Uusliberalismia

Suomettumisskandaali - kuka päätti tiedon panttaamisesta?

Suomen hallitus panttaa tietoa malesialaisen matkustajakoneen tuhoa tutkivalta kansainväliseltä rikostutkijaryhmältä, kertoo tänään Helsingin Sanomat. Salatut tiedot liittyvät Suomessa tehtyyn ohjuskokeeseen, jossa räjäytettiin testioloissa Buk-ilmatorjuntaohjus. MH17-lennon turmassa 17.7.2014 kuoli 298 ihmistä.

Salailu liittynee siihen, että Venäjä on arvostellut rajusti meneillään olevaa kansainvälistä rikostutkintaa. Hollannin hallitus on tänään kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun tuohon arvosteluun liittyen. Nyt alkaa olla myöhäistä minkään Suomen viranomaisen selitellä salailua mitenkään, vahinko on jo tapahtunut. 

Lehtiä lukevat ovat varmasti huomanneet, että Suomen liikkumavara Venäjän suhteen on viime talvesta lähtien koko ajan kaventunut. Uussuomettuminen etenee pitkin harppauksin, kuten hiljattain käyty keskustelu Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportista hyvin osoitti.

Kuka päätti salailusta? Siihen tuskin saadaan vastausta. Oma veikkaukseni on presidentti Sauli Niinistö. Kansainvälinen MH17-tutkinta on niin tärkeä asia, että se on oletettavasti päätynyt presidentin pöydälle.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1475205325283

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (94 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Aikanaan joku sanoi, että ruotsalaisia emme ole ja venäläisiksi emme halua tulla, joten olkaamme sitten itsenäisiä. Se oli niin kauniisti sanottu, että jouduimme koulun historiantunnilla tuon opettelemaan.

Tosiasia lienee kuitenkin se, että itsenäisiksi meistä ei ole, joten olkaamme siis rähmällään milloin itään, milloin länteen, sen mukaan, mistä voimakkain tuuli kulloinkin puhaltaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eikös se ollut että ollaan suomalaisia? Ainakin omien muistikuvien mukaan.

Toistaiseksi olemme itsenäisiä mutta aivan rähmällään itään. Länteen päin nojaaminen johtuu vain siitä, että itätuuli puhaltaa niin voimakkaasti.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Niinistö pitää tiedotustilaisuuden ilmeisesti tästä asiasta klo 16.15.

http://yle.fi/uutiset/3-9202782

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mukana tuossa tiedotustilaisuudessa on myös ulkoministeri Timo Soini. Arvovaltainen tilaisuus siis. Tietoa näyttää nyt tulevan tipoittain, ei tämä kovin hyvin koordinoidulta ulkopolitiikalta vaikuta.

http://yle.fi/uutiset/3-9202782

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Voi hyvä sylvi UKKoineen!

”Emme ole saaneet Suomen hallitukselta lupaa jakaa tuloksia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa”, kertoi ryhmänjohtaja, rikostutkija Gerrit Thiry Hollannin syyttäjänvirastosta Helsingin Sanomille perjantaina. Suomi panttaa kohutun ohjuskokeen tuloksia – MH17-tuhoraportissa
Suomessa salaa tehdyn ohjuskokeen tuloksia ei ole voitu käyttää kansainvälisessä rikostutkinnassa, koska Suomi ei ole antanut lupaa ... SUOMI on estänyt kansainvälistä rikostutkijaryhmää saamasta sen haluamaa tietoa..." HS

- Nyt alan tajuta mitä kaikkea jo ennalta rähmälläänolevia päänpenrsaaseentyöntämistekniikoita SUomettumisjohto on käyttänyt tapauksessa ihan kuin vanhasta tottumuksesta - jotenkin aavistelin tuollaista vaikken olisi halunnut uskoa todeksi kirjoittaessani toissapäivänä blogin Jos Suomi saa NOOTIN avunannosta "venäjänvastaisen totuuden" selvittämiseen?> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223523-j...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Entä jos riskinä olikin saada nootti USA:n vastaisen totuuden selvittämisestä? Kun kerran tieto on salattu, emme tiedä, mitä tutkijat löysivät.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jaahas. Myönnän ettei tuo ajatus tullut ensimmäisenä mieleen lukiessani mitä nuorempi valtiomies J. Snellman blogaili aiheesta valitettavan uuden käänteen näkökulmasta. Jos tosiaan Suomessa tehdyt ohjuskkeet osoittavat että kyseinen sirpalehajonta voi olla peräisin vain USA:n laukaisemasta ohjuksesta tai sen toimittamasta lavetista, katsotaan asiaa uudelleen. e olisi tietysti voinut vaarantaa lännen ja idän välejä sekin luultavasti oletettua kuviota enemmänkin. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kun BUK-ohjuksia on tutkittu, niin mikä on yhteys USA:aan?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuo tuli myös mieleeni pohtiessani uutisointia.
Aivan yhtä hyvin noina aikoina tutkimus pyrki puolueettomasti hakemaan ratkaisua.

Mikäli Suomen kokeissa olisi selvinnyt, että ohjus on vanhaa tyyppiä, niin ei kait ainakaan Venällä olisi pitänyt olla mitään koelaukauksia vastaan. Näinollen piiloleikki oli mahtoälytön temppu, kuka sen sitten tekikään. Kenraalikunta ja vasallinsa vaihtoon ennen, kuin saattavat meidät kuseen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Veikko Savolainen

Osuit varsin oikeaan. Palaneen käryä oli jo eilen uutisissa, siitä kuka kokeista tiesi ja kuka ei.

Viimeinen niitti suomettumisen paluusta oli Matti Vanhasen kommentti joka meni jotenkin näin.

"En näe, että Venäjä näistä salaisista kokeista mitenkään hermostuu eikä niillä ole mitään vaikutusta Suomen ja Venäjän välisille hyville suhteille".

Venäjä on näköjään nyt hermostunut. Taas noudatatetaan Kremlin ohjeita ja sen salaamisessa käry kävi.

Miksi esiin tuodaan huoli ensimmäiseksi Venäjän ja Suomen väliset suhteet tässä rikostutkinnassa. Eikö alasampumisen selvitystyö ole nyt se kaikkein merkittävin asia eikä mitä Venäjä ajattelee.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Ohjuksen laukaisijat tappoivat ison määrän viattomia siviili-ihmisiä. Tehtiin hirvittävä rikos.

Rikoksen tutkintaan pitää antaa kaikki mahdollinen apu.

On mitä törkeintä, jos Suomi valtiona ei tee kaikkea mahdollista auttaakseen tutkinnassa. Ovatko Suomen hallitus ja presidentti hakeutuneet tosi tarkoituksella Venäjän suojeluun ja alaisuuteen? Hävettää! On syntymässä kansainvälinen skandaali, jonka seuraukset voivat olla kauheat: saattaa tapahtua, että maailmalla katsotaan Suomen taas joko alistuneen tai tarkoituksella uudelleen hakeutuneen Venäjän määräysvaltaan. En väitä että näin on todella tapahtunut, mutta taitamattoman toiminnan seurauksena voi käydä niinkuin Presidentti Kekkonen sanoi: niin on miltä näyttää.

Näyttää tosi pahalta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomi on ilmeisesti ostanut BUK-ohjuksia Venäjältä. Tuskinpa niitä pelkkänä heräteostoksena ostettiin, vaan taustalla oli jokin tarkoitus, esimerkiksi maamme puolustaminen aseellisesti.

Hyvien tapojen mukainen hurskastelu olisi nyt punnittava tuota päämäärää vasten. Entäpä jos Venäjä (tai muut maat) ei jatkossa näkisi enää hyväksi myydä Suomelle niitä aseita mitä Suomi haluaisi ostaa, koska Suomi ei pidä kiinni kaupan ehdoista?

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #54

Suomi hankki Buk järjestelmän 90-luvulla Venäjältä, maksu tapahtui vähentämällä venäjän velkaa suomelle.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #54

Ne tulivat velkojen lyhennyksenä kun Venäjällä ei ollut rahaa maksaa velkansa neuvostoliiton romahdettua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #54

Onneksi Suomi ei ole asehankinnoissaan vain Venäjän varassa. Eikä sen puoleen, ei täällä kohta tarvita aseistusta muuhun kuin Venäjän uhkan torjumiseen. Sitä varten Venäjä ei aseitaan myy, vaan käyttää niitä miuluummin vaikkapa Syyrian tuhoamiseen.

Olemme tässä tilanteessa entistä voimakkaammin sidoksissa länteen ja NATOon, vaikka jäsenyyttä ja siitä puhumistakin tietysti pitää viimeiseen asti välttää.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Klo 16,15 kuulemme asiaan selityksen.
http://areena.yle.fi/1-3743874

Ja se pitää olla uskottava !

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos Niinistö on todella kieltänyt Suomea luovuttamasta tietoja tutkijaryhmälle, kyse on kansainvälisen luokan skandaalista. Kokonaan toinen asia on, löytyykö kieltämiselle edes toimivaltaa kansainvälisiin sopimuksiin nähden.

Nyt on todella mielenkiintoista odottaa Niinistön kommentteja. Hesarissa on oman mittapuuni mukaan muutama hyvä toimittaja eikä artikkelia ole tehnyt kukaan heistä. Voihan siten olla, että juttu on tehty huolimattomasti. Kaikki kunnia toimittajille, jos osuivat napakymppiin.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

12 maata Venäjän lisäksi ovat käyttäneet tai käyttävät Buk ohjusjärjestelmää mukaanlukien Georgia. Tuskin tuossa ohjussyteemissä on yhtään mitään mitä NATO ja länsivallat ei tietäisi jo. Jopa Suomi otti sen pois käytöstä kun se oli haavoittuvainen elektroniselle häirinnälle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"On mahdollista, että Suomella ja Venäjällä on kahdenvälinen sopimus, joka estää Suomea luovuttamasta tietoja ohjuskokeesta kansainväliselle rikostutkimusryhmälle, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak."

Mahdollista? Kyllä valtioiden väliset sopimukset joko ovat tai eivät ole, mitään spekulaatioita niillä ei pitäisi pystyä käymään.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tutkij...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Viitisen vuotta sitten Kokoomus lupasi USA:lle viedä Suomen Natoon jos Kokoomuksesta tulee pääministeripuolue.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201102120070939_uu.shtml

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Seitsemän ja puoli vuotta tuosta näyttäisi olevan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #14

No minä sitä ihmettelinkin... Kirjoitin ensin muistista kymmenisen vuotta sitten, mutta sitten (hutiloimalla, myönnetään) justeerasin aika-arviota tuon artikkelin päivämäärän perusteella. Raportti siis on vuodelta 2009 ja paljastui Wikileaksin ansiosta.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Käsittämätöntä Suomen puolesta

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Oikeusministeriövetoinen" virkamiesryhmä lähtee Hollantiin hankkimaan tietoa, sanoi äsken presidentti. Kuka sille mitään kertoisi, kun luottamus Hollannin viranomaisiin ja kansainvälisiin rikostutkijoihin on näköjään mennyt täysin? Pysyisivät kotona, tulisi veronmaksajille halvemmaksi.

Kun kansainvälinen yhteisö tutkii 298 ihmisen murhaa, presidentti puhuu "asekauppakulttuurista." Hävettää ihan oikeasti meidän kaikkien suomalaisten puolesta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Snellman

Niin ja itse asiassa, mitä muuta ohjuksen räjäyttämisestä maassa valvotuissa olosuhteissa saadaan selville kuin sirpaleiden materiaali, muoto ja räjähdysainejäämät ja koostumus kohteessa ja ympäristössä.

Nämä ovat tietysti tärkeitä tietoja, koska otaksutaan, että Suomessa olevat BUK ohjukset ovat samaa vuosikertaa kuin millä MH17 pudotettiin.

Nyt tutkitaan murha asetta eikä kauppasopimuksella voi olla mitään etuoikeutta tässä asiassa. Ei siihen voi vedota tai sen taakse piiloutua. Puhdasta vaikeuksien hakemista ja tekosyiden esittelyä. Tämän suomalaiset osaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Laitoin HS:n toimittajalle kysymysvinkin mutta ei ehtinyt perille ennen kuin tilaisuus päättyi. Voitte hyödyntää muutkin.

Jos kerran Hollanti edellytti virka-apupyynnöltä salaisuutta, miksi siitä ilmoitettiin rikoksesta epäillylle valtiolle saman tien? Kuka teki päätöksen ja miksi, jos tutkinta piti tehdä salassa?

Samaa mieltä, kauppasopimuksen salassapitopylälään vetoaminen silloin kun tutkitaan 300 murhaa, on naurettavaa. Etenkin kun jo YK edellyttää velvollisuutta auttaa kaikin tavoin.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Jospa kyse olikin tutkimuksen tulosten eikä virka-apupyynnön salaamisesta. Niinistö kertoi, että Suomi oli luvannut toimittaa tulokset Hollannin syyttäjälaitokselle eikä kansainväliselle "sometutkijaryhmälle". Jälkimmäiselle porukalle toimitetut tulokset olivat levinneet välittömästi somen välityksellä ympäri maailmaa ja vaikuttaneet varmasti myös tutkinnan onnistumiseen ja mahdolliseen oikeusistuntoon.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä häpeämistä Suomella on siinä, että todellisuudessa vallitsevaa asekauppakulttuuria punnitaan oikeusapupyyntöä vastaan?

Jos Suomi haluaa etumme mukaisesti profiloitua lupauksensa pitävänä maana, kyllä sitä luottamusta arvioidaan myös aseiden myyjien taholla - ja kehittyneimpien asejärjestelmien osalta olemme ilman muuta riippuvaisia ulkomaisista toimittajista. Jos haluamme olla tulevaisuudessa asiakkaina ostamassa kulloinkin parhaiten oman puolustuksemme tarpeita vastaavia aseita, hölösuun tai tietovuotajan maine ei sitä ainakaan auta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvä, että vääristelylle löytyy edes yksi ymmärtäjä. Itseäni kyllä hävettää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #29

Mistä "vääristelystä" puhut? Vaikeneminen tai toiminta alun pitäen yhdessä sovitun mukaan ei ole vääristelyä, ja jos se on tiedon panttaamista, sitähän hollantilaiset alkujaan halusivat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #31

Jos hollantilaiset halusivat tutkinnan olevan salainen, miksi presidentti Niinistö kertoi siitä heti venäläisille? Niin hän minusta kahteenkin kertaan sanoi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #37

Oliko salainen tutkinnan toimeenpano yleensä, vai sen sisältö? Ei luulisi olevan Venäjälle jymyuutinen, että tutkinta tehdään ja siihen annetaan apua, kuten YK:n turvallisuusneuvostoa myöten kaikkia maita on kehotettu antamaan. Ellei Venäjälle ole kerrottu muuta kuin että Suomi antaa pyydettyä apua, ei sillä ole ainakaan tutkinnan tuloksia vaarannettu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #37

Jouni, pitäisiköhän kuunnella uudestaan tuo Niinistön puhe, sillä minä en kuullut hänen sanoneen noin kuin kommentissasi kirjoitat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #44

Kuuntele sinä ja todista minut vääräksi, minä siirryn nyt viikonlopun viettoon.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #44

Sirpa Abdallah

Kyllä sanoi jotenkin seuraavasti: "Kyllä ilmoitettiin Venäjälle, että tälläinen pyyntö on tullut. Asiasta ei keskusteltu"

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #50

Joo, niin kertoi. Siis vain sen, että pyyntö on tullut, mutta ei sisällöstä mitään.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Presidentti Niinistö ei hallitse julkisuutta. Tämä ei ollut ensimmäinen moka.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Minä annoin sen ohjeen" - presidentti antoi äsken vastauksen blogini kysymykseen. Menettelytapa ei kaiketi ollut esillä edes TP-utvassa, jossa presidentti lain mukaan päätöksiä tekee.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Ohi on tiedotustilaisuus ja vaikeata oli Saulilla ja Timolla . Tämä ei ole vielä ohi!

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Ensimmäisiä päätöksiä tehtiin jo edellisen hallituksen aikana.
Kuulin kyllä että eräs Tuomiojakin olisi ollut päätösksiä tekemässä. Enää ei varmaan hävetä yhtään?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nyt olisi hyvä kuulla, keneltä kuulit. Olisiko jotain nimeä tai vaikkapa linkkiä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuuntelitko edes koko tiedotustilaisuutta ja Niinistön puhetta? Niinistö totesi selvässti oikeusapupyyntöjen tulleen ja annetun jo edellisen hallituksen aikana, jolloin ministereinä oli Haglund ja Tuomioja. Tämän vuoden alussa tulleeseen pyyntöön ei ole vielä vastattu.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vastaus otsikon kysymykseen on siis Tasavallan presidentiltä kuullun perusteella: tiedon panttaamisesta päättivät hollantilaiset, joiden toivomuksia Suomi on noudattanut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pelkäänpä, että Suomen ja Hollannin suhteet kärsivät Tasavallan Presidentin äskeisestä esiintymisestä kovan kolauksen. Presidentti myönsi äsken olevansa "tiukassa paikassa," toivottavasti tietää, mitä tekee.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Puhumallahan ne asiat selviävät!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pelottavaa oli, että Suomi odottaa jatkossa tukea ulkomailta, mutta Niinistö ei halunnut kertoa, mitä tukea ja miksi. Onko Venäjä jo aloittanut uhkailun kovilla toimilla? Odotetaanko jatkossa sotilaallista tukea?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jään odottamaan blogiasi aiheesta. Esität hyviä kysymyksiä jo nyt.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jos odotetaan materiaalista tukea nykyaikaisimman kaluston Suomelle myymisen osalta, kauppasopimuksen salassapitopykälien noudattaminen ei ole vitsi, olipa myyjänä kuka hyvänsä. Rajanveto oikeusprosessin intresseihin ei liene helppoa, etenkään kun vielä ei mitään oikeusprosessia ole käynnistetty.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllähän tiedämme valtiovaltamme olevan rähmällään Venäjään. Ydinvoimapäätöskysymyksessä viimeistään selvisi, ettemme enää voi tehdä päätöksiä itsenäisenä valtiona.

Mutta se, että autamme Venäjää sen tekemän hirvittävän rikoksen peittelyssä, on uskomatonta! Häpeän olla suomalainen juuri nyt!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ymmärtääkseni kv.tutkijaryhmä tässä on sopan keittänyt, Suomi ilmeisesti toimi kuten Hollannin viranomiset olivat vaatineet. Paljon porua, vähän villaa, jälleen kerran.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos kyse olisi toimeksiannosta, ei Suomen kauppasopimusta käytettäisi verukkeena tietojen luovuttamattomuudelle.

Kv.tutkijaryhmällä ei asiassa kaiketi ole minkäänlaista roolia. Suomi on saanut pyynnön Hollannin syyttäjäviranomaisilta. Suomi lienee luovuttanut tietoja ilman todisteita (syntyneitä sirpaleita) sitä pyytäneelle Hollannin viranomaiselle. Onko Suomi kieltänyt tietojenkin luovuttamisen eteenpäin tutkijoiden käyttöön?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Niinistö "yrittää vaientaa koko Suomen," olen antanut itselleni kertoa Kokoomuksen sisäpiiristä. Totuus on varmaan siinä jossain puolivälissä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eli totuus olisi, että Niinistö yrittää vaientaa vain puolet Suomesta?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Just näin, kauhee kohina taas täälläja lehdistössä, Suomi on toiminut juuri niinkuin on pyydetty, vastapuoli ei.

Kärpäestä tehdään taas kerran härkänen.

Eikös mistään löytyis jotain persumöläytystä, niin saataisiin taas mittasuhteet kohdalleen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos ohjuksen ampujat halutaan oikeuteen niin Venäjä on otettava mukaan loppututkimukseen vaikka aikalisä tulisikin.

Käyttäjän xphs kuva
Olli Rantanen

Venäjä yritettiin ottaa mukaan rikostutkimukseen. Tutkinta piti tehdä YK:n alaisuudessa, mutta Venäjä käytti veto-oikeuttaan ja esti koko tutkimuksen.

Nykyinen kuvio haiskahtaa vahvasti siltä, että Venäjä on kieltänyt Suomea luovuttamasta tietoja, mikäli ne päätyvät julkisuuteen. Suljettujen ovien takana pysyvä tieto lienee Venäjälle yhdentekevää, koska syyllisyydestä tuskin on epäselvyyttä. Mutta raskauttavat tiedot mediassa näyttävät pahalta ja saattavat aiheuttaa uskottavuusongelmia maan johdolle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjää ei ole yritetty ottaa mukaan MH17 tutkintaan. Ole hyvä ja ota selvää asioista.

Venäjä on syrjäytetty kaikista ko. tutkimuksista. Venäjä olisi syrjäytetty myös YK:n turvallisuusneuvoston suunnittelemasta komiteasta, ellei Venäjä olisi käyttänyt vetoa.

Hollannin nimeämät viranomaiset ovat kieltäneet Suomessa tehtyjen räjäytyskokeiden tulosten julkaisemisen ennen lopullista hollantilaisten raportin julkaisemista.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #67

Ei Venäjä ole syrjäytetty mistään Se torppasi kansainvälisen tribunaalin muodostamista jo ennenkuin sitä oli perustettukaan. Mikähän mahtoi olla syynä ettei omasta mielestään syytön valtio halunnut edesauttaa totuuden löytymistä? Vasta sen jälkeen Venäjä syrjäytettiin koska katsottiin että Venäjällä on jotain salattavaa kun ei YK:n alla toimiva tribunaali ollut Venäjän mieleen. Jos minä olisin syytön 300 siviilin murhaan, mutta epäilyksen alla, yrittäisin kaikin keinoin auttaa oikean murhaajan löytämisessä. Pitää myöskin muistaa että Venäjä esitti aika pian alasampumisen jälkeen väärennettyjä tietoja Ukrainalaisen rynnäkkökoneen osuudesta alasampumisessa. Se todettiin myöhemmin keksityksi niin kuin kaikki muutkin heidän teoriansa.

Alla muutama linkki YK.n sivuilta koskien yllämainittua.

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=51530...

http://www.securitycouncilreport.org/atf/cf/%7B65B...

https://www.un.org/sg/en/content/sg/statement/2015...

Käyttäjän xphs kuva
Olli Rantanen Vastaus kommenttiin #67

Älä valehtele!
http://www.un.org/press/en/2015/sc11990.doc.htm
Osa YK:n tiedonantoa.
Kansainvälistä, YK:n alaista tuomioistuinta ei voitu perustaa, koska 11 äänesti tuomioistuimen perustamisen puolesta, kolme pidättäytyi äänestämästä ja yksi äänesti päätöstä vastaan (Venäjän veto).
Venäjää ei syrjäytetty, venäjä syrjäytti itsensä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #67

"Venäjä olisi syrjäytetty myös YK:n turvallisuusneuvoston suunnittelemasta komiteasta, ellei Venäjä olisi käyttänyt vetoa."

Jos lehmällä olisi siivet, se lentäisi. Et voi perustella olettamaasi mitenkään. Venäjä käytti vetoa ja esti siten pääsemisen mukaan kyseiseen komiteaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

• ILTALEHTI "Niinistön mukaan Suomi on joutunut arvioimaan, onko tietojen ja koeräjäytyksen sirpaleiden lähettäminen kolmannelle osapuolelle vastoin ohjuksen hankintasopimuksia. Buk-ohjukset hankittiin aikanaan Venäjältä."

Eikö kaikki rikoksia voikaan tutkia, varsin vakaviakaan?! Joku soppari mukako estää kansainvälisen oikeuden totetumista, täydellisen mätä soppa ;•(

Petteri Hiienkoski

Luottamukseni Hesarin uutisointiin ei ole ollut järin korkea ennenkään. Tämänkertainen tikusta asiaa skandaloiminen vain vahvistaa aiempia havaintojani. Lehden nykyinen "mediastrategia" on laskenut sen iltapäivälehtien tasolle - ellei alemmas. Liittynee sen mediavallan murenemiseen digitalisen vallankumouksen myötä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Petteri Hiienkoski

No tämä toimittajien rakentama episodi paljasti salailun ja varmisti ainakin sen, että Suomi tulee luovuttamaan jatkossa kaikki pyydetyt tekniset faktat BUK ohjuksen räjäytyksen koesarjasta. Nythän siitä on vaikea enää kieltäyty ellei käsketä !

Ei Suomen tarvitse ottaa kantaa siihen kuka MH17 pudotti. Nyt yritetään selvittää mikä sen pudotti.

Suomessa poliitikkojen suurin huoli on, että mitä Venäjä ajattelee. Positiivista kehitystä on kuitenkin tapahtunut. Suomi ei alun alkaen kieltäytynyt Hollannin pyynnöstä. Sekin olisi tullut julki toimittajien toimesta.

Kyllä toimittajien juttuja tarvitaan.

Jukka Laine

Poliittisessa tutkinnassa ei kannata intoillen olla mukana. Suomi on osoittanut viisautta tässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä pienen maan, oman uskottavuutensa vuoksi on oltava tarkkana ettei riko mitään sopimuksia, olkoon poliittisia tai kaupallisia. Mistään poliittisesta tutkinnasta tässä ei ole kysymys, toki Venäjä, ilmeinen syyllinen tapahtumaan, koittaa sen sellaisksi saada.

Jukka Laine

Hollannissa moni näyttää pitävän tutkintaa poliittisena. Siellä on Gestapo aikanaan mestaroinut ja luotto saksalaisiin on kova.

EU päätti olla lisäämättä pakotteita, joten Venäjä ammutti koneen alas. Näin saatiin välit kireämmäksi EU:n kanssa. Presidentti Putin tuli aikanaan 2006 Lahteen neuvottelemaan lähentymisestä EU johtajien kanssa. Juuri ennen matkaa Politkovskaja tapettiin ja kokous saatiin pilalle. Venäjän juoni tämäkin. Venäjä haluaa estää lähentymisen Euroopan kanssa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämä Sinun täysin sama kommenttisi Jukka Laine "ammuttiin alas" moninkertaisesti jo aiemmin toisessa blogissa. Mitä sitä enää jankutat!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jankutus on välinpitämättömyyttä suomalaisesta keskustelusta jopa loukkaus sitä kohtaan. Putinistin tunnistaa jankutuksesta. Ilkka Huotari ja Jukka Laine.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onpa kauhea asia taas, koko maailma(ainakin Suomen lehdistö ja puheenvuoro) täyttyy pöyristyksestä, vaikka mitään ihmeellistä ei oo tapahtunut.

Suomi on toiminut niinkuin on sovittu ja tuo tutkimustyhmä ei.

Näistä asesopimuksista on turha pöyristyä, kun ei kukaan niistä mitään tiedä, tuskinpa aseiden myyjät kuitenkaan sopimukseen kirjoittavat, että antakaa piirrustukset vaikka ISIS-pojille, ei meitä kiinnosta.

VMP

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Se on juurikin noin. Siis mielestäni myös.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Minä en ainakaan viitsisi kantaa vastuuta poliittisen johdon tekemisistä tai tekemättä jättämisistä muiden silmissä. He tekevät ratkaisunsa sen tiedon valossa ja ymmärryksessä mitä heillä on. Moralistit voi vapaasti mennä heittämään kiviä vaikka Tehtaankadulle jos tuntuu että siitä on jotain hyötyä.

Ruotsalaisia emme ole

Venäläisiksi emme halua tulla

Amerikkalaisiksi meistä ei ole

Olkaamme siis Suomalaisia

Ja sellaisia Suomalaisia jotka ymmärtävät että Venäjä on ja pysyy naapurinamme, ja että aseilla on muutaman kerran yritetty suhteitamme ratkaista ja huonosti on aina käynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taitaapa tässä ketjussa tunteet olla ottaneet vallan. Ehkä kaikkien osapuolten kannattaisi hivenen rauhoittua? Odottaa rauhassa esimerkiksi Hollannin vastausta tähän Niinistön lausumaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei ole tunteet saaneet valtaa kuten liioittelet. ;)
Minulla on aikaa odottaa oikeudenkäynnin tulosta. Presidentti Niinistön puheen anti oli uskottava kaikilta osin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehkäei sinun osaltasi,mutta ketjussa noin yleensä. Odottaisin itse rauhassa ensin Hollannin vastausta. Sitten vasta jäisin odottamaan mahdollista oikeudenkäyntiä.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Myönnän syyllisyyteni ym. asiaan. HS:n toimittajan virheestäkö lienee asia lähtenyt laukalle. Kuten kaimani kirjoitti, olisi hyvä kuulla Hollannin suora vastine, ei niinkään Soinin tai muun tahon Twiittausta.

Markku Kymäläinen

Noin kolme viikkoa sitten kotonani, joka on maaseudulla pääkaupunkiseudulla, mutta kuitenkin kehä III ulkopuolella, kuulin puolenpäivän aikaan erikoisen äänen. Se oli jonkinlainen sekoitus ukkosen jyrähtelyä ja pitkitettyä Hornetin äänivallin ylittämistä. Ymmärsin äänen tulleen korkealta. Päivä oli pilvetön. Ajattelin tuollaisesta äänestä lukevani ihmettelyä jossain mediassa, mutta ei parin päivän sisällä sellaista näkynyt joten unohdin koko asian. Mutta nyt muisti palaa pätkittäin kun mesotaan tästä BUKista ja sen kavereista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Vai ei MH17 ole poliittista? Mikä ihmeen kansainvälinen tutkijaryhmä ja kenen nimittämä? Miksi Venäjää ei ole mukana ryhmässä?

Yhdysvaltain joukot ampuivat 1988 ohjuksella iranilaisen Iran Airin matkustajakoneen. 290 kuollutta. Ei anteeksipyyntöä. Ei kansainvälistä tutkijaryhmää.

Ukrainan joukot ampuivat 2001 ohjuksella venäläisen Siberian Airlanesin matkustajakoneen. 80 kuollutta. Ei anteeksipyyntöä. Ei kansainvälistä tutkijaryhmää.

Kummassakaan tapauksessa ei perustettu erikoistuomioistuinta, ei kansainvälistä rikostutkintaa, eikä kukaan puhunut sotarikoksesta. Miksi? No siksi kun ohjukset olivat "meidän" ohjuksia!

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Miksi Venäjää ei ole mukana ryhmässä?"

Mitä itse luulet?
Onko murhasta epäilty yleensä mukana tutkimassa murhaa?

Kumpaa tarkoitat: eikö asiaa saisi selvittää vai eikö asiaa saisi selvittää ilman syylliseksi epäiltyä Venäjää?

Käyttäjän xphs kuva
Olli Rantanen

Venäjä ei ole mukana koska kts. aiempi viesti.
Ja lopeta valehtelu!
Vuonna 1988 tapauksen jälkeen tuli virallinen anteeksipyyntö ja Yhdysvallat myönsi syyllisyytenaä sekä maksoi uhreille korvauksia.
Vuonna 2001 Ukraina myönai syyllisyytensä, sekä maksoi korvauksia uhreille.
Miksi yrität siirtää keskustelua muualle, aivan kuin venäjän trollit?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Finnairin kannattaa muuttaa lentoreittiään Japaniin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjän myötävaikutuksella (ja luultavasti myös sen palveluksessa olleen ohjuslavettimiehistön toimesta) ammuttiin 17.7.2014 edesvastuuttomasti alas Malaysia Airlinesin siviilimatkustajakone lennolla MH17, jolloin 298 syytöntä sivullista sai surmansa täysin turhaan. Kyse on sotarikoksesta, josta vastuulliset on saatava oikeuteen.

Suomen velvollisuus on antaa apuaan rikoksen tutkinnassa ja oikeuden toteutumisessa.

Samalla Suomen velvollisuus on huolehtia omasta puolustuskyvystään, mihin tarvitaan aina ulkomaisia asetoimittajia etenkin teknologisesti pitkälle kehitetyissä ja uudenaikaisissa asejärjestelmissä. Näiden myyjät kansallisuudesta riippumatta arvioivat muun muassa Suomen luotettavuutta asiakkaana: ei pelkästään maksun suorittajana, vaan myös salassa pidettävän teknisen tiedon salaajana.

Mielestäni Suomen tulee luovuttaa kaikki tarpeellinen sellainen materiaali, sekä tiedot että tarvittaessa tekniset tutkimukset läpikäyneet asejärjestelmän osat, joilla on todistuskappaleina merkitystä oikeuden toteutumiselle (= tapahtumien todellisen kulun selvittämiselle sekä yksilöiden roolien ja vastuiden selvittämiselle toimijoina komentoketjussa).

Sen sijaan Suomen ei tule ehdoin tahdoin loukata Venäjän turvallisuusetuja luovuttamalla oikeudellisesti tarpeettomasti sellaista tietoa, joka paljastaa ominaisuuksia esim. Buk-järjestelmän sotilaallisestä käyttöarvosta, sen vahvuuksista ja heikkouksista, mahdollisesta haavoittuvuudesta, häirittävyydestä jne., joilla on merkitystä Venäjän ilmapuolustukselle ja toisaalta sitä vastaan hyökkääville vastapuolen ilmavoimille. Näitä tietoja on syytäkin pantata varsinkin silloin, ellei niiden paljastamisella ole mitään merkitystä oikeusprosessin kululle ja sotarikokseen syyllisten saattamiselle rangaistaviksi.

Suomi ei ole tekemässä kansainvälistä yhteistyötä Hollannin eikä Naton kanssa Venäjän ilmapuolustuksen murtamiseksi, vaan oikeuden toteutumiseksi MH17:n alasampumiseen liittyen. Puhtaasti sotilaalliset tiedot ovat varmaankin kauppasopimuksen mukaan salassa pidettäviä, ja salassa niitten on edelleen pysyttävä -- aivan kuten NASAMS-ohjusjärjestelmääkin koskevien tietojen tai tulevien "HX-monitoimihävittäjien" ominaisuuksien.

Alankomaille olemme erityisessä kiitollisuuden velassa saatuamme ostaa heiltä hyvin edullisesti raskaan MLRS -raketinheitinjärjestelmän eri komponentteja ajoneuvoista ampuma- ja koulutustarvikkeisiin sekä Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunuja. Ei niidenkään sotateknisiä yksityiskohtia pidä vuotaa vastoin kauppasopimuksia.

On oman etumme mukaista (eikä suinkaan mitään suomettumista) että Suomessa salaisuudet pitävät aina siten kuin on sovittu, olipa toinen sopijapuoli sitten kuka tahansa. Vain silloin voimme odottaa saavamme ostaa kulloinkin parasta omaksi turvaksemme.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Edeleen tuo ohjusjärjestelmä on vanha ja monen valtion hallussa mukaanlukien Georgia jolla on toinen jalka NATO-leirissä sekä Egyptillä jolla on ollut hyvät suhteet USA:han. . Ei siinä järjestelmässä ole mitään mitä NATO ei jo ole tutkinut perin pohjin. Tässä nyt ihan ilman vaivaa löytynyt pari linkkiä ohjussysteemistä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system
http://www.military-today.com/missiles/buk.htm

Luulin että Suomi on jo siirtynyt hankkimaan asejärjestelmänsä länsimaista kun ainoa mahdollinen hyökkääjä ei oikein sovellu meidän pääasialliseksi asesysteemien toimittajaksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hollannin ampuma Buk-ohjus osui pahasti tasavallan presidentti Sauli Niinistöön.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Ainoa asia, mitä opimme tästä on se, että älä luota Hesariin.

Käyttäjän TimoVirtanen11 kuva
Timo Virtanen

Älä luota Hesariin. Sen uutiset ovat ihan soopaa näköjään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kyseessä näyttääkin olevan lähinnä kahden Hesarin toimittajan keittämä soppa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1475216308580

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön järjestämä tiedotustilaisuus oli mammuttimainen moka. Olisi nyt ymmärtänyt olla ihan hiljaa. Asiat vain pahenivat tuon tilaisuuden takia, koska ne nousivat aivan toisiin tasoihin.

Yksinkertaista olisi ollut ohjeistaa esim. poliisiylijohtaja antamaan tiedotteen, jossa kerrotaan, että Suomi on saanut avustuspyynnön Buk-ohjuksen ominaisuuksien selvittämiseksi. Sen vuoksi on tehty koeräjäytys, josta eräät tulokset on toimitettu Hollantiin siviilikoneen ampumatapauksen tutkijoille. Tulokset koskevat esimerkiksi ohjuksen sirpaleiden muotoa ja pintamateriaaleja. Ilmeistä kun on, että koneen pudottanut ohjus oli uudempaa mallia, joka eroaa Suomen jo hyllytetyistä ohjuksista. Suomi teki tämän YK:n pyynnöstä avustaa kaikin tavoin tutkimuksia.

Olisiko tuo riittänyt? Sale ainakin töppäsi törkeästi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tiedotustilaisuus ei suinkaan ollut moka, vaan välttämättömyys. Muuten huhut olisivat vääjäämättä yltyneet yhä villimmiksi ja oltaisiin alettu julkisesti perätä Tasavallan presidentin esiintuloa, koska hän perustuslain mukaan vastaa ulkopolitiikan johtamisesta, ja tämä soppa kehkeytyi koko ajan yhä kärjistyneemmin ulkopoliittiseksi.

Syypäitä kohun lietsontaan ovat nuo kaksi Hesarin toimittajaa, jotka kansainvälisen tutkijaryhmän puheenjohtajan puhelinhaastatteluiden perusteella antoivat lukijoiden ymmärtää, että ao. tutkijaryhmä on muka tyytymätön Suomen menettelyyn asiassa (vaikka se oli juuri sitä, mitä Alankomaat oli alkujaan pyytänyt).

Tiedotustilaisuuden ansiosta tiedämme nyt asioiden oikeasta laidasta paljon enemmän ja turhilta huhuilta on leikattu siivet.

Mutta mikä on nyt toimittajien vastuu disinformaationsa levittämisestä yleisölle?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Se nyt vielä puuttuisi, että tässä farssissa ruvettaisiin toimittajia jahtaamaan - selvästi todenmukaisesta ja asiallisesta jutusta!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #88

Oliko Hesarin uutisointi todenmukaista?

Nythän lehti on ottamassa takaisin uutisoimaansa, ja toinen toimittajista selittää, että kansainvälisen tutkijaryhmän puheenjohtaja vain vastaili Hesarin kysymyksiin ja totesi tosiasioita (= että Suomi on siis kieltänyt kv. tutkijaryhmää käyttämästä Suomessa saatuja koetuloksia, minkä vuoksi niitä ei ole väliraportissa).

Hesarin uutisointi ei kyllä mielestäni anna todenmukaista kuvaa lukijoille siitä, miksi Suomessa tehdyn kokeen tuloksista ei mainita väliraportissa, HS:n syyttäessä siitä Suomea.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mikä möly olisi noussut , jos TP Niinistö ei olisi oikaissut/täydentänyt HS:n uutista. Olisi jäänyt käsitys, että Suomi salaa lentoturman tutkimusta tarkoituksella. Kyllä joutuu - taas - ihmettelemään yksittäisiä ulkopolitiikan osaamisen kompetenssin muka omaavia tahoja, mitkä ovat olleet reaktiot ja selitykset sekä oikein toimisen tapa asiassa. TP Niinistö ja Suomi joutui kahden-kolmen tahon puristukseen yhtäaikaa asiassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos ilmaisee asian lyhyesti, niin myös kansainvälisessä rikostutkinnassa kaivataan todistajansuojeluohjelmaa, mikäli rikolliset "alkavat kysellä perään".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset