Stubb haastoi Niinistön suomettuneen ulkopolitiikan

Kaiken suomalaisen politikoinnin taustalla on itsevaltaisen johtajan kaipuu. Presidentti Sauli Niinistö hyödyntää taitavasti tätä kansamme ominaispiirrettä. Kun päivänpoliittisesta maanpaosta palannut Alexander Stubb haastaa presidentin kielteiset Nato-linjaukset, presidentti ärähtelee ja murahtelee kuin uusi tsaari tai Kekkonen konsanaan.

Presidentin ärtymystä asettui heti tukemaan raikas ääni suomettumisajalta: Ilkka Kanerva. Ja tuoreessa blogissaan myös toinen menneisyyden ääni: Paavo Väyrynen. Kanerva ja Väyrynen kävivät tärkeimmät Nato-keskustelunsa jo KGB-miesten kanssa Helsingin savuisissa kuppiloissa ja yökerhoissa 1970-luvulla.

Kansalainen Erkki ja kansalainen Liisa ovat äänestäneet putinilaisin numeroin Niinistön presidentiksi ja saavat nyt nauttia seurauksista. Suomi on kauempana Nato-jäsenyydestä kuin koskaan sitten 1980-luvun ja YYA-sopimuksen. Kokoomus yritti puoluekokouksessaan keskustella asiasta, mutta se tietää, ettei se voi yhtenäisenäkään Niinistölle mitään. Niinistö leijailee kaukana päivänpolitiikan yläpuolella ja ohjaa keskustelua satunnaisilla ärähdyksillä ja murahduksilla.

Stubb on rohkea haastaessaan itsevaltaisen presidentin, mutta Stubbin tavoitteena onkin ohittaa presidentti Brysselin kautta ja ryhtyä komission puheenjohtajaksi. Siihen Stubb ei tarvitse Niinistön ja hänen laajan hovinsa tukea, ehkä pikemminkin päinvastoin.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005714279.html

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu