Uusliberalismia

Stubb haastoi Niinistön suomettuneen ulkopolitiikan

Kaiken suomalaisen politikoinnin taustalla on itsevaltaisen johtajan kaipuu. Presidentti Sauli Niinistö hyödyntää taitavasti tätä kansamme ominaispiirrettä. Kun päivänpoliittisesta maanpaosta palannut Alexander Stubb haastaa presidentin kielteiset Nato-linjaukset, presidentti ärähtelee ja murahtelee kuin uusi tsaari tai Kekkonen konsanaan.

Presidentin ärtymystä asettui heti tukemaan raikas ääni suomettumisajalta: Ilkka Kanerva. Ja tuoreessa blogissaan myös toinen menneisyyden ääni: Paavo Väyrynen. Kanerva ja Väyrynen kävivät tärkeimmät Nato-keskustelunsa jo KGB-miesten kanssa Helsingin savuisissa kuppiloissa ja yökerhoissa 1970-luvulla.

Kansalainen Erkki ja kansalainen Liisa ovat äänestäneet putinilaisin numeroin Niinistön presidentiksi ja saavat nyt nauttia seurauksista. Suomi on kauempana Nato-jäsenyydestä kuin koskaan sitten 1980-luvun ja YYA-sopimuksen. Kokoomus yritti puoluekokouksessaan keskustella asiasta, mutta se tietää, ettei se voi yhtenäisenäkään Niinistölle mitään. Niinistö leijailee kaukana päivänpolitiikan yläpuolella ja ohjaa keskustelua satunnaisilla ärähdyksillä ja murahduksilla.

Stubb on rohkea haastaessaan itsevaltaisen presidentin, mutta Stubbin tavoitteena onkin ohittaa presidentti Brysselin kautta ja ryhtyä komission puheenjohtajaksi. Siihen Stubb ei tarvitse Niinistön ja hänen laajan hovinsa tukea, ehkä pikemminkin päinvastoin.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005714279.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinistön Nato-linjalla on nyt tosiaan suomettumisajan ikonin Paavo Väyrysen hyväksyntä. Vielä vaalikampanjassaan muutama kuukausi sitten Väyrynen väitti Niinistön ujuttavan Suomea salaa Natoon.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2566...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Anteeksi nyt vaan, Stubb ei halitse kokonaisuuksia eikä yksityiskohtiakaan. Stubb on aina ollut pihalla kaikesta poliittisesta. Stubb sai kenkää, koska otti selfieitä itsestään kokoomuskarja takanaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb on ainoa suomalainen, joka osallistuu eurooppalaiseen keskusteluun ja jota Brysselin lehdet istuttavat tosissaan EU:n johtovirkoihin. Jotain hän on siis tehnyt poliittisesti oikein. Niinistöä Stubbin tyyli ei ehkä miellytä, mutta kansainvälisesti se kyllä puree.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Tuo on totta, Stubb osallistuu keskusteluun, mutta asiat ovat kevyitä. Stubbidlla on asiat, niin pienet kuin suuret, kadoksissa. Seikka joka paljastu kokoomuksen jäsennistölle ja ruoriin valittiin Orpo. Muiden puolueiden kannalta Stubbidsta olisi ollut enemmän hyötyä puoleensa johdossa.

Puhetaito ei riitä asioiden hoitoon, vaikka näyttäisi kuinka hyvältä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Stubbin ainoa vika oli hymyillä. Suomalaisen poliitikon ei pidä hymyillä. Oletteko nähneet esim Lauri Ihalaisen koskaan hymyilevän. Politiikka on vakava asia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei pelkästään se hymy, vaan myös fillarilla ajeleminen polvihousuissa kesällä ja lasten kanssa leikkiminen leikkipuistossa ovat asioita, joita pääministeri ei saa tehdä.

Kun Kalevi Sorsa pääministerinä ollessaan teki valtiovierailun Ruotsiin, ruotsalaislehdet kirjoittivat "Suomen pääministerin jäätävästä tervehdyksestä". Ihmeteltiin miksi hän suhtautui isäntiinsä niin vieroksuvasti.

Tarkemmin asiaan perehtyessä kävi ilmi, että tuo otsikko oli repäisty siinä vaiheessa, kun hän saapui alas lentokoneesta vastaanottodelegaation eteen. Hän asteli sinne arvokkaasti suu vakavassa ilmeessä, ojensi kätensä verkkaisesti ja sanaakaan sanomatta teki pienen pään nyökkäyksen tervehdykseksi. Siis aivan niin kuin suomalaisen pääministerin täällä oletetaankin käyttäytyvän.

Ruotsalaiset ajattelivat, että hänen olisi pitänyt suu maireessa huiskaista kädellä tervehdys jo lentokoneen laskuportailta ja reippaasti astella Palmen luokse läiskästen tätä olkapäälle ja huudahtaen "HEJSAN!" Stubbilta olisi juuri tuo onnistunut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #6

Suomalaiset ovat silleen jäyhää porukkaa että joidenkin mielestä esimerkiksi tikkatauluksi asettautuminen voi (muka) syödä pääministerin arvovaltaa.
https://d3ncwv2e9zpfbf.cloudfront.net/23718308.jpg

Tai suoranainen valehteleminen eduskunnassa hallintorekisteristä.

Muualla Europassahan tuo on ihan jokapäiväistä, vai kui?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Trump, Putin, Berlusconi ja Kalle-Kustaa. Löysit sitten kauhugallerian josta puuttuu se Rooman keisari joka nimitti hevosensa senaattoriksi. Minusta ihmistikkataulumme sopii hyvin samaan sarjaan.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #6

Minusta Stubb oli ihan ok ulkoministerinä ja kansainvälisissä kuvioissa kaiken kaikkiaan erinomainen. Natokannasta olen samaa mieltä Stubbin kanssa. Niinistö taitaa olla vanhan kuppikunnan jäärä :) Niinistöhän on Väyrysen ikätoveri, joten Nato-kanta on ymmärrettävä.

Mutta pääministeriksi ja valtiovarainministeriksi Stubb ei ollut sopiva. Stubilla ei ollut riittävästi kokemusta ja osaamista sisäpolitiikasta. Teki monta arviointivirhettä - Hallintarekisterin ja maakuntahallinnon hyväksyminen...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomi on kauempana Nato-jäsenyydestä kuin koskaan sitten 1980-luvun ja YYA-sopimuksen."

En sanoisi noin pessimistisesti. NATO:a olemme paljon lähempänä yhteistyöpartnerina kuin milloinkaan ennen. Myös NATO-keskustelua käydään vilkkaasti. Se oli kokonaan pannassa vielä kymmenkunta vuotta sitten.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kumpi sitten on suomettumista: Niinistön vai Stubbin ja sen toisen Niinistön kannat.

Nykymaalimassa on täysin selvää, että Suomen natottajat ovat niitä uusssuomettuneita – lännen suuntaan. Presidentin asenteessa ei ole mitään vanhasuomettumiseen liittyvää. Ei järkevä ja diplomaattinen ulkopolitiikka merkitse nöyristelyä. Sen sijaan isojen poikien kainaloon pyrkiminen on pahinta mahdollista nöyristelyä – puhdasta suomettumista.

Niinistö toimii erittäin järkevästi: Suomen ainutlaatuinen asema on olla sotilaallisesti liittoutumaton. Minkä ihmeen takia Venäjä (sitähän natottajat selittävät pelkäävänsä) uhkaisi liittoutumatonta Suomea, ellei sitten EU ryhdy "uussuomettuneeksi" Venäjän sotilaalliseksi uhkaksi? Sen sijaan on täysin loogista, että Venäjä uhkaisi Suomea, jos Suomi liittyisi sitä uhkaavaan Natoon.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Miksi Venäjä ei uhkaa NATO-maita Norjaa tai Tanskaa tai Baltian maita, Andersson? Mutta sitten tietysti Suomea, jos se liittyy NATO:on? Siis täysin perusteetonta propagandaa. Tämä Suomen "ainutlaatuinen asema" liittoutumattomuutena ei nyt ihan pidä paikkansa. Suomi on liittoutunut EU:n kanssa, jonka maita sillä on velvollisuus puolustaa. Ei se niin voi mennä, että jos Suomi oman turvallisuutensa takia liittyy NATO:on, jossa on jo valtaosa EU-maista, niin silloin, muka ollaan heti uhka Venäjälle.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei näytä menevän päähän suomalaisille, että Venäjän Natovastustus on tarkoitettu pelkästään Venäjän sisäiseen tarpeeseen. Kansan pitäminen yhtenäisenä vaatii yhteisen vihollisen ja mikä voisikaan olla parempi uhkakuva kuin Nato.

Mikään todellinen uhka Nato ei tietenkään ole. Muutama pataljoona Baltiassa ei uhkaa Venäjää mitenkään.

Liittymällä Natoon Suomi voisi siis edistää Kremlin sisäpolitiikkaa.

Yksikään Naton vastustaja ei ole pystynyt kertomaan kuinka puolustusliiton jäsenyys on haitaksi, paitsi jos haitaksi katsotaan se, että jäsenyytemme vaikeuttaisi Venäjän puuttumista sisäisiin asioihimme (uussuomettumista).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Suurimmalta osalta olet oikeassa. Mutta tiettyjen aiempien Venäjän alusmaiden kohdalla NATO-vastustus ei liity pelkästään kotoisen uhkakuvan ylläpitämiseen, vaan myös uhkaan siitä, että kyseisiä maita ei voida vallata takaisin tai että niitä ei enää pystytä sopivalla tavalla painostamaan.

Kremlissä tiedetään kyllä, että NATO:sta ei ole minkäänlaista hyökkäysuhkaa Venäjälle. Ei ole koskaan ollutkaan.

Kiusallisimpia riesoja Venäjälle tällä hetkellä lienee Itämeren tilanne, kun sen toiminta-alue on supistunut niin äärimmäisen kapeaksi verrattuna Neuvostoliiton suuruuden aikoihin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Stubbilla oli paikkansa pääministerinä mutta Niinistö pelästytti.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta en silti pidä Stubbia menneenä suuruutena. Stubb on erittäin hyvä kv-politiikassa ja toivoa sopii että hän oppii maailmalla kylmähermoiseksi kaveriksi, joka ei presidentin tai muiden politiikan vanhusten pikkuitkupotkuraivareista välitä.

Stubb on vielä nuori kaveri joten aikaa on, mutta ei rajattomasti. Stubbin pitää ymmärtää vain se että hän hävisi vain yhden erän, matsi on vielä täysin kesken. Siinä vaiheessa kun hän tajuaa että pahasti suomettuneiden dinosaurusten ulina ei tapa eikä tee haavaa vaan on hampaattomien aikansa eläneiden suuruuksien pelokasta mylvintää ennen loppua, Stubb voi alkaa potkia dinosauruksia kuvaannollisesti perseelle, ja nauraa päälle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#8 Jos se tuolta kuulostaa niin saa olla.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos haluaa uussuomettumisesta esimerkkejä, niin kannattaa katsoa miten Suomi toimi Fennovoiman reaktorin ja Nordstream kaasuputkien kanssa. Niinistö kävi Kremlissä hakemassa ohjeet ja niitä on noudatettu, vaikka turvallisuuspolitiikan kannalta kumpaakaan hanketta ei olisi pitänyt hyväksyä läpihuutojuttuna.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Mervi Katainen asettuu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Tämä tietänee myös EU-komissaari Jyrki Kataisen paluuta Suomeen ja tien aukenemista Alexander Stubbille kohti komissiota."

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180610220100...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Herää kysymys, onko Stubbista kenenkään haastajaksi?

”Kreikan apupaketin jälkeen niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa asiat ovat kunnossa.
Joka muuta väittää on pölhöpopulisti.”
(Kreikan ensimmäisen tukipaketin jälkeen 2011"

”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”
(Pohjoismaiden neuvostosta)

Viite:
https://fi.wikiquote.org/wiki/Alexander_Stubb

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Stubb oli täysin oikeassa Pohjoismaiden Neuvostosta. Sukulaiseni on toiminut siellä tulkkina ja on täysin samaa mieltä. Turhempaa kokousta ei voi olla. Muistuuko jollekin mieleen joku tärkeä asia, josta PN on sopinut?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tänään keskustellaan Berliinissä Ukrainan tilanteesta, paikalla ovat Saksan, Ranskan, Ukrainan ja Venäjän edustajat. Esillä on ehdotus YK:n rauhanturvaajista Ukrainaan. Presidentti Niinistö ilmoitti talvella Suomen olevan mahdollisesti valmis lähettämään rauhanturvaajia.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2511...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kekkosen aika on tullut takaisin kaikkine lieveilmiöineen: Nyt vihjaillaan, että Stubb olisi kehdannut "aliarvioida pahasti presidenttiä." : D : D

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250906-elakkeella...

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Näköjään Natojunan pomo on pelästynyt ja rengit on raavittu takaisin pelottelemaan kansaa.

Stubbilla ei ole mitään muuta hyvää kuin esiintyminen sekä small talk. Johtajana tai asioiden eteenpäin viejänä Stubb on taitamaton.

Vai miksiköhän kokoomuslaiset heräsivät Stubbin puheenjohtajakaudella yllättävän nopeasti ja laittoivat ruoriin Orvon? Ihan kiusallaan vai olisiko osaamisentaso kevyeksi havaittu?

Sitten tästä supmettumisesta. Kyllä suomettuminen on nykyisin kaukaiseen länteen, mutta onneksemme Trump ei ole kovin varma kumppani. Suomen etu olisi pitäytyä omilla jaloilla ja unohtaa yhden suunnan politiikka, jota vallaton presidenttimmekin toivoo.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suomen etu on olla kaikissa läntisissä järjestöissä, jossa päätetään asioista. Ennen kaikkea NATO:ssa. Siellä on valtaosa EU-maista. Suomi ei ole enää mikään riippumaton ja puoleeton maa. Eikö tämä nyt pitäisi olla selvä asia.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Ehkä Nato on laajentunut liikaa ja ainoa vihollinen on Venäjä sekä liittouma itse.

Suomen pitäisi olla liittoumassa, jossa sen sisällä on konflikteja?

Nato tulee kaatumaan sen jälkeen, kun siellä herätään liittouman mahdottomuuteen ja siihen että liittoumaa johtaa vain yksi maa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #28

NATO laajentuu ainoastaan, kun siihen vapaaehtoisesti halutaan liittyä. Valtaosa Euroopan Unionista on natomaita ja niin kauan, kun on olemassa nykinen pullisteleva kohti Neuvostoliittoa menevä Venäjä, niin NATO on ja pysyy.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #28

NATO laajentuu ainoastaan, kun siihen vapaaehtoisesti halutaan liittyä. Valtaosa Euroopan Unionista on natomaita ja niin kauan, kun on olemassa nykinen pullisteleva kohti Neuvostoliittoa menevä Venäjä, niin NATO on ja pysyy.

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen Vastaus kommenttiin #30

Nato ei katoa, vaikka Venäjä liittyisi siihen. Aina joku länsimaisia arvoja uhkaava maa löytyy ja kun on Natossa, kukaan ei uskalla sanoa, että nyt riittää, vaikka yli rajan mennään väärillä syillä rahan vuoksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #31

Tällä hetkellä ei ole kuin yksi maa, minkä takia NATO on ylipäänsä Euroopassa: VENÄJÄ. Venäjä on ilmoittanut NATO:n vihollisekseen, niin mitä siinä sitten NATO tekee: pitäisikö hajottaa itsensä?

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen Vastaus kommenttiin #32

Lukutaito kadoksissa, vai natoiluhuuma korkealla?

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen Vastaus kommenttiin #32

Lukutaito kadoksissa, vai natoiluhuuma korkealla?

Käyttäjän HeikkiRosti kuva
Heikki Rosti

Ystävämme Stubbin kykyä,taitoa ja koeteltua kansalaiskuntoa arvioidaan kovin.Sanoisin ,että kyvykkyydessään ainakin yhtä hyvä kuin UKK kauden ministerit,joita UKK kuvaili lauseella s...nan tunarit.Joten parantamista ministereillä kuin arvioilijoilla riittää.EU n arvomitalit on vain pienvaltioiden jäsentenväliset,koska se on Eu n suurvaltioiden Saksan,Ranskan,Italian ja yllätysyllätys Puolan etu.Varsan selkää ei kannata vielä katkaista,koska finanssimaailma on myös kiinnostunut meidän EU osaajistamme.Leppoisaa kesää EU ratsastajille.

Jonny Wadd

Stubb on täydellinen oppoturnisti ja täysin Kepun höynäytettävissä salliessaan järkyttävän maakuntauudistuksen. Yksinkertaisesti kyvyt ei riitä kuin selfien ottamiseen. Hyvät virat veronmaksajien kustannuksella Stubb osaa valita, ei vastuuta ja hyvä palkka. Armahtakaa suomea Stubbilta ja Kataiselta .. meillä ei ole enään varaa näihin "herroihin"..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset