Uusliberalismia

SDP:n puoluehallituksen ulko- ja turpo-linja: Venäjä-suhteita ja ekologiaa

SDP:n puoluehallitus määritteli tänään presidentinvaalin ehdokasasettelun "askelmerkit" puolueelle. Se tarkoittanee sitä, että kesän jälkeen asetettavan presidenttiehdokkaan tulee hyväksyä puoluehallituksen tiedotteessaan määrittelemät ulko- ja turvallisuuspolitiikan suuntaviivat.

Puoluehallitus korostaa "toimivia Venäjä-suhteita" ja niiden "merkitystä." Suhteista muihin maihin ei tiedotteessa puhuta mitään, mainitaan ainoastaan Pohjoismaiden ja Euroopan "toimintakehys." Tämä on kuin entisen kommunikean perinteinen viittaus "hyviin naapuruussuhteisiin" (добрососедские отношения), joista Ari Pesonen on blogeissaan kertonut. Idänsuhteet ovat SDP:lle koko ulkopolitiikan ja ehkä pian taas myös sisäpolitiikan perusta.

"Maailman ja Suomen turvallisuuden suurimmat haasteet ovat seurausta maailmanlaajuisesta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämättömästä kehityksestä," linjaa puoluehallitus. Tämä on paluuta presidentti Tarja Halosen aikaan, jolloin sotilaallisen maanpuolustuksen merkitys jäi taka-alalle. Ukraina on unohdettu ja Itämeri jälleen rauhan meri.

Kai se sitten ihan oikeasti on niin, että geografialle emme voi mitään : D

https://sdp.fi/fi/blog/sdp-asettaa-presidentinvaaliin-oman-ehdokkaan/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu geografiallemme ei voida mitään jos geografia on sdp ja kepu ja vasemmiston Antero Eerola ja persujen Huhtasaari ja Packalen. Jos taas geografia on kokoomus ja vihreät ja osa vasemmistoa ja osa demareita. niin silloin myös tiedämme paikkamme niin maantieteellisesti kuin henkisestikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi hyvin iskeä vielä SDP:n omaan nilkkaan?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos vaaleissa kilpaillaan siitä, kenellä on parhaimmat suhteet Vladimir Putinin hallintoon, niin kisasta tulee aika epätasainen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suunta Vanhasen tontille:

Matti Vanhanen toivoo lisää Venäjä-tutkimusta ja yhteistyötä Venäjän suuntaan

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vanhanen_vena...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vanhanen kiittelee Jessikka Aron tutkimuksia. Tuohan alkaa olla ulkopoliittisesti epäluotettavaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n täytynee ottaa käyttöön eko-aspekti kannatuksen valuessa Vihreiden suuntaan.

Venäjäheilastelu nyt on sita vanhaa entistä itseään, mutta viisasta kuitenkin.

Käyttäjän JukkaTuunanen1 kuva
Jukka Tuunanen

Eipä taida SDPllä muita vaihtoehtoa palata Tarja Halosen aikaan, kuin että Tarja Halonen on SDP:n seuraava presidenttiehdokas.

Perustuslakimme 54. pykälän mukaisesti presidentin toimikausi on kuusi vuotta. Samassa pykälässä todetaan myös, että sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskotko vakavissasi, että Halonen haluaisi menettää loputkin arvovallastaan lähtemällä häviämään Niinistölle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No, katsotaan nyt huolelisesti se koko kappale:

"Suomi tarvitsee presidentin, joka näkee maamme toimintakehyksen – paitsi osana Pohjoismaita ja Eurooppaa – myös koko maailmaa. Jatkuvasti muuttuvassa ja epävarmassa kansainvälisen politiikan tilanteessa Suomi tarvitsee presidentin, joka hallitsee ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisällöt ja ymmärtää toimivien Venäjä-suhteiden merkityksen. Maailman ja Suomen turvallisuuden suurimmat haasteet ovat seurausta maailmanlaajuisesta ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämättömästä kehityksestä."

Pohjoismaat ja Eurooppa siinä kuitenkin ensiksi mainitaan, itsestäänselvyytenä. Emmekä kai ole eri mieltä suurimpien haasteiden lähteestä.

Ei tuo huono lausunto ole ensi vuoden vaaleja ajatellen, mutta nyt voisi katseen suunnata kuuden ja kahdentoista vuoden päähän. Silloin Suomi tarvitsee presidentin, joka johtaa maan Euroopan yhteiseen puolustukseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU:n yhteiseen puolustukseen siirrytään vasta USA:n ja Britannian antaessa pakit muiden haluamille liki ilmaisille mukavuuspalveluille - pakon sanelemana.

Trump huomautti asiasta jo useampaan otteeseen, mutta EU näytti vain hymähtelevän jenkkityperykselle.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En nyt tiedä, mikä osapuoli tässä huolestunein on. Aina kun avaan sen, Twitter näyttäisi ehdottavan, että minun pitäisi ostaa pari F-35:ttä ihan heti.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Toivoisin - ja ehkä myös hieman unelmoin -, että SDP:ssä presidentinvaaliehdokasasettelu päättyisi lopulta niin, että Liisa Jaakonsaaresta tulisi ehdokas.

Liisa on kyllä päättäväisesti kieltäytynyt ehdokkuudesta.

Ulpu Iivarin ja Tytti Tuppuraisen olisi tehtävä hieman työtä, että vaaleissa olisi edes yksi Nato- ja naisehdokas. Liisan olisi hyvä olla mukana puolueen ehdokasäänestyksessä.

SDP kaipaisi railakasta tuuletusta ja tästä se alkaisi, siis kaivattu uudistuminen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuulettunut sopivasti vasemmistopopulismilla maustettu Nato-jäsenyyttä selkeästi kannattava SDP olisi todella tulevaisuuden puolue. Nyt vaan näyttää siltä, että Vihreät on ottamassa tämän roolin?

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Vihreät tulevat ohittamaan SDP:n tänä vuonna, jos Vihreiden puheenjohtajaksi valitaan jyväskyläläinen ja jos SDP ei kykene nopeasti uudistumaan. Vihreiden ulko- ja turvallisuuspolitiikka on mahoa, ja se pitäisi uudistaa. Aalto on hieman Nato-myönteisempi kuin Kari.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Ehkä kuitenkin Satu Hassin taistolaisuus vaikuttaa vieläkin Vihreissä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset