovapaata SAKta tarvitaan? Satamat kiinni, paperitehtaat poseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset