Presidentti Niinistö: Ei turvatakuita Virolle

Presidentti Sauli Niinistö lyö tylysti poikki spekulaatiot hänen suhtautumisestaan Viron auttamiseen mahdollisessa kriisissä. Ehkä jotain muuta kuin "riisiä ja perunoita" on tulossa, mutta Lissabonin sopimuksen mukaisesta "kaikin keinoin" auttamisesta ei voi olla puhettakaan.

 "Jos Naton turvatakuut eivät Virolle riitä, niin ei siinä sitten enää Suomenkaan apu paljon paina," piruilee Niinistö Ilta-Sanomien haastattelussa. Tämä on suoraan sanoen potku virolaisten sukukalleuksiin tilanteessa, jossa Naton toimintakyky on arvaamattoman Donald Trumpin taskussa. Siinä vihjataan Viron pelanneen väärää hevosta turvallisuuspolitiikassaan ja kärsivän siitä nyt seuraukset ilman, että se virallista Suomea kiinnostaa vähääkään.

Niinistö on ihmettelevinään, miksi Viro olisi Suomelle erikoistapaus: "Fokus pelkästään Viroon tuntuu hyvin omituiselta." Esimerkiksi helsinkiläisille Viro on kuitenkin lähempänä, ehkä henkisestikin, kuin Lahti. On käsittämätöntä, jos Viroa ei todella edes mainita valmisteilla olevassa puolustusselonteossa tai sotilaallista avunantoa koskevassa lainsäädännössä, jota myös valmistellaan.

Presidentti katsoo, että hän johtaa perustuslain nojalla ulkopolitiikkaa yksin ja asettuu ikään kuin keskustelun yläpuolelle: "Toivoin, että minulle esitetään ennemminkin kysymyksiä kuin että olisin siellä esitelmöinyt." Erimielisyyksiä ei kuulemma ole missään. Tällaisesta vallankäytöstä tulee mieleen ah se kultainen Kekkosen aika.

Iltalehti jaksaa pelata pelejänsä tämän aiheen tiimoilta, vaikka sai viime viikonloppuna selvästi pahantuuliselta presidentiltä täyslaidallisen. Uutispäällikkö Juha Ristamäen spekulaatioissa näkyy hiuksenhieno persun kosketus.

Niinistöä odotetaan ensi lauantaiksi Tallinnaan presidentti Kersti Kaljulaidia tapaamaan ja Lennart Meri-konferenssin pääpuhujaksi.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005205542.html

http://m.iltalehti.fi/politiikka/201705102200130436_pi.shtml

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu