Stubbista suosikki komission puheenjohtajakisaan – Weber jäänyt lähtötelineisiin

Ensimmäiset päivät Alexander Stubbin puheenjohtajakampanjasta EU-komissioon ovat sujuneet yli odotusten. Stubb on nyt vedonlyöjien suosikki. Kuten niin monet meistä ovat oppineet kantapään kautta, vedonlyöntitoimistoilla on parhaimmat tiedot päätöstensä pohjaksi. Ne vastaavat arvioistaan omalla rahallaan.

Stubbin tähän mennessä ainoa vastaehdokas Manfred Weber ei ole päässyt vielä oikein vauhtiin, vaikka onkin kampanjoinut jo kuukauden verran. Selkeitä kannanottoja tai vaaliteemoja ei ainakaan googlettamalla Weberiltä löydä. Saksan liittokansleri Angela Merkel tuskin auttoi Weberiä, kun hän viikonloppuna tuki häntä sillä perusteella, ettei Saksan CDU-puolueella ole ollut komission puheenjohtajan paikkaa 1950-luvun ja Walter Hallsteinin jälkeen. Weber voidaan toki valita, mutta ei siksi, että hän on saksalainen.

Tällaiselle identiteettipolitiikalle ei ole EU:ssa tilaa. Saksalaisia on EU:ssa tietysti eniten, mutta kuitenkin vain alle kuudesosa kokonaisväestöstä ja mepeistä. Enemmänkin saksalaisten johtamiseen kohdistuu pelkoja, eikä vähiten itse saksalaisten keskuudessa. Weber itse on painottanut olevansa etupäässä baijerilainen.

Eilen Weber sanoi kaipaavansa lisää enemmistöpäätöksiä EU:hun. Saa nähdä, miten tämä menee läpi "pienten" maiden keskuudessa, joita ovat tosiaan EU:n kokonaisuuteen nähden käytännössä kaikki.

Tilanne voi kuitenkin vielä muuttua aivan toiseksi, koska EPP:n kärkiehdokaskisaan voi ilmoittautua mukaan vielä yhdeksän päivän ajan. EPP:n kärkiehdokas ja todennäköinen komission seuraava puheenjohtaja valitaan Helsingissä 7-8.11.

Tämän päivän epistola on Stubbin haastattelu ranskalaisessa Le Pointissa, jossa Stubb vyöryttää täydeltä laidalta arvoihin perustuvaa agendaansa: "Premièrement, nous avons des valeurs : le respect de la dignité humaine, la liberté, la démocratie, l'égalité, l'État de droit et les droits de l'homme, dont les droits des minorités." Halla-aho mainittu, joten Google-kääntäjät kuumiksi ; )

https://www.express.co.uk/news/world/1009395/EU-news-Germany-Angela-Merk…

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-06/merkel-supports-weber…

https://www.lepoint.fr/politique/emmanuel-berretta/alexander-stubb-ou-bi…

http://en.europeonline-magazine.eu/eu-commission-president-contender-see…

https://www.iltalehti.fi/politiikka/02a0f51c-9ed8-4c7b-873c-84faf763a83b…

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu