Uusliberalismia

Vzgljad: Väyrynen oli Venäjälle mieluisin presidenttiehdokas

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti jakaa tänään suomalaisia poliitikkoja vuohiin ja lampaisiin. Juttu muistuttaa tyyliltään vanhoja Pravdan artikkeleita suomettumisajalta. Niistä luettiin aikanaan Suomessa jokainen pilkku ja välimerkki, kun etsittiin vihjeitä siitä, miten Neuvostoliiton johto Suomeen suhtautui.

Lehden mukaan Venäjän edun mukaista olisi ollut, että Paavo Väyrynen olisi valittu presidentiksi. Väyrynen on lehden mukaan euroskeptikko ja vastustaa Venäjä-pakotteita ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Pekka Haavisto ei olisi ollut Venäjän kannalta "huonoin vaihtoehto," kirjoittaa Vzgljad, koska Haavisto kannattaa "dialogia" Venäjän kanssa ja vastustaa myös Suomen Nato-jäsenyyttä.

Presidentiksi uudelleen valitun Sauli Niinistön osalta lehti mainitsee jo otsikossa, että Niinistö on "kiskonut" Suomea kohti Natoa, ja myöhemmin tekstissä että "venäläisvastainen retoriikka" ja "venäläisvastainen vainoharha" on Suomessa Niinistön kaudella "merkittävästi" lisääntynyt. Toisaalta lehti antaa ymmärtää, ettei Niinistö halua viedä Suomea Natoon vastoin kansan selvästi ilmaistua mielipidettä. Lehti tuntuisi kiittelevän sitä, että Niinistö on vieraillut viime vuosina muutaman kerran Venäjällä.

Jutun ehdoton pahis on puolustusministeri Jussi Niinistö, "vannoutunut nationalisti," jonka puheet "viidennestä kolonnasta" kaksoiskansalaisuuskysymyksessä lehti on pannut tarkasti merkille. Jussi Niinistön syntilistalle lasketaan myös 9.11.2017 solmittu ilmasta-maahan täsmäaseita koskeva sopimus Naton kanssa.

Tämän lähes viralliselta taholta tulleen artikkelin perusteella Suomen Nato-jäsenyys on selkeästi Venäjän kannalta sen Suomen suhteiden ydinkysymys, jonka ympärillä kaikki pyörii. Venäjälle ei näköjään riitä se, että suomalaiset ovat asettuneet talutusnuoraansa ja äänestivät presidentinvaaleissa 98,5 -prosenttisesti Nato-vastaisia ehdokkaita. Jäljelle jää epäily Sauli Niinistön todellisia motiiveja kohtaan.

https://vz.ru/politics/2018/1/29/905631.html

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen venäläisasenne selittääkin sitten Saulin "takinkäännön" NATO-asiassa. Vielä vuoden 2006 vaalikeskusteluissa hän leimautui NATO-myönteiseksi ehdokkaaksi, ja hyvin selkeästi. Presidenttinä on saanut tuta, mitä kahdenkeskiset keskustelut Venäjän johdon kanssa suinkin saattavat sisältää ja millaisia ne sävyltään voivat olla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"один из главных принципов финской внешней политики – никогда не делать последнего шага" - Suomen ulkopoliitikan pääperiaatteisiin kuuluu se, että viimeistä askelta ei koskaan oteta. Näin sanoo Vzgljadissa Aleksandr Kommari, lehden mukaan Suomessa asuva toimittaja.

Tähän täytyy kerrata Jari Järvenpään vitsi Twitteristä:

Kuultu vaalivalvojaisissa:
”Kuinka monta presidenttiehdokasta tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu?
- Ensin kysytään Venäjältä ja katsotaan sitten mitä Ruotsi tekee.”

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Täytyy kyllä erikseen kiittää Snellmania tästä blogista. Vzgljad- lehden artikkeli kertoo aika paljon siitä mitä politiikkaa Venäjä edellyttää pohjoiselta naapuriltaan. Toisaalta, nyt Väyrynen voi ruveta lyömään mynttiä siitä, että vain hän kykenisi hoitamaan "ystävyksellisten ja luottamuksellisten suhteiden syventämistä ja lujittamista" kuin Kekkonen aikanaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Niinistöltä kysyttiin myös, voiko presidentinvaalin ainoan avoimesti Nato-jäsenyyttä ajaneen ehdokkaan eli Nils Torvaldsin (r.) matalasta 1,5 prosentin kannatuksesta vetää johtopäätöksiä suomalaisten Nato-kannatuksen suhteen.

– En usko, että siitä voi tehdä minkäänlaista johtopäätöstä, Niinistö lausui ykskantaan.

Aamun uutisten mukaan Venäjällä on tulkittu vaalituloksen olevan osoitus suomalaisten ”ei”-äänestä Natolle. Niinistölle osoitetun kysymyksen mukaan myös Vladimir Putin olisi iloinnut siitä, että Suomi ei Niinistön johtamana ole liittymässä läntiseen sotilasliittoon.

– En tiedä, iloitsiko hän siitä, vai oliko se joku toimittaja Venäjällä. Ymmärtäisin näin, Niinistö totesi."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240462-presidentt...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Venäjä kaventaa Suomen valtiollista suvereniteettia tasan niin paljon kuin poliitikkomme antavat kaventaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä kansa luopui eilen länsimielisyydestä vähintään kuudeksi vuodeksi

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Minusta Suomen kansa ja vanhemman polven päättäjät yhä elävät vanhaa Itä-/Länsiblokkien aikaa.

Silloinhan oli kyseessä kahden talous- ja yhteiskuntajärjestelmän kilpailu, jossa molemmat pyrkivät estämään toinen toisensa leviämistä ja menestymistä. Tuohon aikaan Suomella saattoi olla jonkinlainen sauma olla kahden blokin välissä sijaitseva puolueeton maa; vaikkakin rooli oli jo tuolloin epäuskottava. Mutta minusta suomalaiset yhä haluavat kuvitella Suomen olevan eräänlainen idän ja lännen suhteiden välittäjä. Rooli jonka NL ja sittemmin Venäjä on Suomelle omista tarkoitusperistään räätälöinyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vzgljadin jutun kommenttiosiossa Pavel Seleznjov Primorsko-Ahtarskista ehdottaa, että Suomeen maalitetaan muutama ydinkärjellä maalitettu ohjus. Siinäpä "finikit" oppivat, miten toimia ydinräjähdyksen sattuessa.

Valeri Kozlov Uhtasta muistuttaa, että suomalaiset ovat sukulaiskansaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset