Uusliberalismia

Mediat panevat vastaan silovikeille

Silovikeiksi nimitetään Venäjällä sisäministeriön ja puolustusministeriön - voimaministeriöiden - voimahahmoja, jotka pyrkivät johtamaan maata univormupukuisten taustaporukoidensa mandaatilla. "Sila" on venäjäksi voima. Hesarin viime viikonloppuna paljastama tietovuoto sai liikkeelle Suomen silovikit, joille vapaa lehdistö on myrkkyä.

Suomen mediat ovat joutuneet puolustuskannalle, mutta panevat onneksi vastaan. Sanoma Oyj:n hallitus ilmaisi tänään "varauksettoman luottamuksensa" Hesarin päätoimittajalle Kaius Niemelle. Suomen Kuvalehti uskalsi tänään julkaista jutun, jossa kerrotaan puolustusvoimiemme harjoittavan tiedustelua "ilman lakia." Ja lisätään tähän joukkoon päätoimittaja Markku Huusko, joka tuoreimmassa blogissaan "nosti hattua" Hesarille.

Somen öykkärimöykkärit vaativat lehtien kommenttipalstoilla toimittajia vankilaan, ja osa poliitikoista ja jopa toimittajista haluaa olla vaihteeksi samalla puolella someraivoajien kanssa. Vanhoista papereista nostettu valtava haloo näyttää väkisin nostetulta ja käsikirjoitetulta. Tai sitten elämme vain todella vainoharhaisia aikoja.

Oikeuslaitos joutuu ratkaisemaan kysymyksen lähdesuojasta kovan poliittisen paineen alla. Silovikit hakevat pelotevaikutusta, joka estäisi heidän touhuihinsa puuttumisen tulevaisuudessa. Jo nyt on painostettu siihen sävyyn, että Suomen sijoitus lehdistönvapauden yhtenä kärkimaana putoaa varmaankin vielä monta sijaa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sanoman-hallitus-hs-n-paato...

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/erittain-salainen/?shared=10003...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kannattaa muistaa, että lehtien nimettömät kommenttipalstat ovat helposti manipuloitavissa ja trollattavissa vaikka ulkomailta. Jos maailman suurten medioiden kommenttipalstat täyttyvät venäjämielisestä puurosta, pitää täälläkin epäilysten herätä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Silovikithan ovat Venäjällä olevia ns. putinisteja. Meni ajatus vähän sekaisin kun Jounin jutussa nämä Venäjän silovikit eli Venäjän putinistit eivät muka tykänneet Suomen vapaasta lehdistöstä.

Suomessa on toki venäjämielisiä eli putinisteja mutta onko Suomen voimaministeriöt jo heidän hallussa?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Minusta Snellman ja kumppanit ampuvat sananvapausperusteluineen aivan ohi taulusta. Itse asiassa kuti ei osu edes penkkaan.

Ai mitenniin? No aattelepa ite.

Asiakirja on lainmukaisesti salattu ja sitä säilytetään ja annetaan nähtäväksi siten, että vain erittäin harvoilla on pääsy sen sisältöön. No nyt jos tavalla tai toisella tuo salaamisen ketju pettää, niin eihän dokumentin alkuperäinen salausstatus siitä saa muuttua kaikille avoimeksi tiedoksi. Ei dokumentti itsessään ole kuin pakoon päässyt orja, joka karistaa kahleet niskastaan ja on siitä alkaen vapaa mies. Kyllä asiakirjan salausstatus on ja pysyy entisellään. Ja sitä statusta pitäisi kunnioittaa. Myös median.

Minulle sananvapaus tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus ilmaista OMAT ajatuksensa ja mielipiteensä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On hyvin suomalaista ja venäläistä palvoa leimoja papereissa. Kannattaa muistaa, että hallintokulttuureillamme on yhteiset juuret.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tilanne on pitkälti analoginen sen kanssa, että otat toisen ihmisen omaisuutta haltuusi ja käytät sitä sen jälkeen kuin omaasi. Perustelunasi on se, että omaisuushan on nyt SINUN hallussasi ja siksi sinä saat tehdä sillä mitä haluat.

Leimat paperissa kertovat ne lainkohdat, joiden perusteella salaus on tehty.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #6

Timo Ekman löysi samat tiedot Wikipediasta, tosin ilman ”salaisia” leimoja.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kertoisitko oman näkemyksesi siitä, miksi oikeudettomasti salausmekanismista ulos ja vääriin käsiin päässyt tieto olisi siinä hetkessä menettänyt salaisuusstatuksensa?

Jos jatkan kömpelöitä analogioita, niin pankkiin onnistuneesti murtautunut rosvo olisi tuolla logiikalla saaliinsa herra.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Tieto tavarana on todellakin kömpelö analogia. Kun tietoa "varastetaan" eli jaetaan, tiedon määrä ei vähene vaan lisääntyy.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pysyköön vain silovikkimedia rajan itäpuolella.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"ilman lakia"
Näin täällä toimitaan kuten Ruotsissakin.
Snowden paljasti miten FRA toimi yli valtuuksien ja seurauksena oli hiljaisuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset