Uusliberalismia

Persunuoret vaativat Karjalaa takaisin

Syyskokoukseensa kokoontuneet Perussuomalaiset Nuoret ovat päättäneet, että Suomen pitää virallisesti "vaatia" Karjalaa ja muita sotien jälkeen luovutettuja alueita takaisin Venäjältä. Karjalan "kysymystä" on viime vuosina jaksanut pitää esillä vain pari ikääntynyttä aktivistia, mutta nyt suomalaisen irredentismin asialla on tosiaan eduskuntapuolueen nuorisojärjestö.

Minulla oli oma karelianistinen vaiheeni viime vuosikymmenellä, kun tein yksinäisiä polkupyöräretkiä luovutettuun Karjalaan. Tuntui hyvältä uida esi-isien lailla Laatokassa ja Vuoksessa, mutta lumous haihtui, kun kuvittelin neitseellisiin maisemiin Prisman, Kelan ja puupellot. Juttelin monen kylän pummien kanssa siitä, voisivatko suomalaiset taas joskus tulla Karjalaan. Yhteisymmärrys oli se, että kyllä se taitaa mahdotonta olla.

Kauhea totuus on, ettei pienenevä Suomen heimo tarvitse lisää alueita hoidettavakseen eikä se edes osaisi enää tehdä niillä mitään järkevää. Nykyiset nuoret ovat vetäytyneet uuninpankolle tietokonepelejään pelaamaan eikä heitä voi kuvitella Karjalaa jälleenrakentamaan. Autioituvaa maaseutua on Suomella riittävästi jo ennestään.

Karjalan kunniakkaasta ja vuosisataisesta perinnöstä on jäljellä vain marginaaliryhmän populistinen provokaatio, jossa halutaan vain näyttää, että suurelle Venäjälle uskalletaan esittää aluevaatimuksia. Yhtään ei ole mietitty sitä, mitä nuo vaatimukset tarkoittavat ja mitä niistä voi seurata.

https://twitter.com/ps_nuoret?lang=fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tässä vaiheessa olisi hyvä pohtia muutamia kysymyksiä:

1. Kuka voi rehellisesti olettaa, että Putin tulee vapaaehtoisesti ANTAMAAN Karjalan takaisin?

2. Mitä Karjalan nykyiselle väestölle tulee tapahtumaan ja jos heille pitää rakentaa asunnot jonnekin, niin kuka sen kustantaa?

3. Kuinka paljon tulisi maksamaan Karjalan uudelleenrakentaminen muun Suomen tasolle?

4. Mistä hankittaisiin rahat Karjalan uudelleenrakentamiseen, jos se saataisiin takaisin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nämä ovat juuri niitä kysymyksiä, joita persunuoret ovat tuskin miettineet lainkaan. Tärkeintä on provoaminen, ja kyllähän se minun osaltani onnistui.

Kun esitetään vaatimuksia, taustalla on ajatus, että Suomi voisi jotenkin OTTAA Karjalan. Se on suorastaan vaarallista toiveajattelua.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Petri: "Kuka voi rehellisesti olettaa, että Putin tulee vapaaehtoisesti ANTAMAAN Karjalan takaisin?"

- Kuka on olettanut, että tuo palautuskysymys olisi esitettävä nimenomaan vain Putinille? Hänen aikansa on koko ajan käymässä vähemmäksi, ei Stalinkaan elänyt ikuisesti, ja on täysin mahdollista että itänaapurin seuraava johto ei ole isovenäläis-imperialistis-änkyrästalinstinen nykyisen tavoin.

Jouni: "Kun esitetään vaatimuksia, taustalla on ajatus, että Suomi voisi jotenkin OTTAA Karjalan. Se on suorastaan vaarallista toiveajattelua."

- Mitä tuo tarkoittaa, että taustalla on ajatus OTTAMISESTA? Sitäkö vihjaat, että jonkun mielestä Karjala pitäisi palauttaa vastoin nykymiehittäjän tahtoa jopa väkivaltaisesti vai? Loukkaisit kyllä tuolla ajatuksella omaakin älyllistä tasoasi. Vai tarkoitatko, ettei Suomi voisi ottaa Karjalaa takaisin rauhanomaisesti Venäjän kanssa sovittuna, koska se olisi muka vaarallista siksi, että se tulisi liian kalliiksi Suomelle tai että Suomen alueelle "pesiytyisi ei-tervetulleita ryssiä"? Noinko rasistiseen rahvaanajatteluun perustat vaarallisuusuhkakuvasi vai tuohon kalleushöpöhöpöön vai johonkin muuhun, Jouni Snellman? Etkö ymmärrä, että kaikki osapuolet voisivat tässä voittaa?

Suosittelen tutustumaan ProKarelian Karjalan palautusohjelman win - win -ajattelun perusteisiin: https://www.youtube.com/watch?v=oqCCmf4VCE8&featur...

Ja jottei totuus unohtuisi, ks. http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2643...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #32

No kyllä jos Venäjän johto sitä tyrkyttäisi ja nykyinen väestö sitä haluaisi niin pitäisi tietenkin vastaanOTTAA. Mutta sellaista en usko, että tapahtuu Putinin jälkeenkään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #37

Täsmennyksenä tuohon, että käyttämäsi ilmaus nykyinen väestö ei tietenkään tarkoita itäalueidemme nykyistä miehitysväestöä, jonka tietenkin tulee pääosin paluumuuttaa Rajajoen itäpuolelle Venäjän kanssa sovittavan kotiuttamisohjelman mukaisesti. Talonvaltaajatkaan eivät juuri saa olla päättämässä kiinteistön tilojen käytöstä sen tultua palautetuksi takaisin laillisen omistajan haltuun. Ensisijalla konkreettisissa hallintakysymyksissä ovat luonnollisesti evakot perillisineen kuten käkisalmelaistaustainen Alexander Stubb ja viipurilainen presidentti Martti Ahtisaari.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"1. Kuka voi rehellisesti olettaa, että Putin tulee vapaaehtoisesti ANTAMAAN Karjalan takaisin?"

Siitä vaan kertomaan Putinille että siirräpä se datshasi jonnekin muualle,

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2014042918253740

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voihan Putin lomailla myös Suomessa. Onkohan hän kaukaa viisas kun on hankkinut rantatontin myös Ahvenanmaalta.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2014101418744303

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Eiköhän se kuulu Venäjän federaatiolle

Alun perin maa-alue siirtyi Neuvostoliitolle Pariisin rauhansopimuksella vuonna 1947. Se takavarikoitiin Neuvostoliiton omistukseen suomalais-saksalaiselta pariskunnalta, joka omisti alueella kaksi kiinteistöä. Toinen kiinteistö oli täysihoitola, joka sijaitsi Saltvikin Kvarnbon keskustassa ja oli nimeltään Solkulla. Toinen oli mereen rajoittuva vajaan 10 hehtaarin suuruinen metsätila muutaman kilometrin päässä täysihoitolasta. Sen nimi oli Norrgård.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ksml-putin-omi...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Nuoriso joka puolueessa esittää usein epärealistisia visioita. Oikeudenmukaisuuden puolesta mm. Karjalan menetetyt alueet voivat Suomelle kuuluakin. Mutta käytännössä viimeistään 90-luvun alussa Koiviston olisi pitänyt ottaa asiaan toinen linja.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001014772.html

Näin ei käynyt.

Mikäli EU kaatuu (ja näen mahdollisuudet siihen elleivät saa järkeä toimintoihinsa), on Suomella luultavasti aivan tarpeeksi tekemistä pitää edes nykyiset alueensa - valitettavasti. Suurin syy miksi jaksan vielä olla EU:n kannalla liittyy turvallisuuspolitiikkaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti tuollaiset puheet eivät toimi uusina Mainilan laukauksina.

Ottavat loputkin maat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eiköhän tämä jotenkin venäläisissä medioissa huomioida. Googlailin äsken, mutta en vielä mitään löytänyt.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Bäckman, Hellevig, Putkonen ja kumppaninsa eivät persujen apua tarvitse ..
https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005901098.html
Nuo muutamatkin Venäjän median kautta tunnetuiksi esitellyt henkilöt ovat hyödyllisiä Venäjän pelinappuloita aina propagandaa tarvittaessa. Putin otti median näppärästi haltuunsa jo presidentti-aikansa alussa. Mikseivät venäläiset pääosin omaan mediaansa uskoisi - tietenkin uskovat ja Suomi esitetään mm. Bäckmanin kertomana "totuutena".

Kun tavoite on valittu, niin tie sinne aina löydetään. Lähinnä aika ei vielä ole sopiva Suomea vastaan (vaikka olemmekin NATOon kuulumattomia kuten Georgia/Ukraina eli sopiva esim. proxy-sotaan). Toivottavasti aika ei sopivaksi tuollaiseen koskaan muutu.

Käyttäjän IlkkaSaukko kuva
Ilkka Saukko

Rahoituksessa. EU tulee varmasti rahoittamaan isolta osalta jälleenrakentamista, osaksi Karjala elättää itse itseään.
Kysymys ei ole siitä mitä alueella teemme, Karjala on ryöstetty meiltä pakkosanelulla, ja on suvereenia Suomen aluetta.
Nyt pitää odottaa, koska Venäjä romahtaa totaalisesti, silloin kaikki ryöstetyt alueen palautuu muillekin maille.
Kaikki merkit Venäjän romahdukseen on jo, Kremlin propagandalla yritetetään vain salata asiaa,
Putinin voidaan suistaa äkkiä vallasta, tai hän lakkaa olemasta, maa vaipuu sekasortoon, sitten alkaa uusjako.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ongelma tuossa on mm. se että Putinin tai vastaavan valta Venäjällä loppuu epätodennäköisemmin kuin mm. EU:n kaatuminen. Ja jos EU kaatuu on suurempi todennäköisyys että Venäjä ottaa enemmän alueita kuin että se alueista luopuisi.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Minkä sodan jälkeiset rajat ovat mielestäsi oikeat?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

K: Saako poliittinen nuorisojärjestö esittää Karjalaa takaisin?
V: Tietenkin saa.

K: Pitääkö pelätä Venäjän reaktiota?
V: Ei tietenkään pidä, koska vapaassa yhteiskunnassa järjestöillä saa olla poliittisia mielipiteitä.

K: Onko esityksellä mitään vaikutusta siihen, että Karjala joskus liitettäisiin Suomeen?
V: No ei tietenkään ole.

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sosialidemokraatti ei tykkää kyttyrää kun Petsamo, Salla, Karjala ja Suomenlahden saaret Sosialistinen neuvostotasavaltojen liitto pakko sosialisoi itselleen.
Eikä tarvitse olla Perussuomalainen jos suree pakkososialisoitujen alueiden menetystä.
Sanon näin evakon poikana joka ei pidä käsiä toisen taskussa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sureminen on aivan eri asia kuin pelkkä provosointi lehteen päästäkseen. Minä sentään olen yrittänyt noihin alueihin tutustua, istuskellut ja tupakoinut hiljaisessa Äyräpäässä ja miettinyt syntyjä syviä. Syrjäiseltä metsätieltä löysin vanhan Vuoksenranta-kilven, joka oli vielä pystyssä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sinänsä vaatimus ryöstettyjen alueiden palauttamisesta on oikea ja on hyvä että asiaa pidetään poliittisesti esillä. Niin kauan kuin meillä on poliittisten idioottien johtama aggressiivinen ja laajentumishaluinen entinen suurvalta naapurissa, emme pääse tasavertaisina edes neuvottelemaan asiasta.

Siinä vaiheessa kun Venäjästä tulee Ruotsiin ja Norjaan verrattava ystävävaltio Suomelle, neuvottelut ryöstettyjen alueiden palauttamiseksi voidaan laittaa käyntiin. Neuvostoliitto otti alueet aikanaan törkeää pakkoa käyttäen eikä se pakko mihinkään ole vuosien saatossa hävinnyt, päin vastoin. Eli menee vielä jonkin aikaa.

Itselleni kelpaisi jo nyt Petsamon ja Jäämeren rannan palauttaminen jotta Suomi pääsisi heti hyötymään arktisista vesistä ja öljyistä. Suomi voi huoletta ottaa alueet takaisin, kyllä liikemiehet ja -naiset keksivät hyödyntää alueet, varsinkin miljoonakaupunki Pietarin lähialueilla.

Persut voivat miettiä Karjala-asiaa myös siitä näkökulmasta että kannattaako Suomen yksin pitää asiasta meteliä vai esimerkiksi liittoutua vahvemmin länteen EU:n ja Naton kautta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos Karjala palautettaisiin ei menisi kauan kun se tontitettaisiin ja myytäisiin takaisin venäläisille.
Toivottavasti ei Venäjä tätä huomaa.

(Karjala Suomen yhteiskuntajärjestyksellä olisi kovin haluttua.)

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

On mielenkiintoista miten kevyesti tähänkin asiaan suhtaudutaan, vaikka kyse on 400.000 ihmisen kodeista ja elinkeinoista. Perustuslaki, johon kyllä monessa paljon pienemmässä asiassa vedotaan, puhuu kansalaisten omaisuuden, kodin ja työn turvasta. Ei se tietysti tunnu jos kyse on jonkun toisen kodista, vai?

Valtiolla taitaa olla velvollisuus korjata tämä kansalaisiin kohdistunut vääryys mikäli siihen tarjoutuu tilaisuus, muutoin ei tarvita perustuslakiakaan - tai valtiota.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei noita vanhoja koteja ja elinkeinoja siellä juurikaan ole eikä enää noin paljon kotinsa menettäneitä ihmisiäkään. Nyt siellä asuu satojatuhansia muita, joiden kohtaloista on myös kyse.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Perintöoikeuksista voi tietysti olla sosialististakin mieltä, mutta tämänhetkinen perustuslaki ei taida oikeuksia vanhentaa?

Noh, myös oma lehmä ojassa ts. täysin hajoamistilaan jätetty kiinteistö Terijoen rannalla. Silmiä särkee miten huonosti asiat on sielläkin hoidettu, mutta keskustelu nykyasukkaiden kanssa on valaisevaa - miksi korjata mitään kun joku voi huomenna määrätä muualle.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Tähän liittyy sellainen epämukava totuus, että Kremlin kasvatteja lukuunottamatta lähes jokainen karjalainen ottaisi Suomen kansalaisuuden heti jos se jotenkin onnistuisi. Tästä syystä hallinto pitää huolen ettei kukaan puhu mistään kansanäänestyksestä.

Muutaman kymmenen satunnaisen paikallisen otannalla 90% oli tätä mieltä.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Paikan tuntemisesta - kiersimme Laatokan tänä kesänä autolla. Perspektiivittömien kylien likvidointi näkyy edelleen. Yllättävää oli miten monessa pienessä kylässä paikallinen vaihtoi suomen kieleen kun venäjäni oli liian haparoivaa :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Läskelä Laatokan rannalla oli kymmenen vuotta sitten aika hauska ja pittoreski paikka. Jänis-hotelli näyttää olevan siellä edelleen pystyssä.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri Vastaus kommenttiin #20

Parhaiten suomella pärjäsi kuitenkin Aunuksessa, joka.. ei ole luovutetulla alueella pl. miehitysaika jatkosodassa. Äänislinnassa kaupunkikuvassa kylttejäkin suomeksi, mutta tämä taitaa olla turismin tulosta

Viljo Asikainen

"Karjalan "kysymystä" on viime vuosina jaksanut pitää esillä vain pari ikääntynyttä aktivistia, mutta nyt suomalaisen irredentismin asialla on tosiaan eduskuntapuolueen nuorisojärjestö."

Kaksi krenatööriä Heikki A. Reenpää ja Veikko Saksi. On kumpikin Venäjän vanki. Heikki maksaa ja Veikko puhisee. Nyttemmin vain pihinäksi vaimentuneena.

Ollakseen suomalaista irredentismia tarvittaisiin rajan takana suomalainen väestö. Sitä ei siellä lainkaan ole.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.... Tuntui hyvältä uida esi-isien lailla Laatokassa ja Vuoksessa, mutta lumous haihtui, kun kuvittelin neitseellisiin maisemiin Prisman, Kelan ja puupellot. ….

>..... Kauhea totuus on, ettei pienenevä Suomen heimo tarvitse lisää alueita hoidettavakseen eikä se edes osaisi enää tehdä niillä mitään järkevää….

> ....... Autioituvaa maaseutua on Suomella riittävästi jo ennestään……

ooo

Kiva lukea tervehenkisiä ajatuksia. Pyöräretkesi ei ole mennyt hukkaan. Kiitos.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nuorten rohkea Karjala-avaus herätti laajaa mediahuomiota. Hyvä. Suosittelen tutustumaan lisäksi asian taustoihin ja mm. aikuisten vakavasti asioita punninneen ProKarelian Karjalan palautusohjelman win - win -ajattelun perusteisiin: https://www.youtube.com/watch?v=oqCCmf4VCE8&featur...

Lue myös erityisen luovasta geopoliittisesta karjalanpalautusjärjestelystä blogissa Luottamustiekartta 2020: Venäjän Ahvenanmaan-tukikohta, Suomi Natoon 1920-rajoin http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261994-l...

Putinin aika on koko ajan käymässä vähemmäksi. Ei Stalinkaan elänyt ikuisesti, ja on täysin mahdollista että itänaapurin seuraava johto ei ole isovenäläis-imperialistis-änkyrästalinistinen nykyisen tavoin.

Ja jottei totuus unohtuisi, suosittelen myös tyylikästä tapaa muistaa ja muistuttaa arjessa pysyvämminkin alkuperäisen itsenäisen Suomi-neidon kauniista luomumuodoista - näyttävästi lähellä sydäntä hopeapinssein ja riipuksin: https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Nuorten rohkea Karjala-avaus herätti laajaa mediahuomiota."

Jaa, minä en ole huomannut, että se olisi päässyt mihinkään lehteen. Twitteristä huomasin tuon Henri Hautamäen twiitin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Älä ole Jouni turhan vaatimaton ja ihan omana itsenäsikin sinällään jo muka-ei-riittävän-laaja. ;)

Linkitit Jouni järjestön twittersivuille, tässä on se Henri Hautamäen Karjalanpalautus-twiitti https://twitter.com/HenriHautamaki/status/10638551...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #36

Hautamäki on kyllä kuvassaan sen näköinen, että olisi valmis heti etenemään Karjalaan. Minäkin katsoin Karjalan polkupyöräretkilläni parhaimmaksi tunnustaa väriä ja pidin koko ajan päällä sinistä maajoukkuepusakkaa, jonka hihaan on ommeltu Suomen lippu : D

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #39

En tunne Hautamäkiä tai muitakaan persuja, eikä heidän ulkomuodollaan ole Itse Asian substanssin kanssa mitään tekestä. Enemmän merkkaa se sinun ootko nähny Viljoo -verkkarisi väristä riippumattta, myös sininen ja valkoinen ovat Venäjän värejä, varsinkin laivaston. Parempaankin siis pystyisit, jos haluaisit muistaa ja muistuttaa Karjalan asiasta jotenkin asusteillasi. Jos teitä on koko joukkue, niin ks. ryhmätarjous
https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/211...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Blogistille ihan vaan tiedoksi, että kyse ei todellakaan ole siitä, "tarvitseeko" Suomi rosvottuja alueitaan, vaan siitä, että vääryys on korjattava ja alueet pitäisi tietenkin palauttaa takaisin. Tarvitsemmeko sitten yleensä Suomea?

Jani Almenoksa

Kreikka hyödynsi menestyksellisesti veto-oikeuttaan EU:n jäsenenä Makedonian nimikiistassa. Ehkä Suomi voisi tehdä samoin Karjalan kysymyksen suhteen sopivan tilaisuuden tullen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset