Uusliberalismia

Ruotsidemokraatit joutuivat ahtaalle kaksoiskansalaisuuspuheistaan

Ruotsidemokraatit ei sittenkään ole viemässä kymmeniltätuhansilta ruotsinsuomalaisilta kaksoiskansalaisuutta ja äänioikeutta vaaleissa. Niin kertoi puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson eilen Helsingin Sanomille, jonka juttu aiheesta oli noussut puheenaiheeksi myös Ruotsissa. Näin Åkesson on valmis poikkeamaan periaatelinjauksesta, joka on sisältynyt ruotsidemokraattien puolueohjelmiin vuodesta 2011.

Noin joka neljännellä ruotsalaisella on juuret ulkomailla. Ruotsinsuomalaisia on noin 700.000, ja yksistään Iranin ja Ruotsin kaksoiskansalaisia noin 100.000. Iranin kansalaisuudesta ei ole edes mahdollista luopua.

Ruotsidemokraattien maahanmuuttopolitiikan puhetorvi Paula Bieler antoi eilen Aftonbladetille lausunnon, jossa hän vahvisti puolueen pyrkivän kaksoiskansalaisuuksien kieltämiseen. Myöhemmin hän soitti takaisin lehteen ja kertoi, ettei linjaus koskekaan ruotsinsuomalaisia ja muita pohjoismaalaisia. Ruotsidemokraattien johto on siis eilen päättänyt hädissään muuttaa puolueen vaaliohjelmaan sisältyvää periaatelinjausta, mutta vaaliohjelmaa itsessään ei ole muutettu.

"Det skickar signaler när man har flera nationstillhörigheter," kommentoi Bieler eilen Aftonbladetille - kaksoiskansalaisuus ja juuret ulkomailla lähettää ei-toivotun "viestin." Mutta nyt kun ruotsinsuomalaiset ovat eilisestä lähtien "poikkeus," hölmöimmät ruotsinsuomalaiset voivat mennä hyvillä mielin äänestämään ruotsidemokraatteja. Puolueen rasismi kun kohdistuu eilisestä lähtien vain muihin kansanryhmiin.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/m6jbJv/sd-vill-stoppa-dubbla-medbor...

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005802841.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä vyyhti osoittaa, että vaaliohjelmat tehdään muissakin maissa kännissä ja läpällä. Uutinen on tässä se, että joku on lukenut vaaliohjelman ja miettinyt, mitä se tarkoittaa.

Pekka Iiskonmaki

''Ruotsidemokraatit joutuivat ahtaalle kaksoiskansalaisuuspuheistaan''

Eikös niitä ole pidetty ahtaalla koko ajan demarien toimesta.

Demareille demokratia on vastenmielistä, jonka koimme Suomessa 1918.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hah! Kaikki olisi mennyt toisin, jos venäläiset eivät olisi hajottaneet eduskuntaa heinäkuussa 1917.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Niin ja jos vuonna 1809 ei olisi tapahtunut niin kuin tapahtui Ruotsin ja Venäjän välillä, koko kaksoiskansalaisuudesta Suomen ja Ruotsin kansalaisten kohdalla ei edes ehkä puhuttaisi.

Pekka Iiskonmaki

#3
Muutaman paikan menetys laillisissa vaaleissa ajoi demarit pyssysille.

Se oli telaketjudemokratian aikaisempi esivaihe.

Kiitos Juha Snellman, kun vahvistit käsitykseni demarien demokratiavihasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

9.9.2018 iltamyöhällä saamme kuulle YLE:ltä, mitkä puolueet joutuvat Ruosissa ahtaalle, ja sille saamme vielä pedagogisen journalismin antaman selityksen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Rasistit kun selittelee, niin siinä sitä on uudella normaalilla mietittävää. :)

Pekka Iiskonmaki

#6
Kaikkia Petteri Ritalan minulle keksimiä haukkumanimiä en muista, mutta ne täyttävät vihapuheen ja rasismin tunnusmerkit.

Jatka vaan samaan malliin, en ota yhteyttä ylläpitoon.

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja viita paskaa vetää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa opetella lukemaan, tarkoitin ruotsidemokraatteja kylläkin.

Mutta minkä minä sille sitten voin jos tunsit piston sydämmessäsi, vaikkei kommentti sinulle ollutkaan. :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaaleihin valmistaudutaan Ruotsissa jännittyneessä ilmapiirissä. Natsit terrorisoivat Ludvikan kaupunkia. Tänään järjestetään Tukholman keskustassa natsimarssi. Kuten Suomessa, muutama häirikkö voi saada paljon pahaa aikaan.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/KvAJxy/hur-kan...

Pekka Iiskonmaki

#9
Jounia jännittää paljonko lähes valmiin hitsarin puolue saa takkiinsa.

Siinä puikko sulaa ihan omasta lämmöstä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Löfven ei ole saanut puolta miljoonaa kruunua takkiinsa nettipokerissa. Ainakaan ei ole jäänyt siitä kiinni.

https://www.svd.se/jimmie-akesson-har-spelat-for-e...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kieltämättä huvittava moka, mutta linjauksen taustalla lienee ollut pelko siitä, että Ruotsista tulisi islamilainen valtio. En ymmärrä, miksei sitä olisi voinut sanoa suoraan. Siitähän useimmat maahanmuuttomyönteisetkään eivät ole eri mieltä, vaan vastustavat islamilaisia lakeja ihan siinä missä maahanmuuttokriitikotkin. Kiistaa käydään lähinnä siitä, onko pelko realistinen vai ei.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Juuri näin sanoi Ruotsissa asuva kreikkalainen ystäväni eilen kun kerroin suomalaisesta reaktiosta.
Hän sanoi myös että vasemmisto ja demarit ovat yöllä sopineet keskenään että perintövero palautetaan ja kiinteistöveroa demokraattisena korotetaan, vain vasemmisto puhuu siitä julkisesti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mokaksi taisi muuttua vasta Aftonbladetin uutisen jälkeen, HS 22.8.:

Ruotsidemokraateista vahvistetaan HS:lle, että ehdotukseen ei sisälly mitään poikkeuksia esimerkiksi Pohjoismaiden kansalaisille.

”Vastustamme kaksoiskansalaisuutta periaatteena, joten tämä [ehdotus poistamisesta] koskisi kaikkia ja olisi samanlainen riippumatta siitä, mistä maasta henkilö tulee tai mistä toisesta maasta hän hakee kansalaisuutta”, kirjoittaa sähköpostissaan ruotsidemokraattien tiedottaja Oskar Cavalli-Björkman.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005799531.html

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ruotsidemokraattien muuttuneista puheista on Hesarilla tuoreempi, 24.8. päivätty uutinen:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005802841.html

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

HS:n ilmaiset artikkelit tuli jo luettua, mutta pelkkää väärinkäsitystä.

Men efter att det uppmärksammats att hundratusentals invandrare från nordiska grannländer skulle kunna beröras, vill SD nyansera sin ståndpunkt och skyller på missförstånd.

– Som princip vill Sverigedemokraterna inte att det ska förekomma dubbla medborgarskap men för de nordiska grannländerna vill vi göra ett undantag, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-backa...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin islamistit koettavat estää ihmisiä äänestämästä esim Ruotsissa. Ei ole eka kerta eikä mikään yllätys että nää lähes uusnatsipuolueet ja islamistit vetävät yhtä köyttä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo joo. Tosiasiassa SDn puolueohjelma vaan on kyhäelmä ja huiputus, joka ei siedä tarkempaa syyniä.
Nyt kukaan ei tiedä kumpi jellaa kun puolueohjelaa ei muutettu. Saako Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen äänestää SDn mielestä vai ei?
Mitä välii. Turha pellepuolue joutaa romukoppaan.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

"Ruotsidemokraattien johto on siis eilen päättänyt hädissään muuttaa puolueen vaaliohjelmaan sisältyvää periaatelinjausta, mutta vaaliohjelmaa itsessään ei ole muutettu."

Minä en tuossa päätöksessä mitään erityistä "hädissään" oloa aisti. Kyseessä oli vain tervetullut tarkennus, sillä on maahanmuuttoa ja on maahanmuuttoa. Suomessakaan esimerkiksi Perussuomalaiset ei ole mitenkään kategorisesti maahanmuuttovastainen puolue, vaikka muuta väitetään, sillä useimmilla meistä ei ole mitään erityistä länsimaalaisten tai muulla tavoin sivilisatorisessa mielessä meille läheisten ihmisten maahanmuuttoa vastaan.

Ruotsidemokraattien tuore päätös osoittaa heidän ymmärtäneen, että suomalaisuudella on Ruotsissa vuosisataiset juuret ja että he siksi (yhdessä muiden pohjoismaalaisten kanssa) ansaitsevat erityisaseman. Omasta puolestani laajentaisin tämän kyllä kaikkiin eurooppalaisiin ja mahdollisesti pohjoisamerikkalaisiinkin. Lähi-idän ja Afrikan lajitoverit ovat sitten erikseen. Onko tämä rasismia? Suattaapi olla, suattaapi olla jottei oukkaan. Yksi lysti.

* * *

Ranskassa, jota sattumoisin hieman tunnen, on pyritty oikeuttamaan pohjoisafrikkalaisten (Ranskan entisten siirtomaiden asukkaiden) massiivista maahanmuuttoa mm. sillä väitteellä, että Ranskaan on "aina" immigroiduttu ja että tulokkaita on aina ensi alkuun vierastettu ja vastustettukin mutta että nämä lopulta ovat onnistuneesti integroituneet kansakunnan valtauomaan. Tällöin ajatellaan lähinnä puolalaisia (1900-luvun alku), italialaisia (1920- ja 30-luvut) ja portugalilaisia (vars. 1950-luku) siirtolaisia. Mitä näihin kansanryhmiin tulee, niiden integraatio ja jopa assimilaatio ranskalaisuuteen onkin kiistatonta. Kuitenkin nämä ryhmät sulautuivat käytännössä jo toisessa sukupolvessa kantaväestöön ja omaksuivat ongelmattoman ranskalaisen identiteetin, ja näiden ryhmien nykypolvista puhuttaessa esi-isien lähtökulttuureista muistuttaa enää ehkä vain sukunimi. Tässä ei ole mitään ihmeellistä, sillä nämä kansat olivat kristittyinä eurooppalaisina jo lähtökohtaisesti paljon helpommin integroitavissa kuin vierasuskoiset ja -heimoiset maghrebilaiset.

Islaminuskoisten pohjoisafrikkalaisten tulijoiden joukossa sen sijaan on sukuja, joiden kohdalla on menossa jo neljäs Ranskassa asuva sukupolvi, joka kuitenkin sitkeästi pitäytyy muukalaiseen identiteettiin sekä vieraisiin tapoihin ja käytäntöihin. On jotenkin kylmäävää, että itse asiassa moni mahgrebilaistaustainen lähiöteini uskoo nyt vuonna 2018 islamin oppeihin fundamentalistisemmin kuin maahan joskus 50 tai 60 vuotta sitten tullut isoisänsä. Tästä on kiistatonta evidenssiä. Muslimien integroitumista Ranskaan ei siis ole näköpiirissäkään, ei ainakaan missään muualla kuin aina yhtä hyväuskoisen oikeinajattelevan intelligentsian päiväunissa.

Ruotsin tilanne tuskin eroaa missään oleellisessa yllä kuvatusta. Siksi Ruotsidemokraattien periaatepäätöksen tarkistus osoitti vain todellisuudentajua.

Toivokaamme SD:lle murskavoittoa tulevissa vaaleissa!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Onko tämä rasismia?"

On se sitä, vaikka puhutkin "vierasheimoisista" etkä vierasrotuisista. Noiden käsitteiden eroista en halua tietääkään.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Harmi kun lähtivät muuuttamaan sanojaan.. Olisivat vaan mennneet samalla ajatuksella loppuun asti! Veikkaan että ehdotus olisi saannut kannatusta!

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Duplantis joka voitti seipään EM-kultaa menettänee Ruotsin kansalaisuuden. Ei osaa ruotsia ja asuu Yhdysvalloissa joka ei kuuluu Skandinaviaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vielä 22.8. SD oli tosiaan ryhdikkäästi ohjelmansa mukaisella äärinationalistisella mutta epärasistisella kannalla.

Åkessonin täsmennys osoittaa tosiasiallisen rasistisen tarkoituksen. Kuulemmeko kohta, että poikkeuksia ovat kaikki naapurikansalaiset ja Duplantis yksin, vai sanotaanko suoraan, että äänioikeus riippuu ihonväristä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hah hah. SDn kriisinhallinta on taattua oikeistopopulistitasoa. Nyt ne on postannut sivulleen että " disinformation om finlandssvenskar (!) sprids i medierna" ja takana Suomen lippu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset