Uusliberalismia

Presidentti Niinistö: Ei turvatakuita Virolle

Presidentti Sauli Niinistö lyö tylysti poikki spekulaatiot hänen suhtautumisestaan Viron auttamiseen mahdollisessa kriisissä. Ehkä jotain muuta kuin "riisiä ja perunoita" on tulossa, mutta Lissabonin sopimuksen mukaisesta "kaikin keinoin" auttamisesta ei voi olla puhettakaan.

 "Jos Naton turvatakuut eivät Virolle riitä, niin ei siinä sitten enää Suomenkaan apu paljon paina," piruilee Niinistö Ilta-Sanomien haastattelussa. Tämä on suoraan sanoen potku virolaisten sukukalleuksiin tilanteessa, jossa Naton toimintakyky on arvaamattoman Donald Trumpin taskussa. Siinä vihjataan Viron pelanneen väärää hevosta turvallisuuspolitiikassaan ja kärsivän siitä nyt seuraukset ilman, että se virallista Suomea kiinnostaa vähääkään.

Niinistö on ihmettelevinään, miksi Viro olisi Suomelle erikoistapaus: "Fokus pelkästään Viroon tuntuu hyvin omituiselta." Esimerkiksi helsinkiläisille Viro on kuitenkin lähempänä, ehkä henkisestikin, kuin Lahti. On käsittämätöntä, jos Viroa ei todella edes mainita valmisteilla olevassa puolustusselonteossa tai sotilaallista avunantoa koskevassa lainsäädännössä, jota myös valmistellaan.

Presidentti katsoo, että hän johtaa perustuslain nojalla ulkopolitiikkaa yksin ja asettuu ikään kuin keskustelun yläpuolelle: "Toivoin, että minulle esitetään ennemminkin kysymyksiä kuin että olisin siellä esitelmöinyt." Erimielisyyksiä ei kuulemma ole missään. Tällaisesta vallankäytöstä tulee mieleen ah se kultainen Kekkosen aika.

Iltalehti jaksaa pelata pelejänsä tämän aiheen tiimoilta, vaikka sai viime viikonloppuna selvästi pahantuuliselta presidentiltä täyslaidallisen. Uutispäällikkö Juha Ristamäen spekulaatioissa näkyy hiuksenhieno persun kosketus.

Niinistöä odotetaan ensi lauantaiksi Tallinnaan presidentti Kersti Kaljulaidia tapaamaan ja Lennart Meri-konferenssin pääpuhujaksi.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005205542.html

http://m.iltalehti.fi/politiikka/201705102200130436_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole. Se on minusta aivan selvä asia, Niinistö sanoi IS:lle Oslossa."

Tässä presidentti mitätöi Viron puolustusministerin Margus Tsahknan ilmoituksen siitä, että Viro tulee kriisitilanteessa Suomen apuun. Tyypillistä isonveljen kiusaa ja mahtailua.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/viron-...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Mihin ne EU:n turvatakuut, joita eduskunta ja presidentti itse ovat hehkuttaneet, nyt sitten haihtuivat?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietyssä mielessä Niinistön viesti on ymmärrettävä, kun puhutaan Suomesta ja NATO-maa Virosta, mutta on eri asia kuinka sen ilmaisee. Suomella ei todellakaan näillä kulmin olisi lainkaan rahkeita heittäytyä ylimieliseksi. Se voi vielä jonain päivänä kostautua.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

JOS Venäjä hyökkää Baltian (Viron) alueelle ja Nato vastaa siihen niin on aivan varmaa, että sota ei jää vain Baltian alueelle.

Olisi 100% varmaa, että Venäjä joutuisi käyttämään Suomen vesi, ilma ja todennäköisesti maa alueitakin Viron valtaamisessa (yrityksessä). Silloin olisi Suomen päätettävä estääkö, (ainakin yrittää) käyttämästä alueitaan. Jos estää niin silloin liittyy Viron puolustamiseen, ellei estä niin osallistuu hyökkäykseen Baltian maita vastaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Meillä on vain kaksi vaihtoehtoa. Kriisitilanteessa aluettamme käyttää joko Venäjä tai Nato.

Ne, jotka kuvittelevat, että voimme pysytellä "idän ja lännen välissä" puolueettomana, ovat täyttä ymmärrystä vailla ja elävät jossakin kuvitteellisessa maailmassa, jossa supervallat kunnioittavat pikkuvaltioiden suvereniteettia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Se kolmas vaihtoehto on pahin:

Aluettamme käyttävät samanaikaisesti sekä Venäjä että Nato.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #19

Sehän olisi automaattinen seuraus Suomen liittoutumattomuudesta.Venäjän ensisijainen ajatus on siirtää kaikki sotatoimet pois Venäjän maaperältä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #19

Ilman muuta molemmat. Mikä pidättelisi. Tämä onselviö lähtökohtainen skenario. Kysymys olisi klassisista fundamenteista, Pietarin asemasta ja ja Suomenlahden hallinnasta. Mitkään kirurgisetsotatoimien rajaustoimet eivät tuollaisessa skenariokuvassa tulisi kyseeseen ja kaikki osapuolettietäväyt kyllä sen.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Täysin turhaa lyödä tarpeetonta kiilaa maiden välille. Molemmat maat ovat valinneet ja luoneet omat turvallisuuspoliittiset linjansa ja kummallakaan maalla ei ole resursseja huolehtia kenenkään muun turvallisuudesta, hyvä kun edes omastaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minusta kiilan lyömistä maiden välille on niiden turvallisuuspoliittisten erojen korostaminen. Maat ovat niin lähekkäin, että niiden turvallisuus on yhteinen asia.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Veikkaan että Naton romahdettua, jolta Virolla on turvatakuut, Suomikin harkitsee sotilaallista apuaan Virolle uudelleen, jotta asiat saataisiin sitten taas oikealle tolalle. Hohhoijaaa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Isäntämaasopimus velvoittaa Suomea jos Viroon kohdistuu uhka.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Maavoimat osallistuu Virossa järjestettävään Kevadtorm 2017 -harjoitukseen 14.-25.5.2017.

http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ma...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Komsomolskaja Pravda uutisoi tuoreeltaan Niinistön ulostulon. Venäjällä osoitetaan näköjään kiinnostusta käsiteltävään aihepiiriin.

https://www.kompravda.eu/daily/26676.4/3699693/

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistö muistaakseni jo vuosi pari sitten ilmoitti ettei Suomi anna turvatakuita Virolle sopimuksista huolimatta. Niinistö katsoi tuolloinkin että Suomi ei voi antaa takuita koska sillä ei itselläänkään niitä ole. Hehheh. EU-turvatakuille ei ole turhaan naureskeltu maailmalla. EU-sopimus velvoittaa Suomen auttamaan Viroa kriisissä jos Viro apua pyytää mutta Niinistö näkee velvoitteen vapaaehtoisuuteen perustuvana eikä itsekään niihin usko.

Niinistö on Venäjän takuumies Suomessa eikä tarvitse olla insinööri kun arvaa Putinin määränneen hänet jatkamaan toisen kauden. Niinistön voisi korvata milloin tahansa Tuomiojalla ilman että sitä huomattaisiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Presidentti Niinistö kirjoitti blogin. Siis ihan oikeasti kirjoitti blogin, jossa kertoi että hän on toiminut hyvässä yhteistyössä Erkki Tuomiojan kanssa.

Presidentti ei neuvottele linjauksistaan kaikkien 200 edustajan kanssa. Tuomiojan kanssa presidentti siis myöntää keskustelleensa. Miksi?

Tuomioja on ulkoasiainvaliokunnan rivijäsen ja puolustusvaliokunnan varajäsen. Mitä ihmeen neuvottelemista ja yhteistyössä toimimista presidentillä on Tuomiojan kanssa?

Presidentti ei vakuutellut hyvää yhteistyötä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan A. Kaikkosen kanssa. Hän ei vakuutellut hyvää yhteistyötään myöskään puolustusvaliokunnan puheenjohtajan I. Kanervan kanssa. Presidentti vakuutteli, että hänellä on hyvä yhteistyö rivikansanedustajan, riviulkoasiainvaliokuntajäsenen ja varapuolustusvaliokuntajäsenen Erkki Tuomiojan kanssa.

Joko linjaristiriita noiden kahden herran välillä on ammottavan suuri ja Tuomiojan linjaukset ohjaavat koko eduskuntaa tai presidentti oikeasti hyväksyttää linjansa yhdellä kansanedustajalla.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Oikeastaan Presidentti Niinistö on oikeassa tässä asiassa.Jos, sota syttyy, niin millä resursseilla me auttaisimme Viroa,kun omaa maatamme emme pysty puolustamaan nykyisellä reservillä. Ei meillä ole tupla aseistusta ulkomaan sotiin ja kotimaan puolustamiseen. Nykyisetkin operaatiot on liikaa, saati täysmittainen sota.

Virolaiset pelasivat itsensä ulos,niin ikään käyttäytymällä kuin suurikin valtio ja lopputulos oli Stalinin kylmäkäsi vei kymmeniätuhansia ihmisiä Siperiaan.

Presidentti Päts pelasi kaksilla korteilla ja hävisi pelin. Hiiren kannattaa olla hiljaa,ettei kissa huomaa...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Hiiren kannattaa olla hiljaa,ettei kissa huomaa....."

Totta, erityisesti itsenäisen hiiren.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei hiirellä voi kissan kanssa olla itsenäisyyttä, ellei satu kaveeraamaan koiran kanssa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Nyt on kyllä Jouni Snellman lukenut Iltiksen juttua ja kommentoinut "hieman" tarkoituksellisesti harppoen, jättäen "muutamia" TP:n Iltiksen jutussa esiin nostettuja kokonaisuuden kannalta oleellisa näkökulmia väliin. No yrityshän tuokin oli, mutta ei pitkälle vienyt. Ihan tuolla ei saada virolaisten ja suomalaisten välejä tulehtumaan. Sen verran Virossakin Suomesta tiedetään.

Mutta kun TP sanoo: " Me emme voi antaa Virolle minkäänlaisia turvatakuita, koska meillä itsellämme ei sellaisia ole."
Näinhän se on , vai voiko joku tuon tosiasian kiistää. Missä on Suomen turvatakuut ? Siinäkö, että Suomessa hehkutetaan ns. Ruotsin ja Suomen välistä puolustusyhteistyötä ? Mitä se suomeksi oikeasti tarkoittaa , kun Ruotsissa sekä hallituksen että opposition puolelta on siellä selvällä ruotsin kielellä kerrottu, että Ruotsi ei aio sitoutua kahden keskisellä sopimuksella Suomen ja Ruotsin väliseen puolustussopimukseen ?

Toinen asia on, miksi Suomella ei ole turvatakuita , edes Lissabonin sopimuksen pohjalta, vaikka se on meillä eduskunnassa hyväksytty jo vuonna 2008. No siksi, että Suomen lainsäädäntöä ei saatettu ( eikä ole vieläkään saatettu ) silloisen TP:n aikana vastaamaan Lissabonin sopimuksen velvoitteita. Nythän TP:n valtaoikeudet eivät siihen enää riitä.

Miksi asiaa on vetkuteltu ja viivytetty ? Paljon monessa muussa asiassa on vedottu siihen, että kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomeakin, kuten esimerkiksi jalkaväkimiinojen kieltolaki. Nyt vaan ei Lissabonin sopimuksen puolustusta koskevat artiklat ole "jostain syystä" olleet kymmeneen vuoteen ajankohtaisia, eivätkä velvoittavia.

Vaan tulee mieleen, kenen piikkiin tämäkin Suomen ja Viron väliin yritetty kiilan lyönti menee ?

Ps.

Kannattaa kaikkien lukea tuo alkuperäinen Iltiksen juttu ajatuksella rivi riviltä. Se löytyy oheisesta linkistä:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005205542.html

Silloin huomaa, kuinka valikoivaa kommentointi voikaan olla. Käännetään musta valkoiseksi ja valkoinen mustaksi. Tuttu juttu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä nämä omat kirjoitukseni ihan omaan piikkiini menevät. Eikä sellaista sopimusta olekaan, jonka allekirjoituksella ei velvoitteita syntyisi.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tulee myöskin ottaa huomioon, että TP:n valtaa on merkittävästi rajoitettu ja valtaa , mutta myös vastuuta, on siirretty eduskunnalle ja hallitukselle. Nyt vaan odotamme EU:n puolustusta koskevissa asioissa pääministerin ja eduskunnan ratkaisuja, mm. koskien Suomen lainsäädännön saattamista kymmenen vuoden viivyttelyn jälkeen vastaamaan jo vuonna 2008 eduskunnassa hyväksyttyä Lissbonin sopimusta.

Nythän KiKY -kiireet eivät enää pääministeriäkään rasita, talouden käyrät ovat lähteneet koillisen suuntaan ja oikeusministeriksi on saatu päätoiminen henkilö sivutoimisen sijaan. Eiköhän se sitten siitä.

Ohessa vielä ihan suomen kielellä mihin olemme sitoutuneet :

"Lissabonin sopimuksen (SEU 28a art 7
kohta) avunantovelvoite:
”Jos jäsenvaltio joutuu alueeseensa
kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen
kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on
velvollisuus antaa sille apua kaikin
käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden
Kansakuntien peruskirjan 51
artiklan mukaisesti. Tämä ei vaikuta
tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja
puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.
Tämän alan sitoumusten on oltava
Pohjois-Atlantin liiton puitteissa tehtyjen
sitoumusten mukaisia, ja Pohjois-Atlantin
liitto on jäseninään oleville valtioille
edelleen niiden yhteisen puolustuksen
perusta ja sitä toteuttava elin”.

Lähde:
http://www.finlandnato.org/public/download.aspx?ID...

Teija Tiilikainen, Selvitys Euroopan unionin Lissabonin sopimukseen sisältyvän
keskinäisen avunannon velvoitteesta, Ulkoasiainministeriön julkaisuja
2/2008

Eli sopimuksen velvoitteet EU -maa Suomellekin olivat selvillä jo vuonna 2008.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinistö vieraili eilen Saksassa. Nopean Google-haun perusteella näyttää siltä, etteivät saksalaiset mediat noteeranneet tuota tapahtumaa mitenkään. Ovatko Suomen suhteet Saksaan edelleen Alexander Stubbin varassa?

http://www.sueddeutsche.de/politik/finnland-der-eu...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hyvää Snellmannin päivää blogistille!

Etäisesti aiheeseen liittyen: Tallinnan tunnelin rakentaminen turvallisuustekijöihin vedoten voisi onnistua. Sehän ei ole kaiketi liiketaloudellisesti kannattavaa sen paremmin rautatie- kuin maantietunnelinakaan. Turvallisuus tietenkin vaatisi molemmat (-;

Vaan jos maayhteys Viroon olisi Venäjä ohittaen vaikkapa tunnelin kautta, niin silloin avunanto erinäköisissä ongelmatilanteissa olisi ehkä helpompaa. Eihän ole kovinkaan todennäköistä, että Suomi saavuttaisi Suomenlahden meri- ja ilmaherruutta. Ja kun ei, niin eipä olisi kovin paljon mahdollisuuksia materiaaliseen apuunkaan.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

No ei tietysti sotilaallisia turvatakuita. Mutta sopisi olla vähän diplomaattisempi ja kertoa, että kaikkea mahdollista apua EU:n puitteissa annetaan johon tietysti kuuluu myös sotilaallinen. Muuten olen sitä mieltä, että joko Suomi Natoon tai EU-liittovaltio. Tätä Kaljulaidia minä arvostan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomeen on sotien jälkeen kasvanut jo sukupolvi, joka ei näe Suomen aseman turvattomuutta oikeassa valossa. Virossa sen sijaan on vuodesta 1991 vielä sen verran vähän aikaa, että siellä asia koetaan edelleen omakohtaisesti lähes kaikkien kansalaisten taholla.

En usko, että Taipaleen linjalla talvisodassa taistelleet tai vuonna 1944 Tali-Ihantalassa henkipattona olleet olisivat siinä tilanteessa kovinkaan paljon epäröineet, jos heille olisi sanottu, että Suomella olisi mahdollisuus liityä länsilittoutuman suojiin, jos niin haluatte.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset