Uusliberalismia

Suomen uusi puolueettomuuspolitiikka

Sauli Niinistön presidentinvaaleissa saaman murskavoiton myötä Suomi siirtyi ulkopolitiikassaan uuteen aikakauteen. Siitä huolimatta, että Niinistö itse ilmoitti kaiken pysyvän ennallaan. Muutoksesta päättivät äänestäjät, jotka äänestivät 98,5-prosenttisesti Nato-jäsenyyttä vastustavia ehdokkaita. Näin Suomen kansa siirsi historiaan viimeiset rippeetkin ulkopolitiikan länsisuuntauksesta, jota johtivat vielä muutama vuosi sitten pääministeri Alexander Stubb ja puolustusministeri Carl Haglund.

Uutta linjaa voi kutsua puolueettomuudeksi, kuten saimme heti vaalien jälkeen lukea venäläisistä medioista (nejtralitet). Niinistö tuskin itse suostuu p-sanan käyttöön ainakaan vielä, koska se on niin leimallisesti Paavo Väyrysen ja venäläisten "politologien" käyttämä sana Suomen politiikkaa kuvaamaan. Mutta se on todellakin vain sana, jota ei pidä ylen määrin pelätä. Jahkailu Nato-jäsenyyden edellytysten ympärillä ei hämää enää ketään, se juna meni jo. Maa, joka haluaa tasapainotella päivästä toiseen kahden blokin välissä, on määritelmällisesti puolueeton.

Uuden puolueettomuuspolitiikan perusta on se, ettei Ruotsi liity Natoon, aivan kuten se oli jo silloin, kun Neuvostoliitto tunnisti vain Suomen "pyrkimyksen" puolueettomaksi. Siksi Suomen johto tulee tekemään kulissien takana kaikkensa, jotta Ruotsi jäisi Suomen seuraksi "harmaalle alueelle." Suomi palaa suomettumisajalta tuttuun roolinsa viemään Venäjän viestejä Ruotsiin ja muihin pohjoismaihin.

Tässä voi syntyä pahaa jälkeä, kuten silloin, kun Urho Kekkonen ja Neuvostoliitto ajoivat yhdessä "ydinaseetonta Pohjolaa," jossa ydinaseita sai olla vain Neuvostoliitolla. On saavutettu persujen tavoite, kun vanha suomettunut Suomi on saatu takaisin.

Länsi on Donald Trumpin lamauttamana heikko eikä pystynyt estämään Suomen lipeämistä lännen rintamasta, johon se jo melkein kuului. Varsinainen etsikkoaika Suomessa oli 1990-luvun lopulla. Jos Suomen johto oli silloin päättänyt liittyä Natoon, Suomen kehitys olisi voinut osoittautua varsin toisenlaiseksi. Nyt Venäjän etupiiristä ei koskaan päästy.

https://vz.ru/politics/2018/1/29/905631.html

https://ria.ru/radio_brief/20180129/1513497772.html?inj=1

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Olen Jounin kanssa samaa mieltä. Natojuna meni Suomelta ohi. Seuraavan kerran Suomi, jos se pysyy itsenäisenä, voi hakea Naton jäsenyyttä Putinin luopuessa vallasta. Siinä yhteydessä Suomelle voi avautua aikaikkuna, jonka puitteissa Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä.

Menneisyyden spekulointi ei muuta tulevaisuuttamme mutta en malta olla miettimättä SDP:n roolia Natoasiassa. Natomyönteinen presidentti Ahtisaari ei saanut asettua SDP:n ehdokkaaksi jatkokaudelle. 2000- luvun alussa Baltian maat lähtivät Naton jäsenyyden hakuprosessiin. Voidaan miettiä miten meidän olisi käynyt, jos meillä olisi 2000-2006 ollut Tannerilainen demari presidenttinä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Alpo Rusi kiinnitti Puheenvuoron blogikirjoituksessaan huomiota samaan asiaan. Ahtisaaren jatkokauden torppaaminen SDP:ssä saattoi olla paljon isompi asia kuin silloin tajuttiinkaan. Ahtisaari olisi saattanut suhtautua toisella tavalla Suomen natojäsenyyteen kuin Halonen, kun Baltian maat hakivat Naton jäsenyyttä 2000-luvun alussa. Vaikka päätösvalta ei tietysti olisi ollut presidentin käsissä, hänen henkilöllään ja näkemyksillään olisi kyllä ollut vaikutusta.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Sorsa, Halonen ja Tuomioja saattoivat hyvinkin torpata Ahtisaaren jatkon juuri Natokysymyksen vuoksi, koska juuri se on oikeisto- ja vasemmistodemarien näkemysten koetinkivi. Se asia selvinnee poliittisen historian tutkijoille samoihin aikoihin kun Tiitisen listan nimet ovat julkisia. En yllättyisi jos nuo mainitsemani nimet ja idän niskalenkki heistä olisi kuvion takana. Nähtäväksi jää.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Aika eri mieltä olen Snellmanin kanssa...

Nimenomaan Niinistöhän on kutonut löyhää liittolaisuusverkkoa Länteen päin - tasan niissä raameissa mitä Venäjä, Kepu sekä SDP ovat Niinistölle pelivaraa suoneet.

Hallituksen Persut/Siniset sekä Sipilän totaalinen kiinnostumattomuus turpoasioista ovat mahdollistaneet sen, että Länteen päin on Niinistön vetämänä vilkuiltu samalla kun on madeltu Venäjän saappaan edessä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En minä tuosta heti näe, mistä olet niin eri mieltä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Asioista perillä olevia ei Kremlin vahva tuki Niinistölle tullut yllätyksenä. Niinistö on jo pitkään näyttänyt ja kuulostanut Venäjän vasallilta. Suomen linja ulkoturvallisuuspolitiikassa on sama kuin Venäjällä ja Venäjä on Niinistönkin mukaan yksi Suomen politiikan peruspilareista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuossa linkittämässäni Vzgljadin artikkelissa Niinistöä epäillään siitä, että hän yrittää viedä Suomea Natoon "salaa," mutta ei voi sitä tehdä, koska kansan mielipide. Vzgljadin mielestä Suomen presidentiksi olisi pitänyt tulla Paavo Väyrynen. Vzgljadia julkaisee Putinin lähipiiriin kuuluva Konstantin Rykov ja lehti on hyvin lähellä Kremlin virallista linjaa.

Suomen media haki Venäjältä Niinistön voiton jälkeen ne jutut, joissa Niinistöä kiiteltiin "puolueettomuudesta." Suomessa halutaan rakentaa Niinistöstä uusi Kekkonen, jonka yksinvalta pelastaa meidät venäläisiltä.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2500...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putin nimesi venäläisen ilmavoimien joukko-osaston "Tallinnan lennostoksi." Tähän ei saa uuden puolueettomuuspolitiikan mukaisesti eikä muutenkaan reagoida.

https://upnorth.eu/kremlin-intimidation-putin-rena...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pietarista länteen kannakselle lähtevä tällä vuosituhannella rakennettu moottoritie on nimetty "Suomen väyläksi". "Leningrad" on myös mukana monissa nimissä, niin entisissä kuin joissain uusissakin. Ainakaan paikallisen jääkiekkojoukkueen nimeä ei koskaan muutettu. Mutta miltä kuulostaisi, jos Suomi nimeäisi omat Hornettinsa tai niiden jälkeen tulevan kaluston "Moskovan Ilmavoimiksi"? Todennäköisesti Putinilla ei olisi mitään sitä vastaan. ;)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun Putler nimeää jonkun rajan pinnassa olevan prikaatin "Helsingin hyökkäys- ja hävitysosastoksi", kannattaa ainakin meidän tavisten huolestua. Valtiojohto asiaa tuskin ihmettelisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset