Uusliberalismia

Hyvää joulua - mutta muista, että Trump voi aloittaa ydinsodan koska tahansa

Laatulehti Washington Post ei sääli lukijoitaan joulun alla. Lehden artikkelissa muistutetaan, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi yksin päättää ydinaseiden laukaisusta milloin ja mihin tahansa oman harkintansa mukaan. Yhdysvaltain neljästä tuhannesta ydinaseesta noin tuhat on laukaistavissa muutamassa minuutissa.

Eroava puolustusministeri Jim Mattis yritti päästä osaksi komentoketjua ja antoi ymmärtää, että hän olisi kyennyt vaikuttamaan äkkipikaiseen ja arvaamattomaan presidenttiin. Todellisuudessa ei hänellä eikä kenelläkään muullakaan ministerillä tai virkamiehellä ole mahdollisuutta estää presidenttiä käyttämästä ydinasetta vaikka hetken mielijohteesta. Järjestelmä on kylmän sodan peruja, jolloin maailman tulevaisuus riippui kahden supervallan, Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välisestä kauhun tasapainosta.

Yhdysvaltain kongressissa valmistellaan lakihanketta, joka kieltäisi presidentiltä ensi-iskun ydinaseilla. Washington Post arvioi, että presidentti Trump vastustaisi tuota lakia.

https://www.washingtonpost.com/outlook/2018/12/23/trump-can-launch-nucle...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

ketä vastaan se ydinpommeja paukuttelisi ??,-meksikon rajalla pakolaisia ?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mikä tahansa voi olla "shithole country," kun Trump menettää malttinsa. Ja se tapahtuu herran twiiteistä päätellen kolme kertaa päivässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos tähän "ensi-iskuun" ei tule vastausta, voidaanko puhua sodasta? Riitaankin tarvitaan kaksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Jounille ja rakkaille läheisillesi.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ei nyt jouluna vaivuta mihinkään panikointiin.

Eiköhän se mene Trumpillakin joulu kinkun ääressä.
Katellaan joulun jälkeen, jos alkaa Trumpia pitkästyttää niin sitten ehkä.

Hyvää ja huoletonta joulua!

Käyttäjän SeppoPuurunen kuva
Seppo Puurunen

Fake news olkoon siis varuillaan. Saattaa tulla ydinpommista...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Maailma tosiaan osin muuttuu. Ennen Jim "hullu koira" Mattis olisi suomalaisen vasemmiston ja muutenkin monen inhoama (vähintäänkin).
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000004878911.html
Samoin Bush-tyhmempi, jota pahempaa/moraalittomampaa ei kuulemma olisi voinut kuvitellakaan aikanaan. Nyt Mattis on monesta viisas ja moni muistelee Bushia nostalgisen kivassa valossa. Bushin piti vetäytyä pahoista sodistaan ja syytettiin kun ei niin tehnyt. Trump vetää joukot Syyriasta, jota myös USAn muiden maiden asioihin puuttumista arvostelleet ovat halunneet, ja se onkin taas päinvastoin ja paha juttu. Trump saa arvostelua/kritiikkiä jo ainoastaan sen mahdollisen potentiaalinsa (tuhoon, otaksun) takia. Sotiahan hän on aiheuttanut/edistänyt vähemmän toistaiseksi kuin edeltäjänsä.

Henkilökohtaisesti en pidä Trumpista, en pitänyt Bushista, en omaa varmaa kantaa Mattisiin. Mattis käyttänyt itse asiassa kovempaa macho-retoriikkaa Trumpiin verrattuna. Trumpin oma retoriikka on luullakseni pitkälti teatteria ja ihmisten kusettamista senkin kautta.. miksei käyttäisi tuota tyyliä kun sillä varsin mukavasti pärjää... mikäli siis jätettäisiin kaikki moraali väliin. Suhtaudun vain lievän humoristisesti siihen että niin monelle Trump on uusi kiva antikristus - niitä tuntuu löytyvän miltei joka vuosikymmenelle.

Hyvää joulua kuitenkin kaikille.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Trump on ollut Yhdysvaltain presidenteistä se, joka on sotinut ehkä vähiten. Toisaalta hän on pyrkinyt rauhanomaisiin suhteisiin mm. Venäjän, Kiinan sekä Pohjois-Korean kanssa. Kauppasodassahan ei ihmisiä tapeta tai vammauteta.

Nyt kun Syyrian sodasta lähdetään, niin sekään ei (liberaaleille) kelpaa. Auta armias sitä ryöpytystä mikä olisi käynnissä, jos Trump sotisi yhtä paljon kuin vaikkapa Nobelin rauhanpalkinnon saanut Obama soti omalla kaudellaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pohjois-Korealle Trump jo uhitteli suurella ydinnapillaan.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Uhittelija oli tosin Kim, jolle Trump vain tokaisi vastaukseksi että hänellä se on se isompi nappi. Kuitenkin Trump ensimmäisenä USA:n istuvana presidenttinä tapasi Kimin ja jopa kaveerasi hänen kanssaan. Liikemies on liikemies vaikka olisi USA:n presidentti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Trump ei suinkaan voi aloittaa ydinsotaa koska tahansa.

USA:n presidentin valtaoikeuksiin kuuluu kylläkin käytännössä tehdä yksin päätös vastaiskusta ydinaseilla, mikäli USA:han tehdään hyökkäys ydinaseilla.

Snellmanin blogikirjoitus kuuluu sarjaan fake news.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luepa tuo linkittämäni Washington Postin juttu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei presidentillä ole mitään nappia laukaisuun. "Biscuit" sisältää koodit, joilla presidentti ensin identifioi itsensä "Strategic Commandille", joka täyttää (tai jättää täyttämättä) presidentin antaman laukaisukäskyn.

Ei linjattu artikkeli anna oikeaa kuvaa tilanteesta.

Hyvää joulua, Jouni!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toivotaan näin...

Niin ja hyvää joulua Max!

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Äläs nyt Max.

Se lukee lehdessä... sen täytyy olla totta.

Ei ne ameriikassa ole voineet ymmärtää, ettei kolmannen maailman sodan nappulaa voi antaa yhden ukon sormen alle, joka voisi käytännössä ihan vi**tus päissään painaa sitä.

Varsinkaan sitä ne eivät voi oivaltaa, että sen napin ja pommien välissä on oltava jonkinlainen langaton yhteys (muuten tarvitaan aika halvatun pitkä piuha).
Ja koska se yhteys on, niin KAIKKI yhteydet on mahdollista hakkeroida...toiset vaan helpompia ja toiset vaikeampia.

Mutta kyllä Trumppi voi pelkällä horjahduksella napin päälle laukaista ydinsodan.
Tai jos sattuu alkaa päässä viiraamaan kuin Kekkosella konsanaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Washington Postin agenda on jo tullut tutuksi.

Jouni yleensä lukee useita lehtiä. Tässä tapauksessa kannattaisi ottaa huomioon myös Max Jussilan antama tieto.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En usko Trumpilla sellaista valtaa olevan.

Eikös jo 80-luvulla ydinsota yhdessä tilanteessa välttynyt vain sen takia, että valvontavuorossa ollut neuvostosotilas toimi ennalta annettujen ohjeiden vastaisesti ja jätti vastaiskun käynnistämättä kun (virheelliset) tutka- tms. raportit kertoivat USA:n aloittaneen ydinhyökkäyksen?

Jos Trump antaisi määräyksen ydinsodan aloittamiseen, sitä määräystä tuskin toteltaisiin. En usko Trumpilla olevan sellaista nappia, jota painamalla ydinsota käynnistyy ilman, että kenenkään muun pitäisi sitä ensin myös hyväksyä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hän jätti ilmoittamatta ylöspäin havainnoista, joita piti virheellisinä, ja oli oikeassa. Ei hänelläkään mitään nappia ollut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uskoa saa tietysti mihin haluaa. Washington Post on ollut jo Watergaten ajoista ja varmaan kauemminkin maailman parhaita lehtiä.

Ilkka Huotari

On myös mahdollista, että Trump tulee olemaan Yhdysvaltojen paras presidentti.

https://www.pscp.tv/w/1eaKbOeAXMXGX

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tällä tavalla Trump "painaa nappulaa". https://www.bloomberg.com/politics/graphics/2016-n...
Siinä on aika monta välivaihetta ennennkuin ballistiset ohjukset ovat ilmassa.
Kun nuorena miehenä olin 1970-luvun-lopulla Tukholman Grand Hotellissa töissä minut valittiin turvatarkastusten jälkeen ( Have you or any of your familymembers ever been a member of the communistparty of..... jne 20 sivua) palvelemaan Yhdysvaltain varapresidenttiä Walter Mondalea, kun hän laskeutui 23 tunninksi Tukholmaan matkalla Moskovaan. Sain jutella hänen kansaan kun vein huoneeseen virvokkeita yöllä, ja näin sen valtavan koneiston minkä tuollaisen henkilön ympärillä pyörii. Se laukku, jossa on laukaisukoodit ja kaikki tarvittava iskun antamiseksi kun presidentti/varapresidentti on poissa kiinteästä johtokeskuksesta, jota hänen seurassaan jatkuvasti kulkenut eversti kantoi ranteeseen käsiraudalla kiinnitettynä, kutsutaan The footballiksi.
Toivotaan ettei sitä tarvitse käyttää koskaan. Hyvää joulua kaikille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset