Uusliberalismia

Veljessodan jälkipyykki - kirje maanpaosta

Vanhat paperit ja erityisesti kirjeet vievät mukaansa. Julkaisen tässä isosetäni Kalle Hämäläisen (1881-1953) kirjeen pikkuveljelleen Juholle vuodelta 1922. Kirjeessä esiintyvä Ville oli heidän seitsemästä sisaruksestaan vanhin. Kalle oli SDP:n kansanedustaja ja isoisäni Juho Hämäläinen toimi myöhemmin Edistyspuolueessa esimerkiksi presidentin valitsijamiehenä vuonna 1950.

Kalle pakeni Helsingistä Venäjälle sisällisodan loppuvaiheessa keväällä 1918 ennen saksalaisten tuloa. Hän päätyi Muurmannin legioonan kautta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan ja palasi vasta 1920-luvun lopulla Suomeen.

"The Pas, Manitoba, Canada, 19p. helmik.1922

Veljeni Juho,

Kiitos kirjeestäsi 29 p:ltä viime joulukuuta, joka tosin saapui minulle aivan avonaisena joten näin kauas kirjottaessa olisi kuori koetettava saada niin hyvin suletuksi ettei se aukeaisi. Ne leveät kuoret eivät ole käytännöllisiä. Sanot että aikaisemmin lähetitte yhteisen kirjeen, mutta sitä en ole saanut.

Niistä Villen puoluehommista on ollut jo ennenkin tarkotukseni sanoa joku sana. Minä puolestani kyllä suon itse kullekin täyden vapauden kuulua mihin puolueeseen haluaa, mutta en kuitenkaan ole mielissäni jos näen varsinkin oman veljeni joutuneen huonoon seuraan. Lisäksi vielä eräs seikka. Lienet v. 1918 lopulla sinäkin nähnyt sanomalehdistä, että Venäjällä perustetun suomal. kommunistipuolueen johtohenkilöt olivat julistaneet eräille sosialidemokraateille, m.m. minulle kuolemantuomion. Sellaiseen ei heillä ollut mitään siveellistä oikeutta, sillä en ole milloinkaan kuulunut heidän puolueeseensa, joten he eivät voi olla minun tuomareitani, ja vielä, heidän syytöksensä olivat valheellisia, joten moinen tuomio on anarkistinen teko. Siveelliseltä kannalta arvostellen tuo tuomio on samaa lajia kuin ne "tuomiot," joita maantierosvot antavat rauhallisille matkustajille. Nyt tiedetään, että n.s. "Suomen sosialistinen työväenpuolue" faktillisesti on kommunistipuolue, joten Ville liittyessään tuohon puolueeseen on mennyt sellaiseen joukkoon, jonka johtajat ovat julistaneet tahtovansa murhata minut. Tästä voinet käsittää millä silmällä minä tämän johdosta katselen Villen arvostelukykyä.

Mitä muuten kommunistiseen puolueeseen tulee, ei Ville luultavasti ymmärrä eikä tiedä mitkä mustat voimat kulissien takaa johtavat ja komentavat tuota puoluetta. Sitähän johdetaan Venäjältä käsin. Kaikki puolueet, jotka ovat liittyneet kommunistiseen internationaleen, ovat velvolliset tekemään mitä tuon internationalen johtajat, s. o. Venäjän hallitusherrat määräävät. Jos esim. Moskovan herrat määräävät että Suomen kommunistipuolueen on silloin ja silloin alotettava aseellinen kapina, niin sitä määräystä on "Kolmannen internationalen" päätösten mukaan toteltava, ja ne, jotka eivät tottelisi ja siten panisi elämäänsä alttiiksi, ne Moskovan johto julistaisi pettureiksi ja kavaltajiksi, kuolemaan tuomituiksi j.n.e. Jokainen arvostelukykyinen henkilö käsittää että on nöyryyttävää kuulua sellaiseen puolueeseen, jota vieraan maan hallitusherrat komentavat. Onhan selvää että Venäjän kommunistijohtajat antaessaan määräyksiä miten Suomen kommunistien on toimittava, pitävät silmällä omia tarkotuksiaan eikä suinkaan Suomen kansan etua. Yleensä kaikkien maiden valistuneet työläiset ovat siksi oman arvonsa tuntevia etteivät ne suvaitse ulkomaalaisten tulla osottelemaan vielä vähemmän määräilemään miten heidän on maansa asioissa toimittava. Mutta Suomen työväestä suuri osa näyttää vielä olevan niin pimeätä että ne ilman muuta alistuvat venäläisten talutusnuoraan. On selvää ettei noin viheliäinen menettely todellisuudessa voi olla eduksi Suomelle eikä myöskään Suomen työväelle.

Edellisen ohella on otettava huomioon, että komm. puolueen moniin toimiin on sukeltautunut salaisia poliisiagentteja, jotka koettavat herkkäuskoisia houkutella rikoksellisiin tekoihin ja sen kautta vankilaan. On luultavaa että tuollaisia provokaattoreita tulee ensi vaaleissa pääsemään kommunistien äänillä eduskuntaankin ja siellä johdattavat yhden ja toisen (epäselvä) äänestämään joitain sellaisia ehdotuksia, joista viranomaiset voivat nostaa valtiopetossyytteen ja tuomita kuritushuoneeseen.

Eräs pyyntö. Jos tämän saadessasi olet Helsingissä niin pyydän että menisit Työväen arkistoon (Sirkuskatu 3. Työv. talon puoleinen porttikäytävä, kai 3 kerros) kysyt maist. K. H. Viikkiä (p.o. Wiik) joka kyllä hyvin tuntee minut, esität hänelle tämän lapun ja jos saat siellä käyttää asianomaista ent. Työmies-lehden nidosta, niin kopioit sieltä kaksi minun kirjoitustani. Ensimäinen on nimeltään muistaakseni "Työväen kansainvälinen yhteistoiminta" ja toinen seuraavana päivänä julaistu "Sisäiset valtiolliset taistelut." Ne kai oli julaistu joulukuulla 1917, jos ei joulukuulla, niin marrask. tai tammik. 1918. Kirjotukset olisi kopioitava huolellisesti sanasta sanaan ja merkittävä päiväys milloin ne on julaistu. Kopiointi olisi paras toimittaa koneella jos se on mahdollista. Tilaisuus kopiointiin olisi kai myöskin yliopiston kirjastossa, mutta siellä se vain herättäisi urkkijain huomiota. Kirjotukset sinänsä ovat varsin rauhallista laatua, mutta urkkijat tietysti tulisivat uteliaiksi Työmiehen vuosikerrasta.

Jos saat nämä kopiot toimitetuksi, niin lähetän kyllä korvauksen vaivoistasi. Tarvitsisin noita kyhäyksiäni, sillä nyt niillä on jonkun verran historiallista arvoa.

Kopiot olisi suljettava kuoreen, jonka päälle kirjotettava: Toimittaja Kalle Hämäläinen. Tämä sitten pantava toisen kuoren sisälle ja tuohon päällimmäiseen kuoreen osote: Mr Yrjö Mäkelä, Box 468, Fitchburg, Mass., U.S.A.

Samalla olisi päällimmäisen kuoren sisälle pistettävä paperilappuun pyyntö, että tuo minulle osotettu kirje toimitettaisiin minulle. Pidän kyllä täältä metsästä päästyäni huolen osotteeni lähettämisestä Mäkelälle.

Edellämainittu maist. Viik on sivistynyt ja verrattain rikastietoinen mies. Mihinkään muihin tekemisiin silti ei ole tarvis hänen kanssaan ryhtyä. Puoluekannaltaan hän on sos.dem.

Kirjotin täältä kaukaisen salon tukkikämpältä hiljattain kotiväelle, ehken ovat siitä jotain kertoneet.

Parasta vointia toivottaen veljellisin tervehdyksin

Kalle"

https://fi.wikipedia.org/wiki/K._H._Wiik

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kalle_H%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kallen varoitukset osoittautuivat oikeiksi Sosialistisen työväenpuolueen suhteen. Se sai 27 kansanedustajaa läpi vuoden 1922 vaaleissa - Iisalmessa asunut Ville Hämäläinen ei päässyt läpi - mutta koko eduskuntaryhmä vangittiin vuonna 1923.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_poliittisis...

Pekka Iiskonmaki

Tää on viimeinen taisto,
rintamaamme yhtykää,
niin huomispäivänä on
kaikki veljet keskenään.

Vain on siitä nyt kehitelty jo veljessota. Onhan se totta osittain.

Kapinan loppukahinoissa toverit alkoivat tapella keskenään ja tuhannet toverien veljet lähtivät pakoon.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mielenkiintoinen historiallinen dokumentti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Varsin mielenkiintoista, kiitos kun jaoit tuon kirjeen meille.

Kirjettä lukiessani tuli väistämättä mieleeni, että runsaat 20 vuotta sitten suomalaiset kuitenkin antautuivat Brysselin herrojen vallan alle...

Muuten kirjeestä välittyy selvästi, miten tiedon siirtäminen on nykyään paljon helpompaa kuin ennen. Omat kirjoituksensa löytää googlaamalla; ei tarvitse pyytää ketään kopioimaan paperiversiosta käsin paperille ja lähettämään kirjeitse.

Kolikon toinen puoli on tietysti se, että nykyisin julkaistaan paljon enemmän potaskaa kuin ennen, koska julkaiseminen ei maksa käytännössä mitään. Ja tämän myötä neulan löytäminen heinäsuovasta on vaikeampaa kuin ennen.

Kirjettä lukiessa oli myös kiva panna merkille, miten suomen kieli on muuttunut sadassa vuodessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tiedon siirtämisessä oli tosiaan ongelmia ennen hakkereitakin. Näin Kalle kirjoittaa Juholle 23.7.1922 päivätyssä kirjeessään Kanadan Port Arthurista (28 Ontario Street):

"En tiedä vielä tulenko tällä paikkakunnalla viipymään pitempää aikaa, mutta osotteeni kuitenkin pidän tänne toistaiseksi, sillä Paassa pääsin selville, että eräät kommunistiurkkijat, jotka samalla kertaa voinevat toimia muidenkin kuin Venäjän santarmien urkkijoina, olivat käyneet postikonttorista varastelemassa kirjeitäni, joten ei ole hyvä pitää osotetta sille paikkakunnalle. Tosin kirjevarkaita on muuallakin, mutta kun osote ei ole postikonttoriin, ei varkailla ole niin yhtä hyvää mahdollisuutta."

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sirkuskatu on nykyisin Paasivuorenkatu, sieltä demareita löytää vieläkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Työväen arkisto on kuitenkin nyt Sörnäisten rantatiellä, samassa talossa kuin Musiikkiarkisto ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti:

http://www.tyark.fi

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kirje osoittaa havainnollisesti sen, kuinka sekaisin Suomen työväenliike oli Venäjän vallankumouksen pyörteissä, samalla valtavan enemmistön suomalaisista halutessa kuitenkin oman itsenäisyyden Venäjästä ja irti kommunistibolsevikkien vallankumouksesta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kommunistit olivat pieni vähemmistö myös työväenliikkeessä ja vähemmistö jopa Venäjälle paenneissakin. Oskari Tokoin ja Kalle Hämäläisen tapaiset sosialidemokraatit pääsivät Muurmannin legioonan kautta rakentamaan demokratiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Rupesin käymään läpi Kallen papereita, se homma on ainakin 70 vuotta myöhässä. Löytyi tällainen "Affidavit" Oskari Tokoilta:

"Oskari Tokoi, of the City of Fitchburg. (...), being duly sworn on oath deposes and says:

(...) That he is desirous of bringing to the United States his friend, Kalle Hamalainen, age 42 years, from Port Arthur, Ontario, Canada. (...) Deponent further states that he knows Kalle Hamalainen to be honest, industrious and of good moral character and has not been affiliated with any organization or group having anarchistic tendencies, nor is he a symphatizer of such doctrines."

Subscribed and sworn to before a notary public, this 10th day of July, 1923.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset