Uusliberalismia

Euroopan populistit liehakoivat Venäjää

Italian uuden populistihallituksen pääministeri Giuseppe Conte piti eilen linjapuheen Italian parlamentissa. Hänen mukaansa hallituksen kaksi painopistettä ovat maahanmuuton vastustaminen ja suhteiden lämmittäminen Venäjään.

Venäjää liehittelee myös Itävallan populistihallitus, joka ajoi Vladimir Putinin vierailun yhteydessä EU:n Venäjä-pakotteiden lakkauttamista. Siihen populisteilla on hyvät mahdollisuudet, sillä Itävalta aloittaa heinäkuun alussa puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajamaana.

Tämä kaikki on sitä "konservatiivien" eli putinistien nousua, jota tukee myös Yhdysvaltain kiistelty Saksan lähettiläs Richard Grenell. Euroopan liberaalit demokratiat eivät saa enää Yhdysvalloista tukea populisteja ja Putinia vastaan, päinvastoin uhkaa kauppasota. Kuten printti-Hesari tänään kirjoittaa, Nato pelkää omaa huippukokoustaan 11-12 heinäkuuta. Kukaan ei tiedä, päätyykö Eurooppa Donald Trumpin arvaamattomuuden takia Putinin lautaselle.

Putin voi olla tyytyväinen ulkopolitiikkansa saavutuksiin. Pian hän juhlistaa Venäjällä jalkapallon MM-kisojen avajaisia, mikä osoittaa, että länsi on antanut lopullisesti anteeksi Ukrainan sodan ja Krimin miehityksen. Myös Skripalien myrkytystapaus unohdettiin nopeasti.

Putinista on tullut koko maailman epäluuloisten henkinen johtaja, vaikka Trump hänen kanssaan tuosta tittelistä ehkä kilpaileekin. Umpimielisyydestä, vainoharhasta ja nurkkakuntaisuudesta on tullut tavisten johtotähti siinä maailmassa, joka ennen ylpeili sivistyneisyydellään. Tätä putinistista pohjavirettä myydään sitten "kristillisyytenä" tai "perinteisyytenä," vaikka oikeasti se on pelkkää historiatonta ja uskonnotonta tietämättömyyttä ja välinpitämättömyyttä.

Onneksi on edes jalkapalloa, kiitos siitä herra Putin. Maailmanpolitiikkaa viitsii tuskin edes seurata enää.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/oesterreich-wladimir-putin-bei-seb...

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-06/richard-grenell-us-botschaft...

https://www.rferl.org/a/italy-new-prime-minister-conte-calls-end-some-eu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tämä ilmiö on itselleni edelleen osin mysteeri .
Eikä ainoastaan Suomessa.
Jossa siis sekä Halla- aho että Jussi Niinistö edustavat hyvin Nato - henkistä militarismia suhteessa Venäjään.
Mutta saman aatteen toinen osa ihailee Venäjää ja sen hallintoa varauksetta.

Paradoksiseen tilanteeseen on ajauduttu myös Saksassa, jossa Linke - puolueen Sahra Wagenknecht lopultakin otti kunnolla etäisyyttä tähän populistien pakettiin , jota oli tullut peesailleeksi ihan liian pitkälle.

Nyt USAn uuden Saksan lähettilään ulostulot saivat Sahran heräämään.

Silti tämän kombinaation myyminen kansalle osoittaa äärettömän suurta kyynisyyttä näiltä " kansan" ääntä muka kuuntelevilta oikeistopopulisteilta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjällä puuhataan erityislakia presidentin kunnian loukkaamisesta: "Kansa ja valtio ovat erottamattomat ja sama asia."

https://vz.ru/politics/2018/6/6/926352.html

Toni Rintala

Onhan se hyvä, että muutkin puolueet ajattelevat Venäjää. Suomessa on tainnut Kokoomus liehitellä Venäjän suuntaan eniten.. Matti Vanhanenkin tiedetään venäjämyönteiseksi, eli Keskusta osaa liehitellä sinne suuntaan myös. Myös vasemmistosta on kuultu venäjämyönteistä liehittelyä.

"Pian hän juhlistaa Venäjällä jalkapallon MM-kisojen avajaisia"

Nuo kisat myönnettiin Venäjälle jo 8 vuotta sitten. Myös 2022 kisat on Venäjällä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta Halla-ahon sivistyspetturuus esim miten se ilmenee etnonationalistisen puheen viljelyssä on ihan samaa putinismia eli läntisen liberaalin ajattelun kuoppaamista. Siinä voi kalastella ääniä sellaisilta Natomyönteisiltä joille kaikki sotaisa on pyhää ja jotka vain siksi ovat Natoon liittymisen puolesta mutta syvimmillään voivat vaihtaa puolta heti kun Venäjän armeija on yhtä uskottava.

Toni Rintala

Ei kai etnonationalismi ole vain suomenruotsalaisten ja saamelaisten oikeus?

"Suomessa etnonationalismia esiintyy lähinnä suomenruotsalaisten ja saamelaisten keskuudessa." -Wiki

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos jossain valtiossa enemmistönä olevat ryhtyvät puhumaan kansallisuudesta ei integrovasti vaan ulkoistavasti ja vähemmistöjä poissulkevasti on kysymys silkasta pahuudesta ja koko valtion kehitystä lamaannuttavasta sabotaasista.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

Onneksi perussuomalaiset tai Halla-aho ei puhu eikä toimi tuolla tavalla :)

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Ymmärsinkö oikein jos olet oman kansasi puolella ja ajat oman kansasi asiaa olet Venäjän liehittelijä?

Jos taas asetat kansainväliset pankit ja monikansalliset yritykset etusijalle päätöksenteossa ja viittaat kintaalla oman kansasi eduille olet vastuullinen johtaja!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ajatus "oman kansan" paremmuudesta päätöksenteossa on typerä. Hyvinvointimme perustuu kansainväliseen kauppaan ja siksi monikansalliset pankit ja yritykset ovat tervetulleita Suomeen.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Sinun ajatuksesi on typerä. Olen käynyt Hankenin ja siellä kyllä kehuttiin joka välissä monikansallisia firmoja. Jos asiaan hiukankin paneutuu objektiivisesti huomaa että niistä on isäntämaalle usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Siksi mailla pitää olla mahdollisuus puuttua kansallisella lainsäädännöllä räikeisiin epäkohtiin.

Toni Rintala

"Ajatus "oman kansan" paremmuudesta päätöksenteossa on typerä."

Ei kyse ole oman kansan paremuudesta vaan sen selviytymisestä. Oman kansan edun nimissä toimiminen ei estä kansainvälistä kauppaa mitenkään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #11

"Oman kansan selviytyminen" on huijaus, jolla eurooppalaiset pannaan riitelemään keskenään. Se on Putinin ja tänä päivänä joskus Trumpinkin tavoite. Umpimielisyyttä, nurkkakuntaisuutta, vainoharhaa - juuri sitä, mistä avauksessani puhuin.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #13

"Kokoomuksen Kalle Jokinen, tuleeko aina ajatella omaa kansaa ensin?
"Totta kai. Suomalaiset valitsevat kansanedustajansa hoitamaan suomalaisten ja Suomen etua."

"SDP:n Antti Lindtman, tuleeko aina ajatella omaa kansaa ensin?
"Tietysti kansanedustajan pitää ajatella omaa kansaa."

"RKP:n Stefan Wallin, tuleeko aina ajatella omaa kansaa ensin?
"On luonnollista, että kansanedustajan toiminnan lähtökohtana on oman vaalipiirin ja oman maan asioiden hoitaminen."

"Kristillisdemokraattien Peter Östman, tuleeko aina ajatella omaa kansaa ensin?
"Kyllä."
https://yle.fi/uutiset/3-9284741

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir Vastaus kommenttiin #13

Sinäkin olet omaa kansaa vaikka et sitä tajua. Ehkä et välitä mitä itsellesi, perheellesi ja suvullesi tapahtuu. Aika moni suomalainen vielä kuitenkin ajattelee jatkuvuutta ja selviytymistä tässä harvaanasutussa niukkojen resurssien maassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Hah! Minulla sitä "omaa kansaa" on viisi lasta, kaikki eivät ole vielä ehtineet häipyä ulkomaille. Minä tuskin enää jaksan karata täältä mihinkään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

" "Oman kansan selviytyminen" on huijaus"

------------------------

No varsinaisesti kyse on siitä että ihmismieli lähes aina luokittelee ihmisiä jollakin tavalla. Lähimpänä ovat yleensä omat lapset, puoliso, ystävät ja tämä ajattelutapa laajenee eri tavoin kunnes huomataan että useimmille oman maan ihmiset ovat keskimäärin tärkeämpiä (mikäli pitäisi valita) kuin jonkin kaukana olevan maan ihmiset. Tietenkään kaikki eivät ajattele niin, mutta valtaosa kautta planeetan. Kyseessä pitkälti ihan biologiset seikatkin.. yhteisöissä on voimaa. Heimoyhteisöissäkin oltiin enemmän oman porukan kannattajia ja syystäkin, koska muutoin voisi käydä huonosti.

Mikäli kysyttäisiin pelastatko lapsesi vai täysin tuntemattoman mikäli voit pelastaa vain yhden heistä, niin hyvin lähelle kaikki pelastaisivat oman lapsensa. Mikäli valintatilanne olisi oman maan tuntematon kansalainen tai joku tuntematon toisesta maasta, niin edelleen suurin osa valintatilanteessa pelastaisi oman maan kansalaisen.

Tietenkin moiset esimerkit ovat täysin kärjistettyjä, jotta itse ajatus menisi perille - eli ihmiset pääsääntöisesti suosivat niitä, jotka ovat heitä lähellä. Tuosta syystä(kin) jokin maailma-ilman-rajoja voi olla hyvin haasteellista toteuttaa ellei sitten ole jotain yhteistä uhkaa mikä yhdistäisi. Jokin täysin mielikuvituksellinen avaruusolioiden hyökkäys voisi ainakin tilapäisesti yhdistää kaikkia ihmisiä samalle puolelle, mutta kestäisikö yhtenäisyys uhan torjumisen jälkeen.. tuskin.

*****************
Putinilla aivan varmasti on hyvät syyt pyrkiä jakamaan Euroopassa olevia valtioita. Siitä nyt ei ole erimielisyyttä. Heikompi Eurooppa antaa Venäjälle enemmän pelivaraa ja mahdollisuuksia. Tosin EU ainakin voi syyttää viime vuosikymmenten kriiseistä suureksi osin itseään... huono talouspolitiikka, huono pakolaispolitiikka, jäykät byrokraattiset rakenteet, jne. jne.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Ihan kaikkea voidaan perustella keittiöbiologialla, myös rotusyrjintää ja totalitarismia. Ja niin on paljon tehtykin. Tämän päivän populismi on taantuma, joka juontaa juurensa ihmisten mukavuudenhaluun ja henkiseen laiskuuteen. Tässähän mä netissä surffaan ja kaikki on mulla nyt hyvin, miksi ajatella niitä muita?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #31

Juuri, kuten sinä teet, Jouni!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #31

"Ihan kaikkea voidaan perustella keittiöbiologialla"

Varmasti voidaan. Mutta en ole perustellut rotusyrjintää tai totalitarismia biologialla tai edes kulttuurievoluutiolla (vaikka noitakin ilmiöitä voi kyllä ymmärtää paremmin myös biologian ja kulttuurievoluution kautta - ei tarvitse hyväksyä, mutta ymmärrys on tärkeää). On ihan fakta että ihmiset keskimäärin suosivat niitä, jotka kokevat läheisimmiksi kuin jotkut muut. Onko se oikein tai väärin, on kysymys sitten ihan erikseen. Filosofeilla on omat pointtinsa tuollaiseen myös.

Voihan määritellä elämänsä niinkin että omat sukulaiset ovat saman arvoiset kaikessa kuin kuka tahansa muu ihminen, mutta valintatilanteisiin jouduttaessa tuo samanarvoisuus ei useinkaan toimi juuri kenenkään kohdalla. Useimmat suosivat myös omaa kansaa ennen muita kansoja (vähemmässä määrin toki kuin suosivat omaa lastaan, sukulaisiaan, ystäviään, koska ne entiteetit ovat vielä lähempänä). On virhe kuvitella etteivät ihmiset luokittelisi toisiaan... tai kuvitella että luokittelivat ennen, mutta nyt yhtäkkiä se muuttuisi johonkin nopealla aikavälillä.

*****************
"Tämän päivän populismi on taantuma, joka juontaa juurensa ihmisten mukavuudenhaluun ja henkiseen laiskuuteen. Tässähän mä netissä surffaan ja kaikki on mulla nyt hyvin, miksi ajatella niitä muita?"

Haiskahtaa keittiöfilosofialta ja olkinukeilta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #29

Heikompi Europpa ei ole Venäjän etu energia-asiakkaana.
Samoin Venäjä tietää ettei europpa ole sotaisa.
Venäjän riippuvaisuus Europasta lisääntyy jos vielä uusi kaasuputki rakennetaan.
Venäjällä ei ole oikein muuta tulonlähdettä kuin energia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan Suomessakin persut todella Venäjäystävällinen puolue, ihan samaa kastia kuin nuo Italian veikkoset.

Pakcalenhan vouhotti kovasti, kun Venäjää mentiin syyttämään myrkytyksistä

Huhtasaari taas on Suomen kiihkein Trump-fani.

Persut yrittävät pelata, mutta siinä vaan voi käydä niin, että kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää. :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olin jostain huomaavinani, että Johan Bäckman esiintyy tällä viikolla MV-lehdessä livestreamina. Bäckman ja Ilja Janitskin ovat syytettyinä samassa oikeudenkäynnissä Jessikka Aron vainoamisesta.

Toni Rintala

Tämä onkin hauska aihe. Jessikka ja Yle on toistuvasti uutisoineet Venäjän rahoituksesta mainituille henkilöille. Entä jos oikeus ei löydä niistä näyttöä?
Jessikka taas aloitti vainoamisen kaivelemalla 10 vuotta vanhoja asioita henkilön menneisyydestä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #18

Ai Backman ei saa rahoitusta Venäjältä :)

Siihen ei kauheasti oikeutta tarvitse käydä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Käsittääkseni Bäckman on venäläisen RISI-tutkimuslaitoksen palveluksessa eikä se ole kai edes mikään salaisuus. Oikeudenkäynnissä lienee kysymys aivan muusta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #22

Joo, rahoitussyytökset onkin siitä toisesta henkilöstä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Toni, poliisi on jo tutkinut asian ja mitään ruplarahoitusta ei ole löytynyt. Samoin Jessikka on tuomittu huumeiden käytöstä.

Mitenhän totuus julkaistaan?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitä mä kyllä olen aina ihmetellyt, että miksihän yleisesti monet maahanmuuttoöyhääjät on niin rakastunut Putiniin. Mä en sitä oikeesti ymmärrä.

Onko se niin, että koska Putin on niin lihaksikas, ja ratsastaa auringonlaskuun, vai siitä, että se vaan on niin kova jätkä.

Tai sitten se sitten vaan on jonkulainen fetissi.

Toni Rintala

Putin asuu meistä itään. Täältä katsottuna hän ei auringonlaskuun ratsasta. Enemmänkin varjostaa meidän auringonnousua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En sitten tiedä mihin ratsastaa, mutta kovin on eräiden suosiossa tämä kaveri. :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tällä Aftonbladetin videolla Putinia ylistää Nils Sjöqvist Axelsson, ruotsidemokraatti Växjön kaupungista:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/yvnK...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Petteri, sen minä uskon helposti, ettet sinä ymmärrä.

Ja Putinia ei rakasta tietääkseni kukaan suomalainen mutta myönnät kai, ettei hän ole saanut näiltä Nato-öyhöttäjiltä oikeudenmukaista kohtelua.

Suomikin kärsii Venäjä-pakotteista taloudellisesti.

Ja MV-median ruplarahoituksesta puhuminen on lähtöisin juuri näistä Nato-öyhöttäjistä, joista äänekkäin lienee ollut juurikin puolustusasiain asiantuntijana esiintyvä, Nato-öyhöttäjä Jessikka Aro, huumeiden käytöstä ja hallussapidosta rankaistu ylioppillas.

Ja sitä ruplarahoitusta ei ole löytynyt poliisin tutkimuksissa, ei Janitskinilta eikä MV-medialta. Yle on kirjoittanut tästä totuudeksi julistavan kirjoituksen jo ennen poliisitutkimusta. Joten mitenhän he aikovat oikaista juttunsa?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ei millään pahalla, mutta kirjoitit kyllä aikamoisen paradoksin kun sanoit:

"Ja Putinia ei rakasta tietääkseni kukaan suomalainen mutta myönnät kai, ettei hän ole saanut näiltä Nato-öyhöttäjiltä oikeudenmukaista kohtelua."

Nato-öyhöttäjä-termin kaltaisia sanoja käyttävät vain putinistit ja on absurdia, että sellainen ihminen väittää, että kukaan suomalainen ei rakasta Putinia. Juuri tuollainen kielenkäyttö paljastaa sen, että tosiasiassa et ole mitään muuta kuin Putinin propagandisti.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #35

Petri, sen sanan käytön aloitti ihan joku muu. Minä jatkoin vain valitun sanan käyttöä.

Ja tosiasiassa olen kyllä ihan jotain muuta kuin PUtinin propagantisti. Ihan jotain muuta!

Sano minulle yksi suomalainen, joka tänä päivänä rakastaa Putinia (ja hänen politiikkaansa).

Minusta sinun ajatuswmaailmaasi, kuten ei Petterinkään, näytä mahtuvan kuin yksi hyvä ja monta huonoa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #41

Jos joku muu käyttää jotain termiä, niin se ei tarkoita sitä, että sen apinointi olisi viisasta.

"Sano minulle yksi suomalainen, joka tänä päivänä rakastaa Putinia (ja hänen politiikkaansa)."

Johan Bäckman.

"Minusta sinun ajatuswmaailmaasi, kuten ei Petterinkään, näytä mahtuvan kuin yksi hyvä ja monta huonoa."

Tässä olet väärässä. Pyrin valitsemaan vähiten huonon vaihtoehdon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No se nyt on ihan sama onko Janitski saanu rahaa Venäjältä, se tuossa syytenivaskassa olisikin kaikkein pienin murhe.

Oikea mies on syytteessä ja toivottavasti tuomitaan, pelkurikin vielä kaikenlisäksi, kun lähtee ulkomaille pakoon, eikä vastaa teoistaan.

Hieno homma, että kaveri saatiin tuomiolle.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Tässä teille tuore täysimittainen Putinin haastattelu Itävallassa (tekstin saa näkyviin englanniksi).

Voitte koittaa arvioida miestä ja puntaroida hänen kommenttejaan jos haluatte.

https://www.youtube.com/watch?v=eombUQtyYiE

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Diktaattorit on aina osanneet puhua, ja Putinhan on median edessä kuin nallekarhu.

Nallekarhu vaan usein muuttu verenhimoideksi saalistajaksi, kun lähestytään Ukrainan rajaa.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Ritala katsoi 53 minuuttia pitkän videon aika nopeasti kun kommentoi niin nopeasti. Et katsonut vai?
Joku muu ehkä haluaa itse katsoa ilman välikäsiä ja kommentaattoreita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #40

Ai läksyt tekemättä kun ei ole katsonut A.Nassirin tänne laittakaa pitkää haastattelua.
Blogeissa kyllä yleensä keskustellaan blogistin alustuksen pohjalta. Putinistit ja fundamenttiset uskovaishörhöt sitten alkavat rasittamaan ketjuja ylipitkillä raamattujensa sitaateilla linkkimuodossa tai copypastena.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Katsoin haastattelun ja siinä USA sai aika merkittävän osan haastattelusta vaikka on kysymys Europasta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Euroopan vasemmiston ongelma.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Putin on vaaleilla valittu pressa niinkuin meillä Niinistö

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Jos vertaillaan vaalijärjestelmien rehellisyyttä, Niinistö valittiin vaaleilla ja Putin vaalien irvikuvalla.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Conte siteerasi Dostojevskin puhetta Puskin-juhlassa 1880:

Jos "populismi "on hallitsevan luokan asenne kuunnella ihmisten tarpeita, ja jos "anti-system" tarkoittaa pyrkimistä ottaa käyttöön uusi järjestelmä, joka poistaa vanhat etuoikeudet ja vallan kuorrutukset, niin nämä poliittiset voimat [Lega ja Cinque Stelle] ansaitsevat molemmat luokitukset".

Dostojevski vietti piktiä aikoja Italiassa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Minä luin Roomasta palattuani työkomennukselta (Suomea väitettiin läntisen ajattelun umpiperäksi) muutaman Dostojevskin romaanin, joskin media väitti lukijaa Paavo Väyryseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikähän tuossa on taustalla? Samaan aikaan Venäjä vahvistaa Ala-Kurtin tukikohtaa panssarein.

"Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien ylimmät sotilasjohtajat tapaavat Helsingissä"

https://yle.fi/uutiset/3-10241987

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä. Amerikkalaisistakaan ei ole tänä päivänä mitään varmuutta, mitä puuhailevat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset