Uusliberalismia

Uhkaako meitä rahvaskratia?

Konsultti Eero Iloniemi kirjoittaa Verkkouutisissa "rahvaan" ja "eliitin" eriytyvistä arvoista. Olemme hänen mukaansa siirtymässä teknologisen kehityksen myötä "rahvaskratiaan," jossa rahvas ei enää ole sitoutunut "tiedostavan eliitin" agendaan. "Yhteiskunnan aika" on Iloniemen mukaan ohi.

Rahvas on Iloniemen mukaan yllättänyt median:

"Arvojen tärkeysjärjestys on ollut shokki joukkoviestimille. Viimeiset 20 vuotta ovat opettaneet, että kaikki se mitä media ennen piti tärkeänä politiikan-, talouden-, ulkomaan asioiden ja kulttuurin uutisoinnissa olikin täytemateriaalia. Rahvaan todellinen mielenkiinto oli urheilussa, viihteessä ja arjessa. Sosiaalista mediaa on kutsuttu epäsosiaaliseksi, mutta se vapautti rahvaan eliitin määräämästä viestihierarkiasta puhumaan kaljasta, lätkästä, pyllyistä, syntymäpäivistä ja kaikesta siitä, jossa rahvas voi olla osallisena eikä pelkkänä passiivisena yleisönä."

Iloniemen jutun viimeinen kappale on hienoisessa ristiriidassa alun kanssa. Siinä korostetaan, että valta on rahvaskratiasta huolimatta turvallisesti eliitin - meidän - käsissä:

"Koko ilmiö kiteytyy ensi kevään eduskuntavaaleihin. Kansaa kehotetaan uurnille, koska se kuuluu demokratiaan, mutta tarkkaan ottaen rahvas äänestää ainoastaan siitä, kuka saa ensimmäisenä ryhtyä hallitustunnustelijaksi. Kaikesta muusta: hallituksen kokoonpanosta, sen politiikasta ja sen toteuttajista päätetään kabineteissa.

Euroviisuissa sentään äänestetään voittajasta."

Iloniemi on oikeassa siinä, että "populismipuheissa on vasta raapaistu pintaa." Populismissa on vain vähän yksinkertaistaen kysymys nousukkuudesta eli siitä, että 200 vuotta hallinneen eliitin arvoihin pyritään sotkemaan romantisoitua kansanomaisuutta - tai no, sanotaan suoraan, rahvaanomaisuutta. Globalismin ja nationalismin ristiriita kärjistyi jo 1800-luvun alkupuolella Wienin kongressin aikoihin. Vihollinen on tänä päivänä aivan sama kuin tuolloinkin, tuo rähisevä ja vallastaan juopunut roskajoukko, "Pöbel," joka oli päässyt valloilleen Ranskan vallankumouksessa. Sen kun annettiin elätellä harhakuvitelmia omasta viisaudestaan ja ainutlaatuisuudestaan, oli vuosisatainen soppa valmis.

Ongelma on tänä päivänä vain se, miten signaloidaan kuuluminen meihin hyviin ihmisiin eli eliittiin. Köyhä tai nousukas voi tänä päivänä ajaa hienoa autoa ja eliitti voi rällästää juovuspäissään jääkiekkokatsomossa - kulutustottumusten ja elämäntapojen kautta tapahtuva viestintä on vaikeampaa kuin koskaan. Iloniemi on kirjoittanut kirjan upeasta kivitalostaan Mosel-joella, mutta mistään ei voi olla varma, kun rahvas saa valtion tukemista pankeista ylisuuria asuntolainoja matalilla koroilla.

Se, että kansaa kehotetaan uurnille, ei ole uusi asia. Ja kyllä se sinne menee, halu samastua eliittiin on sen verran kova : D

https://www.verkkouutiset.fi/yhteiskunnan-aika-on-ohi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Olen aina kuvitellut kuuluvani rahvaaseen. Kirjoituksen perusteella olen sittenkin paarialuokkaa sillä mun tuloilla ei ostella, ylläpidetä autolla kruisailua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pointtihan oli nimenomaan se, että tänä päivänä rahalla tai edes rahattomuudella viestintä ei enää mene perille ; )

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä kuitenkin ennenkin rahvaan ja eliitin arvot ovat olleet eri. Aiemmin rahvaan möly ei niin häirinnyt mutta nyt me pahakkaat tungemme samaan internetiin "tuottamaan sisältöjä". Se on häiritsevää, suorastaaan pöyristyttää. Saattaa siinä jopa kuivankirpakka moselilainen riesling, tiedättehän sen joenmutkan rinteen johon ilta-aurinko lämmittää rypäleisiin niin sopivan eloisan bouquet:n, mennä väärään kurkkuun.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No nyt on pakko mainita, että olen päässyt nauttimaan Iloniemen viinikellarin antimista hänen terassillaan Moselilla ; )

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

KUulut eliittiin ja olet meidän rahvaan yläpuolella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meitä eliitit ei enää hoivaa, ei veriset julmuritkaan ... tervetuloa siis prolekratia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kiitos selvennyksestä, itse oletin lukijoiden, ainakin terävemmän pään, ymmärtävän viittauksen. Mutta saattoihan se olla hieman elitististä ;=]

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Niin, jotkut tietävät pukuun tälläytyessään, taiteeseen viitatessaan ja boquesta puhuessaan, ironisestikin, olevansa jos ei eliittiä, niin kuitenkin elitistejä. Toiset uskottelevat olevansa rahvasta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #12

Uusrahvaanomaisuus on suurinta elitismiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Stenbäck otti puheeksi juurikin kysymyksen joka minulla oli mielessä kun noita kommenttejani muotoilin: mitä me oikeastaan tarkoitamme kun puhumme eliitistä; keitä he ovat he eliitin jäsenet?

Stenbäck on myös oikeassa, että elitisti ei välttämättä ole eliitin jäsen vaan vain henkilö joka jostakin, yleensä itsekorostuksen, syystä haluaa keekoilla milloin milläkin. Itsekin huvittelen sillä aika ajoin, sillee itseironisesti sillä oikeasti todellakin nautin mielummin viiniä kuin olutta, klassista musiikkia ja teatteria mielummin kuin penkkiurheilua ja visailukisailuja sekä ulkomaanmatkoilla kiertelen mielummin suurkaupunkien taidemuseoita kuin paistan nahkaani rannalla. Ja jos n.s. rahvastelen, teen sen miltei hipsterimäisen ironisesti.

Silti en koe olevani eliittiä vaan rahvasta sillä sosioekonominen (luokka-)asemani ei minua sinne nosta. Siellähän omistuksien tai jonkin muun seikan perusteella on yhteiskunnallista valtaa päättää ohi ja ylitse demokratian, edustuksellisenkin, rakenteiden. Minä en ole siinä asemassa. En myöskään katso kuuluvani keskiluokkaan jossa ollaan yleensä työelämässä n.s. keskijohdossa tai siihen verrattavassa asemassa. Itse en koe, vaikkakin olen ollut n.s. asiantuntijatehtävissä viimeiset parikymmentä vuotta, kuuluvani siihen joukkoon vaan palkkaorjana työpalkkani varassa. Siis rahvasta, proletariaattia, työväenluokkaa.

P.s. Stenbäck taisi viitata myös profiilikuvaani. Se on muutaman vuoden takaa työnantajan ID-korttiin otettu jossa olen pukeutunut asiakaskohtaamisen edellyttämään konservatiiviseen business-uniformuun. Muita sähköisessä muodossa olevia kuviani on huonosti sillä yritän vältellä kuvatuksi tulemista. Epäilen näes kameroiden rikkoutuvan jos tätä nassua kuvataan.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Eliitti hyperventuloi kun rahvas pääsee netin kautta tuomaan näkemyksiään
painavammin esille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lieneekö eliitillä jotkin räyhäviikot meneillään näin ennen kesälomia. J.Ehrnroothkin avautui tässä pari päivää sitten pakinassaan YLEn sivuilla köyhälistöä vastaan: https://yle.fi/uutiset/3-10244313.

Pekka Pylkkönen

Samaistat laiskurit ja köyhät. Miksi Jorma vihaat köyhiä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Pylkkönen hieman sotkee, tuskin ymmärtämättömyyttään vaan tarkoituksella. Tuo hänen mainitsemansa samaistus on nimenomaan EK:n viestiä jota sekä Ihamuotila että Ehrnrooth toitottavat osana vielä isonpaa falangia.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Olet totaalisen väärässä.
Varsinaiselle eliitille ei mikään ole mieluisempaa ja edullisempaa kuin se, että rahvas mesoaa netissä sharia- laista tai Soros- salaliitoista .
Sen lisäksi se on eliitille jumalattoman ( sananmukaisesti) viihdyttävää!

Kun pappilan väki nauroi Juhani Ahon aikana Matin ja Liisan rautatiematkalle, nykyeliitti nauraa " kansallismielisten" purkauksille netissä . Ja ruokkii sitä senkun kerkiää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Parisataa vuotta sitten eliitti otti rahvaalta pois Jumalan ja antoi tilalle palvonnan kohteeksi kansallisvaltion. Eliitti on myös opetellut rakastamaan valtiota, mutta jotain epäaitoa ja keinotekoista tuossa suhteessa aina on.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Inspiroiva juttu vähän joka kantilta! Mutta säälittävyyden huippu on tuo haukkumanimen statusta tavoitteleva "rahvaskratia". Miksi kielet piti sekoittaa, kun käytettävissä olivat sekä "rahvaanvalta" että (mahdollisesti) "populokratia", tai jopa tekstissä mainitusta Pöbel-käsitteestä johdettu "pöbelokratia" - ehkä ei kuitenkaan "pöbelökratia"?

"... mistään ei voi olla varma, kun rahvas saa valtion tukemista pankeista ylisuuria asuntolainoja matalilla koroilla."

- Tuo tosiasia kumoaa jopa isäni mietelauseen "rikkauden voi salata mutta köyhyyttä ei"! Mikäpä todellakin estää pienituloista tavista lähtemästä pikavipin turvin Moselille valkoviiniä purskuttelemaan ja latelemaan ulkoaopittuja fraaseja, joissa "maistuu huhtikuinen raikkaus sopivan juurevalla pyökkilehdon vivahteella"?

"Ongelma on tänä päivänä vain se, miten signaloidaan kuuluminen meihin hyviin ihmisiin eli eliittiin."

- Turha murehtia, kun yhteinen Ylemme on jälleen asettunut sivistävään rooliinsa, ja televisioi päivittäin ykköskanavallaan ohjeita aiheesta, reilusti vastineena verorahoille. Otsikko ei ole Koulu-tv, vaan Pokka pitää. Hyacinth Bucket (bu'kee) tietää miten ylemmyyttä ilmennetään!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Älä puhu hyvistä ihmisistä ja eliitistä synonyymeinä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos se on kielletty minulta, miksi se on sallittu bloggaajalle, jonka lausetta siteerasin? Ja mikä sinä yleensäkin olet tätä yhtäläisyysmerkkiä kieltämään?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jutun elitistinen piirre on se, että rahvaanomaisuudella eliitti ohjailee rahvasta kannattamaan eliitille edullista politiikkaa.

Asian kannalta on lopulta yhdentekevää, keitä rahvaaseen luokitellaan ja miksi.
Jos pappi ja lukkari ovat eliittiä - onko suntio rahvasta, vaikka sisäistää papin ideologian ?
Oppikoulujen vahtimestarit samaistuivat ennen eliitin arvoihin, talonmiehet rahvaan.

Jos kuuntelee todellisen eliitin puheita , heidän käsityksensä rahvaasta on suunnilleen sika, joka haaveilee kaukalosta täynnä Koskenkorvaa.
Tai ikuisista jalkapallon MM - kisoista , joiden aikana viina ja prostituutio ovat ilmaisia.
Ja että tällaiseksi itsekin tekeytymällä pystyy ohjailemaan rahvasta haluttuun suuntaan.

Ts Trumpin käsitys demokratiasta ja hyvästä taktiikasta on oikeasti hyvin yleinen eliitin keskuudessa.
Siksi oikeata aidon rahvaanomaisuuden puolustusta on vastustaa trumpismia henkeen ja kaukalon viimeiseen pisaraan saakka.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eliittiin pääsee ilmoittautumalla: "Me papit nauroimme niin..., sanoi Kangasalan kirkonvartija."

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Samoin rahvaaseen.
Sama henkilö voi tunnin sisällä , jopa yhtä aikaa, tehdä molemmat temput.
Varsinaisen eliitin tunnistaa nykyisin usein viimemainitusta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Sana "eliitti" on vekkulisti monimerkityksellinen. Kielitoimiston sanakirja (https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/) selittää sen "valiojoukko, parhaimmisto; hienosto, ”kerma”; ylintä valtaa käyttävä (harvojen) joukko. ". Kaikki nuo ovat jokseenkin eri joukkoja joiden jäsenet valikoituvat eritavoin.

Lisäksi sanakirjailijat määrittelevät "elitistisen" kirjoittamalla "suppealle harrastajajoukolle tarkoitettu (ja vaikeatajuinen)." Se jättää, minusta turhaan, pois pyrkimyksen hienostelevaisuuteen ja erottautumiseen.

Epäilenpä siis Solinin tarkoittamien olevan pikemminkin elitistejä kuin eliittiä. Vaikka toki, etenkin englantilaisissa paremmissa piireissä, vaatimattomuuden korostaminen viedään joskus äärimmäiseksi rahvaanomaiseksi ilmiasuksi.

Voisi siis pikemminkin sanoa, että eliitin jäsen voi ajoittain halutessaan laskeutua rahvaan joukkoon mutta me rahvas voimme vain elitistellä, eli olla olevinamme parempia kuin olemmekaan - ja nauttia siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset