Uusliberalismia

Tiedusteluvaliokunta - poliisivaltion johtojuntta

Kansalaisten oikeuksia kaventavat tiedustelulait hyväksyttiin eduskunnassa valtavalla enemmistöllä. Vasemmistoliitolle pisteet siitä, että se uskalsi ainoana puolueena noita lakeja vastustaa.

Nyt sitten rakennetaan nopeassa tahdissa Suojelupoliisin johtamaa valtiota, jossa maan todellisena hallituksena toimii kulissien takana eduskunnan tiedusteluvaliokunta. Siellä päätetään parin kuukauden päästä valtakunnan kannalta kaikkein tärkeimmistä asioista - kuten turvallisuusuhkista - salassa ja kaikkein arkaluonteisimman tiedon perusteella. Suojelupoliisin on määrä tutkia tiedusteluvaliokunnan jäsenten "luotettavuus" - eli se käytännössä nimittää tiedusteluvaliokunnan mieleisistään kansanedustajista.

Demarit ovat ainakin puheissaan halunneet, että Suojelupoliisi alistetaan eduskunnan valvontaan vastineeksi siitä, että sen tehtävät ja valtuudet lisääntyvät. Nyt näyttää kuitenkin käyvän päinvastoin, eli Suojelupoliisi valvoo ylintä poliittista päätöksentekoelintä ja samalla tietysti valtionjohtoa. Venäläisten tiedustelupalvelujen vallasta ja vaikuttamisesta on puhuttu niin paljon, että niiden - todellista tai kuviteltua - uhkaa torjumaan halutaan pystyttää Suomeen venäläistyyppinen poliisivaltio.

Ilta-Sanomat kirjoittaa, että Suojelupoliisi haluaa tutkia tiedusteluvaliokuntaan haluavien kansanedustajien taustat perhesuhteita ja terveystietoja myöten. Näin se tekee näistä kansanedustajista oikeasti agenttejaan, joilla ei ole mitään mahdollisuutta nousta Suojelupoliisia vastaan.

Monissa maissa ollaan parhaillaan uhraamassa demokratia ja ihmisoikeudet kaiken kattavan "kansallisen turvallisuuden" alttarille. Suomi ei ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Suomi on niin syvällä Venäjän vaikutuspiirissä, että siellä tapahtunut kehitys säteilee välttämättä tänne. Huvittavinta on, että poliisivaltion perustamisesta päättää kansan valitsema eduskunta näköjään lähes yksimielisesti.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005899720.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minusta olisi järkevään että joku valvoisi Supoa ja muutenkin poliisin toimintaa.

Minusta on myös järkevää että tiedusteluvaliokunnanjäsenet altistetaan laajaan turvallisuusselvitykseen.

Demarit siunasivat tiedustelulait ikävä kyllä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Snowden paljasti että Ruotsissa tiedustelu on mennyt yli lainsalliman.
Vastuulliset olivat kysyttäessä hiljaa ja homma siis jatkuu.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Erikoista jutussa on se ettei monet tiedusteluvaliokuntaan halajavat eivät halua heistä itsestään tehtävän turvallisuusselvitystä. Onko mennyt oma tärkeys valtion edelle? Yleensä ne jotka vaativat että heihin pitää luottaa ehdoitta, eivät ole luottamuksen arvoisia. Jos kerran kansalaisia saa vakoilla valtion turvallisuuden ollessa kyseessä, niin miksi valtion salaisuuksiin käsiksi pääsevistä päättäjistä ei saa tehdä riskianalyysiä?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005900022.html

Tai sitten lain tarkoitus ei olekaan se mitä on kerrottu.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Mitä Snellman ehdottaa? Mitä kriteerejä tiedusteluvaliokuntaan valittavien kansanedustajien tulisi täytttää? Mikä instanssi toteaa näiden kriteerien täyttymisen yksittäisten tiedusteluvaliokunnan jäseniksi ehdollaolevien kansanedustajien kohdalla?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lähtökohtana tulee olla se, että demokratiassa vakoojat todistavat luotettavuutensa kansanedustajille, eikä päinvastoin. Jos kansanedustaja vuotaa tietoa, voidaan häntä rangaista, mutta Suojelupoliisille ei pidä antaa valtaa eduskunnan yli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset