Yle vuotaa kuin Valkoinen talo

Hesarin printtiversiossa on tänään jokseenkin kammottava juttu Ylen tilanteesta. Siitä käy ilmi, kuinka poliitikot ja isokenkäiset painostavat toimittajia. Omilla aivoillaan ajattelevia toimittajia lähtee Ylestä jatkuvana virtana. Pomot lienevät raivoissaan, kun tietoa talon kriisistä näin vuotaa talon ulkopuolelle.

Pian nähtäneen sama, kuin Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Koko henkilökunta kutsutaan koolle yllätyspalaveriin, jossa työpuhelimet ja yksityisetkin päätelaitteet kerätään pois. Sitten tutkitaan takavarikoiduista laitteista, kuka on ollut yhteydessä talon ulkopuolisiin toimittajiin. Tietoa yllätyspalaverista kielletään kovan rangaistuksen uhalla vuotamasta, mutta niin vain se päätyy muutaman päivän sisällä median uutiseksi.

"Sananvapauden puolustajana uskottava, riippumaton Yle on sittenkin etulinjan taistelija," kirjoittaa Hesarin päätoimittaja Antero Mukka, mutta on vain varovainen ja kohtelias. Kuten Hesarin jutusta käy ilmi, jokainen uutisjuttu joutuu Ylessä kulkemaan sellaisen poliittisen myllyn läpi, ettei ulos pääse kuin valmiiksi pureskeltua mitäänsanomatonta tahnaa. Suuret massat katsovat Ylen uutiset tietysti varmistaakseen, ettei mitään ole tapahtunut, ja sitä kamaa he nyt saavat lisää, kun itsenäisesti ajattelevat toimittajat lähtevät joukolla Ylestä.

Hesarin jutusta selvisi sekin, miksei Yle saanut Mossack Fonsecan veroparatiisivuodosta juuri mitään muuta aikaan, kuin matkailumainoksia Panaman uimarannoilta. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen tuli Hesarille vuodetun tiedon mukaan Ylen ajankohtaistoimitukseen ja "alkoi sättiä" veroparatiisijournalismia. Hesarin mukaan Kivinen "haukkui erikseen juttua, jossa kerrottiin hänen entisen esimiehensä (Jorma) Ollilan veroparatiisiyhtiöstä." Veroparatiisijutut eivät Kivisen mukaan "edistä suomalaista yrittäjyyttä tai auta nostamaan Suomea."

Ylen kriisi on tuhannen taalan paikka Ylen kaupallisille kilpailijoille kuten Sanoma Oyj:lle ja (meille : D) Alma Medialle. Vähän samalla tavoin kuin Valkoisen talon kriisi Yhdysvalloissa. Siellä se tuo esimerkiksi New York Timesille ja Washington Postille paljon uusia tilaajia. Ylen kohtalo on jäädä totuusministeriöksi, jossa pomot kyttäävät toisiaan kuin Stasissa aikanaan.

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu