Uusliberalismia

Frankfurter Allgemeine: Suomi eristäytyy

Hyvin lohduttoman kuvan piirtää saksalainen valta- ja laatulehti Frankfurter Allgemeine Suomesta tänään. Suomi eristäytyy Euroopasta yhä pahemmin  ja tuijottaa omaan napaansa. Syynä on lehden mukaan esimerkiksi kielimuuri, joka sulkee Suomen sisäisen keskustelun ulkopuolisilta.

Pahimmillaan Suomen sisäänpäinkääntyneisyys on lehden mukaan "mökkihöperöyttä" (Lagerkoller). Suomi on aina ollut lehden mukaan keskittynyt itseensä Puolan ja Unkarin tapaan, mutta viime vuosina tämä on tullut julki. Tämä tuli ilmi lehden mukaan persujen jytkyssä vuonna 2011. Lehti mainitsee myös presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren esimerkkinä kansallisen itsekkyyden leviämisestä. Lehti muistuttaa persujen natsitervehdysskandaalista Suomen eduskunnassa.

Presidentinvaalikampanjat keskittyvät lehden mukaan "turvallisuuteen" eli Venäjään eikä kukaan puhu eurooppalaisista haasteista. "Wichtig sind Finnland und die Finnen, und wie man beides vor einer unberechenbaren Außenwelt schützt" - tärkeää ovat Suomi ja suomalaiset, ja miten heitä suojellaan arvaamattomalta ulkomaailmalta.

Suomen "kulttuurisella kryptofasismilla" on lehden mukaan pitkät perinteet. Esimerkkinä lehti mainitsee Jean SIbeliuksen vaimon Ainon, jota nähtiin 1930-luvulla suomalaisten fasistien vaalitilaisuuksissa.

Aika rankka analyysi rakkaasta isänmaastani, mutta samoihin johtopäätöksiin voi päätyä esimerkiksi Puheenvuoroa lukemalla. Saksalaisessa valtamediassa on harvoin juttuja Suomesta, ja tämä on kyllä negatiivisin juttu, jonka olen siellä koskaan nähnyt.

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/vor-der-praesidentenwahl-...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Saksalaisessa valtamediassa on harvoin juttuja Suomesta, ja tämä on kyllä negatiivisin juttu, jonka olen siellä koskaan nähnyt."

Tuo juttu pitää kyllä paikkansa, ainakin puheenvioron osalta, positiivista on kuitenkin se että tämän pahempia juttuja ei sentään esiinny.

Eipä silti, kyllä tämäkin juttu pahaa tekee, isänmaallinen kun olen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse en ihan tunnista Suomea tästä kuvauksesta.
Persujen jytky on muisto vain, Huhtasaari näyttäisi olevan ryhmässä ynnämuut ja tuo "natsi-skandaali" oli lähinnä parin kahelin tempaus josta asianomainen taisi saada potkut jopa persuista.

Turvallisuuspoliitikasta, ja siis Venäjästä, puhuminen tässä tilanteessa on enemmän itsestäänselvyys kuin merkki sisäänpäinkääntymisestä. Itse asiassa toivoisin, että Saksassakin puhuttaisiin enemmän Venäjästä ja mm. lisääntyvästä energiariipuvuudesta Nordstreameineen.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen samaa mieltä kuin Janne Salonen. Olen kyllä itsekin sanonut Suomen nykyisessä mielipideilmastossa olevan itäeurooppalaisia piirteitä, so. haikaillaan takaisin vuosikymmenien takaiseen aikaan, halutaan rajat kiinni, halutaan eroon EU:sta ja eurosta ja jopa YK:n alaisista kv järjestöistä, sympatisoidaan Venäjää, vastustetaan puolustusyhteistötä lännen kanssa ja pelätään Natoa (mutta Puola, Tsekki ja Unkari ovat kyllä tukevasti Natossa, vaikka noissa maissa äärikansallismielisyys ja venäjämielisyys onkin nostanut päätään).

Kuitenkin näitä tavoitteita ajavat onneksi vain lähinnä perussuomalaiset (eivätkä heistäkään aivan kaikki) sekä muutamat pienpuolueet, jotka eivät ole edustettuina eduskunnassa sekä muutamat äärikansallismieliset, natsismin kanssa flirttailevat ulkoparlamentaariset liikkeet. Lisäksi on tietysti mainittava Paavo Väyrynen kansalaisliikkeineen, jonka tukijoiksi opportunistinen Paavo näyttää kelpuuttavan mitä tahansa historian homekellareista nousevia hörhöjä.

Muista puolueista noita ajatuksia saattaa joskus löytää Kepun ja PS:n välimaastoon asemoituneista, nyt ilmeisesti Väyrystä kannattavista keskustalaisista jääristä, mutta muuten suomalaiset eduskuntapuolueet edustavat länsimaista, liberaalia näkemystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja Suomen asemasta maailmassa. Tosin näen ongelmallisena, että Kokoomusta ja RKP:tä lukuunottamatta muut puolueet suhtautuvat kielteisesti Suomen jäsenyyteen demokraattisten länsimaiden yhteisessä puolustusliitossa Natossa ja näin eristävät meitä länsimaisesta yhteisöstä.

Otaksun Paavon ja PS:n ehdokkaan Laura Huhtasaaren saavan yhdessä maksimissaan 20 % kannatuksen presidentinvaaleissa. He eivät taustajoukkoineen edusta siis lähellekään enemmistöä kansasta ja sen mielipiteistä, vaikka täällä Puheenvuorossakin heidän kannattajansa tuntuvat olevan eniten äänessä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Onko tuollut mietittyä, että mikä on syynä siihen, että EU:hun esim ollaan tyytymättömiä, tai turvapaikkapolitiikkaan, tai euroon?

Syy on se, että mikään niistä ei toimi ja koko Euroopassa on kasvava trendi, että siitä syystä näille asioille halutaan jotain tehdä, kun kakskymmentä vuotta on juostu laput silmillä kohti jyrkännettä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #25

Teidän globalistien kannattaisi pyrkiä avarammin katsomaan syitä, miksi olemme kriittisiä.

Aina törmää harhaiseen käsitykseen, että rajatarkastuksilla, eu/euro erolla halutaan sulkeutua.

Näin ei ole. Ainakin omalta kohdalta näkisin, että on järkevämpiä keinoja tehdä yhteistyötä muun maailman kanssa ja toisaalta näkisin, että olisi tehokkaampi tapa hoitaa turvapaikkapolitiikkaa ihmisoikeuksia unohtamatta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Onko tuollut mietittyä, että mikä on syynä siihen, että EU:hun esim ollaan tyytymättömiä, tai turvapaikkapolitiikkaan, tai euroon?"

Tätä minä olenkin pohtinut ja se on yksi merkittävä syy siihen miksi käyn tätä ajatustenvaihtoa. Haluan ymmärtää ne todelliset syyt, mutta en ole niitä löytänyt, ne ovat varmasti syvällä "kriittisten" alitajuisessa ajatusmaailmassa.

Ne todelliset syyt on niin syvällä ettei niitä koskaan tuoda esille, vaan ne salataan mahdollisuuksien mukaan. Esille tuodaan näennäisiä syitä, ikäänkuin naamioksi. Hyvä esimerkki näennäisestä syystä, mikä ei kestä kriittistä tarkastelua, onkin tämä seuraava selitys.

"Syy on se, että mikään niistä ei toimi ja koko Euroopassa on kasvava trendi, että siitä syystä näille asioille halutaan jotain tehdä, kun kakskymmentä vuotta on juostu laput silmillä kohti jyrkännettä."

Tämä on täysin ilmasta temmattu väite jolle ei löydy perustetta eikä myöskään vastaväitettä koska se on todellisesta maailmasta erillään oleva irrallinen väittämä. Toki tällainen väittämä voidaan aina esittää, mutta se voidaan esittää mistä tahansa järjestelmästä, vanhasta tai uudesta ja vielä toteutumattomasta systeemistä.

Ihmisten keksimille systeemeille voi aina käydä huonosti tai hyvin, mutta meillä ei ole muita systeemeitä kuin tällaisia ihmisten kehittämiä ja sellaiseen meidän on tyydyttävä. Varmasta ja toimivasta järjestelmästä ei ole mitään tietoa.

Euroopan yhdentyminen on toisaalta välttämättömyys ja toisaalta kehitys kulkee väistämättä siihen suuntaan. Kehitys kulkee siihen suuntaan jokatapauksessa, vaikka nämä kaikenlaiset kriittiset voimat ja kriitikot tulisivatkin demokraattisissa vaaleissa valituiksi päättämään asioista.¨

EU:n integraatio menee eteenpäin kuin globalisaatio, sille ei ole vaihtoehtoa, sillä ihmiset eivät loppujenlopuksi halua takaisin vanhoja huonoja aikoja, vaikka harhaisesti kuvittelevat niiden olleen hyviä aikoja. :)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #43

Eurooppaa on koitettu vuosisatojen kuluessa yhdistää monen monta kertaa. Joskus yhtenäisyys on kestänyt vuosisatojakin, mutta aina lopulta kaaoksen kautta on palattu alkuun. EU liittovaltio tuskin tulee kestämään kovinkaan pitkään, jos sillä ei ole kansalaistensa kannatusta. Ellei sitten haudata länsimaisen liberaalin humanismin ihanteita ja koiteta rautasaappaan avulla pitää kansalaiset kurissa, kuten itänaapurissa tehtiin (tosin ei sekään kovin kauaa kestänyt).

Itse olisin äänestänyt EU:hun liittymisen puolesta, jos olisin ollut pari vuotta vanhempi. Kannatin myös euroon liittymistä, mutta siitä ei edes äänestetty. Liittovaltiota vastustan, koska en usko, että se tulisi koskaan toimimaan, EU-maat eroavat liikaa toisistaa, kuten kaikki kriisit ovat osoittaneet. Hyväksyisin kyllä liittovaltioon liittymisen, jos siitä äänestettäisiin ja kansa niin päättäisi, mutta sitä en hyväksy, että liittovaltiota rakennetaan salassa pala palalta siitä edes puhumatta ja jossain kohdassa vain todetaan, että tämä on nyt todellisuutta voi voi. Se on demokratian halveksuntaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Valhemedian tapaisesti FA kertoo sinänsä tosiasian, mutta se kytkeytyy nykyaikaan täysin väärin. Se oli Hirvisaari, jonka vieraana ollut Lehto ojenteli kättään sopimattomasti. Tähän saakka vielä ymmärrän Hirvisaarta, mutta sittenpä hänen piti valokuvata tuo jihad-tervehdys ja laittaa se johonkin julki. Tämä johti Hirvisaaren erottamiseen PS-eduskuntaryhmästä, jonka FA jätti valemedian tapaisesti kertomatta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Lehden omat kannat löytyvät politiikkaosastosta.Feueilleton-sivulla taas löytyy vähän sitä sun tätä.Näin on kaikissa saksalaislehtien viikonloppunumeroissa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Sikäli kun saksaa ymmärrän (=jotenkuten), Reinveren kirjoituksessa väitetään, että Persujen hajoamisen yhteydessä tehtiin natsitervehdyksiä, jotka jälkikäteen selitettiin muka äänestysmerkeiksi. Reinverehän kääntää tässä totuuden päälaelleen. Ei vaikuta vakavasti otettavalta kirjoitukselta.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #63

"– wobei im Saal Grußgesten deutscher Nationalsozialisten zu sehen waren, die man später der Presse als Abstimmungszeichen bei einer Wahl verkaufen wollte –"

"- jonka (siis jakautumisen/Abspaltung) yhteydessä kokoussalissa nähtiin Saksan kansallissosialistien käsitervehdyksiä, jotka myöhemmin haluttiin myydä lehdistölle vaalitilanteeseen liittyneinä äänestysmerkkeinä -"

Jüri Reinveren artikkelissa on virheitä ja tahallista harhaanjohtamista.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #64

Näin minäkin tuon ymmärsin. Joko tahallisuutta tai tietämättömyyttä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #66

Tahallista propagandaa, jota banksteri-globalistien omistama media levittää ja poliittiset lakeijansa käytännössä toteuttaa.

USA:n ja EU:n poliittista propagandaa seurataan. Aiheesta tuli kiitos Teemalle, dokkari tänään: https://areena.yle.fi/1-3319316

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #68

Tuossa dokkarissa Noam Chomsky kuvaa hyvin Suomeenkin rantautunutta uusliberalismia jota Sauli Niinistö ja kokoomus edustaa, USA:ssa tämä alkoi 20 vuotta aikaisemmin. Erinomainen dokumentti, kannattaa katsoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Itse asiassa toivoisin, että Saksassakin puhuttaisiin enemmän Venäjästä ja mm. lisääntyvästä energiariipuvuudesta Nordstreameineen."

Minä en ymmärrä tätä puhetta enrgiariippuvuudesta. Jos Venäjä panee kaasuhanat kiinni, niin Trmpilla riittää kaasua myytäväksi.

Luulenkin että kyse on pikemminkin siitä että Venäjältä halutaan leikata ne öljyn-
ja kaasunmyyntitulot, joita se käyttää varustautumiseen. Kyse on siis ennenkaikkea Venäjän sotavarustelun pelosta, eikä mistään riippuvuuden pelosta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse en koe olevani mitenkään isänmaallinen joten pidän ulkopuolisten havaintoja Suomesta ihan asiallisina. Muu Eurooppa on pitkään varoittanut Suomea siitä, että Suomen kannattaa mieluummin pitää länsiystävistään kiinni kuin jättäytyä yksin Venäjän kanssa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Syynä on lehden mukaan esimerkiksi kielimuuri, joka sulkee Suomen sisäisen keskustelun ulkopuolisilta."

"Presidentinvaalikampanjat keskittyvät lehden mukaan "turvallisuuteen" eli Venäjään eikä kukaan puhu eurooppalaisista haasteista."

Johtuisiko tuo kielimuuri siitä, että jos perussuomalaiset yrittää eduskunnassa puhua niistä eurooppalaisista haasteista, niin pääministeri tukahduttaa keskustelun.

Mielestäni eu:n ja euron ylivertaisuuden puollustajien olisi järkevämpi vastata siihen kritiikkiin, eikä vain tylysti kieltäytyä niistä puhumasta.

Ja luulisi olevan helppo tehtävä osoittaa ne eu:n ja euron hyödyt, kun ne kerran on niin itsestään selviä, niin ei tarvitsisi tästä asiasta taistella ja kaikki voisi keskittyä yhdessä viemään maailmaa parempaan suuntaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ihan mielenkiintoinen kulma tähän mediankin lietsomaan Putin siellä täällä tuolla aidan takana pelotteluun joka vaikkei yhdentekevä olekaan ei aivan ensimmäinen uhka ole edes tässä turvallisuuskeskustelussa joka siis nosti FaZ:n kirjoittajan karvat pystyyn. Jonkun pitäisi kertoa hänelle lisää suomalaisesta keskustelusta jossa ei vain voi sanoa vaikka liittovaltiofantasioista mitään koska äänestäjät voisivat pelästyä ja media tekee mitä politiikot haluavat ts. eivät kysy oikeita kysymyksiä ja kaivan niihin vastauksia ...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

FAZ:in artikkelin kirjoittaja näyttäisi olevan Jüri Reinvere, virolaissyntyinen säveltäjä ja runoilija.

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCri_Reinvere

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jutun sanastossa on myös "hinterwäldlerisch" ja sehän pätee just eikä melkein ainakin päätöksentekotapoihimme Arkadianmäellä.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Finnland schwankt. Es gibt sich europäisch nach außen und ist nach innen hinterwäldlerisch."

Suomi huojuu. Se esiintyy ulospäin eurooppalaisena ja on sisäisesti takametsittynyt.

(En ole valantehnyt kielenkääntäjä : D)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Hän on aikaisemminkin silloin tällöin kirjoittanut FAZ:ssa Suomesta. Vaikeaa tunnistaa hänen aivoituksiaan ja tietolähteitään. Onneksi ei sentään talouspuolella ole kirjoitellut. Vaan enemmänkin kulttuuri ja viihdeosastolla. Mutta silti tärkeää huomioida.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä vain, jos vielä on joitain pidäkkeitä, eikä EU:hun ratsasteta täyttä laukkaa.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Tämä on ihan asiallinen kritiikki. Kuitenkin Suomen tilanteeseen vaikuttaa myös Saksan suhtautuminen Venäjään ja Venäjän tilanteeseen pakotteineen. Taustalla on tietenkin Krimin liittäminen takaisin Venäjään. Tätä ei Euroopassa ole sovinnolla ymmärretty, vaan kriisiä on korostettu pelkoineen. Suomen taloudelle ja myös Venäjän kehittymiselle ja taloudelle on ollut hyötyä pakotteista. Omaa maataloutta ja elintarviketeollisuutta on ollut kehitettävä. Saksalaisten kuuluu katsoa peiliin ja luopua pakotteista. Kaikkien eurooppalaisten maiden kuuluu noudattaa rauhan politiikkaa ja hyvää diplomatiaa. Suomen kieli on Suomelle tärkeä asia, joka on oman maan ja itsenäisyyden kulmakiviä. Suomessa kuitenkin laajasti opiskellaan muita eurooppalaisia kieliä. Kritiikin vuoksi meillä on parannettavaa. Ulkomaisia lehtiä voisimme lukea ehkä enemmän ja edustajiksemme maailmalle kannattaa valita ekstroverttejä tyyppejä, jotka pystyvät kommunikoimaan muiden eurooppalaisten kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sibeliuksen vaimo ja 1930-luku on kai ymmärrettävä toimituksellisena tehokeinona jutulle, koska niin kaukana siinä kuitenkin ollaan tästä päivästä. Muutoin lehden tekemät huomiot ovat kyllä tunnistettavissa.

Saksa ei ole kielenä erityisen suosittu opiskelijoiden keskuudessa, joten kielimuuri siltä osin on pitkälti tosiasia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Esimerkkinä lehti mainitsee Jean Sibeliuksen vaimon Ainon, jota nähtiin 1930-luvulla suomalaisten fasistien vaalitilaisuuksissa."

- Eikös tuohon aikaan saksalaisiakin ollut fasistien kekkereissä? Viime keväänä piipahdin Nurnbergin laitamilla katsomassa maailmaa Albert Speerin suunnitteleman mahtavan natsiterassin korokkeelta, jolta itse *dolf *itler suolsi vihapuhetta.

Hyi minkä kysymyksen esitinkään; whataboutisti pahinta lajia! Jos Aino todellakin flirttaili natsismin kanssa, on meidän hakattava päätämme seinään rangaistukseksi sanotaan sata... tai ehkä mieluummin kaksisataa kertaa.

Koska geografia on mitä on, joutuu Suomi ottamaan Venäjän huomioon, siis noudattamaan Finnlandisierungia täältä ikuisuuteen. Mutta: arvostelu sallittu, sakemannit!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Myös die Weltillä on tänään Suomi-juttu, se on vuoden 1918 sisällissodasta. Heti alussa muistutetaan Suomen olevan tänä päivänä maailman vakaimpia ja vapaimpia maita.

https://www.welt.de/geschichte/article172854388/Er...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tälläisistä kirjoituksista Suomalaisten ei tarvitse piitata yhtikäs mitenkään.. Voin heittää kyllä yhden kommentin "jaa, ketä kiinnostaa mitä joku lehti on meistäå mieltä"! Me ollaan me, ja he ovat he. Ja thats it!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Juuri tuota asennetta FAZ tarkoittanee "kansallisella kuplallaan" (nationale Filterblase).

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Samaa mieltä, mutta mitä sitten vaikka saksan lehdistö tekeekin tuollaisia havaintoja?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #26

Niin, mitä virkaa on keskustelulla ylipäätään? On pakko uskoa, että se jollakin tasolla vie asioita eteenpäin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Zu diesem Wandel gehört auch ein sich verstärkender Rassismus, der sich vor allem sexuell manifestiert. Frauen aus Ländern, auf welche die Finnen von oben herabschauen, gehören, wenn sie durch Finnland reisen, für finnische Männer quasi zum Freiwild. Osteuropäerinnen erzählen oft, dass sie – anders als Britinnen oder Deutsche – von Finnen belästigt wurden. Die kritische Frauenliteratur hat das als dringliches Thema entdeckt."

FAZ syyttää suomalaisia rasismista ja suomalaisia miehiä itäeurooppalaisten naisten ahdistelusta. Tämän olisi tietysti voinut viedä otsikkoonkin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos yksi kokoomusnuori murhaa itäeurooppalaisen maahanmuuttajanaisen Laajasalossa, sitä tuskin kannattaa yleistää koskemaan kaikkia suomalaisia, ei edes kaikkia kokoomuslaisia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ehkei Reinveren Feuilleton-kirjoituksesta kannata sanoa "FAZ syyttää". Vaikka Reinvere on opiskellut Suomessa ja tietysti osaa suomea, ei tuo kauhean asiantuntevalta vaikuta, esim. tuon natsitervehdys-hudin osalta.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Vai että eestiläinen syyttää suomalaisia rasismista :) Eestihän on rasismivapaa maa, tai ainakin islamismista vapaa, onhan heillä jo NLn ajoilta kokemusta sovinismista. Siirtolaisia muslimimaista ei oteta vastaan juuri lainkaan.

Entä suomalaisten kielimuuri, Eestissähän venäjää ei virallistettu maan toiseksi kansalliskieleksi, vaikka Jörkka niin kovasti sitä peräänkuulutti Eestin matkallaan 90-luvun alussa. Yksi pakollinen kieli vähemmän eestiläisillä lapsilla, tosin venäjä painii kielenä aivan eri sarjassa kuin ruotsi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Doch auch er hat nicht die Macht, seine Landsleute aus ihrer nationalen Filterblase herauszuführen."

FAZ:in mukaan edes Sauli Niinistö ei saa suomalaisia pois kansallisesta kuplastaan.

Pekka Iiskonmaki

Suomen paikka ei ole EU:ssa. Se on länsimaille tarkoitettu unioni.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Näimpä, me ollaan pohjoismaalaisia ei itä-, eikä länsimaalaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomalaiset mediat ovat lähdössä hitaasti tälle apajalle. Hesarin Saksan kirjeenvaihtaja Anna-Liisa Kauhanen levittää FAZ:in juttua Twitterissä:

https://twitter.com/AL_Kauhanen/status/95753172194...

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Kirjoittaja lienee keskustellut "punavihreässä kuplassa", kun antaa persuille ylisuuren merkityksen. Terveellistä tällaistakin kritiikkiä on lukea, vaikka peil vaikuttaakin hiukan vääristävän kuvaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ahdistelusyytökset ovat tietysti ikäviä, mutta pääasiallisesti FAZ on oikeassa: presidentinvaaleja käydään tosiaan aivan kuin muita maita ei olisi olemassakaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olemmekohan me nyt varmasti seuranneet samoja presidentinvaaleja?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Niinpä kyllä, mutta kirjoittajan mainitsema EU ja sen uudistaminen ei varsinaisesti kuulu presidentin tehtäväkenttään. Macronin asemaa Niinistölläkään ei ole.

Stubbin kaltaista maailman journalisteja kiinnostavaa keskustelijaa ei politiikkojemme joukossa nyt ole. Se voi johtua itsesuojeluvaistosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jouni, kyseisen artikkelin kirjoittaja ei varmaan ole syventynyt Tasavallan presidentin valtaoikeuklsiin eikä toimenkuvaan? Saksassa presidentin toimi on ainoastaan edustuksellinen (ehkä myös arvojohtajuus on hivenen mukana) toisin kuin meillä.

Jyrki Tikkakoski

No tuohan on aivan Juri Reinveden ja sakujen oma moka. Mitäs eivät ole opetelleet Suomea ja liittyneet keskusteluun mukaan. Turha meittiä on siitä syyttää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Neutraalia näkökulmaa tuskin onkaan, mutta ehkäpä näkökulmien kirjosta löytyy miltei koko totuus.
Suomen liittyessä EU:hun saksalaisen kadunmiehen haastattelusta syntyi se mielikuva, että Suomea tarvitaan EU:ssa vain ulkoilupuistoksi, kun Saksassa on niin vähän villiä luontoa. Ei ehkä ihan outo ajatus sakemannille tuo.

Kuten FA:n artikkelistakin käy ilmi, Suomi on EU-yhteensopimaton. Kenen vika tämä on, siitä en ala tässä pitemmästi vänkäämään, mutta tosiasioiden tunnustamisestahan olisi hyvä lähteä liikkeelle. Jos saksalaiset puhuisivat suomea, ongelmamme olisivat paljon pienempiä.

Toisinsanoen se, mikä on EU:n etu, ei mitenkään välttämättä ole Suomen etu.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Jaa, että eristäytyy? Ja silti päällimmäisenä tämä "mitähän ne meistä ajattelevat?" -meininki.

Kaikki, jotka ajattelevat omilla aivoillaan, kulkevat yksin ja eristäytyvät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oikkonen, olet väärässä, omilla aivoillaan ajatteleva voivat kyllä kulkea omia polkujaan jopa yksin, mutta eristäytyminen taas on osoitus siitä, ettei itsekään usko omiin näkemyksiinsä vaan pakenee todellisuutta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Eristäytyminen on etäisyydenottoa, jonka kaikkein todellisuudentajuisimmat intellektuellit ovat omaksuneet asenteekseen.

http://alkonkassalla.blogspot.fi/2018/01/niinisto-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suomi eristäytyy Euroopasta yhä pahemmin ja tuijottaa omaan napaansa. Syynä on lehden mukaan esimerkiksi kielimuuri, joka sulkee Suomen sisäisen keskustelun ulkopuolisilta."

Onko tuo jotenkin looginen toteamus syy- ja seuraussuhteesta? Nytkö vasta suomen kieli on muuttunut muuriksi, kun se "yhä pahemmin" aiheuttaa omaan napaan tuijotusta.

Eikähän tuosta Huhtasaaresta on lainkaan samalla tavoin "uhkaa" kuin Marie Le Pen oli Ranskassa.

En oikein arvosta tuota kirjoitusta. Lehti olisi voinut harkita paremmin sen julkaisemista.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisiko kyse tilastusta mustamaalauksesta? Ennen niitä tilattiin Moskovan suunnalta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä kuitenkin virolaistaustaisen kirjoittajan alemmuuskompleksinen tölväisy.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #40

Vai oliko tuo ylemmyyskompleksinen tölväisy säveltäjälle ja runoilijalle? Suomalaiset ovat osanneet olla Virossa melkoisia sikoja.

Kansallinen kupla on olemassa, mutta konsensus rakoilee pahasti. Sen sai huomata äsken koirapuistossa, jossa ottivat yhteen Niinistön, Haaviston, Huhtasaaren ja Torvaldsin kannattajat. Soppa paloi niin pohjaan, että yksi meistä lähti ovet paukkuen kesken kaiken pois.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Snellman antoi virheellisen kuvan esitellessää po. mielipidekirjoituksen Frankfurter Allgemeine Zeitungin kantana: "Suomi eristäytyy".

Suomihan ei eristäydy eivätkä sitä tee suomalaisetkaan, vaikka moni haluaa keskustella lähinnä siinä moodissa.
Sen sijaan EU ajaa jäseniään kauemmas toisistaan, kun se yrittää pakonomaisesti saada laumaa tiukkaan nippuun. Visegrad-maat (Puola, Tsheki, Slovakia ja Unkari) saattavat osua realistisempaan skenaarioon tavoitellessaan itsenäisten valtioden välistä, pääosin taloudellista liittoa.

Emme tiedä, mikä sai virolaisen, SibA:ssa opiskelleen säveltäjän purkamaan ajatuksiaan noin, mutta samasta aiheesta löytyy monensuuntaisia mielipiteitä.
Kansainvälisyyden ilmentämiselle syvä EU-liittovaltiorakkaus ei ole kovin vakuuttava merkki, mutta itsenäinen ja kriittinen ajattelu sen sijaan on osa pitkää eurooppalaista kulttuuri- ja vaivalla hankittua arvoperintöä. EU:ssa sitä ilmenee yllättävänkin vähän.
Virolaisen ääni edustaa tätä moniäänisyyttä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Mitähän se norsu meistä ajattelee..."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sarjassamme mitä meistä ajatellaan, New York Times kirjoittaa presidentin koirasta: "Many have missed Lennu’s enlivening presence during a stolid, largely uneventful campaign."

https://www.nytimes.com/2018/01/27/world/europe/fi...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Älkää surko, sillä kyse on kuitenkin vain yhden säveltäjän ja runoilijan, tosin kaiken kunnian ansaitsevasta, mielipidekirjoituksesta:
"Jüri Reinvere on virolaissyntyinen säveltäjä ja runoilija. Reinvere asui Suomessa vuosina 1991–2005 ja valmistui Sibelius-Akatemiasta säveltäjäksi vuonna 2004, mistä lähtien hän on asunut Berliinissä, Saksassa."
---
FAZ ei ole ihan sama asia kuin tämä mielipidekirjoitus. Teksti pitää lukea kontekstissaan (Debatten), johon sen tekijäkin kuuluu.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Suomen on elettävä siinä missä se nyt on ja otettava rauhallisesti askel kerrallaan. Pieni ei voi pullistella hauistaan jota ei ole. Ei EU:n rintamasta noin vain lähdetä, hypätä pois, sen tosiasian todistaa Englanti taloudellisesti Suomea vakaampana. Aina voi olla valmiina, suursotaan tai talouden romahtamiseen, mutta näiden välttämiseksi on tehtävä kaikki voitavissa oleva. Eurooppa muuttuu, Saksa itse ja Suomi samoin. Ei kuitenkaan saisi antaa toisen viedä toistaan "merten syvyyksiin" väärillä sopimuksilla. Viisas keinot keksii pitääkseen taloutensa toimivana ja vapautensa uskottavana. Kuka näissä sitten auttaakin, uskottava maansa johtaja ainakin. Liika nopeus "ryntäyksineen" nostaa vääriä aatteita pintaan ja näitä ruokkivat vielä omassa maassaan vain valtaa haluavat. EU haluaa aina tietoa toisten maiden toiminnasta ja hermostuu "sisäänpäin kääntyvien" haluttomuudesta sitä tietoa luovuttaa. Saksa ei pidä itsenäisesti ajattelevista valtioista, ei tänään. Lehdet kirjoittavat usein mitä johtajat käskevät. Jos "uusi kommunismi" pääsee liikaa valtaan, on vapaus silloin mennyttä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Deutsche Welle kuvaa tämänpäiväisessä artikkelissaan hyvin rutiininomaisesti Suomen presidentinvaalia. Niinistö on artikkelin keskiössä; eipä juuri kukaan/mikään muu. Mitään sensaation poikasia ei DW yritä keksiä asiasta. "Amtsinhaber Niinistö hat gute Chancen auf eine weitere sechsjährige Amtszeit. Er liegt in allen Umfragen klar vorne."

Reaalipoliittista kuvausta. Nichts anderes. Suomi on hyvässä tasapainossa. Alles in Ordnung.

"Niinistö hat sich in seiner ersten Amtszeit um eine Annäherung des EU-Lands Finnland an die NATO bemüht, ohne dabei das benachbarte Russland zu verärgern. Finnland teilt sich mit Russland eine lange Grenze und bemüht sich seit Ende des Zweiten Weltkriegs, gute Beziehungen zu Moskau aufrecht zu erhalten. Trotz der Ukraine-Krise um die Krim-Halbinsel 2014 pflegt Niinistö auch gute Beziehungen zum russischen Präsidenten Wladimir Putin."

http://www.dw.com/de/finnen-w%C3%A4hlen-neues-staa...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saksan federalistien propagandasta ei pidä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

EU:hun liittyminen ja elinkustannusten nousu tapahtui yhtä aikaa.

Pakolaiskriisi ja valuuttakriisi tapahtui yhtä aikaa.

Väittäisin että valtaosa kansasta "elää arkeaan" ja siksi yleensä nitovat kaksi samaan aikaan tapahtuvaa toistensa syiksi vaikka niillä ei muuta samaa olisikaan kuin ajankohta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä mistä olet löytänyt tiedon, että vuonna 1995 olisi tapahtunut erityistä elinkustannusten nousua muihin vuosiin verrattuna.

Ja mitä valuuttakriisiä erityisesti juuri pari vuotta sitten olisi tapahtunut?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

No eikö teistä tässä ole mitään saksalaisten ja EU: n vaikutuspyrkimystä liittovaltion syventämiseen? Kukaan ei siitä ainakaan mainitse.

Mikähän olisi sävel ja sanat jos Venäjä arvostelisi Suomea samalla tapaa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Murheellisinta asiassa on se heiveröinen ja pahasti näivettynyt kansallinen itsetunto, jota tämänkin blogin avaaja osoittaa tekstissään. Snellman on jo kuin maansa myynyt todetessaan FAZ:n analyysia lainaten: Suomi eristäytyy!

Blogisti murehtii kirjoituksensa lopussa aivan kuin Suomi olisi jo pelinsä pelannut:

"Aika rankka analyysi rakkaasta isänmaastani, mutta samoihin johtopäätöksiin voi päätyä esimerkiksi Puheenvuoroa lukemalla. Saksalaisessa valtamediassa on harvoin juttuja Suomesta, ja tämä on kyllä negatiivisin juttu, jonka olen siellä koskaan nähnyt."

Onko mitään enää tehtävissä? Frankfurtin (ei sentään Nürnbergin;) tuomio on langetettu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vertaat sitten yhtä virolaista kolumnistia Venäjän valtioon.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Eiköhän jutun kirjoittaja ole ottanut vähän liikaa oktoberfestillä........

vahvassa nousuhumalassa ajatus lentää !

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hui kamalaa, joku virolainen arvosteli suomalaisia saksalaisessa lehdessä. Kuinka tämän jälkeen voi enää elää?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Voihan sitä kuvitella, ettei se mitään merkitse.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

No ei tosiaan merkitse. Sitten, kun jonkun valtin edustaja rupeaa puhumaan kriittisiä, niin on varmaan syytä katsoa peiliin ja tutkailla onko puheissa perää. Pitää olla jumalattoman huono itsetunto, jos antaa jonkun mitättömyyden provosoivan mielipidekirjoituksen vaikuttaa mihinkään. Siis ihan oikeasti. Kirjoittaja on jokin nevähörd muusikko, joka käyttää esimerkkinä yksittäisen ihmisen suhtautumista natseihin 1930-luvulla.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Onhan noita juttuja. Ja mahtuuhan niitä maailmaan.
Miettikää kuinka paljon juttuja on vaikka Trumpista... - jos hän olisi niin epävarma, että hyppisi jokaisen pillin tahdissa, ei hän olisi koskaan tuossa asemassa, missä on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset