Uusliberalismia

Stubb lataa paineita Theresa Maylle

EU-komission puheenjohtajaksi pyrkivä Alexander Stubb kommentoi EU:n ja Britannian välisiä Brexit-neuvotteluja niiden herkimmässä vaiheessa. Stubbin mielestä Britannian pääministeri Theresa May on "maailman vaikeimmassa" paikassa yrittäessään neuvotella Brexitiä, Britannian eroa EU:sta. Stubb sanoo Mayn tietävän sisimmässään, ettei nyt neuvoteltava ratkaisu ole "hyvä diili" Britannialle tai Euroopalle. Stubb toivottaa ehkä hieman sarkastisesti Maylle onnea ja neuvoo: "hang in there," yritä roikkua mukana.

Stubb esiintyy yhdysvaltalaisella CNBC:llä, jolle hän on aiemminkin antanut suorapuheisia lausuntoja Euroopan politiikasta. Tämä ulostulo on selvästi osa Stubbin julkisuuskampanjaa meneillään olevaa komission puheenjohtajakisaa varten.

Brysselin poliittisista juoruista elävä Politico-lehti yrittää järjestää vaaliväittelyä Stubbin ja hänen vastaehdokkaansa Manfred Weberin välille, mutta toistaiseksi Weber ja EPP-puolueen päämaja eivät ole siihen suostuneet. Kun Weberin valinnasta on ilmeisesti jo päätetty Angela Merkelin tilataksissa, ei haluta ottaa riskiä, että Stubbin kampanja kääntäisi EPP:n delegaattien päitä.

Huomenna Stubb ja Weber tapaavat Brysselissä EPP:n kokouksessa, jossa ehdokkaat esitellään. Brysselistä Stubb suuntaa suoraan Prahaan. EPP:n kärkiehdokaskisaan voi ilmoittautua vielä huomiseen mennessä, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että Stubb ja Weber ovat ainoat ehdokkaat.

https://twitter.com/PoliticoRyan

https://www.cnbc.com/2018/10/16/brexit-eibs-alexander-stubb-says-theresa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aiheuttaako suomalaisen pankinjohtaja Stubbin mielipide todellakin paineita Britannian pääministerille ?

Rohkenen epäillä mittakaava-virhettä blogin otsikon suhteen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mittakaavavirhettä saattaa olla briteillä, joille selviää pian, että Brexit on suunnaton moka.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyseessä on kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi ja Britanniakin on toistaiseksi vielä EU:ssa. On jotenkin niin tyypillistä alemmuuskompleksia ajatella, että ei sellaisella voi olla mitään vaikutusvaltaa, jolla sattuu olemaan Suomen Tasavallan passi. Muuttuisikohan tämä mielestäsi edes siinä tapauksessa, että Stubb valittaisiin?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Salainen äänestys, ja joku kysyy julkisen debatin perään.Mikä helvetin järki siinä on?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miksi ei? Ovathan yleensä vaalit salaiset.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaikka Stubbia ei valittaisikaan, hän on jo tehnyt suuren palveluksen eurooppalaisille vaatimalla lisää avoimuutta ja demokratiaa päätöksentekoon. Weber ei ollut vielä tänä aamuna suostunut julkisiin vaaliväittelyihin Stubbin kanssa, mutta illalla EPP:n huippukokouksen jälkeen voimme jo olla tästä asiasta viisaampia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hessenin 28.10.2018 maapäivävaaleissa on luvassa Merkelin hallituksen pääpuolueille yhtä suuri tappio kuin sunnuntaina Baijerissa.
-->Merkelin asema heikkenee entisestään.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/hessen.htm

Tuo EPP:n huominen kokous on mielenkiintoinen ja eihän media jätä EPP:n
kärkiehdokaskandidaatteja huomiotta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Täältä "yleensä asiantuntevalta taholta" tulee ratkaisu. Ongelma ratkeaisi sillä, että britit järjestävät uudet vaalit brexitistä. Olen aivan varma, että järki voittaa ja britit palaavat EU:iin mutta samoilla ehdoilla kuin muillakin jäsenillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Beobachter schätzen, dass Weber beim entscheidenden Wahlparteitag Ende des Jahres bis zu zwei Drittel der Stimmen bekommt. Welches Kriterium für die Delegierten aber beim EVP-Konvent in Helsinki, bei dem Anfang November die Entscheidung fällt, letztlich den Ausschlag gibt, ist schwer vorauszusagen. Bei Spitzenjobs in Europa sind Sprachkenntnisse immer ein wichtiges Pfund. Weber ist hier nicht so gut aufgestellt, er spricht passabel Englisch, aber kein Französisch. Stubb hingegen ist polyglott. Der Finne verweist auch gern darauf, dass er Extrem-Ausdauersportler ist. Ein deutscher Abgeordneter glaubt allerdings, dass all dies letztlich für den früheren Ministerpräsidenten auch kontraproduktiv sein könnte: „Die Delegierten, die nicht so sprachbegabt sind und nicht regelmäßig einen Marathon rennen, werden ihn womöglich als zu glatt, zu gut, zu streberhaft empfinden."

Saksalaisen Tagesspiegelin haastattelemat "tarkkailijat" arvioivat, että Weber voittaa enintään kahden kolmasosan ääntenenemmistöllä Stubbin. Stubbin kielitaito ja maratonit eivät kuulemma vetoa kokousdelegaatteihin, jotka eivät itse osaa kieliä ja joilla on huono kunto. : D

https://www.tagesspiegel.de/politik/vor-der-europa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

”...zu glatt, zu gut, zu streberhaft...” Ihan kuin delegaatit olisivat suomalaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No jos katsoo tuota meppien jakaumaa, niin aika paljon delegaateissa lienee meitä itä-eurooppalaisia. EPP on menettänyt asemiaan lännessä viime vuosina.

Voi tosiaan olla, että Weber on vahvoilla - olen häntä yrittänyt googlella stalkata, mutta hän on tosiaan hyvin varovainen poliitikko ja jää vain harvoin mielipiteen sanomisesta kiinni. Yksi selvä mielipide oli juuri Brexitistä - Weber teki selväksi, että briteiltä estetään "Rosinenpicken." Tämä sopii hyvin kuvaan uudesta saksalaisesta Euroopasta, jota johdetaan Saksan entisten itä-eurooppalaisten alusmaiden tuella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Beobachter schätzen"...

Tuo "Beobachter" tässä yhteydessä kuulostaa hiukan määrittelemättömältä. Vähän kuin Suomessa usein käytetty "on sovittu".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset