Uusliberalismia

Presidentti jyrähti Kekkosen malliin - Halla-aho runnotaan marginaaliin

Perustuslain 93 §:n mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti - Sauli Niinistö pitää tässä pienen tauon - yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tuon pykälän loppu kuuluu näin: "Ulkopoliittisesti merkittävien kannanottojen ilmoittamisesta muille valtioille ja kansainvälisille järjestöille vastaa ministeri, jonka toimialaan kansainväliset suhteet kuuluvat." Presidentti tulkitsee tätä kokonaisuutta näköjään siten, että hän itse viime kädessä päättää siitä, kenet voi nimittää ulkoministeriksi.

Jussi Halla-aho sanoi voitonhuumassaan lauantaina, että ulkoministeristä päättää Halla-aho, "kun" Timo Soini "väistyy." Tuolla tulkinnallaan Halla-aho astui liian isoille varpaille.

Sauli Niinistö otti eilisillä lausunnoillaan sisäpoliittista valtaa, koska se oli otettavissa puolueiden jahkaillessa Halla-ahon suhteen. Kun Niinistö puhui persuista "uutena" puolueena ja kiinnitti huomiota sen johdon rikostuomioihin, hän otti samalla kantaa tasavallan hallituspohjaan. Kasakka ottaa sen, joka on löysästi kiinni.

Halla-aho on maalattu nurkkaan jo ennen kuin neuvottelut Juha Sipilän ja Petteri Orpon kanssa ovat alkaneetkaan. Halla-aho ei voi puheidensa jälkeen hyväksyä sitä, että Soini jatkaa ulkoministerinä. Kun nyt presidenttikin on leimannut Halla-ahon rikolliseksi. joka ei osaa katua, on keskustalla ja kokoomuksella helppo työ runnoa Halla-aho politiikan marginaaliin.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005249934.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mahdollista on tietenkin, että "presidentin mies" Orpo hyväksyy Sampo Terhon ulkoministeriksi. Sitä ennen voisi lukea esimerkiksi Terhon viimeviikkoisen "Tervettä pelkoa"-blogin täältä Puheenvuorosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin juuri. Yllättävän huono tulkintataito on useimmilla blogikirjoittajilla ja kommentoijilla Niinistön ulostulosta.

Kun noin varovainen ja sanansa harkitseva mies tuossa asemassa sanoo jotain noin selvää, niin ei se jätä paljon arvailuja. Vai ymmärtääkö enemmistö vain trumppilaista kommunikaatiota? Tuo suomalainen tyyli kun on hiukan lähempänä aasialaista kontekstipainotteista viestintää, mikä ei suinkaan tarkoita sitä, että sanoman tarkoitusaste olisi mitenkään heikompi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ihmettelen, että esimerkiksi aamun printti-Hesarin jutussa Niinistön eilinen ulostulo on otettu vain loppukaneetiksi. Erkka Railo kyllä ymmärsi korostaa Niinistön ulostuloa äsken Ylen Aamu-TV:ssä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Siinä Halla-aho kyllä puhui muunneltua totuutta, kun hän linjapuheessaan vakuutti, ettei Perussuomalaiset puolueena ole muuttunut. Puolueen periaateohjelma on ennallaan ja samoin hallitusohjelma, johon Halla-aho sanoo sitoutuneensa.

Muodollisesti noin on, mutta ei käytännössä, kun koko Perussuomalaisten johto on miehitetty Halla-aholaisilla. Halla-ahon puheiden ja hänen toteuttamansa käytännön välillä on alun alkaen iso ristiriita. Maahanmuutto ja EU ovat asioita, joihin hän kompastuu. Molemmat vaativat kansainvälistä yhteistyötä, ei suinkaan sulkeutumista, mihin suomalaiset ensin -ajattelu johtaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maahanmuutto ja EU ovat asioita, joihin hän kompastuu."

Nämähän olivat PS:n ykkösasioita jo kun heidät hallitukseen valittiin. Mikä siis on muuttunut kun Halla-aho korosti sovitun hallitusohjelman noudattamista?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Käytännössä vain toteutetaan ohjelmaa paremmin mitä aikaisemmin tehtiin. Kyllä yhteistyötä pitää tehdä, mutta se ei tarkoita että maahantulijat pitää ottaa Suomeen. Meillä vaan ei ole varaa elättää muiden maiden kansalaisia. Pitää ottaa taloudelliset realiteetit huomioon. Mistä rahat? Suomi velkaantuu ja viime vuonna meni yli miljardi maahantulijoihin. Pitää muistaa että liiallinen maahantulijoiden päästäminen Suomeen, vaikuttaa turvallisuuteen. Emme halua kuorma-autoja turvaamaan kansanjuhliamme. Ei Suomeen Rinkebytä/Rosengrårdia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Halla-aho: Tvåspråkigheten har levt ut sin tid

Tällä ulostulollaan Halla-aho astuu vielä isommille varpaille kuin Sauli Niinistön.

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/06/11/halla-ah...

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No onpa ruotsinkielisillä isot varpaat!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Ulkomaalaisista tai maahanmuutosta puhuttaessa kyllä joku voi olla maahanmuuttoa vastaan ja se on erilainen mielipide. Mutta jos aletaan olla maahanmuuttavaa ihmistä vastaan, eli kyseenalaistetaan hänen ihmisarvonsa, niin silloin ollaan toisessa ulottuvuudessa ja tässä arvoraja kulkee, Niinistö toteaa MTV Uutisten haastattelussa." - Katsos, tuota eilistä Niinistö-sitaattia en ollut vielä huomannutkaan.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/niinis...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Toisaalta voidaan todeta senkin, että Sauli Niinistön "kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni" kertonee myös jonkinlaisesta ihmisarvon kyseenalaistamisesta, ainakin erään ihmisryhmän/rodun osalta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tmä on vastaukseni Makkoselle: Molemmat siis maahanmuutto ja EU vaativat kansainvälistä yhteistyötä, ei suinkaan sulkeutumista, mihin suomalaiset ensin -ajattelu johtaa. Puoluekokouskannoillaan, vaikka puolueohjelma on ennallaan ja samoin hallitusohjelma Perussuomalaiset ajavat Suomen sulkeutuneeksi yhteiskunnaksi, kun nykyaika vaatii kansainvälistymistä ja siinä samalla kaikkien ihmisarvon kunnioittamista. Kumpaankaan Perussuomalaisten nykyjohto ei ole sitoutunut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Molemmat siis maahanmuutto ja EU vaativat kansainvälistä yhteistyötä, ei suinkaan sulkeutumista"

Sekoitat asioita, EU vaatii lisäämään maahanmuuttoa, siis taakanjakoa. EU ei siis voi olla vastaus maahanmuuton ongelmiin koska se on ongelmien aiheuttaja. Britit jo kyllästyivät EU:n ohjaukseen eikä Unkari ja Puolakaan halua apua komissiolta, Ruotsi ja Tanska ovat ottaneet oman tiukemman linjansa maahanmuuttoon rajatarkastusilla.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Puolueen puheenjohtaja päättää kai ketä ministeriksi haluaa tiimiinsä. Presidentillä valta ulkopolitiikassa, mutta vanhaa puheenjohtajaa ei yleensä pidetä esillä missään puolueessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin, minä en kyllä löydä perustuslaista mitään kohtaa, joka tämän asian ratkaisisi. Nyt tehdään ennakkotapausta tulevaisuutta varten.

Minun mielestäni Sampo Terho ei ole sopiva ulkoministeriksi eikä edes nykyiseen virkaansa hänen eurooppapoliittisten mielipiteittensä takia. Mutta "presidentin mies" Orpo voi ehkä hänet hyväksyä, ja pääministeri Sipilälle näyttää käyvän kaikki. Sekin olisi Halla-ahon marginalisoimista, koska persujen näkyvin ja vaikutusvaltaisin posti olisi silloin Halla-ahon kilpailijalla. Tai näin kokoomus voisi ehkä asian itselleen selittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkäs Halla-aho hampaattomuutensa sitten selittäisi kentälle?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niille, jotka eivät tiedä tai muista, mikä "Kekkosen malli" on, pieni muistelo 1970-luvulta. Kerran jääkiekon MM-kisojen aikaan Ylen Tekniset käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja menivät lakkoon. Ruutu oli jonkin aikaa kokonaan pimeänä, kunnes sinne ilmestyi Kekkonen, joka määräsi lakkoilijat töihin. Pikkupoika oli kiitollinen, kun sai sittenkin katsoa Suomi-Ruotsi-matsia : )

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juu, Urkki-setä asui Suomessa ja oli lasten ystävä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jouni Snellman

Onko sinusta tullut UKK -fani !

P.s. Kyllä vuoden 1992 (oli Manun aika) MM-kisojen aikaan pysyi ruutu pimenänä, silloin PTV täällä Helsingissä näytti Suomen otteluja.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen luonteeltani tuulenhaistelija. Kyllä Sauli Niinistöllekin tulee antaa uusi mahdollisuus. Kuten itsekin kirjoitat, lähiaikoina suuren merkityksen saa se, kuinka presidentti perustuslakia ja sen tausta-aineistoa lukee. Kun kysymyksessä on entinen asianajaja, tästähän voi tulla ihan mielenkiintoista...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #17

Tuulenhaistajia kutsutaan politiikassa nimellä "takinkääntäjä".

Toisessa yhteydessä epäilen, että Niinistön sekaantumista puoluepolitikkkaan olisi kauhisteltu jälki-kekkoslaisena merkkinä sopimattomasta vallantavoittelusta. Kun kyse oli Halla-ahosta, lausunto saa varsin yllätyksettömästi kiitosta koko "demokraattiselta" rintamalta, Jouni Snellman mukaan lukien.

En ole perehtynyt kirjoittajan muihin kirjoituksiin, eikä ainakaan tämä mielipide anna siihen suurta syytä tai sytytä palavaa intoa, joten jätän asian tähän.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Asiaan sekaantuminen ja kivittäjiin yhtyminen on Niinistöltä karkea virhearvio, jolla hän vähentää omaa arvovaltaansa. Ilmeisesti hän ei itse ole lainkaan tutustunut Halla-ahon mielipiteisiin ja kirjoituksiin vaan luottaa siihen, että kun on annettu tuomio, se kestää myös kriittisen tarkastelun.

Jokunen päivä sitten presidentti toivoi, että suomalaiset "voisivat pitää toisistansa vähän enemmän". Näin rankka puolenotto tällaisessa asiassa ei millään tavalla edistä tuota toivomusta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä se Halla-ahon tuomio kestää kriittisen tarkastelun, minkä asianomainen itsekin lienee lopulta myöntänyt.
http://jyrkivirolainen.blogspot.fi/2012/06/607.html
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000002547338.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Halla-aho osoitti oikeuslaitoksen kahdet standardit. Tuomio oli oikeusmurha jonka useimmat suomalaiset ymmärtävät. Uskonrauha on vitsi tämän päivän Suomessa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #22

Halla-aho osoitti laillisen ja laittoman rajan kuten hänen tarkoituksensa olikin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Harmittaa ettei Niinistö sitten malttanut ja antoi näin kekkosvihjailuille lisäpontta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Risto Rautkoski
·
Tasavallan presidenti Sauli Niinistön puheenvuoro perussuomalaisten kahden tuomionsa kärsineiden voimakkaasta leimaamisesta edelleen on ristiriidassa hänen aiempien armokannanottojensa kanssa eli tuomion ja tuomionsa kärsineiden puolustamisen linjauksistaan.

Onko presidenttimme tavoite muuttaa perussuomalaisten jäsenten linjaa ja vaikuttaa kansaan leimaamalla puolueen eli kansan valitsemia edusmiehiä? Onko presidentin tavoite tuomita kansan päätöksiä ja kannanottoja? Onko perussuomalaisten enemmistö nyt saanut epäsuoran tuomion presidentiltä?

Taisin nähdä jossain jutun, jossa presidentti Ahtisaari nousi kansanäänestyksiä vastaan. Onko kansan valinnan oikeus ja vapaus sekä ymmärrys nyt asetettu kyseenalaiseksi? 100-vuotias Suomi, mutta kansan päätöksiin ei valtaapitävät ole oikein tyytyväsiä.

Eikö kansa enää tiedäkään? Päättyikö tämän Timo Soinin ja SMP:n ajatuksen aikakausi muitten toimesta ja ollaanko sitä lopettamassa?

Oliko presidentin leimaavan linjanvedon tarkoitus olla rohkaisua erityisesti kokoomukselle lopettaa hallitusyhteistyö? Oliko kyseessä demareiden kosinnan käynnistäminen hänen taakseen ja sen johdosta erityisen selkeä pesäero perussuomalaisista? Demareiden hallitushalut ovat ilmeisiä! Kosinta tai seurustelu presidentin tekijöiksi näyttää molemmnpuoliselta."

https://www.facebook.com/risto.rautkoski?fref=ts

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Presidentti Sauli Niinistö huolestui Jussi Halla-ahon pelistä. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja saattoi jo ensimmäisenä päivänään saada mahtavan vastustajan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus."

"Jos Niinistö nyt hyväksyisi perussuomalaisten tuen, se olisi valtava apu vihreiden Pekka Haavistolle, jonka kampanja muuten tuskin aivan liekeissä loimuaa."

"Halla-ahon johdolla puolue jatkaa tukevasti kohti vallan marginaalia. Saa nähdä seuraavatko harvenneet äänestäjät perässä."

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005250132.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Halla-aho lähti hallitusneuvotteluista puolisen tuntia sitten.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

http://www.is.fi/ - "Autot liikkuvat Kesärannassa." Mitä ihmeen jahkailua tämä on? Jotain on tiedotettava heti. Halla-aholla on noussut päähän ja pitkittää tahallaan tätä showta, mutta Sipilä ja Orpo eivät saa lähteä tähän vedättämiseen mukaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mulla kyllä haisee nenässä se, että Halla-Aho nauttii tilanteesta, jossa persut heitetään hallituksesta ulos. Se ulosheittäminen on omastakin mielestä oikea teko, mutta kun on ilmassa sellaista luuloa, että persut jotenkin katoaisivat marginaaliin tai joutuisivat tappiolle, niin sitä en ymmärrä.

Sanotaan nyt vielä kerran, että Halla-Aho ei halua olla hallituksessa, eikä se ole edes hänen tavoitteena. Tavoitteena on olla hieman kaiken ulkopuolella, jolloin on vapaat kädet melskata ja kiihottaa sitä omaa laumaa.

Halla-Aho ei ole perinteinen poliitikko, eikä persut enää perinteinen puolue, tavoitteet ovat täysin toiset kuin perinteisillä puolueilla.

Pelkäämpä vaan, että tuo persujen kannatus voi olla tämän hallituksesta potkimisen jälkeen liki kaksinkertainen kunnallisvaalaihin nähden. Valtaan sillä kannatuksella ei haluta, mutta se antaa sitä isoa kaikupohjaa ja varoitusta muille puolueille, että täällä ollaan valmiina.

Suomessa riittää muukalaisvihaa ihan tutkimustenkin mukaan, ja kyllä Halla-Ahon on helppo saada ne kaikki persuihin pettyneet takaisin kovemmalla retoriikalla ja kohulausunnoilla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hallitusvastuu pudotti Perussuomalaiset mutta syrjiminen voi tuoda suuruuden takaisin kuten Ruotsidemokraatit Ruotsin toiseksi suurimmaksi mielipidekyselyissä.
Tuskin syrjiminen suosijoita vähentää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmassa on samanlaista odottelun makua kuin syksyllä 1981 toimittajien odotellessa Säätytalon edessä ministerien poistumista kokouksesta, jossa tiedettiin Paavo Väyrysen yrittävän kampittaa nurin Koiviston hallitusta.

Kun Koivisto poistui sivuovesta kohti odottavaa mustaa autoaan, toimittajat ryntäsivät kimppuun ja kysyivät kuorossa: "Herra pääministeri, onko hallituksella vielä toivoa?"

Koivisto vastasi: "Se riippuu siitä mitä kukin pitää toivottavana".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Orpo ja Sipilä pohtivat parhaillaan, kuinka ulkoministeri Laura Huhtasaari toivottaisi tervetulleeksi ulkomaiset vieraat: "Käymään saa kyllä tulla muttei loisimaan..."

Halla-aho on onnistunut tekemään itsestään valtavan numeron. Kysymys on Sipilän ja Orpon johtajuuden heikkoudesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joskus on vaikea päättää onko tilanteen kaikenpuolinen analysointi ja harkinta erilaiset vaikutukset huomioiden oikeampi tapa vai sellainen perisuomalainen "halki poikki ja pinoon" menettely. Molemmilla on puolensa ja kummankinlaisia ihmisiä on olemassa. Esimerkiksi Trump kuuluu selvästi tuohon viimeeksi mainittuun "you´re fired" -kastiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Halla-aho Ylen haastattelupyyntöön: Ei ole tällä hetkellä uutta kerrottavaa"

https://yle.fi/uutiset/3-9664574

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Orpo ja Sipilä: Ei edellytyksiä yhteistyölle perussuomalaisten kanssa"

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilä ( kesk.) ja Orpo ( kok.) näyttävät nyt erityisen heikkoa johtajuutta päätyessään hakemaan tukea tai peräti päätöstä puolue-elimistä.

Toisaalta tämä ei ole mitään uutta vatuloinnin ja jumppaamisen työtavakseen omaksuneelta hallitukselta.

Varjele Herra meitä suomalaisia todellisilta kriiseiltä !

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitään tukea ei enää tarvita. Käsikirjoitus oli kirjoitettu jo ennen persujen puoluekokousta - varmuuden vuoksi. Otan gloriaa itselleni siitä, että vaistosin asian erilaisiin vinkkeihin pureutuen juuri niin kuin se olikin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuka se kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse. Onnea auguurille !

P.S. Jämäkkä "ei" molempien puheenjohtajien suusta olisi ollut paikallaan. Nyt Trumpin tapaan ties missä naputelluista tviiteistä saamme lukea asiasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #43

Suosittelu Post Scriptumillesi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No sitten on rkp:n ja kristillisten hillotolppa lähellä :)

Alkoholilakia ei muuteta, kielikokeilut unohdetaan ja Vaasaan jää täysi päivystys.

Siinä sitä hillotolppaa jo onkin, plus tietenkin ne herkulliste ministeripaikat.

Sotea jatketaan ja vapaavalinta tulee, näin se homma etenee helposti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tähän päivään loppui myös persujen hehkuttaman hallituksen maahanmuuttopoliittisen ohjelman noudattaminen. Muutettiin sitten ohjelman kirjainta tai ei.

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Tämän halla-aholaiset saivat konkreettisesti aikaan maahanmuuttoasiassa. Näin se menee. RKP ehkäpä tilalle linjaamaan uudelleen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #47

Juu ja kokeilut kielivapauden suuntaan loppuvat. Surullista.

Hannu Rautomäki

Niinistö pelasi varsin likaista peliä erikseen viittaamalla Halla-ahon sakkotuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mikä sekin on varsin tulkinnanvaraista.
Samaan aikaan eduskunnassa istuu ehdollisia vankeustuomioita saaneita, mm. hallituspuolue Kepun Kaikkonen.
PS saatiin sivuun, ja näin työttömyyden lisääminen maahanmuutolla suurtyöttömyyden maassa jatkuu hallitsemattomalla maahanmuutolla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Halla-ahon käräjäoikeudessa saama tuomio pysyi hovioikeudessa ja koveni korkeimmassa oikeudessa. Mikä tässä on tulkinnanvaraista?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi tuomio liittyi politiikan lentää sivuavaan rikokseen ja rikospaikka oli poliittinen somesivu.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #52

"Puheenjohtajavaali johtanee persujen hajoamiseen kahdeksi pikku takiaispuolueeksi. Toiseen niistä jäävät ne tummat maammon marjat, joille synkistely ja pelko riittävät elämänasenteeksi", kirjoitti Esko Valtaoja kolumnissaan "Pessimistit, optimistit ja realistit" (TS 13.6.2017).

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Vieraskynä: Todellinen syy hallituksen kaatumiseen;

http://beta.oikeamedia.com/o1-22526

Victor Sten

Antaa syntymässä saatujen meriittien määrittää ihmisyys. Ihan outo ajatus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset