Uusliberalismia

Chemnitz - onko Hesarilla skuuppi vai levittääkö se valeuutista?

Aamun printti-Hesari uutisoi isosti Saksan Chemnitzin viime päivien tapahtumista. Lehden Berliinin kirjeenvaihtaja on ollut paikalla Chemnitzissä ja haastatellut siellä kaupunkilaisia. Heti jutun ingressissä kakkossivulla kerrotaan: "Ryöstön yrityksestä alkanut kahakka johti puukotukseen, (...)." Sisäsivuilla (A6) kerrotaan: "Varhain sunnuntaina joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä yritti ilmeisesti ryöstää pankkiautomaatilla käyneet kaverukset. Syntyi kahakka, jossa käytettiin veistä."

Yksikään Saksan valtalehdistä ei ole kertonut ryöstöstä tai sen yrityksestä mitään eikä kerro tänä aamunakaan. Saksan poliisi kertoi eilen, että lauantaiyön tapahtumissa oli kysymys kahden miesryhmän välisistä erimielisyyksistä, mutta ryöstöä tai sen yritystä poliisi ei maininnut.

Heti puukotusten jälkeen sunnuntaina Chemnitzissä levitettiin huhua, että puukottajat olisivat ahdistelleet naisia ja joutuneet siitä syystä riitaan puukotuksen uhrien kanssa. Poliisi kumosi tuon huhun eilen ja sanoi, ettei mistään sellaisesta ollut kysymys.

Ryöstön yrityksestä on puhuttu AfD-puolueen - sikäläisten persujen - edustajan Vera Lengsfeldin nettisivustolla, jossa on julkaistu siitä kertova nimetön kirje allekirjoituksella "N.S." Tuon kirjeen kertomus vaikuttaa hyvin epäuskottavalta: kolmen miehen porukka ei ole se, jota yleensä yritetään pankkiautomaatilla ryöstää. Kirjeessä kierrätetään viime päivinä liikkuneita huhuja, esimerkiksi sitä, että puukotuksen uhri olisi kuollut 25 veitseniskuun. Videoilla näkyvän ulkomaalaisiin kohdistuvan väkivallan kirje kuittaa sillä, että kaupungin ulkomaalaiset olisi vain riisuttu aseista eli kerätty veitset pois.

Voi olla, että Hesarin kirjeenvaihtajalle ovat ryöstön yrityksestä Chemnitzissä kertoneet hänen haastattelemansa kaupunkilaiset. Hesari ei anna tuolle tiedolle lähdettä, vaan mainitsee tuon tiedon faktana heti kakkossivullaan. Jos se pitää paikkansa, on se melkoinen skuuppi. Jos se taas ei pidä paikkaansa, on Hesari toiminut jokseenkin kyseenalaisesti.

https://vera-lengsfeld.de/2018/08/28/was-geschah-in-chemnitz-wirklich-ei...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

" ...kolmen miehen porukka ei ole se, jota yleensä yritetään pankkiautomaatilla ryöstää."
Joo, kyllä tuo tuntuu varsin epäuskottavalta, että olisi pankkiautomaatilla yritetty ryöstää useamman ihmisen joukkoa. Kun vähän aikaa odottelee, siihenhän köpöttelee joku vanhus, joka on paljon helpompi ryöstettävä.

Median varassahan tässä joutuu olemaan, en siis ole ollut näkemässä, mitä tapahtui.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Huolestuttavaa on s e , että osa laatumediastakin on valheiden, huhujen , systemaattisen vihankyvön ja valemedian varassa.

Suomalainen toimittaja ( en puhu nyt Hesarista) kirjoittaa pokkana, että " Saksassa ollaan sitä mieltä, että..."
kun tuo yhistelmä vyöryy Saksan kommenttipalstoille ja sen näkemykset vastaavat hänen omaa teemaansa :
että kyse oli ulkomaalaisten silmittömästä puukkohyökkäyksestä saksalaisia vastaan.

Ja että koko " kansan suuttumus " olisi vältetty, kunhan ulkomaalaisten rikollisuudesta vain olisi viime vuosina kirjoitettu enemmän (!) .

Kun ihmisiä kiihotetaan nimenomaan väitteellä, että heille valehdellaan, se avaa rajattomat mahdollisuudet nimenomaan valehtelulle . Kun oikea toimittaja sitten kysyy, mitä kadunmies ajattelee, hän saa kuulla messevimmät huhut ja niiden herättämät reaktiot.

Vaatii sekä aikaa , viitseliäisyyttä että ammattitaitoa penkoa, mistä tapahtumat oikeasti alkoivat ja mistä niiden poliittisessa hyödyntämisessä ja väkivallan lietsomisessa on kyse. Kuka sitä tekee, miten ja miksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Valeuutiset kiihdyttivät äärioikeiston mellakointia" - onko AfD-puolueella sama tarkoitus, kun sen edustajan julkaisemassa nimettömässä kirjeessä väitetään, että ulkomaalaistaustaisia puukottajia olisi vielä vapaalla jalalla?

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/257226-saksan-va...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

"Mitä asiasta tiedämme ja mitä emme tiedä"?
Tällainen otsikko löytyy kaikista saksalaislehdistä vastaavissa tilanteissa.Näin kertoo paikallislehti.
www.freiepresse.de/chemnitz/nach-der-gewalttat-von...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Poliisiviranomaisen tiedote luettavissa tästä.

Tässä linkki espanjalaislehden kuvakokoelmaan mielenosoituksista.
https://elpais.com/elpais/2018/08/28/album/1535443...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjän TV 1 yrittää tehdä viime päivien tapahtumista koko Saksaa koettelevaa kriisiä ja puhuu "voimistuvasta protestiaallosta." Venäjän TV 1:n mukaan ihmisiä oli eilen kaduilla Dresdenissä, Hampurissa ja Kölnissä.

https://www.1tv.ru/news/2018-08-29/351341-v_drezde...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jouni, samanlaiseen käsitykseen tulee lukiessa niin saksalaisia kuin espanjalaisiakin lehtiä. Kyllä protestiliike näyttää vain kasvavan ja kohdistuvan etenkin Merkeliä kohtaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jaa, Kölner Stadt-Anzeigerin mukaan äärioikeisto sai Kölnissä kaduille 80 kannattajaa ja vastamielenosoitus 600 henkeä.

https://www.ksta.de/koeln/innenstadt/demos-in-koel...

Hamburger Morgenpostin mukaan 2600 henkeä osoitti Hampurissa mieltään rasismia vastaan - eli siis varmaankin Merkelin puolesta.

https://www.mopo.de/hamburg/polizei/nach-vorfaelle...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äärioikeisto on lukenut hyvin mediavaikuttamisläksynsä. Erityisesti luvun itseään toteuttavista profetioista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hesarin Berliini kirjeenvaihtajaa Anna-Liina Kauhasta tuskin voi äärioikeistoon lukea. Tässä pitäisi selvittää, onko Hesarin juttuun tullut melkoisen merkittävä virhe.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005806652.html

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu oli vaan yleisluontoinen toteamus.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Hänen jutuissaan on tätä vaikutusta ollut aikaisemminkin. Liittyy varmasti hänen verkostoonsa ja lähteisiinsä kaupungissa - niissä on nyt jotain vinossa. Ymmärrettävää, mutta valitettavaa.
Saksantaito on nimittäin Suomessa rapistunut samaa tahtia kuin saksankielisen Euroopan tapahtumat ovat muuttuneet yhä tärkeämmiksi ymmärtää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Lisää lainausta samaisesta Hesarista, sivulta A7:

"Vietnamista Saksaan kymmenisen vuotta sitten tullut Nguyen Thi Phuong tunsi puukotuksen uhrin, 35-vuotiaan puusepän, jonka toinen vanhemmista oli Kuubasta."

Alkaa vaikuttaa siltä, ettei etnisyydellä ole varsinaisesti merkitystä silloin, kun halutaan ennen kaikkea tapella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Jos rasistisella vouhottajalla ei ole keppihevosta johon tarttua, se tekee sellaisen itse.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mitä jos nämä kaksi lähi-idän sankaria oletti että puukoilla uhkaamalla rahat saa haltuun? Miten Jouni ja Mika reagoi puukolla uhittelevan edessä, annatteko rahat vai ette?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset