"Yli sata ryssää ammuttiin" – natsien sotarikosten valkopesu paljastui

Aamun Hesarissa on mielenkiintoinen juttu suomalaisen SS-upseerin sotapäiväkirjasta. Siitä käy ilmi, että suomalaisessa historiankirjoituksessa on väärennetty lähteitä ja valkopesty natsien sotarikoksia toisessa maailmansodassa.

Lennart Kihlströmin päiväkirjamerkintä 4.7.1941 on Mauno Jokipiin vuonna 1968 ilmestyneessä Panttipataljoona-teoksessa siteerattu väärin. Kun päiväkirjassa lukee "yli sata ryssää ammuttiin," on tuo kohta muutettu Jokipiin kirjassa muotoon "yli sata ryssää sai surmansa." Kuten Hesari kirjoittaa, lähteiden tarkoituksellinen väärentäminen rikkoo räikeästi historiantutkimuksen periaatteita. Alkuperäinen päivämerkinta viittaa selvästi siihen, että kyseessä oli sotavankien ampuminen eli sotarikos.

Jokipiin kirja on ollut Hesarin mukaan "paikoin tarkoitushakuista suomalaisten tekemisten puolustelua ja valkopesua:" Panttipataljoona-kirja on tehty SS-miesten Veljesapu-perinneyhdistyksen tilaustyönä.

Kihlströmin päiväkirjamerkintä 2.7.1941 kuuluu seuraavasti: "Lyhyt marssimatka. Tie täynnä kolonnia. Ammuttiin neljä juutalaista. Yövyttiin taivasalla teiden risteykseen."Tämä merkintä on Jokipiin kirjassa kuitattu "suupuheina" eikä sitaattia ole otettu kirjaan.

Natsien sotarikosten valkopesuun on osallistunut jopa puolustusministeri Jussi Niinistö. Hänen mukaansa suomalaisten SS-miesten sotarikoksista ei ole todisteita. Katsotaan, miten nyt suu pannaan.

Lennart Kihlströmin poika Lars Kihlström on tehnyt suuren palveluksen historiantutkimukselle tuodessaan isänsä unohdetun sotapäiväkirjan julkisuuteen. Ilman häntä todisteet sotarikoksista olisivat voineet jäädä historian hämärään.

Kihlströmin päiväkirjamerkintöjä ei ole huomattu professori Lars Westerlundin tekemässä tuoreessa Kansallisarkiston selvityksessä näistä tapahtumista, vaikka kyseinen päiväkirja sisältyy selvityksen lähdeluetteloon. Sekään ei ole kunniaksi suomalaiselle historiantutkimukselle. Westerlundin mukaan kyseessä on "epähuomiossa tapahtunut virhe."

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu