Uusliberalismia

Presidentti sekaantui Airiston Helmen rikostutkintaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vertasi eilen Twitter-keskustelussa epäsuorasti Airiston Helmen jutussa vangittuja epäiltyjä legendaariseen mafiapäällikköön Al Caponeen. Näin presidentin twiittiä on mediassa tulkittu, kuten Verkkouutistenkin jutusta ilmenee. Caponea epäiltiin kilpailijoidensa tapattamisesta, mutta lopuksi hänet saatiin vankilaan talousrikoksista.

Aamun printti-Hesarin mukaan Niinistö kuitenkin kiistää, että hänen twiittinsä viittaisi Airiston Helmeen. Sen jälkeen hän kuitenkin kommentoi Airiston Helmen tapausta: "Verotarkastus on helpompi tehdä kuin esimerkiksi rikostutkinta. Verotarkastaja voi mennä mihin tahansa ja sanoa kirjat esiin. Rikostutkijan täytyy sen sijaan kertoa, että on jokin epäily,"

Niinistö edelleen: "Tämähän (Airiston Helmen rikostutkinta) lähti verotarkastuksesta ja on herättänyt epäilyjä rahanpesusta. Vaikka en sillä twiitillä tarkoittanutkaan sitä, niin verotuksesta mennään näköjään rahanpesun suuntaan sielläkin."

Niinistö on näköjään tajunnut mokansa ja kiistänyt twiittinsä liittyvän Airiston Helmeen, mutta vahinko on jo tapahtunut. Niinistö on puuttunut lähes trumpilaisella tavalla vireillä olevaan rikostutkintaan ja vaarantaa siinä oikeuden toteutumisen. Noin suoraan oikeusviranomaisten varpaille ei olisi astunut edes Urho Kekkonen.

Paikallaan olisi anteeksipyyntö ja vähintään tuon Al Caponeen liittyvän twiitin poisto.

Lisäksi on kyllä niin, ettei Niinistön kuvailema menettely verotarkastusten suhteen ei välttämättä ole kaikkien kunniallisten yritysten mieleen.

https://www.verkkouutiset.fi/sauli-niinisto-al-capone-on-ollut-muistissa/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Niinistö on puuttunut lähes trumpilaisella tavalla vireillä olevaan rikostutkintaan ja vaarantaa siinä oikeuden toteutumisen."

Voitko selventää miten moiseen johtopäätökseen olet tullut? Hänen ensimmäinen twiittinsähän vain vahvisti, että hän muistaa Al Caponen ja sen jälkeen hän on kertonut, että verotarkastuksessa on ilmennyt viitteitä rikollisesta toiminnasta (siis rahanpesusta). Eihän hän ainakaan näillä perusteilla mitenkään sotkeudu rikoksen tutkintaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä ei ole niin vaikeaa. Hän leimaa epäillyt gangsteripomoiksi, vaikka oikeudenkäyntiä ei ole vielä edes näköpiirissä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Paikallaan olisi anteeksipyyntö..."

Keneltä Niinistön pitäisi pyytää anteeksi?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #3

Kyllä virhettään voi pyytää anteeksi suurelta yleisöltä ilman sen kummempaa kohdetta. Airiston Helmen epäillyiltä anteeksi pyytäminen veisi presidentin vain syvemmälle tähän keissiin : D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun valitaan setämies presidentiksi hän tietysti käyttäytyy kuin setämies, eli haluaa olla mukana ja osoittaa että seuraa asioita ja että " muistaa Al Caponen" (#1).
Ei siinä ole mitään pahaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä äänestin Nils Torvaldsia, joka olisi varmasti osannut olla hiljaa epäilyistään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Torvalds on käsittääkseni NATOn kannalla eli siten ajatellen ei mikään huono vaihtoehto suomalaisille. En kyllä tiedä olisiko "osannut olla" hiljaa....

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #13

Suomen olisi pitänyt olla Natossa jo 20 vuotta. Se vähentäisi venäläisiin kohdistuvaa vainoharhaa, kun ei tarvitsisi aina ajatella sitä, kuinka yksin Suomi on. Nyt Suomi pelkää Venäjää niin paljon, että muuttuu koko ajan enemmän sen kaltaiseksi:

"Me olemme olleet kovin avoimia ja olen varmasti itsekin osin syypää, kun haluttiin vapauttaa ja olla avoimia tässäkin suhteessa. Maailma ei ehkä sitten ollutkaan niin avoin ja kaunis paikka kuin ajattelimme, Niinistö sanoi maanantaina."

Länsimaiset vapaudet ovat kohta muisto vain. Kauheaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Koska Niinistö on itse juristi, on erittäin epätodennäköistä, että hän pakisisi löperöjä. Voi toki olla, että hän on tullut unohtaneeksi, ettei hänen ole ollut juuri nyt soveliasta paljastaa kuinka selkeät tiedot hänellä on olemassa syyllisyydestä jo ennen tuomioiden langettamista. Kaverithan ovat jo nyt vangittuina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toistaiseksi meillä sovelletaan oikeusvaltioperiaatetta ja vallan kolmijako-oppia. Juristi Kekkosellakin oli haluja heilua valtakunnan syyttäjänä, mutta osa kansasta oli silloinkin hereillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vallan kolmijako-oppiin viittaaminen presidentin toimien tai puheiden kritisoinnissa ei osu aivan maaliin, sillä tasavallan presidentti edustaa virassaan kaikkia kolmea osa-aluetta. Hän vahvistaa lait, toimii maan hallituksessa valtioneuvoston kanssa, sekä nimittää korkeimman oikeuden tuomarit.

Tämä ei tietysti kumoa sitä tosiseikkaa, ettei tasavallan presidentin toimenkuvaan kuulu valtakunnan syyttäjänä toimiminen. Sellaiseksi en kuitenkaan ole Saulin twiittejä tulkinnut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #9

Suomen perustuslaki on tosiaan ollut alusta alkaen presidenttivaltainen, se johtuu suoraan venäläisestä monisatavuotisesta yksinvaltiuden perinteestä. Edes tähän "uuteen" perustuslakiin ei saatu kaikkea siivottua. Kehitys kulki vuosikymmeniä kohti länsimaalaisempaa systeemiä, mutta nyt ollaan taannuttu taas lainsäädännössä idän ukaasien tielle.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #10

Suomen valtiomuoto ei millään muotoa alunperinkään jäljittele venäläisiä yksinvaltiuden perinteitä. Eipä todella.

Monarkistinen hanke sai esikuvansa lähinnä pohjoismaista ja vahva presidentti-instituutio puolestaan lähinnä Ranskasta.

Kovin länsimaalaisia olivat siten hallintosysteemien muotoilut alun alkaen itsenäistyneessä Suomen maassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #10

Olen ollut niin kauan kuin muistan presidentin virkaakin vastaan (mitä pirua sillä tekee enää... tai kuninkaalla, keisarilla... tai diktaattorilla). Mutta moni haluaa tuollaista eli esim. Putin vahvoilla (todella vahvoilla) oikeuksilla itään, USAn presidentti varsin vahvoilla oikeuksilla lännessä.... Kiinassa johtajasta tuli käytännössä nyt tämän vuoden päätöksillä ikuinen (tai lähinnä kunnes kupsahtaa).

Eivätkä esimerkit tuohon lopu. Tosin tuo eduskunnan sekoilumme pistää joskus epäilemään että olenko sittenkin ollut aina väärässä.....

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #10

Suomen Hallitusmuodosta eli ensimmäisestä perustuslaista tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hallitusmuoto astui voimaan 17. heinäkuuta 1919 ja se oli voimassa 1919 - 2000. Tämän hallitusmuodon keskeisenä tekijänä oli perustuslakikomitean puheenjohtajana toiminut Korkeimman hallinto-oikeuden silloinen presidentti K.J. Ståhlberg. Hän totesi aikanaan tavatessaan Yhdysvaltain konsuli Haynesin nuoren valtion presidenttinä, että esikuvana Suomen valtiosäännölle on ollut Yhdysvallat (Sakari Virkkunen: Suomen presidentit I sivu 29).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voihan epäilyksen alla olevaakin verrata Al Caponeen. Se kertoo siis epäilyksen luonteesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viipurin TV ei tiedä, nouseeko Airiston Helmen keissi keskustelunaiheeksi Venäjän pääministeri Dimitri Medvedevin tämänpäiväisellä Suomen vierailulla, mutta otaksuu, että toimittajat nostavat sen joka tapauksessa esiin.

http://vyborg.tv/novosti-sosedej/36410-premer-mini...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oho! Tuo Viipurin TV:n "tieto" oli suoraan Ylen venäjänkielisen uutistoimituksen uutisesta. Tuon voisi tulkita niinkin, että Yle yrittää tehdä Airiston Helmen keissistä Suomen ja Venäjän hallitusten välistä kysymystä. Pääministerien tiedotustilaisuus on tänään kello 16.

https://yle.fi/uutiset/osasto/novosti/premer-minis...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”– Vieläkö muistatte tarinan mafiapäällikkö Al #Capone sta, jota ei koskaan saatu tuomittua kilpailijoittensa tapattamisesta, mutta #rahanpesu ja #veropetos veivät hänet telkien taakse. #rikos , Jussi Isotalo kirjoittaa twitterissä.

Isotalon twiitti on saanut lyhyen kommentin tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.

– Oikein hyvin on ollut muistissa, presidentti twiittaa.”

Ei tuossa presidentti ole millään tavalla ”puuttunut rikostutkintaan”. Turhien anteeksipyyntöjen takia anteeksi pyytäminenkin on menettänyt merkityksensä, varsinkin kun pyynnön kohdetta ei tässäkään tapauksessa ole.

Snellmanilta puhtaan perussuomalainen vouhotusblogi asiasta, jossa ei ole asiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uuden Suomen mukaan Niinistö sekaantui tähän asiaan jo vuonna 2015:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/259829-sauli-niin...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja silloin oli jo rikostutkinta käynnissä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #21

No kuka sen tietää, kun viranomaiset ja poliitikot vihjailevat ja pyörittelevät huhuja kuin Kafkan Oikeusjutussa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Max J., melkein väitän ettei edes perussuomalainen kirjoita tällaista soopaa presidentin piikkiin. Snellmanilla on usein ollut sellaisia kommentteja, joita joissain tilanteissa pitää venäjämielisinä ja joskus taas -vastaisena. Mikä lienee "totuus"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On kyllä mielenkiintoista kuinka persut muuttuvat tosikoiksi kun on kysymys Venäjästä. Hirvee respekti Putinia kohtaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #31

Mitä, mitä höpötät, nythän kyse on TP:stä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Ai ei ollenkaan Venäjästä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

#23: Saattaa olla, mutta Snellmania ärsyttääkseni käytin rapsodista allegoriaa.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

TP:llä on tässä hyvä pointti: verottaja voi ottaa kenet tahansa silmätikukseen täysin aiheetta. Lakia pitäisikin tältä osin muuttaa niin, että myös verotarkastus voidaan tehdä vain, jos on aihetta epäillä väärinkäytöstä. Nythän tilanne on siis se, että jo pelkkä liiketoiminnan harjoittaminen on epäiltävää, ja näinhän se ei saisi olla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös juuri nyt ole hyvä että verotarkastaja voi tehdä pikku
inventioita. Sitäpaitsi veropetollisuus isossa mittakaavassa ja muu suveneeristen länsimaiden myyräys kulkevat käsi kädessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Verottajahan on maininnut epäilyn pimeän työvoiman käytöstäkin, mikä viittaa siihen että annetut palkkatiedot eivät olisi suhteessa suoritettuun rakentamiseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Fontankan tietojen mukaan Airiston Helmen vangitut epäillyt ovat Venäjän kansalainen Gleb Jeremin ja Viron kansalainen Boris Iljitshov.

https://www.fontanka.ru/2018/09/26/057/

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pidätettyinä ovat siis venäläinen ja virolainen, joista jälkimmäisen nimi ei sattunutkaan olemaan Raivo Roosna tai Aleks Lepajoe tai jotain muuta vastaavaa ...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viron "Al Capone" on 6htulehden mukaan työskennellyt Paiden kaupunginhallinnon autokuskina ja kuulunut sikäläisen ukrainalaisen kulttuuriseuran johtoon. Näyttää tosiaan siltä, ettei jättimäisestä jahdista jäänyt käteen ainakaan päätekijöitä : D

https://www.ohtuleht.ee/898903/pealtnagija-turu-op...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Netissä liikkuu huhu, jonka mukaan Jeremin (tai Jerjomin) olisi merentutkija (oceanographer).

https://twitter.com/lennutrajektoor/status/1044692...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meitä presidentin neuvojia riittää, siispä minäkin:
Nyt on kyse muutamasta sadasta miljoonasta eurosta, kahvirahoista niin kuin tuttava äsken puhelimessa sanoi. Presidentti voisi nousta sohvaltaan vasta sitten kun alkaa löytyä miljardeja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joten on ilmeistä, että asialla on suurempiakin ulottuvuuksia.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#37

Kyllä, kyllä, mutta on sekin mahdollisuus edelleen, että hän on älähtänyt liian herkästi.
Aika näyttää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

MTV3:n asiaa koskevan uutisen lopuksi sanottiin, että ei ole syytä huoleen. Tuollaista en muista koskaan aikaisemmin. Olisiko siis juuri nyt se paikka huolestua?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset