Uusliberalismia

Sinisten apartheid

Populistipuolue Siniset haluaa jakaa Suomen asukkaat kahteen kastiin sosiaaliturvan suhteen: Suomen kansalaisiin ja muihin. Tuo muistuttaa Etelä-Afrikan vanhaa apartheid-järjestelmää, jossa ihmisillä oli asuinmaassaan eri oikeudet heidän rotuunsa perustuen. Vain valkoiset asukkaat olivat apartheid-järjestelmässä Etelä-Afrikan kansalaisia. Sinisten ehdotus edellyttäisi perustuslain muutosta, johon tuolla marginaaliporukalla ei onneksi ole rahkeita.

Sinisten ulostulo kuvastaa sitä hätää, jossa nuo persuista eronneet loikkarit ovat. Jollain, vaikka millä älyttömyydellä, pitäisi lehteen päästä. Heti erottuaan persuista vuosi sitten Siniset yrittivät irtisanoutua muukalaisvihasta ja maahanmuuttoöyhötyksestä, mutta nyt on ehkä sitten huomattu, ettei kokoomuksen ja keskustan tienoilla ole ylimääräistä tilaa. Nyt Siniset haluavat olla persumpia kuin persu itse.

Todella epätoivoinen yritys saada kannatusta on myös Sinisten Sampo Terhon sotkeutuminen mahdollisesti vireillä olevaan rikostutkintaan Portugalissa. Eteneekö urheilijoiden asia sillä, että epäsuosittu populistipoliitikko tavoittelee sillä itselleen myönteistä julkisuutta? No ei varmaankaan. Rikostutkinta ei urheiluministerin sekaantumista kaipaa, oikeusviranomaisten yhteistyöstä ulkomaalaisten kollegojen kanssa vastaavat aivan muut ministerit.

Voi hyvin olla, että Linda Pelkosen ennustus toteutuu, ja Siniset sulavat osaksi persuja. Se voisi olla äänestäjien kuluttajansuojan kannalta hyvä asia. Populistien päät törmäisivät tuossa sulautumisessa vähän yhteen, mutta kun kaikki ovat häikäilemättömiä opportunisteja, niin eiköhän siitä jonkinlainen sopu lopuksi syntyisi.

https://www.uusisuomi.fi/urheilu/256648-jarkyttynyt-sampo-terho-lahetti-...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/256659-siniset-sosiaaliturva-kansalaisu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, pitää siirtyä hieman takaisin persujen linjoille, ja heittää ilmoille älyttömiä avauksia.

Muuten ei näemmä palstatilaa irtoa, kuin hölöttämällä maahamuutosta, aika onneton yritys.

Saapa nähdä kuinka kauan kestää se ''tolkullinen maahanmuuttokriittisyys'' vai mennäänkö suoraan Halla-ahon linjoille, jossa muukalaisviha on pääosassa.

Martti Nurmi

Apartheid tarkoitti rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin. Mihin tässä pyritään termillä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siihen, että järjestelmä perustui siihen Sinisten nyt ehdottamaan asiantilaan, että maassa on olemassa virallisesti kahden luokan asukkaita. Mustat merkittiin Etelä-Afrikassa niin sanottujen heimotasavaltojen kansalaisiksi eli he eivät olleet virallisesti Etelä-Afrikan kansalaisia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eihän tuo muistuta yhtään Tuota... Nyt meni ohi ja pahasti! Tässä Sinisten ehdotuksessa ei ole kyse YHTÄÄN RODUSTA,IHONVÄRISTÄ,IÄSTÄ,SUKUPUOLUESTA,USKONNOSTA..

Tietysti SUOMALAISEN kansalaisuuden omaava pitäisi OMASSA MAASSA saada enemmän kuin muualta tulleet, kun alkaa rahat loppumaan! LAINARAHALLA ELÄMME!

Mutta siitä olen samaa mieltä että Sinistet on epätoivoisia!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Perustuslain vastaista syrjintää tuo olisi, ja sen kyllä hahmottavat kaikki muut paitsi se yksi lahko.

Martti Nurmi

Perustuslainvastainen syrjintä ei ole sama kuin apartheid, jolla on oma paikkansa ja merkityksensä. Jos pitää käyttää ulkolaisperusteisiä vierassanoja, kannattaisi aina tarkastaa niiden merkitys. Tuossakin termin suomennos olisi ehkä ollut soveltuvampi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #7

Olin aikanaan niin kiinnostunut apartheidistä, että menin sitä katsomaan paikan päälle 1980-luvulla. Se ei ollut aikanaan ihan fiksua, kun Etelä-Afrikka oli melkoisissa boikoteissa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #8

Etkä vielä sittenkään ymmärtänyt mitä se oli.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #7

Onko ”ulkolaisen” vastakohta ”kotilainen”?

Apartheid kuvaa hyvin Sinisten esittämää perustuslain vastaista toimintatapaa. Milloinkahan näille laillisuusmiehille ja -naisille aukeavat sellaiset käsitteet kuin ”yhdenvertaisuus lain edessä” tai vaikkapa ”syrjintäkielto”?

Sinisten ja muiden vouhottajien pitää saada enemmän, paljon enemmän porukkaa Arkadianmäelle, ennen kuin märät unet toteutuvat. Edellä kuvattu ei kyllä koskaan toteudu, mutta elämä koostuu monin paikoin juuri murskautuneista haaveista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Milloinkahan näille laillisuusmiehille ja -naisille aukeavat sellaiset käsitteet kuin ”yhdenvertaisuus lain edessä” tai vaikkapa ”syrjintäkielto”?"

Sitten kun Kiinassa on avoimet rajat ja täysihoito jokaisella saapuvalle, äänestääkin saa heti kun rajan ylittää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Kiina on niin tasa-arvoinen, ettei siellä saa äänestää kukaan.

Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #9

Ei ole (9), mutta vierassanan käyttö ei ole hyväksyttävää, jos sillä ei ole perusteltua merkitystä. Se on oman kielen väärinkäyttöä ja halveksuntaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yritä, Snellman mennä kysymään mistä tahansa maasta asuntoa ja elatusta niin saat kielteisen päätöksen.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Siniset .... On aika säälittävää puuhailua

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kyllä sosiaaliturvaan voidaan tehdä eri ihmisryhmille erilaisia ehtoja ilman, että se varsinaisesti loukkaa perustuslakia. Kuten huomautin toisessa keskustelussa, esimerkiksi 18-24-vuotiaille nuorille on hieman enemmän rajoituksia toimeentulotuen kohdalla kuin muille. Alle 25-vuotiailla on myös velvollisuus hakeutua koulutukseen työttömyysturvan sijaan, mutta opintotuki on työttömyysturvaa tai toimeentulotukeakin huomattavasti alhaisempi. Ikä vaikuttaa myös opintotukeen.

Peruspäiväraha on 697 €/kk, toimeentulotuki 491,21 €/kk ja opintoraha 250,28 €. Viimeisimmälläkin siis oletetaan tulevan toimeen, joskin sisältäen päälle saatavan opintolainan. (Kaikkiin näihin on saatavilla päälle asumistukea tai asumislisää.) Toki on eriarvoista, että opiskelijat/nuoret on velvoitettu rahoittamaan elantoaan lainalla.

Kyllä siinä asetetaan nuoret täysi-ikäiset eriarvoiseen asemaan ikänsä perusteella, ja alaikäiset tietenkin vielä selvemmin. Perustuslain 6 §:n kannalta taikafraasi on "ilman hyväksyttävää perustetta", joka mahdollistaa vähän kaikenlaista, kuten että vauvat eivät saa työttömyyspäivärahaa tai sukupuoliperusteisen asevelvollisuuden.

Kysymykseksi siten tulee, mikä peruste on hyväksyttävä. Nythän sosiaaliturva on rajattu asumisperusteisesti, mikä sekin on "hyväksyttävä peruste" verrattuna siihen, että kirjaimellisesti kaikki maailmassa olisivat oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan ilman asumisperustettakin.

Hankala aihe on siinä, millä perusteilla sosiaaliturva määräytyy ja mikä on sen tarkoitus. Perusturvan eri muodot eivät ole palkkiota mistään vaan niiden suuruus on laskettu niukan elämisen arvioitujen kustannusten mukaan. Jos sosiaaliturva alittaa nuo niukat elinkustannukset, tulee kysymykseksi, miten asukkaiden ajatellaan kattavan sen vajeen jos työtä ei ole saatavilla? Varastamalla? Huoraamalla? Sosiaaliturvan keskeinen tarkoitus on ehkäistä sosiaalisia haittailmiöitä, jotka aiheutuvat mahdottomista toimeentulotilanteista.

Sinisten perustelu vuosikausia veroja maksaneesta ontuu, sillä Suomessa on ansiosidonnainen työttömyysturva, mikä nimenomaisesti huomioi sen vuosikausia jatkuneen verojen maksamisen. Myöskään lapsilta ei odoteta verojen maksamista sosiaaliturvan saamiseksi.

Erityisen kohtuutonta olisi jos maahanmuuttaja ei pääsisi täyden sosiaaliturvan piiriin edes niitä veroja maksettuaan, ja työnantaja sosiaaliturvamaksuja. Tästähän on muistaakseni ollut ongelmatilanteita erityisesti Itä-Euroopasta tulleiden työläisten kohdalla, jotka ovat maksaneet veronsa Suomeen ja työnantaja sosiaaliturvamaksut, mutta he eivät aina ole olleet oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan. (En tiedä mikä tämänhetkinen tilanne on.)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jännä ettei kukaan ole sulle viellä vastannut.. Katsotaan tuleeko edes vastausta, nimittäin sinulla on aika hemmetin hyvä pointti!

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Siniset sulavat osaksi persuja "

Jos näin kävisi, perussuomalisilta sulaisi pohjat alta.

Ainut joka voisi palaata perussuomalaisiin on puolustusministeri Jussi Niinistö , mielestäni puolustusministeri on tehnyt erinomaista työtä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinisiltä tämä on pelkkä mainostemppu, heillä on ollut vuosia aikaa uhata lähteä hallituksesta jos heidän vaatimuksiinsa ei suostuta. Siniset ovat hallituksessa pelkästään tukemassa kokoomuksen ja keskustan politiikkaa, mitään omaa he eivät ole edes yrittäneet saada läpi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Peukutin Makkosen kommenttia - taas kerran.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jarmo, oli ihan pakko veistellä kommentissa esittämästäsi "Siniset ovat hallituksessa pelkästään tukemassa kokoomuksen ja keskustan politiikkaa, mitään omaa he eivät ole edes yrittäneet saada läpi."
Niinpä. Syykin taitaa olla se, että saivat olla hallituksessa kunhan yhtyvät kaikkeen mitä kokoomus ja keskusta esittää. Omia esityksiä ei käsitellä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että julkisuuteen saavat esittää melkein mitä tahansa omia ehdotuksiaan ja siis ilman jatkotoimenpiteitä Sipilän hallituksessa.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Kyösti Suokas aika mainiosti pelkistää asian:
https://www.verkkouutiset.fi/siniset-on-lahinna-mi...

Toisin sanoen ei kannata olla erityisemmin huolissaan sinisten aloitteista. Ne kyllä katoavat kartalta seuraavien vaalien jälkeen.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Apartheid oli vähemmistön valtaa. Onko Suomen 5 milj. kansa vähemmistöä Suomessa?. Mielestäni Suomen kansalainen menee aina edelle, riippumatta ihonväristä, uskonnosta jne. Näin se on nykyäänkin. Valtio on koko kansan edunvalvoja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Äkkiseltään voisi sanoa, että eiköhän me kohdella kaikkia Suomessa samalla tavalla ja tasa-arvoisesti. Se on aika pyhä periaate, Orpo sanoi asiasta kysyttäessä."

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2479303

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Orpon sanomana tuo laittaa nauramaan lukijan. :D

On erilaisia tukia, joissa on laissa määritelty tietyille ryhmille erikokoista tukea.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Oikeastiko pöyristyneet (ks. ketju) eivät ymmärrä, että kunta/kaupunki/maa ei voi elättää yhä suurempaa määrää taloudellisilta nettovaikutuksiltaan negatiivisia ihmisiä?

Ihmisoikeudet maksavat, erityisesti tässä maassa, ja jonkun pitää rahoittaa moraalinne seuraukset." - persu eilen Twitterissä

Onko Suomessa jo persujen mielestä ali-ihmisiä, Untermenschejä?

https://twitter.com/ir_rkp/status/1031601138137751552

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset