Uusliberalismia

Tanskan Venäjä-trolleille 12 vuotta linnaa?

Tanskasta kuuluu kummia. Oikeusministeri Søren Pape Poulsen ehdottaa rikoslain muutosta, joka kieltäisi "ulkomaiset vaikutusyritykset" Tanskassa 12 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. Kuka tahansa, joka levittäisi "ulkomaisesta tiedustelupalvelusta" peräisin olevaa tietoa tarkoituksenaan vaikuttaa "yleiseen mielipiteeseen," voisi olla lain tarkoittama rikollinen.

Taustalla ovat tietenkin tiedot ja pelot Venäjän viime vuosien vaikutusyrityksistä ja hybridisodasta, vaikka lain mukaan voitaisiin periaatteessa rangaista myös lännen tiedustelupalvelujen tietojen levittämisestä. Esimerkiksi Naton kritisoimisesta voisi siis joutua vuosiksi pahnoille.

Vielä muutama vuosi sitten tällaista ehdotusta olisi pidetty demokraattisessa oikeusvaltiossa seinähulluna. Venäjän pelko ajaa kuitenkin tänä päivänä lännen päättäjiä yhä oudommille poluille. Tällainen lakiehdotus näyttää enemmän Putinin ukaasilta kuin pohjoismaissa laaditulta.

Tanskassa järjestöjen ja median vastaanotto oikeusministerin esitykselle on ollut tyrmistynyt. Tuomarit ja toimittajat ymmärtävät, ettei rajaa voida vetää sallitun mielipiteiden ilmaisun ja rangaistavien "vaikutusoperaatioiden" välille. Miten ihmeessä oikeusistuimet voisivat arvioida, mikä tieto on peräisin mistä tiedustelupalvelusta? Toivoa siis on, että lakiehdotus tungetaan syvälle roskakoriin. Kuitenkin jo se, että tällainen esitys näkee päivänvalon, kertoo paljon siitä, millaisessa maailmassa elämme.

https://arbejderen.dk/indland/dommere-frygter-justitsministers-p%C3%A5vi...

https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/REU/bilag/423/1938179.pdf

EDIT: korjattu oikeusministerin nimi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Itse olen alkanut epäilee jotta Venäjän ohjaksis ayjuntat . Suomi sekaisin lakkoilemalla ja konkurssiin . Niin on helppo ottaa haltuun .

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No joo voihan tuotakin kai sitten pelätä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nykytekniikkako vasta mahdollistaa ulkopuolisten vaikuttamisen ajatusmaailmaani??

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ihanaa vapautta ja liberaalia yhteiskuntaa kohden ollaan menossa EUn suojelevien siipien alla.

Pitikö Neuvostoliitossa pelätä naapureita ja sukulaisiakin jottei ne käräytä vääristä ajatuksista?

Pitäiskö jo ottaa järki käteen? Jos systeemissä on vikaa tulee kritiikkiä ja tulee muutakin.
Jos homma on rehellistä ei sitä kukaan pysty hajoittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskinpa EU:lla on tämän Tanskan lakiesityksen kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minusta se ei ole outoa, että CIA on edustettuna kaikissa Yhdysvaltain lähetystöissä, kaikilla maillahan on vakoilijansa. Mutta se, että FBI:lla on 11 toimistoa Euroopassa, Suomea lähin Kööpenhaminassa, on sen toimenkuva huomioon ottaen omituista. Suomessa FBI ei tietääkseni ole häärännyt ja häirinnyt, mutta Tukholmassa on.

Venäjän toiminnasta on tietenkin huomattavasti räikeämpiä esimerkkejä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lakiesitystähän voisi vielä kehittää. Sellaiset ihmiset jotka eivät sano mitään, voivat olla vieraan vallan vaikutuksen alaisia ja yrittävätkin passivoida äänestäjiä ja saada poliittista keskustelua hiipumaan. Sitten on vielä iso porukka joka kyllä sanoo mitä käsketään, mutta jotka eivät aidosti usko asiaansa. Vakaumuksen lujuutta tulisi testata säännöllisillä valheenpaljastuskokeilla ja hyvin rakennetulla ilmiantojärjestelmällä. Eiköhän asia noilla eväillä kuntoon tule.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Perusongelma on siinä, että Venäjä saa tehdä kybersabotaasiaan ilman rangaistusta; pois lukien USA:n tekemät vastatoimet.

Oikea tapa reagoida Venäjän hellittämättömään aseettomaan sodankäyntiä Eurooppaa vastaan olisi sanktioida Venäjää suoraan ja avoimesti. Kybersodankäyntiin ei tarvitse vastata kybertoimilla. Kaikki vastatoimenpiteet ovat käytettävissä - ja niitä pitäisi käyttää.

Siis: kostaa.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen
Ilkka Huotari

"Esimerkiksi Naton kritisoimisesta voisi siis joutua vuosiksi pahnoille.

Vielä muutama vuosi sitten tällaista ehdotusta olisi pidetty demokraattisessa oikeusvaltiossa seinähulluna."

Nykyisin länsimaissa pelätään tietoa/informaatiota -- väärääkin sellaista -- yhä enemmän ja enemmän.

Julian Assange on ollut turvapaikassaan jo kai 6 vuotta. Siellä, minne ei päivä paista. Eli Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

Mihin katosivat länsimaiset arvot, sananvapaus?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 10

Assagne ei tosin ole syytettynä sananvapausrikoksista. Sellasta rikosta ei länsimaissa ole olemassakaan.

Nykyisin jotkut koettaa kovasti sellaista väittää silloin kun se sopii omaan agendaan. Silloin kun ei sovi, voidaan vaikkaa vaatia toimittajien eroa.

Ilkka Huotari

Assange ei ole käsittääkseni syytettynä mistään. Yhdysvallat haluaa vain saada Assangen haltuunsa. Jatko taitaa olla epävarmaa.

Toisekseen, Yhdysvaltojen perustuslain ensimmäinen lisäys (sananvapaus) juuri rajoittanee Assangen syyttämistä:

"Prosecutors have struggled with whether the First Amendment precluded the prosecution of Assange, but now believe they have found a way to move forward.

During President Barack Obama's administration, Attorney General Eric Holder and officials at the Justice Department determined it would be difficult to bring charges against Assange because WikiLeaks wasn't alone in publishing documents stolen by Manning. Several newspapers, including The New York Times, did as well. The investigation continued, but any possible charges were put on hold, according to US officials involved in the process then."

https://edition.cnn.com/2017/04/20/politics/julian...

Mikä agenda minulla on?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Sehän ei Yhdysvaltoja hidasta, että Assange ei ole edes Yhdysvaltojen kansalainen.

Liekö ollut koskaan koko maassa.

Kuvitelkaa nyt, jos vaikka Venäjä haluaisi jonkun haltuunsa salaisten tietojen levittämisestä ja tätä pitäisi pakoilla länsimailta (UK) jonkun banaanivaltion suurlähetystössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset