Uusliberalismia

Suomi irtautuu lännen linjasta hermomyrkkykiistassa

Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat tänään kutsuneet niissä maissa olevat Venäjän suurlähettiläät keskusteluihin. Tarkoituksena on kaiketi karkottaa venäläisdiplomaatteja Britanniassa tapahtuneen hermomyrkkyiskun takia, josta länsi katsoo Venäjän olevan vastuussa. Lännen kärsivällisyys on loppumassa, kuten Virossa vieraileva Britannian puolustusministeri selittää lännen yhteistä linjaa. Venäläisdiplomaattien karkotusta harkitsee myös Yhdysvallat.

Suomi ei ole selvästikään mukana näissä länsimaiden ja niiden itäeurooppalaisten liittolaisten yhteisissä toimenpiteissä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haluaa jäädä historiaan oman itsenäisen ulkopoliittisen linjansa luojana, johon kuuluu tiivis yhteydenpito Venäjään. Niinistö onnistui onnittelemaan viime viikolla presidentti Vladimir Putinia tämän vaalivoitosta peräti kaksi kertaa.

Uutiset kertovat Niinistön soittaneen eilen Saksan liittokansleri Angela Merkelille hermomyrkkyiskun tiimoilta. Tässä tilanteessa se vaikuttaa yritykseltä perustella Merkelille sitä, ettei Suomi ole mukaan lännen rintamassa karkottamassa venäläisdiplomaatteja.

Voi olla, että Niinistö haaveilee Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huippukokouksen isännöimisestä Suomessa. Siihen viittasivat venäläismedian spekuloinnit asiasta viime viikolla, jotka saattoivat hyvinkin olla suomalaisten sinne syöttämiä. Huippukokousta varten Suomen tulisi olla Putinin ja Trumpin silmissä "puolueeton" isäntä. Siihen tavoitteeseen sopisi pidättyväinen esiintyminen hermomyrkkykiistassa.

Niinistöllä on vahva kansan mandaatti muuttaa Suomen länsimielinen linja puolueettomaksi ja oikeastaan uussuomettuneeksi. Tämä muutos on oikeastaan näkynyt Suomen politiikassa jo pari vuotta. Niinistö pyrkii rakentamaan hyvät suhteet Putinin Venäjään siinäkin tilanteessa, jos joudutaan uuteen lännen ja Venäjän väliseen kylmään sotaan.

https://news.sky.com/story/worlds-patience-wearing-thin-with-putin-says-...

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/244879-sauli-niinisto-ja-angela-merkel...

EDIT: Iltapäivällä uutisoitiin, että Suomi karkottaa yhden venäläisdiplomaatin. Reisillehän tämä meni, mutta koettakaa kestää. Sori siitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (133 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Erittäin hyvä että Suomi ei juokse ihan kaikkien kohkaamisten myötä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Näyttää tosiaan siltä, ettei Suomi ole mukana niiden maiden listassa, jotka kutsuivat Venäjän suurlähettilään keskusteluihin:

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ru...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En millään jaksa uskoa että Niinistö olisi niin pelkuri ettei osallistuisi lännen yhteisrintamaan Venäjää vastaan. Syvänuolentaa hän toki tekee ja konttaa rähmällään, mutta lännen joukoista poistuminen osoittaisi niin suurta typeryyttä, että se ei jäisi huomaamatta liittolaisilta.

Suomi Venäjän ahterinuolijana on vertaansa vailla historian painolastista johtuen, mutta jossain vaiheessa sillekin tulee laittaa stoppi. Toivotaan että sen tekee viimeistään uusi sukupolvi joka on syntynyt EU-Suomessa. Mitä vanhempia pieruja, sen varmemmin he ovat neuvostotartunnan saaneita itäkonttaajia. Heille pitkä ikä lampaana on parempi kuin elää vähemmän leijonana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Mitä vanhempia pieruja, sen varmemmin he ovat neuvostotartunnan saaneita itäkonttaajia."

Me konttasimme Leningradissa ja Sotshissa jo lukioiässä : D

Juha Hämäläinen

Pasi nyt kyllä liioittelet. Kyllä täällä on hanttiin laitettu myös sodan jälkeen. Tehtiin se niin fiksusti, ettei käynyt kuin muulle itäblokille. Me kävimme kauppaa ja matkustimme vapaasti lännessä ja idässä. Meillä olisi voinut olla sama kohtalo kuin Tsekkoslovakialla. Kyllä Kekkoslovakia oli paras vaihtoehto.

Ei meitä olisi muu länsimaailma mitenkään auttanut, jos ryssäin telaketjut olisivat kolistelleet Mannerheimintietä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #18

Kyllä opettaja. Kyllä minäkin tottelin kansakoulun opettajaa. Se oli olosuhteista johtuvaa viisasta myöntyvyyspolitiikkaa. Enää en siihen nöyryyttävän mateluun suostuisi. Se näyttäisi naurettavalta ihan jokaisen mielestä.

Siitä on jo 30 vuotta kulunut, kun jotain konkreettisia hyötyjä oli saavutettavissa nöyrtyvyyspolitiikalla. Tänä päivänä Suomi matelee ihan omasta halustaan. JKP ja UKK ei tänä päivänä samaan suostuisi.

Nythän me tiedetään, että diplomaattien kierto oli ajankohtainen, mutta ei minulla ole luottoa siihen, että Suomi seisoisi samassa diplomaattien karkotusrintamassa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kovasti pelokkaan oloinen oli Sipilä tv-haastattelussa. Noinkohan oli saanut Moskovasta jo etukäteen toimintaohjeita?

Joka tapauksessa poliitikkojemme lausunnot ja olemus viestivät melkoista turvattomuuden tunnetta.

Pekka Iiskonmaki

#29
Alasti pakkasessa turkiksissa olevan kanssa ei tunne oloaa turvalliseksi.

Mauno Koiviston venäjäpelko oli jo hysteeristä.

Virolaiset ihmettelivät miksi Manu hyppii seinille, kun venäläiset leukailevat.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

Heh.

"Virolaiset ihmettelivät miksi Manu hyppii seinille, kun venäläiset leukailevat."

Olisi luullut virolaistenkin jotenkin ymmärtäneen Manun fiilikset. Ei ehkä sitten vielä ollut riittävän pitkä miehitysaika. Tällä en puolustele Manun tekemisiä vaan ihmettelen virolaisten ymmärtämättömyyttä jos väitteesi pitää paikkansa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #70

#70
Virolaiset olivat silloin eläneet venäläisten kanssa 50 -vuotta ja tunsivat heidät vikoineen ja karvoineen.

Juha Hämäläinen

Kannatan Niinistön linjaa. Meille ei kuulu ulkovaltojen johdon koulutus. Se on lisäksi hyödytöntä.

Protestoinnin tulisi olla myös tasavertaista. Me emme protestoi USAn tai Kiinankaan tekoja, jotka meidän mittareillamme ovat rikollisia tai moraalittomia. Miksi siis meuhkata Venäjän osalta. Me kaikki tiedämme miten Venäjää johdetaan ja että siellä ei hyvällä katsota pettureita.

Ihmettelenkin suuresti miksi ei Suomen johto ja maan media puolusta Julian Assangea ja Edward Snowdenia. He ovat tehneet suuren palveluksen länsimaiden ihmisille paljastamalla valtion kansalaisurkinnan ja valtioterrorin. Ne ovat sata kertaa vakavampia asioita kannaltamme kuin yhden agentin murha.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Eli suomi(ja Niinistö)hyväksyy venäjän ulkomaille suuntautuvat terrori-iskut !

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Onko tuossa nyt kyse terrorismista lainkaan, ja onko takana Venäjä? Kaipaan muitakin kuin "mutu" todisteita.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

"...josta länsi katsoo Venäjän olevan vastuussa."

Katsomiset ja mielipiteet, joiden tueksi ei ole esitetty ainoatakaan juridisesti pätevää todistetta, ja joiden tueksi ei löydy myöskään tutkivien viranomaistenkaan suusta ainoatkaan lausumaa, eivät järkevälle valtiolle riitä perusteeksi olla mitään mieltä, saati mennä lauman mukana vain lauman vuoksi.

Kyllä me ehdimme karkottaa kaikki diplomaatit ja erottaa Putininkin, kunhan niitä faktoja ensin saadaan. Kansainväliset laboratoriot ovat vasta aloittaneet myrkkyjäämien tutkimisen. Eli itse myrkystäkään ei ole varmaa tietoa.

Vielä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Markus Wolf ei pettänyt tovereitaan, vaikka CIA tarjosi plastiikkakirurgiaa, ja leppoisia eläkepäiviä anonyyminä jenkeissä, hän meni mieluummin vankilaan.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomi yrittää olla kaikkien kaveri kumartelemalla joka ilmansuuntaan mutta ei tajua että samalla tulee pyllisteltyä ihan kaikille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä Uuden Suomen juttu aiheesta. Mielestäni oikeiden toimittajien pitäisi jo kärttää kommentteja Sauli Niinistöltä ja Timo Soinilta.

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/244919-venalaisl...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Elämme uussuomettuneisuuden aikaa. Kestää kauan, ennen kuin toimittaja uskaltaa asiasta kysyä. Kotvan siitä eteenpäin ennen kuin uskaltaa kirjoittaa.

Niinistön vallassa presidentinkansliasta on kasvanut valtiomahti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Myös Tshekin hallituksessa käydään tänään keskusteluja venäläisdiplomaattien karkottamisesta. Tämän CNN:n viittaavan uutisen mukaan jopa 20 EU:n jäsenmaata harkitsee parhaillaan noita toimenpiteitä ja aikoo ilmoittaa niistä vielä tänään. Niinistön kunnianhimo voi todellakin viedä Suomen "harmaalle alueelle."

http://www.radio.cz/en/section/news/czech-governme...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saksa karkottaa neljä venäläistä diplomaattia, kertoo Sueddeutsche Zeitung. Nyt näitä ilmoituksia odotetaan muista EU-maista lisää. Ehkä Niinistö on sittenkin tässä juonessa jotenkin mukana.

http://www.sueddeutsche.de/politik/eil-fall-skripa...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Toivottavasti presidentti Niinistö muistaa mitä oikeustieteellisessä opetettiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mikä on "Lännen linja hermomyrkkykiistassa"?

Siis mikä linja?
OIkeudellisesti pätevä ja perusteltu?

Vai tosiaan mutu-tuntumaan perustuva: kyllä se syyllinen on kun se on syyllinen moneenmuuhunkin! -periaate.
Näinkö?

*

Vaikka ei saisi palata omaan vanhaan tekstiin, teen sen poikkeuksellisesti kuitenkin nyt:

Länsimainen oikeusjärjestys - sen valikoiva soveltaminen:
”Länsimaisen oikeusjärjestyksen kantava periaate on syytetyn syyttömyysolettama. Kukaan tai mikään ei ole syyllinen väitettyyn rikokseen, ennen kuin syytös on oikeuslaitoksessa asianmukaisesti näytetty toteen.
Tämän mukaisesti rangaistus ei voi edeltää oikeudellista ratkaisua.
Nyt ei vielä ole pätevää tulosta laittomasta vaikuttamisesta.
Mutta sanktiota pukkaa. …
Länsi soveltaa omia oikeusperusteitansa valikoivasti.
Kaikki näyttää menevän mutinoitta.
Kriittiset puheenvuorot esitetään kuiskaten tai tehokkaasti vaientaen.
Eurooppa ja Suomi antaa siimaa Yhdysvalloille, joka toteuttaa legaliteettiaan oma etu edellä, ja nämä vanhan mantereen myötäilijät antavat pyhän synodin nimissä kaiken periksi, ratkaisujen hinnasta ja muista seurausvaikutuksista pätkääkään piittaamatta.”
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24059...
*
PS.
Onko tuo heinäkuussa 2017 jo aktuellina vellonut kysymys syytetyn syyllisyydestä pitävästi tullut todistettua tähän päivään mennessä?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Voi olla, että Niinistö haaveilee Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huippukokouksen isännöimisestä Suomessa. Siihen viittasivat venäläismedian spekuloinnit asiasta viime viikolla, jotka saattoivat hyvinkin olla suomalaisten sinne syöttämiä. "

Asia on tasan toisinpäin. Venäjä asettaa Suomelle roolia idän ja Lännen välisenä neutraalina sillanrakentajana, koska sillä verukkeella Suomi pysyy irti Natosta ja Venäjän vaatimuksille myötämielisenä. Suomen poliitikot voivat tuon verukkeen avulla tehdä sitä politiikkaa, joka ajaa Venäjän etua.

Refleksivnoe upravlenie, kuten alkuperäiskielellä todetaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Blair told me the intelligence was clear. That was a disastrous failure of judgment"

Hans Blix

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul...

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kansainvälisestä politiikasta on tullut sosiaalista mediaa. Yksi huutaa, ja muut yhtyvät nöyrinä kuoroon. Totuudesta ei ole kiinnostunut kukaan, koska elämme totuudenjälkeistä aikaa. Mitäpä tuosta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomi "on sitten Lännen linjassa":

Suomi karkottaa yhden venäläisen diplomaatin Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi
Useat maat ovat ilmoittaneet diplomaattien karkotuksista samanaikaisesti iltapäivällä.

Venäläiset diplomaatit
26.3.2018 klo 16:47päivitetty 26.3.2018 klo 16:51

https://yle.fi/uutiset/3-10133883

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

No, ei tainut blogin otsikkoa sattua kohdalleen.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...
-----

No täältä on ennenkin lähetetty jopa suurlähettiläs takaisin kotimaahan.

https://yle.fi/uutiset/3-10133883

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rapatessa roiskuu. Hyvin on salassa pidetty tämän asian valmistelu.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nyt sitten selvisi, että Suomikaan ei ole oikeusvaltio, jossa ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan!

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miksi Suomi ylipäätään liittyi EU:iin, jos ja kun, maamme on vaikea noudattaa yhteistä EU-linjaa.

EU:n huippukokouksen jälkeen, pääministeri Sipilälläkin oli vaikeuksia vastata toimittajan kysymykseen venäläisten diplomaattien karkoittamisesta Suomesta.

Sehän ei käy - se ei kerta kaikkiaan käy!

Siksi Sipilä vetosi arkeen, jolloin käydään keskusteluja maamme muun johdon kanssa.

Viisasta!

Näen, että maamme on viisasta pysytellä erossa lännen vaateista. Olemme kuitenkin se maa, jossa on eniten yhteistä rajaa naapurimme kanssa.

Krimin valloituksen takia, Suomi joutui myös EU:n myötä pakottajiin, jolloin menetimme Venäjän viennistä kenties eniten.

*Putin* juustoja myytiin ale-hintaan kotimaan markkinoilla. Se oli valtava menetys yrityksille, joiden vientitulot romahtivat.

Mitä sanktioihin tulee, maamme ei ole yhdenvertainen muiden EU-maiden kanssa.

Voiko Suomi olla jatkossa ns. puolueeton maaperä maailman päämiesten kohtaamispaikkana?

Jos siihen tähdätään, oletan, että olemme vielä kaukana puolueettomuudesta, mutta pyrkimystä siihen, ei heti kannata haudata.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Snellmanin ennakkoaavistus ei sitten toteutunutkaan vaan Sipilältä ja Niinistöltä meni Merkelin edessä n.s. pupu pöksyyn. Piti näyttää, että "kuulumme länteen" ja sen takia pitää luopua läntisistä oikeusperiaatteista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tässä pitäisi oikeastaan pukeutua säkkiin ja tuhkaan ja poistaa koko blogi. Mutta jätän sen näkyviin, kun monet ovat sitä kommentoineetkin. En voinut uskoa, että tällainen päätös voisi vain yhtäkkiä paukahtaa presidentin kansliasta ilman, että siitä olisi ollut edes pientä vihiä etukäteen julkisuudessa. Väärässä oleminen on vastenmielistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei väärässä oleminen ole aina vastenmielistä, toisinaan on vain positiivista huomata että negatiiviset odotukset eivät täyttyneet. Suomi reagoi yhdessä muiden mukana. Pienimmällä mahdollisella tavalla mutta reagoi kuitenkin.

Paljon ikävämpää jos Jouni olisi ollut oikeassa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#39 Jouni, ennustajaksi emme syntyneet, mutta silti tunnistamme enteet!

Suomi noudattanee tässä pienintä mahdollista käskytystä EU:n johtohahmojen, Merkelin ja Macronin ohjeistuksena.

Odotettavissa on, että Venäjä karkottaa seuraavaksi suomalaisen diplomaatin.

Oli, miten oli, seuraamuksia on odotettavissa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vain kuolleet eivät tee virheitä. No big deal. Aurinko paistaa edelleen ja kohta jäät lähtevät, eli mitäpä noista;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sattuuhan sitä. Väärässä oleminen on niin väärin mutta seuraavalla kerralla sitten oikeassa.

En ole ihan varma onko alkuperäinen täkäläinen päätöksentekopaikka presidentin kanslia vaan, kun EU:n mahtijohtajien peesaamisesta on kyse, pikemminkin Sipilältä. EU-politiikkahan kuuluu pikemminkin hallitukselle kun ei ole oikeaa ulkopolitiikkaa. Mutta taatusti todellisuudessa S.Niinistö, Sipilä ja Orpo tämän ovat juonineet yhdessä, ulkoministerin ollessa ulkona.

Toivottavasti seuraamuksetkin kohdistuvat enemmän sinne missä juurisyytkin on. vahinko vain, että jos Niinistö ja SIpilä olisivat pelanneet korttinsa paremmin, olisi ollut mahdollisuus profiloitua sovinnontekijänä ja neuvotteluiden järjestäjänä niin USAn ja Venäjän välillä kuin Korean niemimaallekin. Nyt molemmat vaarantuivat, toivottavasti ei kuitenkaan korjaamattomasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #45

Venäjällä olisi mahdollisuus profiloitua sovinnontekijänä. Alkajaisiksi se voisi palauttaa vaikka Krimin Ukrainalle, vetäytyä Georgiasta ja lopettaa sotimisen Itä-Ukrainassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Takuuvarmasti Suomi on taas suurimpia häviäjiä jos olemme tämän "Lännen" kelkassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Näinhän se pitikin mennä. Suomen kannattaa mieluummin pitää länsiystävistä kiinni kuin roikkua konkurssikypsässä diktatuurissa, joka murhaa ihmisiä myrkyillä ja sotarikoksilla.

Teille oikeudenystäville tiedoksi että on olemassa käsite riittävä näyttö, jonka britit todennäköisesti ovat esittäneet. Vaikka Putin itse olisi ollut ojentamassa myrkkyä uhreille todistajien läsnäollessa, sekään ei merkitsisi mitään Kremlin hyödyllisille idiooteille, jotka ulisevat aina.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eikös Iso Britannian pitänyt olla se konkurssikypsä Brexit:nsä tähden ja meidän nilkkimme roikkuvat T.May:n ja A.Merkelin hameenhelmasta.

Majuri kertoilee "riittävästä näytöstä". Länsimaisessa oikeudenkäytössä kai pitäisi puhua kiistämättömästä näytöstä tai näytöstä johon ei jää järkevää epäilystä. Hän siis tarkoittanee poliittisesti riittävää oikeudellisesti riittävän asemesta.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen sanoin: "Jokaisen rikollisesta teosta syytteessä olevan henkilön edellytetään olevan syytön siihen asti kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti todistettu julkisessa oikeudenkäynnissä, jossa hänelle turvataan kaikki hänen puolustustaan varten tarpeelliset takeet." Tämä tietenkin edellyttäen, että venäläisiä ja erityisesti Putinia pidetään henkilöinä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Länsimaisessa oikeudenkäynnissä tuomioon tarvitaan kiistaton näyttö. En oikein usko että Putinia Haagiin saadaan joten ei häntä koskaan tulla tuomitsemaankaan ja siksi nimenomaan puhutaan poliittisista eikä oikeudellisista johtopäätöksistä.

JOS kiistaton näyttö on, tuskin tiedustelupalvelut sitä lehtien palstoilla revittelivät vain siksi että Myyryläinen sitä peräänkuuluttaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Minun käsittääkseni läntinen oikeudenkäyttö perustuu julkisille oikeudenkäynneille eikä kyseessä ole vain minun haluni peräänkuuluttaa todisteita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #54

Mistä oikeudenkäynnistä sinä tässä yhteydessä puhut? Käydäänkö asiasta jossain oikeutta?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #61

Salonen kysyy tarkoittamani oikeudenkäynnin perään. Kirjoitin siitä oikeudenkäynnistä joka olisi ensin pitänyt pitää ennenkuin kuin lähdettiin langettamaan tuomioita. Sitä ennenhän länsimaisessa oikeusvaltiossa, jollainen kai Britannia ja Suomikin on, syylliseksi epäilty on syytön ja syylliseksi hän muuttuu vasta kun hän tai he ovat tuossa julkisessa ja riippumattomassa oikeudenkäynnissä oman puolustautumisensa jälkeen mahdollisesti sellaisiksi todettu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #52

Kannattaa lopettaa näytön yleisarviointi. Tuomioistuimessa langettavaan tuomioon tarvitaan riittävä näyttö (aivan kuten Majuri juristina tietää). Siis rittävä näyttö ja siis suomalaisessa tuomioistuimessa. Ei "kiistatonta" näyttöä.

"Beyond reasonable doubt" on amerikkalainen. Siellä syyllisyyskysymyksen ratkaisevat maallikot, valitettavasti.

Näyttökysymyksestä lisää KKO 2017:37.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #68

Olet oikeassa. Helsingin yliopiston avoimen yliopiston prosessioikeuden kurssi sanoo riittävästä näytöstä seuraavaa:

"Virallisella syyttäjällä on laillisuusperiaatetta ilmentävä syytepakko; syyttäjän on virkavastuun uhalla nostettava syyte, jos rikoksesta ja tietyn henkilön syyllisyydestä on riittävä näyttö."

"Rikosasiassa todistamistaakka l. velvollisuus esittää langettavaan tuomioon riittävä näyttö on syyttäjäpuolella."

Lähde: https://www.avoin.helsinki.fi/oppimateriaalit/oike...

Skripalien tapauksesta tiedetään se, että heidät koetettiin tappaa novichok-nimisellä Neuvostoliitossa kehitetyllä hermomyrkyllä, joka on yksi kovimpia myrkkyjä. Siitä johtuen sen toimintakuntoon saamiseen tarvitaan luultavasti paljon ammattitaitoa ja hyvät välineet käsitellä sitä. Keskiverto puistokemisti myrkyttäisi sillä itsensä.

Kun kyseinen aine oli Neuvostoliitossa kehitetty, niin ainakin Venäjällä kyky valmistaa sitä ainetta, jos tarve sitä vaati. Toiseksi Venäjällä on ollut motiivi vaientaa herra Skripal, joka Venäjän valtion näkökulmasta on petturi. Kolmanneksi mitään muuta uskottavaa teoriaa siitä, kuka olisi myrkyttänyt Skripalit, ei ole esitetty. Se, että jollain taholla on niin kyky, kuin myös motiivi tehdä murha, tekee siitä tahosta hyvin helposti pääepäillyn. Tämän lisäksi tiedetään, että Venäjä on tehnyt jo aikaisemmin paljon pahaa ja pyrkinyt luikertelemaan vastuusta. Tuota kautta syntyy tähän tapaukseen riittävä näyttö Venäjän syyllisyydestä.

Novichok aineena ei pudonnut taivaasta, vaan jokin taho käytti sitä Skripalien myrkyttämiseen. Jos joku on sitä mieltä, että jokin muu taho myrkytti heidät, niin tuon jälkeen hänellä on todistustaakka osoittaa teoriansa paikkansapitävyys.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Minä pidän hyvin mahdollisena, että briteiltä on saatu sellaista evidenssiä, että Venäjän syyllisyys on ilmeinen. Tietoa on jaettu ilman julkaisulupaa, mutta sen on oltava raskauttavaa. Muuten ei tällaisiin toimiin ryhdyttäisi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#41 Pasi, puhut konkurssikypsästä diktatuurista, joka murhaa myrkyillä.

Venäjä on suurvalta, jonka johtajaksi Putin jälleen sai mandaatin, on Suomelle joko turva tai uhka.

Kumpaa veikkaat?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Venäjä ei koskaan ole ollut Suomen turva, uhka se on ollut melkein aina. Tottahan on että Venäjällä ei taloudellisesti mene kovin hyvin. Suomi ei voi lipsua EU:n valtavirran päätöksistä, vaikka ne kovia olisivatkin.

Diplomaatin karkotus ei ole peruuttamaton päätös. Murha on. Eiköhän venäläiset diplomaatit kutsuta takaisin mikäli Venäjä osoittaa halua yhteistyöhön myrkytystapauksen selvittämiseksi. Toistaiseksi se on suhtautunut ylimielisesti ja jopa pilkallisesti. Se ei lupaa erityisen hyvää jatkoa ajatellen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pilkallisuus kai on kohdistunut pääasiallisesti B.Johnsoniin ja hänen päättömiin lausahduksiinsa. En pidä niitä niitä kovin ihmeellisinä kun on seuraillut "BoJon" avautumisia.

Jonkinverran toki myös joihinkin T.Mayn ristiriitaisuuksiin ja juttujen vaihtumisiin ovat kiinnittäneet hyvittuneina huomiota.

Molemmat olisi olleet vältettävissä jos kotiläksyt olisi tehty paremmin eikä olisi n.s. "syötetty lapaan" M.Zaharovalle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #57

Britannia on luvannut luovuttaa tietoja myrkkyiskun tutkimuksista EU:n jäsenmaille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #64

CWC:ssä sovittu proseduuri edellyttää kuiten kuiten siellä sovitun protokollan mukaisesti keskustelut käytävän OPCW:n kautta kahdenvälisesi. Molemmat, sekä UK että Venäjä ovat niihin sitoutuneet ja Venäjä odottaa...

P.s. huomasin uutta venäläisten vinoilua liittyen novichok-nimeen. He eivät tunne mitään myrkkyjä sillä nimellä vaikka heillä onkin novichok:ien eli uusien kavereiden lisäksi starichok:eja ja jopa durachok:eja eli vanhoja kavereita ja jopa hölmöjä kavereita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #96

Onpa Venäjällä tosi rakentava ote: vinoilua vakavalla asialla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Niin, ilmeisesti kun toisella puolella asenne on "te olette syyllisiä, kertokaa heti miten te olette syyllisiä" eikä välitetä tuon taivaallista sovituista kansainvälisistä menettelytavoista niin saattaa hetkeksi syntyä halu hieman antaa takaisin samantasoisella mitalla. Ei toki pitäisi provosoitua kun provosoidaan mutta jos joskus hieman lipsuu niin se lienee kovin inhimillistä. Onhan tässäkin asiassa saatu sietää m.m. B.Johnsonin jatkuvia rimanalituksia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #98

Joo, joskus Venäjällä tosiaan ote lipsuu. Ihmisiä tuppaa kuolemaan oudosti, eikä edes doping-asioissa kansainvälinen yhteistyö onnistu. Kuinka kaikki meillä lännessä voikin olla niin kenkkuja Putin-parkaa kohtaan? Miksei se voi viedä Krimiä Ukrainalta kun se sitä haluaa, miksi sen pitäisi välittää kansainvälisistä menetttelytavoista, nehän on muita varten. Ei Stalinkaan välittänyt, eikä kukaan muu olekaan ollut Putinia kauemmin vallassa kuin juuri Stalin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #99

Ihmisiä kuolee oudosti? Nyt taitaa olla akuuttina keskustelun kohteena kahden ihmisen, Venäjän kansalaisen, kuolema Isossa Britanniassa eikä Venäjällä.

Jos oudoista kuolemantapauksista Venäjällä haluaa puhua niin ehkä silloin voisi puhua vaikka Kemerovon ostoskeskuksen turvajärjestelyistä ja kiinni juuttuneista palo-ovista. kai senkin voisi jotenkin kääntää Putinin kieroudeksi ja ylenmääräiseksi pahuudeksi.

Dopingista en paljon tiedä kun en ole pätkääkään kiinnostunut urheilusta. Mutta Venäjän osalta olen ollut huomaavinani, että he ovat vast'ikään järjestäneet doping-valvontansa Ison Britannian valvonnassa ihan juuri niinkuin Wada haluaa mutta se ei riitä kun pitäisi vielä tunnustaa doping-kaupasta syytetyn G.Rodsenkovin "paljastukset" ja sitä eivät suostu tekemään. Muita "todisteitahan" ei liene. Sitä paitsi olen ymmärtänyt muuallakin liikkuvan kaikenlaisia "hiihtoliiton" miehiä, norjalaisille viedyn Pyeongchang:iin rekkalastillinen "astamalääkkeitä", USA-laisten ja brittien saavan lääkäreiltään kaikenlaisia "lupia" käyttää "lääkkeitä" j.n.e. Syyllisiä ovat, tietenkin, vain venäläiset ja joskus tietysti myös bulgarialaiset painonnostajat.

Toisaalta onhan se jotenkin ihan selvä asia, ettei krimiläiset saa kuulua siihen maahan johon haluavat kun heidän alueellaan on USA:n halajama venäläinen Mustan meren laivaston päätukikohta.

On myös ihan selvää, että Serbialta saa viedä Kosovon ihan kysymättä kansanäänestyksellä Kosovon saati Serbian asukkailta mutta krimiläiset eivät saa rikkoa "Ukrainan suvereeniutta". (ainiin, Kosovon pohjoisosassa järjestettiin kansanäänestys jossa ylivertainen enemmistä vastusti eroa Serbiasta mutta siitä ei välitetty).

Niin, Stalin ei välittänyt kun liitti Etelä-Ossetian ja Abhasian silloiseen Gruusian SNT:an ja järjesti Viron SNT:n ja Venäjän FSNT:n välisiä rajoja. Nykyisin noista näytetään välitettävän kovastikin.

Olisi ehkä syytä suhtautua Venäjän politiikkaan ja sen presidentin sekä hallituksen politiikkaan kuten muidenkin maiden vastaaviin eikä tehdä siitä ääliödemonisoitua perkelettä. Eikä samalla enkelöidä läntisten interessipiirien, myös omien eliittiensä etuja ajavia poliitikkoja. Silloin pystyisi suhtautumaan objektiivisemmin ja neutraalimmin ja saattaisi saada analyyseilleen hieman enemmän perusteltua pohjaa, kriittistäkin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #101

Käsittääkseni Sergei ja Julia Skripal eivät ole ainakaan vielä kuolleet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #102

Aivan, epähuomiossa ja kiireessä tuli virheellinen muotoilu. Skripalit ja muut uhrit ovat hengissä ja toivottavasti selviävät vammoistaan. Selitykseksi on selitettävä vaimon odottaneen ja "kannustaneen" vieressä jo lähtenään kuskaamaan häntä. Kiitos korjauksesta.

Tarkistin viestini nyt vielä uudelleen. En huomannut siinä muita vasxtaavia epätarkkuuksia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #103

Tämä on sikälikin hyvä juttu että jahka myrkytyksen oireet helpottavat, saattaa uhreilla olla jotain kerrottavaa siitä kuka oli tekijä. Putin ei tietenkään itse oli syyllinen koska se käyttää bulvaaneja. Esim. Wagner Syyriassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kannattaako tosiaan taas lyödä päätä mäntyyn ?
Maan oma kummisetä on ilmeisen munaton ukko ilman omaa tahtoa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Ei ole ilmennyt vastasyitä tuolle olettamalle, että Venäjä on iskun takana," Niinistö kommentoi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244951-sauli-niin...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinistön pitäisi lakimiehenä tietää, että todistustaakka on syyttäjällä joten siis Ison Britannian pitäisi pystyä todistamaan Venäjän valtio syylliseksi jotta sitä voisi rangaista. Eikä päinvastoin vaatia vastasyitä. Hänen luulisi olevan tietoinen länsimaisen oikeuden todistustaakka-käsitteestä ja syyttömyysolettamasta.

Oleellista olisi kai:
a) pystyä todistamaan mistä myrkky on tuotu. Nyt julkisuudessa on vain todisteltu, että myrkky on kehitetty muinaisessa NL:ssa. Muilta osin sitä voi olla ja varmaan onkin myös muualla, m.m. Porton Down:ssa Salisburyssä koska siellä pystyivät sen kuulemma tunnistamaan. (BtW: OPCW ei ole vielä tunnistanut)
b) pystyä todentamaan kuka myrkyn laittoi ja mihin. Nyt arvailtanee, että joku matkatavaroihin, autoon tai johonkin.
c) miksi eli mikä olisi motiivi. Syylliseksi epäiltyjä ei ole tunnistettu saati kuultu joten mitä oikeasti tiedetään motiivista.

Olisinkin taipuvainen ajattelemaan kuten J.Corbyn, ettei kanttaisi kiirehtiä todisteiden edelle vaan selvittää ensin ja hutkia vasta sitten.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onneksi diplomaatin karkoitus on peruttavissa oleva päätös, mikäli käykin niin ihanasti että Venäjä on asiassa täysin viaton. Venäjä on pyydetty nätisti yhteistöhön myrkytystapauksen selvittämiseksi. Se on kerskunut ja herjannut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

"Pyydetty nätisti"? --- Venäläiset ovat pyytäneet näytettä myrkkynäytteestä mutta eivät ole saaneet. He ovat esittäneet kysymyksiä Brittien havainnoista, heille ei ole vastattu. He ovat kysyneet kansalaistensa vointia, heille ei ole vastattu. Minkähänlaisesta "yhteistyöstä" mahtaisi olla kyse?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #59

Yhteistyöstä tapauksen selvittämiseen. Siihen Venäjällä ei ole ollut halua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Syyttäjän ja tuomioistuimen harkinnassa pelataan nimenomaan näytöllä ja vastanäytöllä. Toimittaja on saattanut ottaa vapauksia kielen suhteen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Myyryläinen, opiksi ja ojennukseksi katsohan kommentit 68 ja 78.

Näyttö on riittävä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #79

Mikä riittävä näyttö? Missä riittävä näyttö?

Lueskelin eilen asian tiimoilta m.m. tätä: https://oikeus.fi/hovioikeudet/helsinginhovioikeus.... Siellä käytetään ilmausta "varteenotettava epäilys". Sitä on käyttänyt myös KKO ennakkopäätöksissään, m.m.: http://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/...)

Toisaalta nyt on kai brittien todistelusta kyse jolloin anglosaksisen tapaoikeuden ("Common law") "Beyond reasonable doubt" on relevantti. Tosin joissakin teksteissä olen huomannut sielläkin keskusteltavan tuleeko juryn olla vain varma syyllisyydestä vai varma ilman tuota järjellistä epäilystä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #83

Kannattaisi lukea suosittelemani kommentit, 68 ja 78. Maallikko todellakin "lueskelee" kaikenlaista. Lainaan Luoston kommenttia:

"Virallisella syyttäjällä on laillisuusperiaatetta ilmentävä syytepakko; syyttäjän on virkavastuun uhalla nostettava syyte, jos rikoksesta ja tietyn henkilön syyllisyydestä on riittävä näyttö."

"Rikosasiassa todistamistaakka l. velvollisuus esittää langettavaan tuomioon riittävä näyttö on syyttäjäpuolella."

Esimerkiksi OK 17 luvun 1 pykälän 2 momentissa puhutaan "uskottavasta näytöstä".

Viittaamassasi kohdassa KKO:n ratkaisussa kysymys on näytön arvioinnin oikeellisuudesta alioikeudessa, ei näytön riittävyyden arvioinnista. Kannattaa lukemisen lisäksi ymmärtää mitä on kirjoitettu.

Kannattaa katsoa näytön arvioinnista ja näyttövaatimuksista myös esimerkiksi kommentissani oleva viittaus KKO:n ratkaisuun.

Jos luet, mitä "beyond reasonable doubt" tarkoittaa, se tarkoittaa nimenomaan riittävää näyttöä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #84

Tälläisissä asioissa hovioikeuden julkaisemat ovatkin "kaikenlaista". Tosin tässä kyseisessä asiassa olemme vielä kaukana syyteharkinnastakin.

Ehkä Jussilankin kannattaisi lukea mitä on kirjoitettu ennenkuin kommentoi. En ole kirjoittanut mitään syyttämiskynnyksestä vaan tuomitsemiskynnyksestä eli siitä miten oikeuden tulee tulkita mitä on tullut todistelussa toteennäytetyksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #85

Etkä näytä ymmärtäneen asiasta yhtään mitään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #85

Et ymmärtänyt mistä tuossa viittaamassasi KKO:n ratkaisun kohdassa oli kysymys, se on selvä.

Et ole myöskään ymmärtänyt, että tuomitsemiskynnys ylittyy, kun asiasta on riittävä näyttö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #87

Höpsönlöpsön.

Viittasin KKO:n ennakkopäätöksen kielenkäyttöön eli käytettyyn terminologiaan.

Ja nimen omaan yritin tolkuttaa näytönarvioimista ja miten se on tehtävä lähinnä siitä käytettävien ilmaisujen suhteen: riittävä/ilman järkevää epäilystä/toteennäytetty/j.n.e.

Vaikeaa? Onko nyt vain niin, että Jussila ei voi myöntää olevansa aiemmin useista muista asioista erimielisen kanssa yhdestä asiasta joksenkin ja melkein samaa mieltä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #88

Viittaat terminologiaan, jolla ei ole mitään tekemistä itse näytön arvioinnin / syyksi luettavuuden kanssa mm. KKO:n ratkaisuun vedotessasi. Kysymyshän on aivan muusta, jos luet OK 26 lukua, eli edes 12-16 pykälät.

Ei näistä asioista voi päästä yksimielisyyteen maallikon kanssa, koska puhutaan aivan eri asioista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #89

Jussila taitaa nyt vaeltaa juristerian suossa. Oikeus ja kohtuus, joiden pitäisi olla tuomarin ohjenuorana, ovat toisaalla. En siis viitsi jatkaa hänen perässään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #91

Siltähän tuo tuntuu, kun peruskäsitteetkin ovat siellä suossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #85

Mikä ihmeen syyteharkinta? Mihin oikeusistuimeen ajattelit Venäjän valtion mahdollisesti haastettavan?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

Olen päätellyt Ison Britannian (oik. UK) olevan oikeusvaltion jossa tuomioita ei julisteta ennen laillista, länsimaisen oikeudenkäytön parhaiden perinteiden mukaista oikeusprosessia. Saatan toki olla väärässäkin.

Onko Stenbäckillä jotain etiäisiä siitä mihin edelleenkin käynnissä oleva esitutkinta tulee johtamaan kun tietää jo syytetynkin? Vai yhtyykö hän S.Niinistön ja J.Sipilän tavoin T.Mayn ja B.Johnsonin narratiiviin jossa ensin julistetaan syyllinen tuomioineen ja vasta sitten etsitään todisteet jos ne edes on tarpeen kun kaikkihan kuitenkin tietävät miten kelvottomia pahiksia venäläiset ja etenkin V.Putin ovat aiempien vastaavien prosessien perusteella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#49

Kaipa Niinistö myös heittää Saudien ja Iranin lähettiläät maasta ulos. Noiden maiden päämiehet kun ovat todistettavasti osallistuneet monien tuhansien ihmisten tappamiseen mm saa Jemenissä ja Syyriassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Niinistöltä on siis unohtunut se mitä oikeustieteellisessä opetettiin. Niin käy kun nöyränä siirtyy totuudenjälkeisiin olettamiin. Pidättkäää tavanomaiset epäillyt. Tuokaa syyllinen sisään.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Lausunto oli Niinistöltä rohkea teko.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä tuo näyttö on melkoisen vahva. On todistettua, että Venäjällä on käytössään kyseistä myrkkyä. On selvää, ettei myrkkyä ole varastettu tai muutenkaan joutunut vääriin käsiin. Venäjä olisi tuonut tuon julkisuuteen puolustuksekseen.

Näyttö Venäjää vastaan on hyvin samankaltainen kuin malesialaiskoneen tapauksessa. Silloinkin käytettiin Venäjän ohjusalustaa ja Venäjä kielsi kaiken. Kuitenkin kiistatta tiedetään ohjusalustan alkuperä ja myös sen kulkureitit.

Minkäänlaista oikeudenkäyntiä ei malesialaiskoneen eikä myrkytysjutunkaan osalta tulla koskaan näkemään. Venäjä ei Putinia tule luovuttamaan tuomittavaksi eikä luovuta käskynjakodokumentteja kenellekään. Historian tutkijoille saattaa muutamien kymmenten vuosien päästä avautua mahdollisuus päästä selvittämään näitä asioita, jos hyvin käy ja Venäjä taas romahtaa.

Siihen asti voimme palautella diplomaatteja, polkea jalkaa ja olla hyvin hyvin vihaisina.

Itse ilmoittaudun myös - ilokseni - väärässä olleiden porukkaan. Oli sentään jolla kulla valtaa sanoa Suomelle, että kyllä teidänkin pitää tuomita. Hyvä Angela!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Vahva näyttö" --- Käsittääkseni on vasta osoitettu, että k.o. myrkky, tai oikeammin myrkkyperhe on kehitetty aikoinaan NL:ssa, ei enempää.

Ei ole osoitettu missä nimen omaan juuri tällä kertaa käytetty myrkky on valmistettu ja miten se on hankittu myrkyttäjän/-jien käyttöön. Ei taideta edes tietää millaisin välinein se on annosteltu.

Me tiedämme, että k.o. myrkkyjen kanssa ovat olleet tekemissä aikanaan ainakin USA ja Utsbekistan sillä USA-laiset siivosivat 1990-luvun lopulla erästä kemiallisten aseiden testipaikkaa Utsbekistanissa ja siellä oli nimen omaan testattu k.o. myrkkyjä.(Lähde: Washington Post). Sen lisäksi ymmärrämme, että tunnistaakseen niinkin nopeasti jonkun myrkyn kun Porton Downissa tehtiin, pitää olla vertailunäytteitä. Vie hieman pitemmän aikaa, kuten esimerkiksi OPCW:ltä, selvittää kemiallisen kaavan kautta mistä on kyse jos aiemmin ei ole hajua mistä on kyse. (BtW: Porton Down on sattumoisin Salisburyssä)

Niinkuin malesialaiskoneen pudottamisen yhteydessäkin, myös nyt leviää myös paljon ristiriitaisia juttuja joista hyvin moni näyttää poimivan itselleen sopivia ja tuomitsee muut vastapuolen propagandaksi. Venäjän suhteen se näyttää olevan erityisen helppoa.

Oikeasti siis briteillä on vielä aika paljon todistettavaa, ainakin julkisuudessa. Ja T.Blairin Irak-todistelujen jälkeen sekä ottaen huomioon heidän motiivinsa löytää ulkoisia vihollisia kotimaisten vaikeuksien peittämiseksi, luottamus heihin ei ole kovinkaan vahva. AInakin jos yksioikoisesti syöksy misorussistiseen demonisointiin vaan pohtii asioita myös muista näkökulmista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #81

On ikävä juttu että Venäjä jatkaa politiikkaa myrkyillä. Mutta jos Putin ei ole kaiken takana, niin ei sekään vaihtoehto oikein hyvältä kuulosta että neukkumyrkyt eivät ole kenenkään hallinnassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #105

"...Venäjä jatkaa politiikkaa myrkyillä." --- ne todisteet, ne todisteet? Vai onko Lamminpään mielipide kuin S.Niinistön yhtyminen pakotteisiin, siis poliittinen ele? Niinistöhän kuulemma oli mieltä ettei sellaisen tarvitse todisteita, solidaarisuus oikeaa tahoakohtaan riittää.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #107

S. Niinistökin taisi sanoa että päinvastaistakaan ei ole syytä epäillä. Jos Venäjästä ei oikein pidetä, olisi V. Putinilla ehkä peiliin katsomisen paikka.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #110

Niinistön, lakikoulutuksen saaneena tulisi tietää, että todisteiden puute joitakin vastaan, tässä tapauksessa muita kuin Venäjää, ei ole todiste jonkun toisen, tässä tapauksessa Venäjän, syyllisyydestä jos sitäkään tahoa vastaan ei ole esittää kuin epäilyjä.

Hän varmaan tietääkin koska kiirehti selittämään toimien, siis karkotusten, olevan poliittinen ele eikä niillä tunnetusti tarvitse olla laillisuuden, oikeudenmukaisuuden tai rehellisyyden kanssa mitään tekemistä. Hänen osaltaan pitäisi siis pikemminkin kysyä onko harjoitettu politiikka viisasta, ja kjos on niin kenen kannalta. Minun mielestäni meidän tavallisten taatiaisten turvallisuuden kannalta se ei ole.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #113

Lähiaikoina kuultaneen, mitä uutta Novitshok-myrkystä on selvinnyt. Kansainvälisen kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n asiantuntijat saapuivat Britanniaan maaliskuun 19. päivänä tutkimaan myrkkynäytteitä. Tulosten saapumisen kerrottiin tuolloin kestävän vähintään kaksi viikkoa.

Niinpä useat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin sydämistyneitä venäläisten diplomaattien karkotuksista. Eniten heitä on kuohuttanut se, että diplomaatit on karkotettu Venäjälle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #114

Tarkoittaako Lamminpää, että epäiltäisi karkotetun mahdollisia myöhemmin syytettäväksi joutuvia? M.m. Suomesta tahi YK:sta tai Australiasta?

Ehkä olisi kannattanut odottaa vastatoimien kanssa ainakin tuo pari viikkoa OPCW:n tuloksia niin olisi ripaus enemmän uskottavuutta. Vaikka heillä ei kai liene mitään sanottavaa siihen kuka myrkyn asetti Skripal:ien tielle ja kenen käskystä. Vaan vain siihen mitä myrkky todellisuudessa on ja onko näytteissä mahdollisia sormenjälkiä siitä missä myrkky ja sen komponentit ovat mahdollisesti ehkä tehty.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #115

Sitä vaan, että Venäjälle karkottaminen lienee se pahin kohtalo mikä ihmisille voi tulla. Kun ovat kerran lännen makuun päässeet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #116

Taitaa kansainvälisillä ihmisoikeusjärjestöillä olla pulaa oikeista ihmisoikeuksien loukkauksista joihin puuttua kun tälläisestäkin sydämistytään. Vai onko kyseessä "ihmisoikeusjärjestöt"? Vai onko niin, että oikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin puuttuminen pakottaisi astumaan liian isoille mutta herkille ja sopimattomille varpaille? Venäjän kimppuun käyminen ei vaarantane rahoitusta eikä muutenkaan tee elämää lännessä hankalaksi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #117

Heh, se oli vitsi. Tänään on aprillipäivä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #118

Pardonez moi,

olen aina pitänyt aprillipiloja kepposina joilla houkutellaan ihmiset tekemään jotakin turhaa ja hömelöä. Eikä niinkään perinpohjaisen typeryytensä takia hyvittavina ymmärrettäviksi tarkoitettuina mielipidepläjäyksinä. Olen ilmeisesti jämähtänyt johonkin alati kehittyvän kansanperinteen akanvirran muodostamaan aikataskuun.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #119

Tämä oli siis se vitsi: "Niinpä useat kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin sydämistyneitä venäläisten diplomaattien karkotuksista. Eniten heitä on kuohuttanut se, että diplomaatit on karkotettu Venäjälle." Luulin että sen tajuaa vitsiksi ilman hymiötäkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #120

Maailmaan mahtuu niiin monenlaisia ihmisoikeusjärjestöjä ja viestintuojaa, että niiden nimiin laitetuista ei välttämättä kaikesta heti tunnista mikä on vitsivitsiä ja mikä ei. Tuokaan ei välttämättä poikkea monista ihan vakavissaan jopa totuutena esitetyistä. Tunnustan siis mielelläni onneksi erehtyneeni.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #121

No joo, nämä venäläiset lastensuojelujärjestöt jotka ovat huolissaan venäläislapsia vainoavista suomalaisista lastensuojeluviranomaisista ovat kai ihan tosissaan, vaikka niiden esittämät syytökset ovatkin naurettavia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #122

Minun käsittääkseni suomalaista lastensuojelua on epäilty ihan kotoperäisten lastenkin huonosta kohtelusta jotta lastensuojelualan yrityksille saataisi "asiakkaita" veronmaksajien piikkiin. Se lienee tietenkin vakavasti otettavaa kritiikkiä resurssipulaa y.m. muuta vastaan mutta kun venäläiset huolestuvat venäläisten lasten kohtelusta niin se on naurettavaa, tietenkin. Eikä kenenkään nenään nouse kaksinaismoralismin käryä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #123

Kyllä minun nenääni nousi heti kun muistin Pietarin katulapset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #124

Pietarin katulapsiongelmasta kannattaa muistaa, että se oli räikeimmillään 1990-luvulla ja sittemmin saatu hoidettua mittoihin jotka lienevät melko tavanomaisia missä tahansa n.s. ensimmäisen maailman suurkaupungeissa. Nyt p.o. tapahtumat ovat myöhempiä.

Jos viime vuosien tilannetta Pietarissa pitää jonakin osoituksena erityisestä kaksinaismoralismista ihmisoikeuksien suhteen, kannattaa mennä vaikka brysseliläiselle linja-autoasemalle, n. reilun 1/2 km:n päähän Berlaymont:sta. Siellä on ihan tarpeeksi kaikenikäisiä kodittomia suhteuttamaan käsityksiä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #125

Joo mutta Brysselistä tai Berlaymontista ei tulekaan ketään besserwisseriä Suomen tilanteesta päätään aukomaan. Eikä siellä ole ketään kyseenalaista dosenttia valheita medialle levittelemässä. Näin pääsiäisen kunniaksi voisi tuolle Bäckmannillekin antaa vinkin: virvo ittes Venäjälle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #126

Eikö Brysselistä "autoa päätä" a) Suomen tilanteesta tai b) olla besserwissereitä m.m. ihmisoikeusasioissa?

J.Bäckmanilla on ihan oma sananvapautensa ihan siinä kuin Lamminpäälläkin. Kummankin juttuja on syytä arvioida kriittisesti. Eikä siihen tarvita muiluttaisäin malleja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #127
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #128

Perdón, piti kirjoittamani "muiluttajaisäin". Nakkini ovat taas eläneet ihan omaa elämäänsä ja jättäneet kokonaisen tavun kirjoittamatta.

Tarkoitin siis entisten sukupolvien muiluttajien henkisille lapsilleen ja lapsenlapsilleen jättämiä toimintamalleja siitä kuinka joillekin osoitetaan suuntaa johonkin poispäin. "Raus" niinkuin eräällä kielellä sanotaan.

P.s. olipa tuossa kommentissa toinen kirjotusvihne: on. "autoa", p.o. "auota".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #129

Oliko Bäckmanin isä tosiaan muiluttajia? Se ehkä selittää jotain.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #130

Taisin kirjoittaa henkisestä isyydestä, vai kuinka, koska nimenomaan Lamminpää oli ajamassa ihmisiä, nimenomaan Bäckmania, pois kotoaan kirjoittamalla 126. kommentissa hänestä "virvo ittes Venäjälle". Henkisestä koska en tunne Lamminpään, enkä myöskään Bäckmanin, fyysisiä sukutaustoja, eikä tosin kiinnostakaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #131

Etpä näköjään tunne henkisiäkään oppi-isiäni.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #132

Ehkäpä Lamminpää itse kertoo keneltä oppi-isältä virpomisohjeet ovat peräisin vaiko ihan omasta päästä innovatiivista ajattelua?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #133

Tiedä häntä. Putinin oppi-isä taitaa olla Joe-setä.

“We are tired. People are ready to give up. We are alone. Russia never gets tired. It will win because it waits.”

https://www.politico.eu/article/vladimir-putins-my...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #134

"Tiedä häntä" - Lamminpää ei siis tiedä keneltä oppi-isältä virpomisohjeensa tulivat hänelle? Ne vain ilmeisesti pasahtivat päähän. Putninin oppi-isistä en kysellytkään joten tämä lienee selvä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #135

Huumorintaju ei taida olla vahvuuksiasi. Eikä luetun ymmärtämäinen. Luepa nyt uudestaan se viesti ja kysy sitten itseltäsi, olenko tosiaan virpomassa jotakuta johonkin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #136

Tiedän toki rajoitteeni erilaisten huumorinlajien suhteen, olenhan kärttyinen vanha pieru. Mutta Lamminpään kommentin luin hyvin tarkkaan ja myös ymmärtäen.

Toki hän voi yrittää persulinomaisesti selittää kirjoitelmiaan jälkikäteen huumoriksi mutta saattaa käydä kuin P.Ruohonen-Lernerille T.Hakkaraisen kanssa: ei oikein pelitä, enää, eikä mene läpi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #137

Hah. Se oli huumoria alusta alkaen, mutta jos ei ymmärrä niin ei ymmärrä. Ei se selittämälläkään näköjään aukene, joten antaa olla. Sanon enää tämän: esitit minua kohtaan väärän syytöksen. En ole muiluttamassa ketään Venäjälle. Sanoin "virvo ittes Venäjälle". Silloin se olet sinä joka virvot (tai Bäckmannillehan tämä oli osoitettu, mutta jospa ymmärrät mikä ero on lauseilla "virvo ittes Venäjälle" tai "virvon sinut/hänet Venäjälle"). Mutta nyt saa minun puolestani riittää, ei pidä juuttua lillukanvarsiin eikä virpovitsoihin tämän pidemmäksi aikaa, pääsiäinen trulleineen meni jo, mutta trollit ovat aina ilonamme.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ihan hyvässä sovussa tämä on venäläisten kanssa sovittu. Venäjä ilmoittaa Suomelle kenet haluavat karkotettavan ja Suomi Venäjälle kuka olisi muutoinkin kotiin tulossa. Enempi tämä on näytelmä, kuin aito karkoitus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ootte kyllä niin söpöjä tuon pelon kanssa,kun ette oikein ymmärrä kuulutteko länsimaalaisiin vai ettekö. Se on aina täpärällä ja yhden päätöksen päässä.

Kuinka hölmöiksi vielä päädyttekään asianne kanssa. Seuraavaksi varmaan ollaan joko puolella tai vastaan? Jaa..se vaihe tais jo mennä,kun ajatteleekin väärin. Sitähän ei suvaita länsimaalaisuudessanne.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Putin on irvaillut jo vuosia Lännen kaksoistandardista: Se vaatii muilta tiukkaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamista, mutta itse noudattaa sitä miten miellyttää.

Ei hyvä, uskottavuuden päälle käy, tämä tällainen. Ja itsekunnioituksen

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ei siitä ole epäilystä kuka Krimin liitti Venäjään, ampui alas Etelä-Korealaisen matkustajakoneen ja sotii itä-Ukrainassa kaiken aikaa. Ilmatilaloukkauksistakin on ihan tarpeeksi todisteita olemassa.

Jos Putin palauttaisi Krimin takaisin Ukrainalle, voitaisiin alkaa keskustelu kaksoisstandardeista. Muun muassa siitä miksi Venäjä on kieltäytynyt yhteistyöstä myrkytystapaukseen liittyen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En olekkaan huomannut missään vielä Venäjän kieltäytyneen yhteistyöstä tämän tapauksen suhteen.

Onko jotain lähdettä väitteellesi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meille on julkisten tiedotusvälineiden kautta tehty selväksi brittien kantpja melko laajasti. Tässä olisi yksi pläjäys toisaalta: http://www.mid.ru/en/press_service/spokesman/brief.... Ei varmaankaan täydellinen mutta aika paljon erilaista näkökulmaa kuin meidän valtatiedotusvälineissämme ja siksi ihan hyvä olla tutustunut MYÖS tähän puoleen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #95

Niin, kyllähän tiedonvälityksen lisäksi voi seurata myös propagandasivustoja, kunhan ei usko kaikkea potaskaa mitä V. Putin syöttää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukematta joutavia jorinoita, Putinilla ei taida enää olla kavereita venäläisen kleptoratian ja sen myötä valheeseen perustuvan diktatuurin parissa maailmalla.

Kiinalaiset haistavat vain hymyn Venäjän Napoleonille.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Siirtyminen uussuomettumisesta (länsi) puolueettomuuteen ei tarkoita vanhasuomettumista vaan puolueettomuutta. Mikään ei pakota sodassa Suomen voittaneen Neuvostoliiton painostukseen varsinkin kun koko maata ei enää ole olemassakaan.

Hyvät välit kannattaa ainakin yrittää pitää joka suuntaan – varsinkin kun kylmä sota uhkaa taas. Ja pysyä irti kaikista konflikteista.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Neuvostoliitto yritti aikanaan esittää onnellaa, joka kelpaisi esimerkiksi kaikille muille. Se tehosi hyväuskoisimpiin.

Nykyinen Venäjä taas yrittää esittää Lännen samanlaisena korruptoituneena mätäpaiseena kuin Venäjä itse on. Tämän kommenttiketjun perusteella sekin uppoaa joihinkin.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jospa EU:kin, blogistin tapaan, auliisti tunnustaisi ja korjaisi virheensä edes jälkikäteen, Eurooppa voisi paljon paremmin.
Mitä tulee laittomuuteen (mm. myrkkykaasu ja polonium-tee), niin erikoista on se, että hallituksemme sallii tuhansien olla laittomasti maassa.
Samalla se jahtaa laillisesti maahan tullutta, demokraattisissa ja avoimissa vaaleissa valittua Carles Puigdemontia espanjalaisen oikeusistuimen typeryyden perustella ja EU:n siunauksella - vastoin unionin perusarvoja.
Koko EU siinä irtautuu länsimaisista arvoista.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomen yya-sopimuksen vääristämää "puolueettomuuspolitiikkaa" ei voi häpeämättä muistella. Nyt Suomi on oikeasti puolueeton ja itsenäinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

YYA-aikana ihan oikeasti aikuisikääni eläneenä en koe mitään häpeämisen arvoista. ellei sitten hieman myötä häpeää joitakin "Tamminiemen viestin tuojia" kohtaan, sellaisia joiden viestit olivat pikemminkin Apollonkadulta ja Etelärannasta.

Aikoinaan puolueettomuutemme ja itsenäisyytemme oli kirjattu jopa YYA-sopimukseen itseensä näin sanoen a) johdannossa: "...ottaen huomioon Suomen pyrkimyksen pysyä suurvaltojen välisten eturistiriitojen ulkopuolella, ...", b) 4. artiklassa: "...olla tekemättä mitään liittoja ja osallistumatta liittymiin, jotka ovat suunnatut toista Korkeata Sopimuspuolta vastaan." ja c) 6. artiklassa: "Korkeat Sopimuspuolet sitoutuvat noudattamaan suvereenisuuden ja riippumattomuuden molemminpuolisen kunnioittamisen ja toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumattomuuden periaatteita."

Nykytilasta Lamminpää taisi sulkea silmänsä sekä EU- että NATO-sitoumuksiltamme jotka ovat vieneet meiltä niin itsenäisyyden kuin puolueettomuudenkin.
Aina kauttakulkusopimus 3.0:a myöten. Tässä karkotusjupakassa saimme jälleen siitä yhden todistuksen kun presidentti eikä pääministeri voi olla "osoittamatta solidaarisuutta".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Ei EU itsenäisyyttä ole vienyt. Suomi liittyi Euroopan Unioniin säilyäkseen itsenäisenä. Viro liittyi varmuuden vuoksi Natoonkin. Ei siinä Suomikaan virhettä tekisi jos Natoon liittyisi. Mutta asiasta on varmaan hyvä keskustella Ruotsin kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset