Viro tuomitsee selvin sanoin Venäjän eiliset sotatoimet – mitä tekee Suomi?

Jännitys on kiristynyt äärimmilleen Venäjän hyökättyä eilen Ukrainan laivaston aluksien kimppuun Mustalla merellä. Ukraina ilmoittaa, että kuusi merimiestä on loukkaantunut Venäjän laivaston avattua tulen. Venäjä on takavarikoinut kolme ukrainalaista laivaa. Venäjä on myös estänyt kaiken laivaliikenteen pääsyn Mustalta mereltä Asovanmerelle.

Viron pääministeri  Jüri Ratas on tänä aamuna tuominnut Venäjän "hyökkäyksen"(aggression) Twitterissä. Hän kutsuu Kertshin salmen "välikohtausta" "vakavaksi kansainvälisen oikeuden loukkaukseksi." Hän tukee EU:n ja Naton pyrkimyksiä jännityksen lieventämiseksi.

Viro haluaa selvästi mennä lausunnossaan pidemmälle kuin EU eilen illalla, joka kehotti "kaikkia" "äärimmäiseen pidättyvyyteen" jännityksen purkamiseksi. EU:n lausuntoa on arvosteltu siitä, ettei siinä selvästi tuomittu Venäjän eilisiä toimia.

EU:ssa on paljon Venäjän ystäviä, kuten Italian populistihallituksen vahva mies Matteo Salvini ja Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz. Presidentti Sauli Niinistö joutuu nyt harkitsemaan, tyytyykö Suomi EU:n yhteiseen, eilisiä tapahtumia hyssyttelevään linjaan vai ottaako Suomi asiassa omaa profiilia Viron tavoin. Kaikki jännittävät tietysti, miten Yhdysvaltain arvaamaton presidentti Donald Trump tähän reagoi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon tänään iltapäivällä Suomen aikaa käsittelemään Kertshin salmen tilannetta. Myös Ukrainan parlamentti kokoontuu iltapäivällä päättämään sotatilan julistamisesta.

https://twitter.com/ratasjuri/status/1066829651862044677

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage_en/54392/State…

https://www.welt.de/politik/ausland/article184445776/Ukraine-will-nach-S…

 

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu