Uusliberalismia

Expressen: Viha suomenruotsalaisia kohtaan kasvaa Suomessa

Onko höpöjuttu vai pitääkö paikkansa? Kiusaavatko nimenomaan persut suomenruotsalaisia? En yleensä käännä lainauksia ruotsin kielestä, mutta nyt teen poikkeuksen:

"Kyselyssä monet sanoivat Perussuomalaisten kasvun syyksi sille, että suomenruotsalaisten asema on käynyt turvattomammaksi."

"On hyvin huolestuttavaa, etteivät ihmiset uskalla puhua äidinkieltään kadulla."

"Minuun iski vasta yläasteella, että kysymys oli rasismista."

"Suomenruotsalaiset on aina ymmärretty väeksi, jolla on enemmän rahaa kuin suomea puhuvilla maanmiehillään."

"Ruotsin kielen taito, taloudellinen kehitys ja Suomen uhkaava ilmapiiri ovat osasyitä sille, että yhä useampi suomenruotsalainen muuttaa Itämeren toiselle rannalle."

"Ruotsinkieliset lapset leikkivät yhdellä puolella pihaa ja suomenkieliset toisella."

http://linkis.com/www.expressen.se/geo/PGKUU

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (288 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ihme pelleilyä. Expressen voisi satujen sijasta julkaista uutisia Ruotsin ongelmista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Expressen kirjoittaa tietysti paljon enemmän Ruotsin ongelmista. Mutta joka päivä ilmestyvään lehteen tehdään toki myös muita uutisia ja tämä nyt sattui olemaan siinä tällä kertaa.

Artikkeli perustuu haastattelujen siteeraamiseen ja kyselytutkimuksen tuloksiin, joten ei sitä aivan saduksi voi kuitata. Yleensäkään ulkopuoliset (tässä tapauksessa suomenkieliset suomalaiset) eivät huomaa sortoa, jota tapahtuu muihin ryhmiin, koska eivät itse ole sellaisen kohteena.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

"Yleensäkään ulkopuoliset (tässä tapauksessa suomenkieliset suomalaiset) eivät huomaa sortoa, jota tapahtuu muihin ryhmiin, koska eivät itse ole sellaisen kohteena."

Joo. Saksalaisetkaan eivät huomanneet että SA-miehet pahoinpiteli juutalaisia ja kommunisteja (eikun hetkinen, he huomasivat muttei tehneet mitään).

Mutta siis, onko Suomessa jotain laajaa vihaa suomenruotsalaisia kohtaan? Onko Ahvenanmaan autonomian lopettamisen vaatiminen vihaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Jos luit tuon blogin linkin, niin huomasit ainakin kuinka yksi pääkaupunkilaistyttö on omassa arjessaan asian kokenut. Kuinka laajaa se nyt sitten on, sitä en tiedä, mutta vaikuttaa siltä, että mollauksen kohteeksi jouneet sen todellakin ongelmaksi kokevat.

Ahvenanmaan autonomian lopettamisvaatimus on melko röyhkeätä ja on verrattavissa tsaari Nikolai II:n käynnistämään sortokauteen Suomessa. Ahvenanmaa myönnettiin Kansainliiton päätksellä Suomelle nimenomaan sillä ehdolla, että tietyt privileegiot saatetaan voimaan. Ilmeisesti tsaarikin kyllästyi Suomen autonomiaan suurinpiirtein yhtä pitkän ajan jälkeen kuin nyt näyttää Suomessa olevan asian laita Ahvenanmaan kohdalla ...

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #12

Kansanliitto ei ole ollut olemassa pitkään aikaan ja jos suomenruotsalaisia halutaan paapoa autonomioilla ynnä muuta, miksi Suomi ei anna yhtä lailla tukea saamelaisille, joita sorrettiin ruotsalaisten ja suomalaisten toimesta.

Miksi saamelaisille ei ole annettu omaa autonomista aluetta? Heitä on enään jotain kuusi tuhatta, niin luulisi Suomen tekevän jotain heidänkin eteensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Saamelaisia asuu siellä sun täällä ja heitä on kielellisestikin useita eri "alalajeja". Esimerkiksi kolttasaamelaisilla ei ole kielessään paljoakaan yhteistä tunturisaamelaisten kanssa.

Onhan saamelaisilla tietynlaista kulttuuriautonomiaa ja nimenomaan kolttien Sevettijärvi osittain noudattaakin tuota esittämääsi reservaattiajatusta. Tuskinpa saamelaiset reservaatteihin kuitenkaan laajemmin haluaisivat muuttaa.

Saamelaisen kulttuurin ja kielen vaaliminen on myös tärkeää ja olet aivan oikeassa siinä, että tilannetta siltä osin pitäisi parantaa. Sinänsä outoa, että tässä kohden suhtaudut sellaiseen niin positiivisesti ja ruotsinkielisten kohden negatiivisesti. Jos saamelaisten "autonomiaa" lisätään, niin sehän vain lisää ilmiötä, jota suomenruotsalaisten kohdalla olet vastustamassa.

Kuvaavaa on, että nimenomaan RKP on se puolue Suomessa, joka selkeimmin on ottanut asiakseen saamelaisten asian ajamisen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Voi Daniel! Ensin itkette, että maahanmuuttosuvaitsevat käyttävät "kyllähän suomalaisetkin" -argumentaatiota. Nyt käytät sujuvasti "kyllähän saamelaisetkin" -korttia.

Miten sinä kieroutuneessa mielessäsi asian järkeilet? Olisiko se, että suomalaiset kunnioittaisivat suomenruotsalaisia, jollain tavalla saamelaisilta pois tai päinvastoin?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #36

"Voi Daniel! Ensin itkette, että maahanmuuttosuvaitsevat käyttävät "kyllähän suomalaisetkin" -argumentaatiota. Nyt käytät sujuvasti "kyllähän saamelaisetkin" -korttia."

En itse maahanmuuttosuvaitsevaisten "kyllähän suomalaisetkin" -argumentaatiota. Minua ei kiinnosta kyseinen menettely. Mikä minua kiinnostaa on se, että kaikki kohdellaan tasa-arvoisesti, ja jos suomenruotsalaisille myönnetään erikoisstatuksia, niin saman tien voisimme myös suojella alkuperäiskansaamme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #79

"jos suomenruotsalaisille myönnetään erikoisstatuksia, niin saman tien voisimme myös suojella alkuperäiskansaamme."

Olen samaa mieltä siinä mielessä, että esimerkiksi kielen säilyminen tulisi pyrkiä turvaamaan jonkinlaisilla keinoilla.

Mutta kuten mainitsit saamelaisia on Suomessa vain joitakin tuhansia, joten heidän kielensä elävänä säilyttämispyrkimyksiin luontuvat toimenpiteet poikkeavat joka tapauksessa sellaisista toimenpiteistä, joilla varmistetaan ruotsin kielen luonteva asema toisena kansalliskielenämme.

Kielten asemaa ei siis voi verrata toisiinsa, kun ruotsin puhujia on satakunta kertaa enemmän kuin saamen puhujia ja ruotsi on alunalkajen ollut ainut virallinen kieli omassa maassamme. Mutta periaatteessa on hyvä vaalia vähemmistökielien asemaa ja toivottavasti olet sitä mieltä myös ruotsin kielen kohdalla.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #86

Kyllä resursseja tulisi laittaa enemmän Saamen kielen ja kulttuurin säilymiseen.

"Kielten asemaa ei siis voi verrata toisiinsa, kun ruotsin puhujia on satakunta kertaa enemmän kuin saamen puhujia ja ruotsi on alunalkajen ollut ainut virallinen kieli omassa maassamme."

Joo, mutta saamelaiset ovat olleet täällä ennen kuin ruotsalaiset kielineen saapuivat tänne. Sitä paitsi, saamelaisethan se todellinen vähemmistö on joka tarvitsee resursseja.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #86

"...joilla varmistetaan ruotsin kielen luonteva asema toisena kansalliskielenämme."

Siinäpä se ongelma onkin. Luontevaa asemaa ruotsin kielelle toisena kansalliskielenä ei ole, vaan se on väkisin väännetty ja pakotettu tilanne. Suomen itsenäistyttyä perustuslakia tehtäessä alkuperäisen suunnitelman mukaan Suomesta olisi tullut yksikielinen - suomenkielinen, mutta ruotsinkielinen talous-ja poliittinen eliitti sai painostettua muutoksen kaksikielisyyteen.

Ainoa vastaava esimerkki historiasta jossa pieni 5% etninen vähemmistö kyykyttää suurta enemmistöä on buurien Etelä-Arikka apartheidin aikaan.

Joskus tulevaisuudessa tullaan hämmästelemään miten tuollainen on ollut mahdollista, ja koko ostetun edustuksellisen "demokratian" likaisuus ja raadollisus kaivetaan esille.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #12

"Ahvenanmaan autonomian lopettamisvaatimus on melko röyhkeätä ja on verrattavissa tsaari Nikolai II:n käynnistämään sortokauteen Suomessa."

Riippuu ihan siitä mitä haluaa autonomian tilalle. Minä haluan Ahvenanmaan autonomian lopetettavaksi ja Ahvenanmaan itsenäiseksi. Ei ole mielestäni verrattavissa venäläisten sortokauteen Suomessa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #12

Ehkäpä täällä mantereella on tapana kadehtia Ahvenanmaan maakunnallista autonomiaa sensijaan että ajettaisiin samansuuntaista itsemääräämisoikeutta muillekin maakunnille.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #12

"Jos luit tuon blogin linkin, niin huomasit ainakin kuinka yksi pääkaupunkilaistyttö on omassa arjessaan asian kokenut."

Niin, yksi. Onko siis kirjaimellinen yksittäistapaus sorron merkki? Puhutaan lisää kun tulee ilmi että on kymmeniä, satoja tapauksia.

Mutta jos oikeasti on laajaa häirintää niin saisi heittää kyseisen roskasakin vankilaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #81

Eikö artikkelissa kerrottu, että 244 kertoi joutuneensa uhkailluksi ta fyysisen väkivallan uhriksi? Artikkelissa taidettiin kuvailla kolme esimerkkitapausta. Ongelman laajuuteen ja vakavuuteen en osaa ottaa kantaa, mutta tuo yksittäistapaus-pelleily ei ainakaan vie keskustelua mihinkään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #81

Tuon yksittäistapauksen tarkoitus oli konkretisoida ja elävyttää muutoin tilastoihin ja laajempiin kyselyihin perustuvaa uutisointia.

Tuo tyttö kertoi, ettei hän metrossa uskalla iltaisin vastata äitinsä puheluihin ja siinä tapauksessa hänellä täytyy olla hyvä syy vierastaa oman äidinkielensä puhumista Helsingin metrossa. Loogisesti ajatellen sama syy täytyy olla liki kaikilla muillakin ruotsinkielisillä, joten eiköhän siitä niitä kymmeniä tai satoja tapauksia riittäne.

Jos vaikkapa TV-uutisissa kerrottaisiin hallan aiheuttamasta viljasadon heikkenemisestä ja sitten uutisen elävöittämiseksi haastateltaisiin viljelijä Taavetti Tuppuraista Heinävedeltä, niin ei silloinkaan olisi järkevää kuitata uutista toteamuksella, että tuo on vain yksittäistapaus.

Niko Sillanpää

Kyselyn metodologia on tasoltaan iltapäivälehtien lukijaäänestyksen luokkaa, sille ei voi kummempaa painoarvoa antaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #15

Mukavaa, että asennoidut rakentavasti suomalaisten kokemiin loukkauksiin. Empatia taitaa olla lopullisesti kadonnut luonnonvara.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #34

Kyllä kyllä. Hast du keine Gefühle1!!!11

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tämän yhden puolueen perustoimintaan kuuluu erilaisten vähemmistöjen kyykyttäminen. Pohjanmaalla puhutaan molempia kotimaisia suurinpiirtein yhtä paljon ja väittäisikin ettei täällä tuollaisia agressioita esiinny.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Melkoista roskaa. Sinänsä en yhtään epäile, etteikö ruotsia puhuva saisi kuulla käyttämästään kielestä. Se, että joku ongelmatapaus alkaa urputtaa juuri kielestä ei vain ilmennä mitään erityistä vihaa ruotsinkielisiä kohtaan, vaan kieli nyt vain sattuu noissa tilanteissa olemaan se asia, joka kiinnittää ensimmäisenä huomion. Ja jokaisesta löytyy ihan varmasti jokin asia, johon riidanhaluinen voi tarmonsa kohdistaa.

Vai miten pitäisi suhtautua niihin useisiin tapauksiin, kun anarkistimarkot ovat katsoneet asiakseen tulla haastamaan riitaa? Viha valkoisia miehiä kohtaan kasvaa Suomessa? Viha kaljupäisiä valkoisia miehiä kohtaan kasvaa Suomessa (..tun natsi nyt tulee turpaan)? Viha liituraitapukuun pukeutuvia miehiä kohtaan kasvaa Suomessa (..tun porvarisika nyt tulee turpaan)?

Niin, ja minulla on vähän päinvastainen käsitys kielivähemmistömme arkuudesta käyttää kieltään. Useamman kerran on tehnyt mieli avata suunsa ja huomauttaa, että Suomessa kaikki osaavat kieltä edes pakkoruotsin verran, joten kovin arkaluontoisia asioita ei kannattaisi kailottaa ihan täydellä volyymillä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olipas vanha US-blogi. Mikään ei ole 7 vuodessa juuri muuttunut, yksi heikennys on saatu aikaan; pakkoruotsi alkaa nykyisin 6. luokalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Karjaa on luku sinänsä. Hyvin olen siellä aina viihtynyt, terveisiä vaan!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jag jobbade 10 år där för Samfundet Folkhälsan samt för folkhälsans skull :-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #21

#21

'Varför Paris vi har ju Åbo' taitaa olla tuon kaupungin suositumpia sloganeita viime aikoina.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #21

Ainakin Karjaalla oli aikanaan yksi parhaista jalkapallonurmista millä olen pelannut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen tulevaisuudelle ei lupaa hyvää pyrkimys ajaa suomenruotsalaiset maasta. Koskakohan muumit muuttavat?

Viha suomenruotsalaisia kohtaan on usein myös vihaa vapaamielisyyttä ja länsimaisia arvoja kohtaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomalaiset kyllä itse aika kärkkäästi ovat kirjoittelemassa suomensukuisten kansojen sorrosta Venäjällä.

Jukka Mäkinen

Sorretaanko muka Suomessa suomenruotsalaisia? Maailman etuoiketetuin ja paijatuin vähemmistö. Missään muualla maailmassa ei valtion valtaväestöä pakoteta opiskelemaan 5% vähemmistön kieltä, ellei kyseessä ole englanti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Oletko Jouni muuten syvällisemmin miettinyt tai huomaatko edes tarvetta miettiä sitä, miksi kirjoitit näin: "En yleensä käännä lainauksia ruotsin kielestä"?

- On vähän vaikea arvata syytä moiseen. Miksi et käännä lainauksia juuri ruotsin kielestä, silloin kun puhut tai kirjoitat suomeksi? Onko ruotsin kieli jotenkin alempi tai vähäpätöisempi, vai suuntaatko sanasi yleensäkin vain ruotsinkielen taitoisille? Valtaosa suomenkielisistäkin voisi periaatteessa olla kiinnostuneita sanomastasi, jokka on kokemusteni mukaan aina ollut vallan ansiokasta ja useiin oivaltavaakin. Saamenkielisistämmekään likikään kaikki eivät nappaisi pointtiasi, jos et auta heitä kääntämällä ruotsinkielistä sitaattiasi tai viittauskohdettasi. Maahanmuuttajista valtaosalla on vaikeuksia jo suomen kielen kanssa, etkö armahtaisi edes heitä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joskus nuorempana tosin itsekin snobailin sisällyttämällä teksteihini ja sanomisiini esimerkiksi ranskan ja latinan ja espanjan kielisiä lauseita ihan vaan muka olettaen että 'tottakai' kaikkien minun keskustelupiiriini kuuluvien pitää täyttää tietty 'kulttuurinen taso'. Sittemmin olen kasvanut aikuiseksi. Enkä enää uskoisi myöskään siihen harhaan, että vaikkapa Kanadan englanninkieliset ymmärtäisivät ranskaa edes Québecissä tai välttämättä päinvastoinkaan ja samma på suomeksi täällä. Olen ollut viemässä jälkikasvua ruotsinkielisiin kielikylpykouluihin, mutten usko silti mitään niin sinisilmäistä kuin että pakkovieraskieli toimisi käytännössä kielitaitoa parantaen tms. muuten kuin virallisissa kuten poliittisissa tarkoituksissaan.

Rehelliseti sanoen: Kannatan lievähköä/nykyistä pakkoruotsia lämpimästi siksi, että se pitää meidät tiukemmin kiinni skandinaavisessa yhteydessä kulttuuripoliittis-sotilaallisesti nykyisissä geopoliittisissa turbulensseissa. On parempi kuulua läheisesti Pohjoismaihin kuin kaukaisestikaan Venäjään!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

EN mieti muutenkaan syvällisesti näitä juttuja, kuten varmaan olet huomannut. Laiskuudesta on kysymys, ei juuri muusta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Åkej då, kelpaa vastaukseksi. Vaikka mielestäni jotkut kirjoituksesi kyllä ovat paikka paikoin ainakin näyttäneet myös melko syvällisiltä, sikäli kuin olen niitä pintaa syvemmältä kyennyt arvioimaankaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #25

Tälle suositus ja papukaijamerkki.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Itse en yleensä käännä sitaatteja ollenkaan. Miksi en? Koska en ole kielenkääntäjä, enkä voi olla varma että alkuperäinen sanoma välittyisi vivahteineen. Pyrin sen sijaan tekstissä kommunikoimaan vieraskielisen sitaatin pääviestin, jolloin alkuperäiskieltä taitamattomat joutuvat pärjäämään ilman sitaatin tarkkaa sisältöä. Ei ehkä optimaalista, mutta minun valintani kaikki tyynni. Jos osaisin kieltä, jota olettaisin vain aniharvan lukijan taitavan, en lainaisi senkielisiä tekstejä ollenkaan.

Nythän Jounin blogikirjoitus oli käytännössä pelkkiä sitaatteja, joten ymmärrän hyvin miksi hän teki poikkeuksen.

p.s. Jos haluaa ymmärtää käännöksen valtavan vaikutuksen tekstiin voi vaikka lukaista kappaleen Harry Potteria fi ja sv versioita rinnakkain. Tällä kertaa fi versio vie voiton todella selvästi. (anteeksi OT)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Lähdin sitaateilla liikkeelle, vaikka itse asia on minullekin tärkeä. En vain oikein vieläkään tiedä, mitä tästä sanoisi. Olen leikkinyt koko elämäni ruotsinkielisten kanssa ja nyt sitä tekee nuorempi poikani. Isä kertoi pyörineensä lapsena Töölössä ruotsinkielisessä jengissä, vaikka kotona puhuttiin suomea.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Jos osaisin kieltä, jota olettaisin vain aniharvan lukijan taitavan, en lainaisi senkielisiä tekstejä ollenkaan."

Tuossa taisi tulla jotain keskeistä nyt. Vielä pari-kolmekymmentä vuotta sitten elimme sen verran selkeässä yhtenäiskulttuurissa, että oletuksia oli helppo tehdä pohjalta 'lukutaitoiset oppivelvollisuutensa suorittaneet kansalaiset, jotka osaavat vähintään auttavasti ruotsia', ja suunnata sanomansa heille. Koulupudokkaat ja vähämieliset ja harvat maahanmuuttajat yms. eivät olleet viestinnällisesti/ääntenkalastuksellisesti kiinnostavia/arvokkaita.

Nyt elämme toista aikaa. Kaikki kielenoppimisvaikeuksien vuoksi syrjäytyvät eivät enää ole kantaväestöä, ja ruotsinkielisiäkin on mukana. Usarin blogejakin myös sekä lukee että kirjoittelee moni sellainen, jolle ruotsin taitamattomuus ei olekaan sellainen sivistymättömyyden ja lahjattomuuden nolo ilmentymä kuin se oli paremman väen todetessa aikoinaan, ettei noille jukolanjusseille auta jutellakaan. Varmaankin esimerkiksi Ana-María Gutierrez-Sorainen osaakin ruotsia, mutta yhtä sivistynyt mutta hulvattomampi ystävämme Husu ei välttämättä huonomminoppivan sukupuolen edustajana edes tavailekaan vielä (huum.var.Huom!).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Edustan tuossa eri filosofiaa. Olen kääntänyt tänne pari latviankielistäkin tekstiä eikä kritiikkiä käännöksistä ole kuulunut : D

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #29

Taitaa meikäläisen höpötykset upota parhaiten noihin vähämielisiin.

On sinulla pointti, mutta ei se muuta asennettani. Sitaatit teksteissäni ovat joko alkuperäiskielisiä (tai ainakin kielenkääntäjän tekemiä käännöksiä), tai sitten en lainaa lainkaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #31

Sinulla näkyy tuossa ihan ymmärrettävästi huippukorkea kirjoittajamoraali. Mutta vähemmän ammattimaisesti viestintäänsä/puhumiseensa/kirjoittamiseensa suhtautuva enemmistö joka tapauksessa arkikääntelee ihan itse kaikista kielistä joita uskoo riittävästi ymmärtävänsä. Erityisesti tuppisuukansalle tämä oikeus tulisi sallia jatkossakin. Muutenhan emme uskaltaisi tulkita edes epävirallisimmissakaan yhteyksissä vierailla kielillä kuulemiamme/lukemiamme asioita. Käytännössä valtaosalle suomenkielisistä ruotsikin on vieras kieli, ja vielä vieraammaksi se tulisi jos jopa blogikirjoituksissa vaaadittaisiin auktorisoitujen steenbekkien tasoisia virallisluonteisia käännöksiä. Jos kaksikielisyyden alkuperäistä ideaa ajatellaan myönteisenä yhteisöllisyyden rikastuspiirteenä, toimisi käännöstasovaatimus sitä vastaan samaan tuppisuisuutta lisäävään suuntaan kuin entisten maikkojen asettamat kohtuuttomat kielioppi- ja ääntämiskriteerit. Jukolan jussi sanoisi ja jopa ehkä eero turhautuneena, että en enää edes tavaile.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Mielenkiintoista, minä taas näen että kielellinen rikkaus on nimenomaan sitä, että kielille altistuu. Kun sitten vielä huomaa pystyvänsä sitä tavaamaan, tulee se palkitseva tunne että ei pänttääminen mennytkään ihan hukkaan. En ole käsittääkseni vaatinut ketään ajattelemaan laillani? En kertakaikkiaan pysty ymmärtämään miten sitaatit alkuperäiskielellä voisivat haitata Jukolan Jussin kielitaitoa.

Tuo "auktorisoitujen steenbekkien" on hyvä esimerkki siitä miksi pyrin pitäytymään alkuperäisessä. Puron ja pien välillä on vissi ero, eikä niiden sekoittaminen todennäköisesti ainakaan selkeytä kommunikaatiota.

Edit: muokkasin lopun uusiksi

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olen joskus kääntänyt pyynnöstä US-keskusteluun lainaamani ruotsinkielisen kappaleen suomeksi, mainiten että vapaa käännös.

Kielenkääntäjiksi ei turhaan opiskella, mutta kuinkahan esimerkiksi lehtien käännökset ulkomaisista artikkeleista, käytetäänköhän kielenkääntäjiä. - Mieleen muistuu Häkämiehen challenge, ensimmäinen käännös taisi olla uhka.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    Itse en yleensä käännä sitaatteja ollenkaan. Miksi en? Koska en ole kielenkääntäjä, enkä voi olla varma että alkuperäinen sanoma välittyisi vivahteineen. Pyrin sen sijaan tekstissä kommunikoimaan vieraskielisen sitaatin pääviestin, jolloin alkuperäiskieltä taitamattomat joutuvat pärjäämään ilman sitaatin tarkkaa sisältöä. Ei ehkä optimaalista, mutta minun valintani kaikki tyynni. Jos osaisin kieltä, jota olettaisin vain aniharvan lukijan taitavan, en lainaisi senkielisiä tekstejä ollenkaan.

    Nythän Jounin blogikirjoitus oli käytännössä pelkkiä sitaatteja, joten ymmärrän hyvin miksi hän teki poikkeuksen.

    p.s. Jos haluaa ymmärtää käännöksen valtavan vaikutuksen tekstiin voi vaikka lukaista kappaleen Harry Potteria fi ja sv versioita rinnakkain. Tällä kertaa fi versio vie voiton todella selvästi. (anteeksi OT)

Havaitsen tässä tulokulmassa pienimuotoisen ongelman. Sinun täytyy osata itse tulkita alkuperäisteksti hyvin, jos ensinnäkin laadit sitä siteeraten jonkinlaisen asiatekstin, ts. analysoit sen sisältöä. Jos muka olet huolissasi siitä, ettet osaa kääntämällä välittää tekstin sanomaa siten se kuin se kuuluu ymmärtää, voidaan implikoida, ettet ole varma siitä, oletko itse ymmärtänyt sen sisällön oikein tai edes siten kuin sen laatija on sen alun perin tarkoittanut.

Minusta on kohteliasta (tai sanotaanko, että lukjijaystävällistä) kääntää kaikki ns. vieraskieliset tekstit suomeksi - myös ruotsi, vaikka se onkin yhtä kaikki maamme virallinen kieli. On pienempi paha ottaa vastaan palautetta mallia "kyllä minä nyt englantia osaan!" kuin se mahdollisuus, että laiskuus tai haluttomuus kääntää karkottaa potentiaalisia lukijoita, joille meistä blogisteista luultavasti jokainen haluaa viestittää jotakin.

On tietenkin eri asia, jos nämä seikat eivät kirjoittajaa kiinnosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Voihan sen noinkin nähdä. Olen eri mieltä kanssasi, kyllä kielen osaamisessa on tasoeroja. Ei jokainen joka ymmärtää tekstiä ole pätevä kääntäjä. Kerron siis asiani itse ja sitaatti tukee sanomaa. Tainnut jäädä opiskeluajalta päälle tuo asenne.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström

En tiedä mistä Expressen on näitä "tietoja" saanut. Minulla on äidinkieli ruotsi ja myöskin käytän sitä päivittäin. Ainakaan minä en tunne minkäänlaista turvattomuutta Suomen suomenkielisten puolelta. Eikä minua Persutkaan pelota. Päinvastoin sanoisin että tänäpäivänä suvaitaan paremmin ruotsinkielisiä kun ennen. Taisi olla viimeksi joskus 70 luvulla kun kerran sain kuulla että Suomessa puhutaan Suomea. Toki somessa ja joskus muuallakin kuulee olevansa rantaruottalainen ym. mutta ainakaan minä en menetä yöunia sen takia.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Minä väittäisin, että on höpötystä. Ruotsinkielisiä on kiusattu aina ja paljon, erityisesti kouluikäisiä, jo kauan ennen persuja. Toki kokemukset ovat erilaisia, esim. minä selviydyin ihan kunnialla ala-asteesta ilman sen kummempia ongelmia, kun taas samaa koulua samanaikaisesti käynyt pikkuveljeni ei uskaltanut puhua koulun ulkopuolella ruotsia, koska moisesta käytöksestä viereisen suomenkielisen koulun oppilaat olivat uhanneet antaa turpiin. Yläasteella taas satakunta viereisen suomenkielisen koulun oppilasta yritti valloittaa meidän koulumme, ja poliisitkin oli jouduttu soittamaan paikalle, mutta rehtorimme sai tunkeilijat puhumalla häädettyä. Poikia pelotti käydä kyseisen naapurikoulun tiloissa puutyötunneilla, ja välillä tulikin turpiin. Silloin nuo eivät vain olleet asioita, joille kukaan olisi antanut mediajulkisuutta, koska media oli tarkoitettu oikeille uutisille. Persupuoluetta ei noina aikoina vielä ollut olemassakaan.

Viime syksynä Munkkiniemessä oli uutisoitujakin koulujenvälisiä konflikteja ja ruotsinkielisen koulun ikkunoiden rikkomisia, mutta poliisi otti heti mediassa kantaa, ettei asia liittynyt mitenkään kielikysymykseen. Täysin mahdollista, että poliisi oli oikeassa, ja että perussyy konflikteille oli puhtaasti teinien konfliktihakuisuus, jolloin kieli on vain kätevä tekosyy keksiä sopiva vihollinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aloitat sanomalla: "Minä väittäisin, että on höpötystä", ja sitten kuvailet kuitenkin kuinka rankkaa kiusaamista ruotsinkieliset lapset ovat saaneet osakseen.

Eihän tuon Expressen -lehden pääsanoma ollut persujen syyllistämisessä, vaan nimenomaan kielivähemmistön kokemasta sorrosta. Perussuomalaiset otettiin kirjoitukseen vain esimerkinomaisesti juuri nykyaikaa koskien.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Sorron lisääntyminenhän siinä oli aiheena, ja persujen kautta sorron politisoituminen. Lisääntymiseen en oikeasti usko, sillä tilanne oli 80-90-luvuilla niin paha, että jos samaa tapahtuisi nyt, media tuskin olisi hiljaa. Politisoituminen taas on korkeintaan sillä tasolla, että ne entiset kiusaajat ovat löytäneet poliittisen turvapaikan persuista, mutta ei se porukka oikeasti saa organisoitua mitään vakavasti otettavaa politiikkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Jos artikkelin tuomitset höpöksi siksi, ettet usko sorron lisääntymiseen, niin sitä olisi kannattanut nimenomaan korostaa ensimmäisen kommenttisi avauslauseessa. Tässä kommenttiketjussa nimittäin artikkeli tuomitaan mm argumentilla: "onko Suomessa jotain laajaa vihaa suomenruotsalaisia kohtaan?"

Tuosta olet esittänyt omat selkeät kokemuksesi ja mielipiteesi.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #33

Kuvittelin vastanneeni blogitekstin kysymyspariin: "Onko höpöjuttu vai pitääkö paikkansa? Kiusaavatko nimenomaan persut suomenruotsalaisia?" Kun itse lehtijutun otsikkokin liittyi sorron lisääntymiseen (vaikka leipätekstissä sitten muisteltiinkin suurelta osin juuri menneitä), pidin itsestäänselvänä, että se oli kysymyksen aihe.

Vihan laajuus taas on vaikeampi kysymys, aikuisena en ole millään tavoin törmännyt ongelmiin, mutta jotkut muut ilmeisesti ovat. Tosin sortoa voi tietenkin esiintyä sen verran hienovaraisenakin, ettei sitä itse edes huomaa, ellei keskity tarkkailemaan ympäristöään jollain sortoantureilla.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #27

"mutta ei se porukka oikeasti saa organisoitua mitään vakavasti otettavaa politiikkaa."

Koskaan ei pidä aliarvioida ihmisiä, ei koskaan. Suurin hinta tästä virheestä maksettiin verellä toisessa maailmansodassa, koska vallanpitäjät eivät ottaneet erästä itävaltalaista korpraalia tosissaan.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #82

Ensin pitäisi olla joku korpraali, jonka voisi ottaa tosissaan. Soinikin on vissiin jättämässä uppoavan laivan.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #85

Sinulla, armas Mikaela, näkyy olevan korpraalit hakusessa. Mitenkäs olisi kelpaisiko sinulle miehistöön kuuluvista korpraaleista kokoomuksen puheenjohtajuudesta pois potkittu korpraali Cai-Göran Alexander Stubb? Hänet tunnetaan myös tiukkana pakkoruotsittajana.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps) ei taas kuulu miehistöön, vaan hän kuuluu alikersantin arvoisena reservin aliupseerina päällystöön. Kukaan ei myöskään ole ollut antamassa puheenjohtaja Soinille toistaiseksi Stubbin tyyliin kenkää, ellet sinä sitten päiväunelmissasi ja -unissasi siitä haaveile. Ja jos et ole ps-puolueen jäsen, et sitä edes käytännössäkään voi esittää, haaveilla vain.

Happy dreams.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #182

Stubbin kannat käsittääkseni poikkeavat RKP:n kannoista esimerkiksi koulujen kaksikielisyyden osalta.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #183

Eivät muuten juurikaan poikkea. Stubb vaati pakkoruotsia aloitettavaksi jo ekaluokalta lähtien. Edes RKP ei muuten ole tainnut sitä missään vielä vaatiakaan eli Stubb on asiassa paavillisempi kuin paavi itse.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #182

Sinulla, armas Olavi, näkyy olevan historia hakusessa, jos kuvittelet, että korpraalius sotilasarvona olisi tässä yhteydessä ollut jollain lailla merkittävä, eikä sen yhden keskikohtalaisen tunnetun korpraalin identiteetti.

Soini on lähinnä itse ollut antamassa itselleen kenkää puheenjohtajana, vaikka ministerin palkka kelpaakin, eikä minulla henk.koht. ole minkäänlaista kiinnostusta siihen, häipyykö hän vai ei.

"Taidan jatkaa näissä hommissa, ainakin ministerinä, vaalikauden loppuun."
http://timosoini.fi/2016/08/rohkaiseva-ministeriki...

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #206

Nyt en ihan ymmärrä, kun olen nyt jotenkin saanut sinusta sen käsityksen, että sinä toivot Suomen tasavallan suomalaiselle ulkoministeri Timo Soinille (ps) jotain pahaa etkä menestystä vaativassa työssään?

Miksi näin?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #228

En minä toivo Soinille yhtään mitään, suhtautumiseni häneen on lähinnä välinpitämätön. Itse hän on oman soppansa keittänyt, eikä henkilön asema ylennä henkilöä, ellei kyseinen henkilö käytännössä kykene täyttämään saappaitaan. Soini on hyvä populisti mutta huono poliitikko, eikä se asia miksikään muutu, vaikka jokainen maapallon ihminen sitä täysillä toivoisi.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #232

Oletkohan sinä, Mikaela hyvä, nyt ihan pikkuisen tyhmä? Esimerkiksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Timo Soinin luotsaama ps-puolue saavutti hänen johtamanaan 560 075 äänen jytkyvoiton.

Kaikki muut puolueet hävisivät RKP:tä myöten, joten myös kateellisia riitti.
Häviäjät:

- kepu 177 162 ääntä
- sdp 32 636 ääntä
- kok 17 703 ääntä
- vihreät 21 257 ääntä
- vas 5 257 ääntä
- krist 16 377 ääntä
- RKP 735 ääntä

Huomasitko, kaikki muut puolueet hävisivät ja perussuomalaiset saivat 447 819 plussaääntä? Jopa RKP hävisi ääniä perussuomalaisille 735 kappaletta.

Entä 2015 eduskuntavaaleissa sitten? Perussuomalaiset saivat puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla 524 054 ääntä ja sekin on perin paljon.

Ja kaiken tämän jälkeen sinä ilkeät väittää, että Timo Soini on huono poliitikko. Oletkohan sinä nyt enää täysin järjissäsi? Taidat antaa tunteitten nyt sokaista liikaa näkökenttääsi. Eikö jo olisi aika laskeutua pilvistä maan pinnalle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #241

Tätä kommenttia on hauska lukea jo kunnallisvaalien jälkeen, vuoden 2019 vaaleista puhumattakaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #243

Itse asiassa sitä on hauska lukea nytkin. En tajunnut, että joku vakavissaan arvioi politikon hyvyyttä tai huonoutta kyvyllä tulla valituksi - äänten kalastelu, eikä kyvyllä tehdä fiksuja päätöksiä valituksi tultuaan - muutoksien aikaansaaminen. Ettei vain olisi mennyt hyvyys ja suosittuus käsitteinä sekaisin? Toki täytyy tulla valituksi vaikuttaakseen, mutta ei se vielä ole minkään arvoista, ainakaan äänestäjille, jos ei saa mitään fiksua aikaiseksi.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #243

Aivan, perussuomalaisille kateellisista ei ole koskaan ollut puutetta eivätkä monet ole vieläkään antaneet heille noita jytkyvoittoja anteeksi. Jokohan kohta alkaisi olla aika?

Vanhojen puolueiden ympyräthän sotkettiin.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #241

Oletkohan sinä, Olavi hyvä, nyt ihan pikkuisen lukutaidoton?

Minä kirjoitin Soinin olevan _hyvä_ populisti, mutta huono poliitikko. Sinä tuot esiin vaalimenestystä, jolla ei ole mahdollista mitata muuta kuin populismin tehoa. Hyvä poliitikko puolestaan seisoisi sanojensa takana, kykenisi kansalaisten elintason parantamiseen poliittisesti pätevien päätösten avulla, hänen sanansa ja tekonsa kohtaisivat, sanoma ei muuttuisi päinvastaiseksi yleisöstä riippuen jne. Soini ei pysty noista mihinkään, eikä se liity kannatukseen mitenkään. Jos olisin yhtä epäkohtelias kuin sinä, esittäisin tässä kohden nämä kysymykset sinulle: "Oletkohan sinä nyt enää täysin järjissäsi? Taidat antaa tunteitten nyt sokaista liikaa näkökenttääsi. Eikö jo olisi aika laskeutua pilvistä maan pinnalle?"

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #255

Miten sinä erotat vaalien alla yhden puolueen populismin toisen puolueen populismista? Kaikki puolueet ovat vaalien alla populisteja, näin se nyt vaan on.

Vaalivoitto on tärkein, hallitukseen pääsy on seuraavaksi tärkein, sillä hallituksesta vaikutetaan ja puolue, joka ei pyri hallitukseen, on huono puolue. Perussuomalaisia arvosteltiin jo 2011 eduskuntavaalien jälkeen siitä, miksi he eivät mene hallitukseen vastuuta kantamaan. Nyt kun he sitten menivät, niin samat arvostelijat ja nälvijät alkavat maukua ja naukua, että voi voi, nehän menivät nyt hallitukseen.

Arveletko muuten, etteikö vaikkapa 2011 vaaleissa Jyrki Kataiselle tai kenelle muulle puoluejohtajalle tahansa 560 075 äänen jytkyvoitto olisi kelvannut? Varmaan olisi, mutta kun se nyt ei tullutkaan RKP:lle, niin homma ei sinulle enää kelpaakaan. Väärin sammutettu, sanoi Rauman palokunta Porin palokunnan sammutuksesta.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #259

Minä erotan eri puolueiden populismin laadun äänimääristä. Kuten jo kahteen kertaan olen todennut, Soini on objektiivisesti katsottuna hyvä populisti, toiseksi paras heti Sipilän jälkeen. Se mitä sinä et nyt jostain syystä tunnu ymmärtävän on se, että politiikan hyvyyttäkin on mahdollista mitata objektiivisesti, ja se mittaaminen alkaa vasta hallitustyöskentelyn käynnistämisestä, kaikki sitä edeltävä on mittaamisen näkökulmasta yhdentekevää. Silloin politiikka on hyvää, kun koko kansa voi hyvin. Nyt niin ei ole, vaan sen sijaan jopa Soinin oman puolueen jäsenet osallistuvat omatoimisesti yhteiskuntajärjestyksen romuttamiseen, mikä kertoo erittäin paljon siitä, miten heikkoa hallituspolitiikka on.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #27

"Sorron lisääntyminenhän siinä oli aiheena, ja persujen kautta sorron politisoituminen."

Mikaelalla ei ainakaan suomen kielen opinnot ole menneet perille, kun ei tiedä mitä sana "sorto" tarkoittaa. Suomenruotsalaiset ovat maailman paijatuin vähemmistö, jolla on paremmat oikeudet kuin suomenkielisellä valtaväestöllä.

Ei sitä voi kutsua sorroksi, muuten kuin jumalattomasti valehtelemalla ja vääristelemällä, tai yksinkertaisesti olemalla pienestä saakka aivopestyn propagandan uhri, joka ei ole vieläkään saanut silmiään auki todellisuuteen.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #150

No, jos väkivallalla uhkailun, koulun invaasion ja luokkakavereiden pahoinpitelyn tulkitsee vain propagandaksi, niin silloin olen varmastikin pienestä saakka ollut vain "propagandan" uhri, enkä ollenkaan "sorron". Propaganda tosin on tullut suomenkielisen väestön suunnasta, ei kotoa. Äitini ei edes osaa ruotsia, joten häntä ei ole indoktrinoitu mihinkään suomenruotsalaisten paijattujen propagandaan. Minua kyllä kiinnostaisi nämä suomenruotsalaisten paremmat oikeudet, olisi kiva alkaa hyödyntää niitä, jos vain tietäisi miten. Kertoisitko lisää?

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

"Ruotsinkieliset lapset leikkivät yhdellä puolella pihaa ja suomenkieliset toisella."

Kyllä tämä pitää paikkansa erityisesti Lauttasaaressa Pajalahden koulurakennuksessa. Syy tähän on ruotsinkielisten apartheid-politiikka, koska he eivät halua suomenkielisiä oppilaita lähelleen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miksi koet tuon syrjintänä? Ei kai kiusaavien lasten kanssa tarvitse leikkiä? Lisäksi suomalaisten kielitaidottomuus luo ongelmia.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Aika kivasti leimaat suomenkieliset lapset kiusaajiksi. Eiköhän lapset ihan mielellään leiki keskenään. Eihän kukaan synny rasistiksi, vaan vanhemmat välittävät omat rasistiset ajatuksensa lapsille (näin meitä on valistettu moneen kertaan), joten tässä tapauksessa ruotsinkieliset rasistiset aikuiset pyrkivät välittämään omat sairaat ajatuksensa koulun oppilaille eristämällä heidät "niistä toisista".

Miksi mielestäsi suomenkieliset ovat kielitaidottomia? Eikö suomenkieli ole tasavertainen ruotsinkielen kanssa vai miksi lapset eivät voisi puhua suomea (oletettavasti tarkoitit, että ruotsinkieliset lapset puhuvat myös suomea)?

Vaihdappa omassa ajattelussasi ruotsinkielisten tilalle suomenkieliset ja suomenkielisten tilalle somalinkieliset. Aikamoista vihapuhetta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Teki mieli kommentoida Kaille, että saas nähdä kuinka kauan kestää ennen kuin joku tulkitsee hänen sarkasminsa kirjaimellisesti. Sehän olisi tietysti pilannut koko jännityksen, joten en voinut. Kesti kauemmin kuin arvasin, oletin että joku pillastuisi alta varttitunnin.

Olihan kommentissasi toki asiaakin, josta olisi mielenkiintoista kuulla lisää. Miten ne aikuiset ovat siellä Lauttasaaressa ajatuksiaan siirtäneet (vain ruotsinkielisille) lapsille? Miten eristäminen on toteutettu käytännössä ja kenen toimesta?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #44

Ai sarkasmiako se vain olikin? Pakko sanoa, että en sitä ymmärtänyt, koska lapsien erottelua äidinkielen mukaan kouluissa ja päiväkodeissa ovat vaatineet vain ruotsinkieliset (jos tätä ovat vaatineet myös suomenkieliset, niin en ole siitä kuullut ja myönnän virheeni).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #47

Mistä minä Kain aivoitukset tiedän. Meikäläisen logiikka ei kuitenkaan taivu edes siihen mitä kommentti saattaisi tarkoittaa, ellei se ole sarkasmia. Ei millään pahalla, mutta pidin tulkintaasi epärationaalisena. Voihan tuo tietysti olla niinkin, etten viehtymykseltäni sarkasmeihin ja ironiaan, osaa tulkita suoraa puhetta.

Onko joku todellakin vaatinut lapsien erottelua koulupihalla koulukielen mukaan? On sitä kaikenlaisia hörhöjä olemassakin, muistatko kuka? Käytin termiä koulukieli, koska lapsi ei välttämättä käy koulua äidinkielellään.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #52

"Onko joku todellakin vaatinut lapsien erottelua koulupihalla koulukielen mukaan?"

On todellakin. RKP'n kunnanvaltutetut ja ruotsinkieliset perheenäidit. Kaarinasssa jopa torppasivat saman oven käytön. Aivan puhdasta apartheid-politiikkaa.

Toivoisin ettet näyttelisi tietämätöntä, koska olet aikaisemmin osallistunut keskusteluihin, missä asioista on mainittu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #54

Olenko? Varmaan alkava dementia vaivaa, pahoittelen. Se ei kuitenkaan vähennä hämmästystäni siitä, että joku ajattelee niin.

Sen toki tiedostan, että yhteisiä kouluja on vastustettu. Mutta erottelua koulupihallakin vaadittu? Sitä en ollut kuullut enkä osaa edes arvata millä sitä perusteltaisiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #72

Kun olen kaltaisesi huonon huumorin ystävä, niin tuohon voi vain todeta, että dementian hyvä puoli on, että joka päivä oppii paljon uusia asioita...

Aina on heitä, jotka ratkaisevat mitätöntä ongelmaa suhteettomalla ratkaisulla. Parempi olisi tietenkin, että kaverit puhuisivat järkeä, mutta usein kaikkein luupäisimmät eivät osaa toimia muuten kuin jatkamalla katkeraan loppuun saakka. (Tämä siis tuosta erottelusta.)

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #42

Luultavasti huomasit blogin koskevan suomenkielisten kiusaavan ruotsinkielisiä. Ja kyllä, suomi on kaksikielinen maa, jossa toisella kotimaisella kielellä ei saa tulla kuulluksi eikä voi asioida.
Ruotsinkieliset lapset leikkivät ja oleskelevat keskenään ihan luonnollisista syistä, kieli on keskeinen asia sosiaalisten suhteiden osalle.

En usko, että koulu puuttuisi, jos suomen- ja ruotsinkieliset lapset leikkisivät keskenään. Taitaa olla, että lapset tekevät itse ratkaisunsa.

Ja Max oli oikeassa. Kyllä kommentissani oli aito annos sarkasmiakin. Ajattelin sen uppoavan paremmin. Saatoin olla väärässä.

Tarkoitukseni oli sanoa sinulle, että jos lapsenne aloittaisi keskustelun ruotsiksi - vaikka heikommallakin kielitaidolla - se saattaisi toimia raja-aitoja rikkovana. Tällaisella ruotsinkielisten rasistisuudella riekkumisellasi syvennät kieliryhmämuuria. Molemminpuolinen syyttely ja epäluulot sementoivat alueenne kahtiajaon.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #181

Et kyllä vastannut alunperin minun kommenttiini, joten tuskin olet minulle yrittänyt sanoa mitään.

Miksi raja-aitoja rikkoo vain, jos lapset keskustelevat ruotsiksi? On luonnollista, että pieni vähemmistö puhuu maan valtakieltä ja ruotsia äidinkielenään puhuvat ovatkin aidosti kaksikielisiä (muutamia poikkeuksia lukuunottamatta), joten on luonnollista, että lasten keskustelut käydään maan valtakielellä. Eihän siinä mitään pahaa ole, jos keskustelua yritettäisiin käydä ruotsiksikin, mutta kun ottaa huomioon, että pakottamisesta huolimatta suomenkieliset eivät osaa ruotsia kovinkaan hyvin, niin ei se ole kovinkaan järkevää. Kommunikoinnin tarkoituksena kuitenkin on, että asiat ymmärretään oikein.

Mitä eri koulujen ja päiväkotien vaatiminen lopulta on, jos ei sitten rasismia? Perusteena on käytetty suomenruotsalaisen kulttuurin säilymistä, mutta eikö kulttuurin olekin tarkoitus muuttua ajan mukaan? Näinhän aina sanotaan, kun ollaan huolissaan suomalaisesta kulttuurista (monesti toki myös sanotaan, ettei mitään suomalaista kulttuuria edes ole olemassa)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #186

Kyllä minä ainakin muistelen, että nuorena miehenä niitä raja-aitoja yritettiin rikkoa kaikilla kielillä. Ainakin nuorten naisten kanssa. Aina sillä kielellä, joka toimi parhaiten... Jos kiinnostus oli molemminpuolista, yrityskin oli molemminpuolista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vaikka ruotsia osaaville ja käyttäville on aina hieman vinoiltu niin viimeisen n viiden vuoden aikana kommentit ovat menneet törkeään suuntaan.
Pelkästään suomenkielinen ei ehkä sitä huomaa mutta kaksikieliset sekä sellaisissa yhteisöissä työskenteleville ja eläville se on tullut ikävän tutuksi. Vastareaktiona siihen osa nuorista ei halua enää puhua suomea muuta kuin olosuhteitten pakosta.

Ja monet nuoret ovat päättäneet lähteä, ainakin muutamaksi vuodeksi opiskelemaan ja työskentelemään ulkomaille. Kaikki eivät palaa ja siinä menee juuri sitä koulutetuinta väkeä jolla olisi paljon annettavaa.

Kaksikielisyyden voimasta kertoo lisääntyvä buumi täällä rannikkoseudulla jossa ruotsinkielisistä päiväkoti- ja koulupaikoista on jatkuvasti pulaa. Täällä vanhemmat haluavat lapsistaan kaksikielisiä.

Jukka Mäkinen

"Kaksikielisyyden voimasta kertoo lisääntyvä buumi täällä rannikkoseudulla jossa ruotsinkielisistä päiväkoti- ja koulupaikoista on jatkuvasti pulaa. Täällä vanhemmat haluavat lapsistaan kaksikielisiä."

Vanhemmat haluavat saada lapsilleen paremmat palvelut, mamuvapaat koulut, ohituskaistan opintoihin ja sen etuoikeutetun aseman minkä ruotsinkielisyys tuo tullessaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#56

Ei kaksikielisyydestä mitään oikotietä onneen saa koska se mahdollisuus on tarjolla kaikille.
Vielä sitten kun kuulisi mitä ne kaksikielisyydestä automaattisesti aiheutuvat paremmat palvelut ovat kun en ole vuosikymmeniin sellaisiin itse törmännyt.

Maahanmuuttajia täällä rannikkoseudulla on aina ollut paljon. Suurinpoiirtein viikinkiajoista asti. Nykyisin niiden piltit osallistuu muiden mukana opintoihin ja koulutukseen ja sehän on hyvä se. Moni niistäkin oppii molemmat kielet.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #65

En puhunut kaksikielisyydesä mitään. Puhuin virallisesta ruotsinkielisyydestä.
Paremmat palvelut saa heti kun rekisteröityy maistraattiin ruotsinkieliseksi.
Parempi palvelu tosin on ruotsinkielistä, joten siksi kannattaa myös osata ruotsia.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Vahinko vaan, että monet pakkoruotsilla muka saavutettavaa ohituskaistaa tavoittelevat tulevat katkerasti haaveissaan pettymään. Kun heidän lapsensa tavoittelee työ -tai opiskelupaikkaa, he tulevat katkerasti huomaamaan, että suomenruotsalainen jo pelkkien nenänvarsiensa perusteella menee aina laakista etuoikeutettuna heidän pikku pilttinsä ohi.

Suunnilleen samantasoista unelmointia on niillä kaunosieluisilla hupakoilla, jotka kuvittelevat päiväunissaan saavuttavansa pakkoruotsilla tyttärelleen tai pojalleen puolisoksi Ruotsin prinssin tai prinessan.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Maailmassa ei ole hemmotellumpaa vähemmistöä kuin suomenruotsalaiset, heidän asemansa yläluokkana herättää kyllä kaunaa, mutta ei suomalainen osaa ruotsalaisia/tai ruotsinkielisiä suomalaisia vihata.

Oman käsitykseni mukaan viha on kokonaan yksipuolista; suomenruotsalaiset vihaavat suomalaisia maanisesti.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Maailmassa ei ole hemmotellumpaa vähemmistöä kuin suomenruotsalaiset, heidän asemansa yläluokkana herättää kyllä kaunaa,.."

Menepä kertomaan tuo vaikka saariston asukkaille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Saariston asukkaille on säädetty saaristotuki juuri kielipoliittisista syistä johtuen.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Eipähän tarvitse enää kertoa. The New York Times kun kertoi asian myös saaristolaisille samalla kuin koko maailmalle jo niinkin varhain kuin 25. joulukuuta 2005. Lehti kertoo selvin sanoin "Finland is home to the world´s most pampered minority" eli vapaasti suomennettuna "Suomi on maailman hemmotelluimman (lellityimmän) vähemmistön koti". Koiravaljakkko ei ilmeisesti ole ehtinyt vielä vuoden 2005 The New York Timesia saaristoon tuoda? Nå nythän on tosiaankin vasta vuosi 2016.

Mutta olette te pakkoruotsittajat aika ovelia. Yhtäältä te väitätte olevanne Suomen sivistyneimpiä, rikkaimpia, kauneimpia, terveimpiä, viisaimpia ja suurimpia veronmaksajia (vrt.ilmeisesti vuosisatojen aikana suomalaisilta Ruotsin lukuisten veristen sotien aikaan kupattujen rahojen tuhlaaminen on hidasta), mutta toisaalta te väitätte olevanne surkea, rutiköyhä, haavoja ja paiseita kihisevä Euroopan unionilta ja ties keltä apua tarvitseva näkäkuoleman partaalla roikkuva ja hoippuva sorrettu minoriteetti ja vähemmistö.

Jos te olette noin rikkaita kun te joskus väitätte, niin miksi teille sitten pitää jakaa köyhäinapua? Sellainenhan on silloin oikeisiin köyhiin nähden huijausta. Jos te taas olette niin köyhiä kuin te usein esitätte, niin miksi te sitten toisaalla esitätte ja näyttelette upporikasta? Sekin on silloin huijausta.

Ettekö te nyt jo vihdoin ja viimein ja lopultakin voi päättää kumpia te olette?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #211

"Ettekö te nyt jo vihdoin ja viimein ja lopultakin voi päättää kumpia te olette?"

Joo, voimme. Toki ensin n. 300.000 meistä täytyy eliminoida, niin sitten voitte kysyä siltä ainoalta jäljelle jätetyltä, kumpaan porukkaan hän sattuu kuulumaan. On hämmentävää, miten voimakkaaksi stereotypiaharhat voivat kasvaa tietyntyyppisissä aivoissa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #223

Miten niin ja miksi eliminoida? Ja miksi 300 000? Eihän ruotsinkielisiä muuten niin ihan mukavia ihmisiä enää ole mantereella kun 260 000 ja vuonna 2050 puolet siitä. Jo nyt kaikki mantereella asuvat suomenruotsalaiset mahtuisivat nippuna Espooseen. Ahvenanmaata tuskin on erityistapauksena turha ottaa lukuun ollenkaan.

Et kai sinä, Mikaela hyvä, aivan tosissasi väitä, etteikö teidän joukossanne ole "kahellaista ilimoo"? Tilanteen mukaan te tai paremminkin teidän kielipuolueenne RKP esittää teidän olevan välillä upporikkaita ja taas välillä rutiköyhiä. Miksi näin? Miksi tällaista peliä?

Sehän on toki yleisessä tiedossa, että RKP:llä ja sitä lähellä olevilla säätiöillä on käytössään suunnattomat raha-arkut, suuremmat kuin Nobel-säätiöllä konsanaan. Nuo raha-arkut paukahtavat aina vaalien lähestyessä voitelurahoineen auki.

On kenen hyvänsä tavoitettavissa olevaa julkista tietoa, että esim. yksin Stiftelsen för det tvåspråkiga Finland jakoi 2015 vaaleihin rahaa seuraavasti:

RKP
- Eva Biaudet (RKP) 6 000 euroa
- Anders Adlercreutz (RKP) 6 000 euroa
- Thomas Blomqvist (RKP) 6 000 euroa
- Mikaela Nylander (RKP) 6 000 euroa
- Anna-Maja Henriksson (RKP) 6 000 euroa
- Mats Nylund (RKP) 6 000 euroa
- Joakim Strand (RKP) 6 000 euroa
- Marcus Rantala (RKP) 5 950 euroa

Kokoomus
- Sari Sarkomaa (kok) 3 000 euroa
- Hjallis Harkimo (kok) 3 400 euroa
- Kimmo Sasi (kok) 6 000 euroa
- Petteri Orpo (kok) 4 000 euroa
- Anna-Mari Virolainen (kok) 3 100 euroa
- Timo Heinonen (kok) 3 000 euroa

SDP
- Steven Frostdahl (sdp) 2 000 euroa

Vasemmistoliitto
- Silvia Modig (vas) 3 000 euroa

Vihreät
- Pekka Haavisto (vihr) 2 000 euroa

Vanhan sanonnan mukaan Roomassa ei ole niin korkeaa muuria, jonka yli kameli ei kultakuorman kanssa kiipeä. Miten luulet Mikaela kyseiset rahat saaneitten kansanedustajien eduskunnassa pakkoruotsin kyseeseen tullessa äänestelevän, kun he ovat suostuneet ottamaan nuo "veripenningit" vastaan? Etkö yhtään pelkää, että demokratia on vaarassa sotkeutua suuren ruotsinkielisen rahan jalkoihin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #237

Kenen vika sekin on, että Nobel-säätiö ei ole sijoittanut tuottavasti, RKP:nkö?

Nobel-säätiö rahapulassa - katse uusiin sijoituksiin

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nobel-saatio-rah...!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #238

Pääasia ei ole Nobel-säätiön tai kenenkään muunkaan kyttäämisessä, mutta sitä voi aina itse kukin mielessään miettiä, miten suurilla rahoilla lahjottujen kansanedustajien (sillä lahjuksiahan nuo rahat käytännössä ovat) äänestyskäyttäytyminen suhtautuu demokratiaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #244

Arveletko että menisi niin tiukille, jotta mainitsemasi 9 RKP:n ulkopuolista kansanedustajaa ratkaisisivat äänestyksen, vaikka eivät enää olisi eduskunnassakaan?

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #246

Ei asia ole pelkästä lahjottujen kansanedustajien nuppiluvusta kiinni, vaan siitä, mikä vaikutusvalta heillä on omassa ryhmässään, kuten varsin hyvin tajunnet ja sehän ruotsinkielisten säätiörahojen tarkoitus onkin. Siis ujutus. Näinhän ammattiyhdistysliikkeessä ja ammattijärjestöissäkin tehdään.

On hyvin tärkeää saada oikeille paikoille "meidän mies"/"meidän nainen

Eduskunnan ulkopuolelle jääneetkin ovat tietysti yhä, missä asemissa sitten vaikuttavatkin, yhä "meidän miehiä/naisia".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #256

"..vaan siitä, mikä vaikutusvalta heillä on omassa ryhmässään.."

Kun listaasi katsoi niin eiköhän vain ruotsinkielelle myönteisille, vaikutusvallan pohjalta lista olisi ollut toisenlainen.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #237

"Et kai sinä, Mikaela hyvä, aivan tosissasi väitä, etteikö teidän joukossanne ole "kahellaista ilimoo"? Tilanteen mukaan te tai paremminkin teidän kielipuolueenne RKP esittää teidän olevan välillä upporikkaita ja taas välillä rutiköyhiä. Miksi näin? Miksi tällaista peliä?"

Et kai sinä, Olavi hyvä, aivan tosissasi väitä, että minä olen Nalle Wahlroos? Miksi näin? Miksi tällaista peliä?

Minä jotenkin kuvittelin, että maailman tyhminkin ihminen tajuaisi, että jos maailmassa on edes kaksi suomenruotsalaista, todennäköisyys sille, että molempien tileillä on aina ja kaikissa tilanteissa täsmälleen sama summa rahaa (paljon tai vähän), on olematon. Sama henkilökin voi joko ensin olla rutiköyhä ja sitten voittaa lotossa, tai oltuaan rikas mennä konkurssiin ja lakata kertaheitolla olemasta rikas. Mutta ilmeisesti yliarvioin sen, miten monimutkaisia asioita maailman tyhminkin ihminen pystyy ajattelemaan.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #262

RKP:tä lähellä olevia raharikkaita säätiöitä, kuten vaikkapa Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandia ja sen rahankäyttöä minä olen varovasti ihmetellyt enkä nimellä mainiten muistaakseni arvostellut sinun a) suuria b) pieniä c) tai olemattomia rahojasi, hyvä Mikaela. Eikö se näin mennyt?

Mukava ja suorastaan hurmaava tuo säätiön nimi, suomennettuna Kaksikielisen Suomen säätiö. Ko. säätiö käyttää nimessään komeasti sanaa kaksikielinen, mutta näköjään vain siksi, koska säätiö toimii täysin yksikielisyyden hyväksi. Heh heh. Nå tämä on vain yksi maailman monista ihmeellisyyksistä.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #266

Hmmm... Alan ymmärtää, miten on mahdollista olla ymmärtämättä itsestäänselvyyksiä. Jos et edes yritä ymmärtää omien mielipiteittesi tosiasiallista sisältöä, vaan selität jälkeenpäin käsitelleesi jotain ihan muuta asiaa kuin sitä, mistä tosiasiallisesti kirjoitit, et tietenkään pysty ajattelemaan edes yksinkertaisia asioita loogisesti. Ilmeisesti et sitten pidäkään minua Nalle Wahlroosina, vaan jonain säätiönä? Jos siis se "teidän joukossanne" ei viitannutkaan mitenkään minuun henkilönä, vaan "raharikkaana säätiönä". Olisi kyllä kivaa olla raharikas säätiö, ehkä sekin kuuluu meidän suomenruotsalaisten etuoikeuksiin. Sinunkaltaistasi henkilöä on teknisesti mahdotonta saada ymmärtämään, joten annan periksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #211

"Ettekö te nyt jo vihdoin ja viimein ja lopultakin voi päättää kumpia te olette?"

Kumpaankin kategoriaan kuuluvia suomenruotsalaisia on olemassa.

Mutta tämän blogin tarkoitus ei ole ollut tällainen sosiaalisen statuksen arviointi, vaan kieleen perustuva sorto normaaleissa arkitilanteissa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #229

Kiitos muistutuksesta. Olet aivan oikeassa, tuli nyt vain pikkusen tangeeratuksi sosiaalista statustakin, mutta haitanneeko tuo mittään? Tokihan asian tiedän, mutta tulinpahan vaan muina miehinä asiaa ja siihen kuuluvaa ristiriitaa ihmetelleeksi

Asiat liittyvät joskus aivan kummallisilla tavoilla toisiinsa.

Ja mitä sortoon ja vääryyksiin tulee, niin sekä pakkoruotsi että pakkosuomi muiden kielten kanssa tasa-arvoisesti samalle viivalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näppituntumalta uskoisin, että alkutuotannon parista (kalastus, viljan viljely, vihannestuotanto ja turkistarhaus) saa ruotsinkielisistä Suomessa elantonsa suurempi prosentuaalinen osuus kuin suomenkielisistä. Ovatko he sitten yläluokkaa, se lienee määrittelykysymys.

Jukka Mäkinen

Maataloustuilla yms. ylläpidetty etuoikeutettu rälssi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsinkieliset kalastajat ja maanviljelijät lienevät niitä oikeita suomenruotsalaisia. Aateliset ja teollisuuspohatat yms. ovat alun perin olleet enimmäkseen saksalaisia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #60
Käyttäjän KlasKreutzman kuva
Klas Kreutzman

"Maailmassa ei ole hemmotellumpaa vähemmistöä kuin suomenruotsalaiset, heidän asemansa yläluokkana..."

Eletäänköhän me oikeasti samassa ulottuvuudessa, vai oletko jossain rinnakkaisulottuvuudessa? Jotenkin tuo kommenttisi ei sovi ulottuvuuteen jossa minä elän. Minun ulottuvuudessa tapaan päivittäin ruotsia äidinkielenään puhuvia roskakuskeja, siivoojia, raksaduunareita, maataloustyöntekijöitä, keittäjiä, lähihoitajia, bussikuskeja, taksikuskeja, kaupan myyjiä ym. ym. Tai jospa he ovatkin sinun ulottuvuudesta turvapaikkaan tulleita "von, af ja de la" pakolaisia :-)

Jukka Mäkinen

Herra Kreutzman voisi ajatella pari asiaa ennen alkaa puhua ulottuvuuksista.

- Suomessa on edelleenkin yläluokka. Suurin osa yläluokkaa on edelleenkin ruotsinkielisiä.

- Todellista alaluokkaa, köyhiä, syrjäytyneitä, työttömiä, rikollisia jne ei suomenruotsalaisten keskudessa juurikaan ole. Jari Tervon mollaama roskaväki on suomenkielistä.

Toisekseen olisi kiva kuulla onko Herra Kreutzmanilla esittää jotain mieliidettä kommentoimansa kommentin päälauseesta. "Maailmassa ei ole hemmotellumpaa vähemmistöä kuin suomenruotsalaiset".
Yksikin tosi esimerkki rittäisi kumoamaan tämän väitteen.

Je suis roskaväki.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ei tämä missään nimessä höpöjuttu ole. Aitoja ja oikeita ihmisiä tuntoineen sekä kokemuksineen - mukaan lukien Bettina Sågbom-Ek. Minun nähdäkseni merkittävin syyllinen katkeruuteen ja jopa vihaan ruotsinkielisiä kohtaan on etuoikeuksia ja pakollista kielenopiskelua ylläpitävä koneisto, jota on toki hankala ellei mahdotonta osoittaa sormella.

Väärinhän se on ilman selityksiä ja alleviivaisinkin juuri sitä, että kielenpuhujat itse eivät ole tilanteeseen syyllisiä. Pikemminkin katkeruuden osoituksen välikappaleita niiden onnettomien taholta, jotka ovat katsoneet asiakseen ilmaista tuntojansa mm. siten kuin artikkelissa haastatellun nuoren naisen ratikassa tapaama luuseri.

Vapaa kielivalinta ei välttämättä poista näitä lieveilmiöitä, mutta ainakin vähentäisi niitä. Olen siitä suorastaan sataprosenttisen varma.

Olen lähes sataprosenttisen varma siitäkin, että valtaisa enemmistö suomenruotsalaisista haluaa elellä kaikessa rauhassa ilman, että joku RKP:n kaltainen taho pitää heitä jonkinlaisena edunsaajaryhmänä, jolle ajaa valtaväestöstä poikkeavia oikeuksia, kuten kiintiöitä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#59

Aikanaan opiskelin ruotsinkielisessä oppilaitoksessa. Siellä monella suomenkielisellä olisi jäänyt koulutuspaikka tai ammatti saamatta ilman koulussa opittua ruotsia. Se niistä kiintiöistä.

Se on nimenomaan suomenkielisille lautasella annettu lahja ja etu että niillä on mahdollisuus hakeutua myös ruotsin- tai englanninkieliseen jatko-opiskeluun. Äidinkielenään noita ei suinkaan tarvi puhua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli ruotsinkielisiä koulutuspaikkoja on liikaa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #67

Provoiletkohan vain, vai ihanko vakavissasi kysyt. Miten opiskelupaikkojen sopiva lukumäärä liittyy oppilaitoksen pääsykokeessa pärjänneiden äidinkieleen? Jos luulet että on joku etuoikeus kielen perusteella, voin valistaa että ei ole, ei suomen- eikä ruotsinkielisissä jatko-opinnoissa. Peruskoulussa tosin sellainen priorisointi tehdään jos paikkoja ei riitä kaikille halukkaille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #73

"Jos luulet että on joku etuoikeus kielen perusteella, voin valistaa että ei ole, ei suomen- eikä ruotsinkielisissä jatko-opinnoissa."

Juu, eihän se ole yhtään helpompaa suorittaa kielikoetta ja opintoja äidinkielellä kuin toisella kotimaisella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #91

Taidamme ymmärtää sanan etuoikeus eri tavalla. Yritin sanoa ettei paikkoja varata tietynkielisille, vaanne annetaan pääsykokeiden ja todistusten perusteella. Pahoittelen surkeaa viestinvälitystäni.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #73

Ihan suoraan sanoen ruotsinkielisiä koulutuspaikkoja pitäisi vähentää oikein kunnolla, jotta niihin riittäisi pelkästään ruotsinkielisiä opiskelijoita.

Haluan aidosti yksikielisiä ruotsinkielisiä opinahjoja Suomeen. Haluan systemaattista ns. Taxellin periaatteen noudattamista. Näin ruotsin asema Suomessa voidaan turvata.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #123

Miten ajattelit että tuo varmistettaisiin? Edes yhdellä opiskelupaikalla et voi olla varma että sen saa ruotsinkielinen.

Ei opinahjon kieltä määritä opiskelijoiden, eikä myöskään opettajien äidinkielet, vaan opetuskieli.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #132

On olemassa kielikiintiöt! Jo nykyisin ruotsinkieliset voivat päästä opiskelemaan joihinkin ammatteihin helpommin!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #142

Tarkoittanet että on tietty määrä ruotsinkielisiä aloituspaikkoja? Esimerkiksi lääkärikoulutuksen osalta pisteraja on käsittääkseni ollut alhaisempi, mutta mistä tiedät opiskelupaikan saaneiden äidinkielen?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #144

Virallinen ruotsinkelisyys riittää etuoikeuksiin. Äidinkieli sinänsä saa olla vaikka päivilipposmaisesti savo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #154

Valistaisitko mitä etuoikeuksia saa kun väestörekisteriin laitetaan kieleksi ruotsinkieli? Opiskelupaikathan on tuossa jo aiemmin käsitelty. Paikkoja ei myönnetä rekisteröidyn kielen mukaan, sillä ei itse asiassa ole mitään merkitystä. Toki jos on suorittanut ylioppilastutkinnon samalla kielellä kuin koulun opetuskieli on, ei tarvitse kirjoittaa kielikoetta. Pätee käsittääkseni kaikissa kolmannen asteen oppilaitoksissa, niiden opetuskielestä riippumatta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #144

Kirjoitin aikanaan oikiksen pääsykokeen ruotsiksi, koska pisteraja oli viisi pistettä alempi. Ja se oli paljon se. Se oli vielä sitä aikaa, kun ruotsin kielen taidosta oli työnhaussakin paljon hyötyä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #123

Esim Helsinki ympäristöineen on perinteisesti niin syvään juurtuneen kaksikielinen että moinen järjestely olisi täällä absurdi. Tuhansin eri variaatioin kaksikielisiä ihmisiä on valtavasti. Aivan mahdotonta olisi kieltää esim, (siis yksi tuhansista variaatioista), lasta joka on käynyt kielikylpyperuskoulun ja jonka suvussa on pari sukupolvea sitten puhuttu ruotsia pyrkimästä ruotsinkieliseen opinahjoon. Sinä olet Pertti ollut niin kauan siellä Ruotsissa että et muista kuinka kaksikielinen maa Suomi on.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #73

"Jos luulet että on joku etuoikeus kielen perusteella, voin valistaa että ei ole, ei suomen- eikä ruotsinkielisissä jatko-opinnoissa."

Olet väärässä. Åbo Aakademissa suomenkielisiltä opiskelijoilta vaaditaan korkeammat pisteet pääsykokeessa, sen lisäksi että vaaditaan myös ruotsinkielen koe.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #153

Kuulostaa hurjalta, mikä tiedekunta?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #153

"Olet väärässä. Åbo Aakademissa suomenkielisiltä opiskelijoilta vaaditaan korkeammat pisteet pääsykokeessa, sen lisäksi että vaaditaan myös ruotsinkielen koe."

Tämä väitteeni ei pidä paikkaansa. Pyydän anteeksi. Kyse on siitä,että ainoastaan suomenkielisiltä vaaditaan ruotsinkielen koe. Ei esimerkiksi englanninkielisiltä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Se on nimenomaan suomenkielisille lautasella annettu lahja ja etu että niillä on mahdollisuus hakeutua myös ruotsin- tai englanninkieliseen jatko-opiskeluun."

Samalla logiikalla ruotsinkielisten koulutusohjelmien muuttaminen suomenkielisiksi olisi lautasella annettu lahja ruotsinkielisille.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #92

Logiikantajusi mättää. Suomenkieliset koulutusohjelmat ovat tietenkin lahja ruotsinkielisille, ja sitä lahjaa ruotsinkieliset käyttävät jatkuvasti. Aika harva tuntemani suomenruotsalainen on opiskellut ruotsiksi. Kielivaihtoehtojen karsiminen taas ei koskaan ole lahja kenellekään. Sinun "logiikallasi" myös suomenkielisten koulutusohjelmien muuttaminen ruotsinkielisiksi olisi lautasella annettu lahja suomenkielisille, mutta sellaista ei tietääkseni kukaan nykyaikana ole ehdottanut.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #224

Se, että joillakin koulutusaloilla on ruotsinkielisiä paikkoja huomattavasti ruotsinkielisten väestöosuutta enemmän, ei ole mitään muuta kuin etuoikeus ruotsinkielisille.

Sen selittäminen "lahjaksi" suomenkielisille on ihan puhdasta roskaa. Koulutukseen on huomattavasti helpompi päästä, ja se on huomattavasti helpompi suorittaa omalla äidinkielellä, kuin toisella kotimaisella.

Noin esimerkiksi se, että kauppatieteellisen alan yliopistopaikoista on ruotsinkielisiä moninkertaisesti ruotsinkielisten väestöosuuteen verrattuna ei ole mitään muuta kuin kultapossukerhon etuoikeus yliedustukseen hyväpalkkaisissa liike-elämän tehtävissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #279

Jotain miinusta siinäkin että ruotsinkieliset ovat perustaneet mm. Hankenin?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_handelsh%C3%...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #279

En ihan pureksimatta niele tuota väitettä etuoikeutetusta asemasta opintojen suhteen. Aivan varmasti on joillakin aloilla, niin kuin kauppatieteiden kuhdalla sanot. Toisilla aloilla ruotsin kielisiä paikkoja lienee suhteessa vähemmän tai ei ollenkaan. Jotta pystyisin ottamaan kantaa siihen onko asema opiskelupaikkojen osalta etuoikeutettu, pitäisi arvioida laaja otos erilaisia koulutusohjelmia.

Ei yliosuus kauppatieteissä paljoa lämmitä, jos haluaa poliisiksi. Väitteesi saattaa siis olla oikea tai väärä paikkojen lukumäärän osalta, mutta itse en uskalla ottaa näillä tiedoilla siihen mitään kantaa. Todennäköisesti en edes osaisi arvottaa eri alojen koulutuksia objektiivisesti. Nostan sinulle hattua, että olet sen osannut tehdä. Vaillinaisen tietämykseni varassa olisi kuitenkin naivia heittää, että suomenkieliset ovat etuoikeutettuja, koska joillakin aloilla ei ole ruotsin kielistä koulutusta. Jätän sen siis tekemättä, vaikka se anekdoottiargumentointina toki olisi yhtä pätevä kuin kauppatieteet toisin päin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mikä logiikka ja oikeutus vihaan suomenruotsalaisia kohtaan se oikein on, että ruotsinopiskelu on ikävää ja huonosti sujuvaa? Roskaväen logiikkaa? Mitä ihmisryhmää kuuluisi vihata, jos matematiikan opiskelu ei suju?

Varmaan kyseessä on jotenkin sama logiikka kuin ns. maahanmuuttokriittisyydessä: sanotaan, että vastustetaan maahanmuuttopolitiikan linjauksia, vaikka tosiasiassa syynä on ihan vaan keskivaikea, itseaiheutettu urokefalia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jouduin googlaamaan kefalian. Termi oli hyvä, vaikka tyly kommentti onkin.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Wikipedia:
Suomalaisuuden liitto ry: 1980-luvun lopulta lähtien liitto on osallistunut erityisesti ruotsin kielen asemaa Suomessa ja pakollisen ruotsinopetuksen poistamista koskevaan julkiseen keskusteluun. Yhdistyksen puheenjohtaja on perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho. …
Kesäkuussa 2001 liiton silloinen puheenjohtaja Pentti Huttunen kirjoitti Suomen Mieli -lehteen kirjoituksen, jossa hän arvosteli suomenkielisille ennen 1900-lukua annettuja ruotsinkielisiä sukunimiä pitäen niitä Ruotsin ”miehitysvallan” aikanaan pakolla määrääminä. Kirjoituksen poleemisin lause oli: ”Vapaa suomalainen ei alistu vääryyksiin; hän tekee niin kuin Lalli eli surmaa sortajansa.”[29]
=

Suomalaisuuden liitto on siis lähes kokonaan persujen hallinnassa.

Liitto kyttää kaikkia mahdollisuuksia eri tavalla heikentää ruotsin kieltä, ja ruotsinkielisten asemaa maassamme. Ja sen huomaa selvästi jopa US Puheenvuroon kirjoituksista.

Ellei RKP toimisi poliittisella tasolla jonkinlaisena edes pienenä vastapainona, maamme perustuslakia pian muutettaisiin, ja Ahvenanmaa joutuisi pakkosuomennuksen kohteeksi.

Onneksi persujen kannatus on jyrkässä alamäessä maassamme.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Suomenruotsalaiset on aina ymmärretty väeksi, jolla on enemmän rahaa kuin suomea puhuvilla maanmiehillään."

Niin on ymmärretty, ja oman kokemukseni mukaan väärin. Lähes kaikki tuntemani ruotsinkieliset suomalaiset olen tavannut hohdokkaalla työurallani varastoissa, rahtiterminaaleissa ja jo edesmenneessä Sompan satamassa. Kaikki olivat kuukausi- tai tuntipalkkaisia haalariduunareita, joukkoon mahtui joku ruotsinkielinen ex-venkulakin.

Muutamia viiksekkäitä pankkiireita kirkuvanvärisissä golfhousuissaan ei kannattaisi yleistää kokonaisen kieliryhmän arkkityypeiksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tämmöisiä vihaväitteitä on niin vaikea ymmärtää täältä itärajalta käsin, kun ruotsinkielisiä, ruotsinkieltä tai suomenruotsalaisia ei vain koskaan tapaa. Jos ei ole matkailemassa länsirannikolla tai Tukholmassa siis.

Ylipäänsä vihaaminen on kummallista. Ymmärrän sen, että ahvenanmaalaisille saatetaan olla kateellisia, kun ovat suomalaisista onnellisimpia, saavat valtionosuutta eniten henkeä kohden ja opiskelevat vain yhtä kotimaista kieltä pakolla. Niin ja heidän maakuntansa on velaton.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström on oikeasti ihan mahtava tyyppi. Puhuu vähän huonosti suomea, mutta aina jaksaa hymyillä ja olla ystävällinen. Kun taffelin sipsitehdas sai jäädä Ahvenanmaalle, niin tarjoili pikkuparlamentissä kaikille pieniä sipsipusseja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Expressen voisi seuraavaksi tutkia, onko viha suomenruotsalaisia kohtaan kasvussa Ruotsissa ensinnäkin riikinruotsalaisten keskuudessa ja toiseksi maahanmuuttotaustaisten ruotsalaisten parissa ja kumpien keskuudessa mahdollinen viha on suurempi ja onko tuo suurempi viha suurempi tai pienempi kuin heidän mahdollinen keskinäinen vihansa Ruotsissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi uskot että ruotsalaiset tuntisivat vihaa suomenruotsalaisia kohtaan? Korkeintaan hymähtävät hyväntahtoisesti muumiruotsille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Expressen-lehden "viha"-tutkimus ohjasi aatokseni samalle aaltopituudelle kuin lehden tutkiva journalisti on käyttänyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomenruotsalaiset Ruotsissa tuntevat kyllä identiteettikriisiä. He asuvat maassa, jossa puhutaan heidän äidinkieltään, mutta siltikään he eivät tunne itseään ruotsalaisiksi eivätkä ruotsalaiset heitä myöskään sellaisina pidä.

Ehkäpä tilanne on verrattavissa äidinkielenään suomea puhuviin inkeriläisiin nykysuomessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #78

Omien havaintojeni perusteella suomalaisuus ja ylpeys isänmaasta korostuvat Ruotsiin muuttaneilla, äidinkielestä riippumatta. Kotiinmuuton jälkeen voi pukata pientä identiteettikriisiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #83

Enimmäkseen hävetä täällä Ruotsissa saa suomalaisten toilailuja ihan kielestä riippumatta!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #78

Joo osa tänne Ruotsiin muuttaneista suomenruotsalaisista ei halua sopeutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan, vaikka he voisivat hyvin helposti tehdä sen. Kyse lienee pahanlaatuisesta asennevammasta?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #109

Asennevammasta? Eiköhän kyse ole vain kulttuurien erilaisuudesta. Kai sinä Pertti olet jo hyvä ruotsalainen, sillä sinullahan ei ole asennnevammaa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #112

"Eiköhän kyse ole vain kulttuurien erilaisuudesta."

Eikä ole. Kyse lienee enemmänkin jostain muusta. Suomenruotsalainen kulttuuri on niin lähellä ruotsalaista kulttuuria!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #118

Ja suurin osa suomalaisesta kulttuurista (etenkin länsisuomalainen) on myös hyvin lähellä ruotsalaista. Yhteiskunnat ovat kuitenkin osittain erilaisia ja se koskee niin suomen- kuin ruotsinkielisiäkin suomalaisia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #122

Myös länsisuomalaiseen kulttuuriin kuuluu tietty alemmuuskompleksi riikinruotsalaisiin nähden. Tämä näkyy myös sitten joissakin tänne muuttaneissa suomenruotsalaisissa, vaikka kielimuurin ylittäminen olisi heille paljon helpompaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #124

Nyt et ole oikeastaan looginen. Jos henkilöllä on alemmuuskompleksi, hänhän yleensä pyrkii sulautumaan nopeasti, eikö? Mutta juurihan sanoit, että suomenruotsalaiset eivät tee sitä... Mikä on siis se totuus?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #130

Alemmuuskompleksi voi johtaa myös ns. siilipuolustukseen. Tämän ilmiön olen havainnut molemmissa kieliryhmissä, vaikka enimmäkseen suomalaiset ovat täällä kieleen katsomatta integroituneet yhteiskuntaan hyvin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #78

Ruotsin ns. ruohonjuuritasolla ei aikanaan tiedetty Suomesta juuri mitään. Kerroin monelle uutisena, että Suomessa on ihmisiä, jotka puhuvat äidinkielenään ruotsia. Tämä oli kova pala suomenruotsalaisille, jotka sekoitettiin turistireissuillaan ruotsinsuomalaisiin. Puheen nuotti oli monille riikinruotsalaiselle aivan sama.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomenruotsin asemaa on ainakin viimeaikoina nostettu Ruotsissa sillä että Ruotsin ylen uutistoimituksissa työskentelee useampia "klingande finlandssvenskaa" puhuvia ääniä. Ihan mahtavaa.
Samalla suomenkielen asemaa on samassa talossa laajan suomenkielisen tarjonnan lisäksi parannettu niin että kun tehdään Suomessa haastatteluja ja haastateltavan äidinkieli ei ole ruotsi niin haastattelu tehdään suomeksi ja tekstitetään ruotsiksi. Ennen haastattelu saatettiin tehdä ärsyttävästi englanniksi tai vajavaisella ruotsilla jolloin ruotsinsuomalaisilta kuuntelijoilta evättiin mahdollisuus niihin lisäsävyihin mitä hyvin hallittu kieli tuo mukanaan.
Minä tiedän koska entisenä ruotsinsuomalaisena seuraan ruotsin radiota ja tv´tä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ns. högsvenska on vielä enemmän luonnoton ihmiskeksintö kuin suomen kirjakieli, joka sekin on syntynyt poliittisista syistä johtuen 1800-luvulla . Äidinkielinä puhutut suomenruotsalaiset aidot murteet ovat jotakin, joiden soisin säilyvän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #120

Kaikki kirjakielet ovat murteita yhdistäviä "luonnottomia" kieliä. Högsvenska tosin ei juurikaan poikkea sanastoltaan tai kieliopiltaan rikssvenskasta, ei varsinkaan silloin, kun se "luotiin".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #121

Puhuttu högsvenska on minulle riikinruotsin rinnalla kauhistus!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #126

Ruotsalaiset yleensä pitävät siitä "sjungande finlandsvenskasta". Muumipappakin on hyvin suosittu. Ei häntä haluta koskaan dupata riksvenskalla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #128

No joo muumit saa puhua silleen vähän lapsellisesti.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #126

Ja kuka puhuu "riikinruotsia"? Aivan, ei kukaan, sillä sekin on konstruktio samaan tapaan kuin suomen kirjakieli (joka mielestäni on hyvin pitkällä todellisesti puhutusta kielestä kaikkialla) ja högsvenska.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #136

Riikinruotsi kuitenkin on kehittyvä ja elävä kieli verrattuna ns. högsvenskaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #139

Nyt sinulla pitäisi kyllä olla jotain perusteluja väittämällesi.

Kaikki kielet kehittyvät koko ajan - se on perustotuus. Se koskee tietenkin myös kielten "perusversioita" eli esim. riikinruotsia, högsvenskaa ja suomen kirjakieltä. Ne eivät tietenkään kehity samaan tapaan kuin "kodeissa ja kaduilla" puhuttu kieli.

Vain selvennykseksi: kenenkään äidinkielenä ei oikeastaan ole tällainen kielen perusversio, jota opetetaan kouluissa. Ja silloin ei ole väliä, mistä kielestä puhutaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #143

Täällä Ruotsissa högsvenskaa pidetään jonkinlaisena museokielenä, jonka kehitys on pysähtynyt 100 vuotta sitten.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #192

Havahduin itsekin aikanaan, kun DN kirjoitti "mannen hade mörka brallor och vita dojor", että onpa ruotsin kieli todellakin eriytynyt kahden puolen merta. Patamustana konservatiivina pidin tuota tietysti taantumisena, vaikka kyseessä lienee kielen luonnollinen evoluutio. Ilokseni en ole viime aikoina vastaavaan törmännyt, ehkä sielläkin jollain konservatiivilla meni aamukahvi väärään kurkkuun. Ajan kysymyshän se on aina, koska puhekielen ilmaisut vakiintuvat kirjakieleen. Molemmat esimerkin sanat ovat jo SAOL:ssa, toistaiseksi tosin huomautuksella (arkip.).

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #192

Jaa, eikös esim. "Vi äro" ole muuttunut muotoon "vi är" högsvenskassakin?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Parin opiskelijan tekemä kysely Google-lomakkeella, johon sai vastata koulujen oppilaat. Vastaajista 74 prosenttia naisia. Ei voi oikein kutsua edustavaksi otokseksi.

Hyvin todennäköistä, että vastaajissa ovat yliedustettuina ne, jotka ovat omasta mielestään kohdanneet ongelmia.

Lainatakseni Expressenin infoboksia: "Det är inte en vetenskaplig undersökning".

Varmasti on hulluja melskaajia - ns. yksittäistapauksia, kuten muodikkaasti sanotaan - mutta todennäköisimmin kyseessä on reaktio virinneeseen keskusteluun. Keskustelussa on ääneen päässyt se väestönosa, joka opiskelee usein lähes turhaksi ja tarpeettomaksi kokemaansa kieltä, kokee syrjintää kolmannen asteen koulutuksessa pääsykoekiintiöissä ja niin edelleen.

Hannu Rautomäki

Lehdet välillä juttupulassaan harjoittavat eräänlaista käänteistä alkemiaa, ja yrittävät tehdä kullasta pa*kaakin.
Samalla ongelmia taiotaan sinnekin, missä niitä välttämättä ei ole. Pääasia on näkyvät otsikot ja väitteet.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Täytynee todeta, kuten Åbo Svenska Teaterin revyyssä, että "De där va väl ironi..."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomenruotsalaisia on Suomessa noin 8000, ruotsinkielisiksi itseään kutsuvia vähän enemmän. Wannaberuotsalaiset ovat kalliita valtiolle ja herkkiä loukkaantumaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitähän tuollakin "tilastollasi" tarkoitit ja mistä sen kaivelit?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Mitähän tuollakin "tilastollasi" tarkoitit ja mistä sen kaivelit?"

Hieman teki mieleni itseltäsi samaa kysellä, kun tuolla jossain laittelit ruotsia puhuvien osuudeksi maassamme satojatuhansia.
En varmasti mikään loistava esimerkki ole opiskelleesta kansalaisesta, mutta uskaltaisin väittää että kaltaisiani taitaa olla valtaosa maassamme..eli siis niitä joiden ruotsin taito on siellä jag heter pojke ja tre smä troll-tasoa(kuten siis itsellänikin).
Kielitaitoa ei opita välttämättä koulussa, eikä se ainakaan itsestään pysy vuosikymmenten läpi..vaatii jatkuvaa käyttöä ja missä sitä täällä kotimaassakaan käyttäisi, kun ne Lauttasaaren lapsetkin leikkii aidan toisella puolen, vai miten se meni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #93

"Koko Suomen väestöstä oli vuoden 2013 lopussa ilmoitettu ruotsinkielisiksi 290 910 henkeä. Tämä vastaa 5,3 % kaikista Suomen asukkaista."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalaiset

Heijastaa siis hyvin RKP:n kannatuslukemia.

Mitä siis sinä tarkoitit?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #95

J.K:" ilmoitettu ruotsinkielisiksi 290 910 henkeä".

Olisihan toi pitänyt sitten katsoa sieltä wikipediasta, jos kerta tuo on totuus. En näin tehnyt, vaan jostain syystä pidin tuota Makkosen lukua enempi oikeana. Olin nähtävästi väärässä.

Mitä sitten tulee tuohon muuhun jorinaani, niin oman vuosikymmenten kokemusten perusteella epäilen tämän ruotsin kielen yleistä osaamistasoa maassamme. Pelkällä kouluruotsilla ei pärjätä, vaan tarvii lisää käyttöä ja puhumista jne.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #93

"Hieman teki mieleni itseltäsi samaa kysellä, kun tuolla jossain laittelit ruotsia puhuvien osuudeksi maassamme satojatuhansia."

Et Kalervo oiekin taida tietää maamme kieliolosuhteista? Kehotus sinulle: ota selvää asioista ennen kuin alat kyseenalaistamaan toisten väitteitä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #99

J.L:"Kehotus sinulle: ota selvää asioista.."
Kiitokset kehoituksesta, näin olen yleensä menetellytkin. Kuten nyt kuitenkin tuolla jo aiemmin totesin, niin jostain syystä jäi tällä kertaa tekemättä. Itse blogiin, tahi täällä esitettyihin kommentteihin tuskin kuitenkaan mitään merkitystä tällä epätietoisuudellani..jatketaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Luonnollisesti sitä ettei suurimmalla osalla suomenruotsalaisiksi kutsutuista ole mitään siteitä Ruotsiin eli ovat täysin suomalaisia. Myöskin suuri osa Suomeen muuttaneista otti aikoinaan ruotsin äidinkielekseen ja heitä alettiin tämän jälken kutsua suomenruotsalaisiksi vaikka olivat muuttaneet Venäjältä, Virosta tai mistä tahansa muualta paitsi Ruotsista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #194

Tietysti he ovat suomalaisia, finländare, kuten ruotsalaiset heitä kutsuvat erotukseksi käsitteestä "finne", joka tarkoittaa vain suomenkielistä suomalaista. Juuri siitä on kysymys, että he ovat SUOMALAISIA ja juuri siksi puhutaan SUOMEN kansalliskielestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #196

"Juuri siitä on kysymys, että he ovat SUOMALAISIA"

Mitä nyt yrität saivarrella kun jo otsikosakin käytetään termiä "suomenruotsalainen? Ovat siis wannaberuotsalaisia eli haluaisivat olla ruotsalaisia, johtuen ehkä heikosta itetunnosta. Suomalaiset ovat suomalaisia ilman mitään saivartelua tai sitten ovat tai haluavat olla jotain muuta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #204

Pakko sanoa suoraan, että olet väärässä.

Suomenruotsalaiset eivät halua olla ruotsalaisia, vaan suomalaisia, kuten Arwidson jo 1800-luvulla asian ilmaisi - sujuvasti ruotsin kielellä. Heillä ei ole heikko itsetunto, vaan toinen kieli kuin suomen kieltä puhuvilla.

Eivät Uhtuallakaan vienankarjalaiset ole mitään wannabee suomalaisia, vaan puhuvat ikiaikaista kieltään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #205

"Suomenruotsalaiset eivät halua olla ruotsalaisia, vaan suomalaisia"

Oxymoron, ruotsalainen ei ole suomalainen eli suomenruotsalaiseksi itseään kutsuva ei tietenkään halua olla suomalainen vaan puoliksi ruotsalainen eli wannaberuotsalainen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #209

Ruotsinkielinen suomalainen on liian pitkä nimi, eikä tuo mitään uutta koska suomenruotsalainen ymmärretään niin. Paitsi sananvääntäjät jotka hairahtavat mekaaniseen etnonationalistispropagandistiseen kielikäsitykseen vaan jotain lahkolaisuuttaan. Olen suomalainen tarkoittaa monta asiaa, pikku pikku Lauri.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #214

"Ruotsinkielinen suomalainen on liian pitkä nimi"

Suomenkielinen suomalainen on kanssa pitkä nimi, siksi suomalaiset yleensä sanovat itseään pelkästään suomalaisiksi. Toinen asia on jos suomalainen ei koe olevansa suomalainen eli omaa identiteettikriisin. Passista yleensä voi lukea juridisen määritelmän kansallisuudestaan jos on epävarma.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #219

No siitä olemme yhtämieltä että passissa lukee kansallisuus. Sitten ihminen voi pitää itseään savolaisena tai suomenruotsalaisena tai lestadiolaisena tai kaupunkilaisena tai metsäläisenä tai esperantistina. Eikä kellään pitäisi olla syytä ulkoistaa häntä suomalaisuudesta tai muutenkaan aukoa hänen omista määritelmistään joilla hän kuvaa identitettiään. Hän voi olla vaikka baltiansaksalainen emigranttijälkeläinen tai mikä vaan. Menetkö baltiansaksalaiselle urputtamaan että et voi olla saksalainen jos olet tullut Venäjältä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #204

Jarmo, tuota soopaa että nimitys suomenruotsalainen jotenkin sisältäisi halun olla ruotsinruotsalainen levitettänee jollain tyhmennyssivuilla.
Vähän vaikea ymmärtää mitä tuolla kiemuralla ajetaan.
Minua haittaa huonot, sekavat argumentit. Niistä saa kuvan että ne jotka haluavat ylläpitää kaksikielisyysvihaa myös haluavat leikkiä vähä-älyisyyttä vaan huvin vuoksi. Kysymys kuuluukin onko heillä joku itsetuhovietti?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #208

Joskus on käynyt mielessä, että ehkä eivät leikikään. Mutta eihän se niin voi olla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #208

"Jarmo, tuota soopaa että nimitys suomenruotsalainen jotenkin sisältäisi halun olla ruotsinruotsalainen"

Missä olen sanonut että "suomenruotsalainen" haluaisi olla ruotsinsuomalainen? Suomalaisuudesta olen puhunut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #212

Tähän saakka luulin ymmärtäneeni mitä tarkoitit, mutta nyt putosin kärryiltä. Selittäisitkö mitä tarkoitit wannaberuotsalaisilla? Luulin että tarkoitit ruotsalaiseksi haluavia ja asiayhteydessään oli ilmeistä että viittasit ruotsinkielisiin suomalaisiin. Vai voiko tuon tulkita muullakin tavalla?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #212

Makkonen, viimeistään nyt taisi mennä suomenruotsalaiset, ruotsinsuomalaiset ja ruotsinruotsalaiset sekaisin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jarmo, olet jo monta kertaa aiemmin osoittanut täydellistä tietämättömyyttä, mutta tämä taitaa olla jo "huippusuorituksesi" - tietämättömien olympialaisissa olisit voittanut kultamitalin! Eli mistä ihmeestä revit tuollaisia "tietoja"? Lopeta nyt hyvä mies täyden roskan puhuminen...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ilmeisesti Jarmo haki ajatusta, että Suomessa asuvia Ruotsin kansalaisia on 8000 kpl, ikäänkuin suomenruotsalaiset olisivat jotain wannabe-porukkaa.

Aika hassua, että kukaan ei luvun perusteella arvannut. Pitäisiköhän vähän miettiä ennen "väärät luvut"-hermostumista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saattaa olla, että Jarmolla oli moinen ketun häntä kainalossa, mutta sitä alempana Kalervolla ei taatusti ollut.

Joten voimmeko todeta, että ruotsin kielen vastustaminen Suomessa johtuukin virheellisestä tiedosta ruotsinkielisten kokonaismäärää koskien?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Juhani, jos teoriasi on oikea, se oikeastaan vain korostaa Jarmon tietämättömyyttä. Sehän osoittaa esim. sen, ettei hän edes tiedä, mitä "suomenruotsalainen" tarkoittaa. Tai sitten hän on ennennäkemätön nero, jota minä en ainakaaan ymmärrä.

Vai oliko koko kommenttisi vain sarkasmia? Mielelläni haluaisin lukea sen sellaisena. Toinen vaihtoehto nimittäin on, että haluat vääntää mustan valkoiseksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä Jarmo ihan tahallaan käytti termiä väärin, provosoidakseen skä vähätelläkseen suomenruotsalaista identiteettiä ja kulttuuriperimää.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #105

Voipa olla. Se vasta saa minut ainakin vihastumaan, sillä minun identiteettiäni ei joku Jarmo tule kyseenalaistamaan.

Eli lopputuloksena on siis se, että Jarmo on "nero", jota minä en koskaan tule ymmärtämään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #106

No huh, huh. Ei tarvitse ottaa kierroksia, jos mä avaan sinällään typerän kommentin tarkoitusta. En minä sitä kirjoittanut, kuhan kerroin, miten minä sen luin. Ei siinä ollut mitään sarkasmia tai neroudeksi ylistämistä. Enkä ollut ketään puolustelemassa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #106

"...sillä minun identiteettiäni ei joku Jarmo tule kyseenalaistamaan."

Noinhan se menee.
Paremmalla väellä on oikeus omaan identiteettiin.
"Ruotsalaisia emme enää ole, suomalaisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomenruotsalaisia." Sääli vaan että suomalaisilla ei ole oikeutta omaan identiteettiin, vaan kansaa yritetään pakolla ruotsalaistaa.

Suotakoon suomenruotsalaisille tuo oikeus olla omaa porukkaansa, ei sinä mitään.

Mutta miksi ihmeessä pitää suomalaisia kiusata kiusata pakollisella ruotsin kielen opiskelulla, ja hysäämisvaatimuksilla.

Mitä enemmän ongelmaa miettii, sitä selkeämmäksi tulee,että ainoa oikea ratkaisu on maan muuttaaminen yksikieliseksi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kerran ajoin taksissa keskustasta Pitäjänmäelle ruotsalaisen, joka puhui hyvää suomea, tosin vahvasti murtaen. Oli kuulemma hänelle harrastus. Toista en olekaan sitten elämässäni nähnyt. Tässäkin on hieman miettimistä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://mvlehti.net/2015/05/31/muhikset-husut-ja-mu...

Suokaa anteeksi, mutta pakko jakaa tämä. Tämä on sikälikin huvittava, kun ykköskieleni on suomi- mutta kuvasssa kerrotaan että olen rantaruottalainen jonka paikka ei ole Suomi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkissä linkattujen aiempien kirjoitusten takaa löytyy vielä tylympää tekstiä sinua kohtaan ...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin se. Se onkin ihan eri tarina jonka mukaan asunkin jo ulkomailla ja muuta täysin hatusta vedettyä. Ei näissä koskaan mitään päätä eikä häntää ole ollut. Mutta pointti oli siis tämä juttu jossa "rantaruottalainen" on jokin muukalainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #107

Yhden kirjoituksen mukaan asut Linköpingissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #107

Joskus on minuakin koitettu nostaa tuohon rantaruotsalaisten ylevään luokkaan. Sukujuureni ovat kuitenkin Laihialla ja olen Tampereella syntynyt ja varttunut, joten ei minua hyväksyttäne vaikka hakemuksen laittaisinkin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #111

Äidin puolelta olen alun perin Örn Laihialta, isän puolelta Venäjältä, kuten Roponen kertoo. Suomenruottsalaisuus on kuitenkin ilmoitusasia.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #111

"..ja olen Tampereella syntynyt ja varttunut,.."

No nyt saat anteeksi kaiken syyntakeettomuden perusteella. ;)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #156

Joku saattaisi tämän floodaamisen perusteella kuvitella, että Mäkinen asuisi tai aikoisi asua Suomessa. Näinhän ei ole.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #165

Eipä ei. Lapsenikin ovat pelastuneet pakkoruotsilta ja varttuvat kolme tai nelikielisiksi.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #107

Paljon on vihaisia ihmisiä ja netissä on helppo kirjoittaa. Olen vilpittömästi pahoillani sinua koskevasta kirjoittelusta, mutta ymmärtänet, jos en klikkaa katsomaan MV-ketjua.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Surullista koko touhu! Sympatiani.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Virheellinen käsitys lienee syntynyt, huolellisesta faktantarkistuksesta huolimatta, miehittäjävallan pakottamasta sukunimestä johtuen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, Suomesta löytyy kyllä suomenruotsalaisten lisäksi puolisen miljoonaa Johanssonnia, Anderssonnia, Lindströmiä j.n.e., jotka eivät osaa ruotsia lainkaan. Toisaalta satakunta vuotta sitten oli myös suomenruotsalaisten keskuudessa trendinä suomalaistaa nimiään.

(Googlatkaa muuten kuka oli Emil Aleksander Fennander.)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #117

Taidanpa ilmoittautua ruotsinkieliseksi, he elävätkin pitempään.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #129

Sitä se arjalaisuus teettää.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #119

"Max ja Daniel-parat". Mitä tämä nyt olevinaan on. Kannattaisi ottaa taukoa internetistä, kun tuntuu menevän yli.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä ihmeen miehittäjävalta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #131
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #131

Tuo Petran juttu kun oli MV:ssä, niin koitin parodioida heitä. Sarkasmia kaikki, myös tuo pakottaminen.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Tämähän menee hupaisaksi. Joillakuilla näkyy olevan taivaallisen erehtymätön kyky sitoa tai päästää, kuten raamatun kuningas Salomolla. Ja vain he ja yksin he plus Expressen tietysti, tietävät mikä on vihapuhetta ja vihaa ja mikä ei. Heh heh. Entisaikaan naapuri saattoi ilmiantaa toisen naapurinsa noidaksi ja täydestä meni. Nykyjään ilmiannetaan naapuri vihapuhujaksi ja taas täydestä menee eikä ilmiantoa tarvitse lainkaan mitenkään perustella tai näyttää toteen. Ei Suomessakaan alkujaan kaikkea sivistystä ollut, mutta Ruotsistahan sitä saatiin. Sellaista kuin teiliratas, polttorovio, mestauskirves, hirsipuu, jalkapuu ja aasinlänget plus tietysti noitavainot. Pakkoruotsi lie edellämainittujen nykyaikaistettu versio.

Jollakin muulla palstalla jo viitattiin tiettyihin Räikkö Räähkiin, jotka kaivelevat kuvittelemiaan suomalaisten virheitä ja käyvät niistä itkemässä yksi hyvä itään ja toinen vielä parempi länteen. Ko. palsta nosti esiin pari nimeäkin. Idästä muuan Bäckman ja nyt Expressen -tapauksesta epäiltynä lännestä Bettina Sågbom. Jostakusta omaan pesään kakkiminen on kaunista, minusta se on kylläkin perin rumaa.

Expressenin kirjoittelun alkusyy on helppo tunnistaa. Kyse on tietysti pakkoruotsin vääryydestä ja vääryyden horjumisesta. Jatkuva vääryyden puolesta taistelu käy raskaaksi ja Expressenkin kelpaa astaloksi.

Pakkoruotsin lopulle ei päätä näy ja kuinkas vielä näkyisikään. Sen hyödyttömyyden perustelu loogisin järkisyin ei tuota tulosta, koska kyseessä on nimenomaan puoluepoliittinen oppiaine. Kun sen perusteet eivät edes ole rationaaliset, ei niitä myöskään pysty rationaalisesti kumoamaan. Sama koskee myös uskonnon opetusta. Uskoa ei tiedolla torpata, sanoi joku.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kysymys on poliittisesta valinnasta; joko kaksikielinen tai yksikielinen maaa. Jos kaksikielinen, niin pakkoruotsi, ja pakkosuomi. Toistaiseksi kaksikielinen. Ei suomenruotsalaisilla ole mitään etuoikeuksia. Toisaalta Suomen kansalaisuuden saa, vaikkei ymmärrä sanaakaan suomea. Me tarvitsemme maahanmuuttoa, ja ruotsi on helpompi oppia. Toisaalta esimiehenikin on alun perin venäjänkielinen, ja puhuu lähes täydellistä suomea. Rehellistä olisi kielitaistelijoiden myöntää, jotta he haluavat lakkauttaa kaksikielisyyden. Näin voidaan tehdä, mutta silläkin on hintansa, en kannata.

Jukka Mäkinen

"Jos kaksikielinen, niin pakkoruotsi, ja pakkosuomi."

Olisiko tähän etniseen vainoon ihmisoikeusrikkomukseen jotain muuta perustelua kuin hatusta tempaistu "jos-niin".

Ai niin, se sivistys. Entäs jos ihmiset haluavat olla sivistymättömiä, kuten ranskalaiset, saksalaiset, britit tai muut sellaiset sivistymättömät barbaarikansat jotka eivät osaa ruotsia.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Älä nyt sinäkään viitsi veisata tuota ianikuista valhevirttä, kuinka "Suomi muka on kaksikielinen maa". Sellaiset höpinäthän ovat mitä puhtainta, paksuinta ja haisevinta potaskaa. Ajattele aivoillasi. Tiedät ihan hyvin, ettei "yksikään maa" puhu mitään kieltä, vain ihmiset (kansat) puhuvat.

Jos oikein tarkkaan mietit, niin hoksaat, että vain Suomen valtio on kaksikielinen, ei Suomen kansa. Aito kaksikielisyys tarkoittaisi sitä, että Jäppilän Pilpanperällä, Tuupovaaran Öllölässä tai Hausjärven Hikiällä lasketeltaisiin sujuvasti sekä suomea että ruotsia. Sellaista väittää tietysti vain joko umpihölmö tai sumutus -ja harhautustarkoituksessa joku suomenkielisten kalloja mittaileva arjalaisena itseään pitävä pakkoruotsittaja. Tyhmyyttään "kaksikielisestä maasta höpöttäviä" taitaa olla itse asiassa vähemmän ja tarkoituksenmukaisuuden ketunhäntä kainalossa kekkuloivia sitäkin enemmän.

Ei siis pidä suurin surminkaan sotkea Suomen valtiota ja Suomen kansaa. Suomen alueen asukkaista suurin osa puhuu edelleen vain suomea ja suurin osa ruotsinkielisistämmekin puhuu sitä, kuten varsin hyvin tiedämme.

Suomenruotsalaisia on mantereella nyt 260 000 (ahvenanmaalaisia on turha nuppilukuun laskea mukaan). Suomenruotsalaisia on nyt niin vähän, että he nippuun pantuna mahtuisivat iloisesti Espooseen. Tilastomiesten mukaan heitä 2050 enää puolet edellämainitusta eli 130 000. Mutta siitä huolimatta Suomen kansan enemmistön lasten on tahkottava pakkoruåtsia, koska voihan olla, että he vaikkapa vielä vuonna 2050 joutuvat/pääsevät/heidät pakkolaein velvoitetaan palvelemaan tuota vaivaista minoriteettiä. Huh huh.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voi härregod sentään,kun on kauheaa, mitä Expressen kirjoittaa. Taidenpa vihdoinkin ilmoittautua ruotsinkieliseksi. Hej då.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En ihmettele jos kasvaa, kun pakotetaan opiskelemaan turhaa kieltä vuosia vaikkei tarvitse sitä ikinä!! Ja vielä vain lisätään sitä vaikka olisi muitakin tärkeämpiä aineita!!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri tuollaisella puheella vedetään ihmisiä alaspäin. Agitaatio on aina agressiivistä kuuntelijoita kohtaan mm siksi että se ohjaa vihaan. Viha vaikeuttaa kuuntelijoiden elämää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vähän sama kuin sanoisit että ei ole ihme että kirkkoja poltetaan kun sitä ja sitä ..... ja luettelisit asioita jotka jotenkin liittyvät kristinuskoon ja ärsyttävät sinua.
Tyyppiä: "Ei ihme että kirkkoja poltetaan koska kirkollisvero".
Ei ihme että kirkkoja poltetaan koska lapsikaste"

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Itseasiassa ei yhtään sama asia. Kenenkään ei tarvitse maksaa kirkollisveroa, mutta ruotsia on kaikkien opiskeltava kaikilla oppiasteilla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #163

Kyllä ne oli hyviä vertauksia koska pakollinen ruotsinopetus ei liity mitenkään kiusattuihin suomenruotsalaisiin. Ja ihmisiä pitää kunnioittaa niinkuin vanhoja rakennuksia.
Mutta kun haluat itse jatkaa tämän parissa suppeammalla allegoorisuudella niin ota tämä: "Kirkonpoltto ymmärrettävä koska kristinuskon tuputus."

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #168

Ei kirkkoon kuuluminen ole pakollista tai kristillisiin tapahtumiin osallistuminen joten ei tuo kristinuskovertaus vain toimi.

En tiedä kiusataanko suomenruotsalaisia (tutkimuksien mukaan ovat onnellisempia ja elävät pidempään, kuin suomenkieliset, joten tuskin kovin merkittävästä ongelmasta on kyse), mutta esitä toki oma teoriasi miksi näin tapahtuu..

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #172

No mutta. Sinua ärsyttää pakollinen ruotsinopetus ja siksi sinusta todella ikävä teko, ruotsia puhuvan ohikulkijan kiusaaminen, on jotenkin ymmärrettävä. Kirkon poltto on myös todella ikävä teko jota ei myöskään mitenkään voi ymmärtää koska kristinusko sitä tai tätä.
Moinen ymmärtäminen ei mitenkään tue tekijöitä vaan sekoittaa heidän päätään. Siksi se huokuu ihmisvihaa ja yllyttää ihmisiä älyttömään käytökseen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #174

En minä ole sanonut ymmärtäväni ruotsia puhuvien kiusaajia. Älä sekoita minua vihafantasioihisi. Sanoin vain, että vertauksesi on surkea, koska mitään samankaltaisuutta ei pakollisessa ruotsinopiskelussa ja kristinuskossa ole. Sitten käänsit asian johonkin ihmisvihaan. Onko sinulla kaikki hyvin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #179

Ilmoituksesi ettet ihmettele jos kasvaa (rasistiset hyökkäykset suomenruotsalaisia kohtaan) on toinen nimi (hyökkäysten) ymmärtämiselle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #185

Missä minä olen noin ilmoittanut?

Kun rasismin otit puheeksi, niin mitä eri koulujen ja päiväkotien vaatiminen sinusta lopulta on, jos ei sitten rasismia? Perusteena on käytetty suomenruotsalaisen kulttuurin säilymistä, mutta eikö kulttuurin olekin tarkoitus muuttua ja rikastua ajan mukaan? Näinhän aina sanotaan, kun ollaan huolissaan suomalaisesta kulttuurista (monesti toki myös sanotaan, ettei mitään suomalaista kulttuuria edes ole olemassa). Sinäkin olet tuonut tämän hyvin usein esille.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #195

Niin Pirskanen kirjoitti tuon ja minä kommentoin sinun huonoa vertausta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #198

Ok,sori, sekoitin teidät mutta rinnastukseni ei ollut huono.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #230

Älä nyt ymmärrä väärin.. En minä tue tullaista Ruotsia puhuvien kiusaamista.. Vaan en ihmettele jos tätä tapahtuu.. Tosin voihan se johtua muustakin. Ei paljoa tarvitse kun joku idiootti Suomalainen tekee jollekin kiusaa jonkun syyn takia.. Ja ruotsinkieli on aika hyvä keppihevonen siihen.

Ja kyllä tuo sinun esimerkkisi oli aika kehno.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #185

Maailmassa on useita ihmisiä, Sini. Esimerkiksi Kankaanpää ja Pirskanen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #193

Kiitos, hitaasti meni jakeluun.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #231

Poistettu, herkullista irvailua. :D

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Mitä usein Suomessa suomenkielisiin suunnattuna ja leimakirveenä käytettyyn rasismiin tulee, niin kannattaa muistaa ja tietää muuan mielenkiintoinen fakta:

Niinkin myöhään kuin vasta vuonna 1956 Rasistinen kansanpuolue RKP poisti puolueohjelmastaan kohdan, jossa se julistautui RUOTSALAISEN RODUN asianajaksi Suomessa. Freudenthalilla ja Freudenthalismilla on siis pitkät perinteet.

RKP:n puolueohjelmaan kuuluvan kohdan paikkansapitävyyden meille vahvistaa filosofian tohtori, tutkija, filosofi, tietokirjailija, etiikan ja yhteiskuntafilosofian asiantuntija J. Sakari Hankamäki.

Eli kaikesta päätellen varovasti ja hissukseen pää kallellaan sitä on RKP:ssäkin vaan liikuttava toisia rasisteiksi ja vihaajiksi leimaillessa, kun omatkin synnit huutavat veriruskeina. Muuten voi tulla lunta lujaa omaankin tupaan.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Ja fennoilla on puolestaan kansallispelinään ns. pesäpallo, jonka kehitti täysverinen rasisti, natsien ihailija, antisemiitti, ryssävihaaja ja ruotsalisuuden halvekasija Tahko Pöhkölä.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Yllätys yllätys, hyvä Mikael Schulman. Ilmoitan peukuttaneeni kirjoitustasi ihan pelkästä myötätunnosta ja säälistä. Näin se nyt vaan on, että totuus kulkee joskus pitkän pitkän matkan, mutta tulee lopulta aina perille ja tekee myös kipeää, mutta se on silti totuus. Ja totuus RKP:n toilailuista pelkkänä historiallisesti Freudenthalin rotuoppia ylimielisesti toteuttavana mitä rasistisimpana kielipuolueena tekee RKP:lle ja taitaa tehdä vähän sinullekin vielä kipeämpää.

Näin ne näppylät nyt vaan ovat, että liberaalipuoluetta leikkivä ja teeskentelevä RKP on perusteiltaan mitä rasistisin kielipuolue, joka julisti oikein puolueohjelmassaan olevansa ruotsinkielisen rodun asianajaja Suomessa aina vuoteen 1956 asti, jolloin vasta rotupykälä poistettiin RKP:n puolueohjelmasta. Minä ymmärrän, ettei RKP halua asiasta juurikaan tai paljoakaan toitotella, koska se voi osoittautua harmilliseksi.

Veikkaan kielipuolue RKP:lle jatkoon yhä surkeampaa ja surkeampaa menestystä. Puolueen pakkoruotsin vääryyden puolustamiseen hirttäytyminen tulee hirttämään eräänä kauniina päivänä myös koko RKP:n enkä puolestani voi siihen tilanteeseen lausua muuta kun entisen miehen sairaalle naapurilleen esittämän vilpittömän toivotuksen: Luoja tautia lisätköön.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #217

Kiitos, mutta en kaipaa raivofennottajien myötätuntoa enkä heidän sääliään. Säälikööt he mieluummin itseään. Ja yksi-kieli-ahdas-mieli-fanaatikkojen yritykset historian uudelleen kirjoittamiseksi sekä tulevaisuuden ennustamiseksi ovat tähän mennessä aina menneet mönkään, joten en jaksa kiihtyä sinunkaan fantasioistasi. Eräiden raivofennojen katkeruus ja kauna saavat kieltämättä aikaan epämiellyttäviä purkauksia, mutta minä olen oppinut olemaan välittämättä niistä.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #227

No mitäs sinulla olisi sitä vastaan, jos vaikka piskuinen ruotsin kieli olisi Suomenmaassa valtiovallan turvaama vähemmistökieli ihan samoin kuin vähemmistökielet Ruotsissa? Niin homma pelaa muissa Pohjoismaissa vähemmistökielten suhteen eikä Suomi ole kielten suhteen mikään poikkeus muista Pohjoismaista.

Sinulleko ei siis Ruotsin mainio kielilaki Suomeen sovellettuna kelpaa? Sepäs kummallista? Oletpas sinä outo "kvasiruåtsalainen"? Ruotsin kielilain 4.pykälä turvaa vähemmistökielet: meänkieli, suomen kieli, saame, romano chip ja jiddisch. Sama laki kuitenkin ilmoittaa, että ruotsin kieli on pääkieli Ruotsissa.

Meillä yritetään viimeiseen katkeraan loppuun asti näytellä, että suomen kieli ja ruotsin kieli ovat tasavertaisia pääkieliä molemmat, jota ne eivät tosiaankaan ja viimeksikään ole. Miten voisivatkaan olla, sillä eihän karkeasti ottaen 95 prosenttia koskaan sama kuin 5 prosenttia, eikä se ikinä tule sitä olemaankaan, muuta kuin hölmöjen mielestä?

Jukka Mäkinen

Ei pesäpallo mikään kansallispeli ole. Se oli aikanan suojeluskuntien käsikranaatin heittämisen harjoitteluun kehitetty peli. Eihän sitä edes pelaa juuri kukaan. Salibandylläkin on enemmän pelaajia, jääkiekosta ja jalkapallosta puhumatakaan.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Ruotsilla on hyvin pitkät perinteet orjakaupan käynnissä. Se aloitettiin jo 1600-luvulla ja sitä jatkettiin aina 1800-luvulle Oskar II:n valtakauteen asti.

Siitä muistona on Ghanassa yhä Ruotsin kuninkaan kunniaksi nimetty Carolusburgin kaupunki. Jos asia jotakuta kiinnostaa, niin kannattaa katsoa netistä ruotsalaisten itsensä tekemä ohjelma nimeltä -Vår mörka historia.

Ruotsin teollisuuden isän (aseteollisuus) Louis de Geerin toisena bisniksenä käynnistämä orjakauppa oli Ruotsille taloudellisesti hyvin tuottoisaa myös siksi, koska Ruotsi myi raudan maailman kaikkien orjien kahleisiin. Skandinavinen veri on siis orjanomistajan veri.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Expressen -lehti voisi joskus kirjoittaa pikku jutun Suomen 2015 -vuoden Tieto-Finlandia - teoksesta Kansankodin pimeämpi puoli ja Tieto-Finlandia palkinnon saajasta tohtori Tapio Tammisesta.

Tamminen nimeää Ruotsin arjalaisuuden kehdoksi, josta natsitkin hakivat rotuoppia. Haettiin puhtaimpia arjalaisia ja yllätys yllätys ruotsalaiset määrittelivät itsensä niiksi. He jopa perustivat Ruotsiin ensimmäisen valtiollisen rotuhygienian laitoksen 1922. Etsittiin hyväsyntyisyyttä, eugeniikkaa ja pyrittiin väestön laadun parantamiseen, joka kuten tunnettua, johti mm. heikomman kansanaineksen pakkosterilisointeihin, jopa 1970 -luvulle asti.

1873 Ruotsista Suomeen matkusti höyrylaivalla tutkijaryhmä mittailemaan elävien ja kuolleiden kalloja Hämeessä. Niistä pääteltiin suomalaisten olevan matalakalloista itäistä porukkaa. Arthur de Gobineau luokitteli suomalaiset rodulliseksi pohjasakaksi. Saamelaisten kallot pääsivät myös edustetuiksi rotubiologian laitokseen ja tiettävästi noita kalloja on (häpeillen?) palauteltu jälkikäteen Suomeen siunattuihin multiin.

Tohtori Tapio Tammisen Ruotsissa 1920 ja 1930 lukujen rodunjalostuksen suurvallassa alettiin myös samaistaa kieli ja rotu. Joku on sanonut, että kaikki slaavilaiset miekanpistot Ruotsin sydämeen ovat tapahtuneet Suomen kautta. Ruotsalaisen nationalismin ja rotuopin siemen kylvettiin tohtori Tammisen mukaan vuonna 1809, kun maa menetti Suomen Venäjälle ja Ruotsilta niin sanotusti "loppuivat Suomen suhteen pelimerkit". Sen jälkeen alettiin etsiä Ruotsin komeaa menneisyyttä. Puhuttiin viikinkiajasta ja arjalaisen rotupuhtauden puolesta.

Eikö yksikään palstan kirjoittajista ole pannut merkille "puhtaimpien arjalaisten" suorittamaa suomalaisten yhä toistuvaa ja jatkuvaa pohjasakkarodun päivittäistä "kallonmittausta"? Minusta Expressen perässähiihtäjineen teki sen meille taas.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kun Expresseniä on näämmä käytetty kavalaan Suomen vapaan kielivalinnan puun takaa lyömiseen, niin tulkoon tässä yhteydessä myös tiedoksi se, että valtakunnassa on parhaillaan menossa mielenkiintoinen kansalaisaloite, johon kuka tahansa kansalainen voi osallistua.

Aloitteen nimi on: Monikielinen Suomi - ruotsi valinnaiseksi

Lämpimästi suosittelen.

Mainittakoon, että samainen aloite esittää myös tasapuolisuuden nimissä suomenruotsalaislapsille suomen kieltä vapaasti valittavaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Foliohattupapukaijamerkki salaliitoteoriastasi.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

En kyllä ymmärrä tuota pakkoruotsittamista. Omat kokemukseni pohjautuvat kokemuksiin jo ennen kuin edes kuuluin perussuomalaisiin. Puoluevalinnallani on puhtaasti "feministinen" ulottuvuus.
Ruotsia opiskeltiin aiemmin vain keskikoulussa ja peruskouluun se tuli pakolliseen ainevalikoimaan, jolla saatiin kaikki mukaan uudistukseen. Negatiivinen kokemukseni oli ajalta, jolloin yksi "vähemmän" tärkeä matematiikan tunti 9. luokkalaisilta luovutettiin ruotsin kielelle. No se onneksi palautettiin muutaman vuoden kuluttua takaisin.
Ikävä jos koko koulutuspolitiikka keskittyy yksittäisten ryhmien miellyttämiseen, ovat ne sitten poliittisia tai kielellisiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onkohan jotkut täällä agitoivat kommentaattorit opiskelleet hiki hatussa 30-lukulaisia lähteitä kun kielikuvansa kalskahtavat niin vanhanaikaisilta?
Jotain vanhojen kieliristiriitojen uudelleen lämmittelyä on ilmassa. Moista sanotaan taantumukseksi, hyvä suomenkielen sana.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Suomenruotsalaisten huoli asemastaan on eri asia kuin todellinen uhka. Artikkelissa ratsastetaan luuloilla. Tätä alleviivaa heti alkuun jutun esimerkki juoposta ratikassa. Esimerkki yläasteelta kertoo samaa teinien kohelluksesta. Monet humalaiset ja teinit eivät osaa käyttäytyä.

"On hyvin huolestuttavaa, etteivät ihmiset uskalla puhua äidinkieltään kadulla."

Höpötystä. Täällä Turussa sitä kuulee keskustassa joka päivä kadulla.

---

Suomenruotsalaisten enemmistö on tavallisia ihmisiä, mutta etelässä on paljon rikkaita ja rantakaupungeissa vanhoja porvarissukuja.

"Ruotsin kielen taito, taloudellinen kehitys ja Suomen uhkaava ilmapiiri ovat osasyitä sille, että yhä useampi suomenruotsalainen muuttaa Itämeren toiselle rannalle."

Muuttoliike Ruotsiin (kieltä ei voinut Tilastokeskuksen sivuilla eritellä) on ollut 2007 alkaen alempi kuin sitten 90-luvun alun. Väite muuton vilkastumisesta on siis väärä. Ennätysvuosia ovat olleet 1990 (3650) ja 2000 (3350). Nykyään muuttaa n. 2200-2500.

"Ruotsinkieliset lapset leikkivät yhdellä puolella pihaa ja suomenkieliset toisella."

Tämän apartheidin takana ovat suomenruotsalaiset itse. Se on typerintä mitä tiedän asian tiimoilta. Siinä lapsille opetetaan pienestä pitäen, että "nuo" ovat eri porukkaa kuin "me", ihan Paraisillakin. Jos kouluun järjestetään puolet ruotsinkielisiä ja puolet suomenkielisiä, olisi kielikylpyyn erinomaiset mahdollisuudet, mutta ei.

Jutusta kävi ilmi, ettei paraislainen tyttö osannut suomea, jotta olisi voinut opiskella poliisiksi Suomessa. Kannattaisiko opiskella ahkerasti suomen kieltä, kun Suomessa asuu? Suomen kielen taidon puute taitaa olla monella osasyy Ruotsiin muuttoon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Suomen kielen taidon puute taitaa olla monella osasyy Ruotsiin muuttoon."

Tämä pitää paikkansa!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mistä Väänänen tiedät? Et ole sillä alalla yleensä kunnostautunut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #248

Kyllä täällä Ruotsissa tulee tavan takaa ilmi, että monet Åbo Akademissa koulutetut suomenruotsalaiset muuttavat tänne juuri kieliongelmiensa takia. Nykyään ei riitä pelkkä ruotsin ja englannin hyvä taito Suomessa. Pitäisi vielä osata hyvin suomeakin, joka voi jäädä pohjanmaalla oppimatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kannattaisiko opiskella ahkerasti suomen kieltä, kun Suomessa asuu?

Vastaus on, kyllä! Harmitta, että aikanaan suhtauduin siihen niin yliolkaisesti. Kai se on sitä nuoruuden erehtymättömyyttä ja ehdottomuutta. Siihen kun lisätään vielä työskentely pääosin muilla kielillä, niin suomen kielen taitoni on surkastunut nykyiselleen. Enhän minä sitä varsinaisesti pariin vuosikymmeneen juuri tarvinnutkaan, mutta nyt kun taas tarvitsen olisi mukava myös osata. Tunne lienee sama kuin vanhalla urheilijalla, tietäessään pystyneensä aiemmin parempaan. Matikkaan suhtauduin onneksi vakavammin ja geometria ja trigonometria osoittautuivat hyviksi apuvälineiksi mökkiraksalla. Jatkanpa teidän kiusaamista täällä, josko se kyky olisikin vain horroksessa eikä surkastunut ja aktivoituisi verryttelyllä.

Oli asenteeni kielten opiskeluun mikä tahansa, on hyvä että meillä on ruotsin kieltäkin taitavia poliiseja. Sen varmistamisen ratkaisemisen jätän muille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kielioppikirja käteen Max, sillä jos harmittaa niin ei siihen muuta tarvita kun suomea tulee joka puolelta tuutin täydeltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #271

Kiitos rohkaisusta. Aloitin kirjoittelemalla tänne. Mielestäni jo aktivoituminen, että kirjoittaa edes jotain suomeksi, on auttanut vähän. Kunhan ei kommenttiketjuja pidä referenssinä, silloin voi joutua ojasta allikkoon.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Suoraan sanoen suomen kielen taitosi vaikuttaa näiden kommenttien perusteella erinomaiselta. ("Harmitta" lienee vain kirjoitusvirhe.)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #296

Kiitos Olli. Näppihäiriö hyvinkin, niitä meikäläisellä tulee kaikilla kielillä. Äidinkielellä eniten kun lukee kirjoittamansa suurpiirteisimmin. Kyllä suomeksi kirjoittaminen tuntui aluksi tuskaiselta, kun rupesin tänne kirjoittamaan puolitoista vuotta sitten. Onneksi helpotti nopeasti. Kai tuo harmituskin on jonkin asteista itseironiaa, tai riman asettamista aina korkeammalle...

Jukka Mäkinen

Juu, Tampereellakin saattaa joskus tulla vastaan joku suomea puhuva. Varsinkin sellaisina päivinä kun niitä tulee bussilasteittain katsomaan Tepsin peliä. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

199 Kangasoja. Höpö höpö , teinit osasivat käyttäytyä tässä mielessä vuosikymmeniä. Juopot samoin varsinkin kouluttomat ja varattomat jotka eivät koskaan ennen olleet hyökkääviä yhtään ketään ihmisryhmää vastaan. Kaikkihan me olemme järkyttyneitä uudesta agressiivisesta tyylistä mikä ei suomslaiseen teiniyteen tai juoppouteen kuulu. Kuten myös muista uusista ilmiöistä kuten liioiteltu epäkohteliaisuus tai roskaaminen. Miksiköhän kansallismieliset levittävät itsetuhon kulttuuria kansakuntaan?
Kun suomenkielisten tasavertaista pääsyä yliopisto-opetukseen ajettiin ei kuitenkaan hurrattu niin avoimesti suoraa itsetuhokulttuuria törkeyksineen ja muuta janitskia.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Olen odotellut josko Suomessa milloin alkaa Venäjän masinoima mielipiteenmuokkaus Ahvenanmaata kohtaan. Lähinnä siis että Venäjä tarvitsisi ohjuksilleen uutta tonttia, ja haluaisi luotailla suomalaisten halukkuutta puolustaa Oolantia.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Et taida tietääkään, että venäläisillä on jo Ahvenanmaalla oma alue (tontti). Löydät siitä netistä lisätietoa, olen itsekin niitä tietoja joskus katsellut.

Mitenkäkö venäläiset (vrt. vanha Neuvostoliitto) ko. Ahvenanmaan alueen saivat? Siten, että he solmivat suomalaisten kanssa jatkosotamme jälkeen sopimuksen, ts. vaativat, että suomalaisten on luovutettava kaikki saksalaisten hallussa ollut tai oleva omaisuus sotasaaliina Neuvostoliitolle. Näin myös kuuluisa Sirola-opiston alue sai alkunsa. Näin myös Ahvenanmaalla tapahtui.

Sitä en tiedä minkälainen kuhina tuolla Venäjän valtion omistamalla Ahvenanmaan alueella yleensä nykyjään käy?

Jukka Mäkinen

Muistelisin nähneeni kuvia, että jonkinlaisen ryssänmajan ovat rantaan pystytäneet. Sellaisen kyhäelmän mitä Venäjän perunamailla ja puutarhatilkuilla seisoo.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

# 203 No sitähän me juuri seuraamme. Taitaa olla venäjämieliset eu-vastustajat nykyään aktiivia ja kummallisia pakkoruotsivastustajia. Kummallisuus tulee siitä että heillä ei ole (onneksi) ole merkittävää parlamentaarista edustusta. Sen jälkeen kun Halla-aholle ja Janitskille tuli välirikko venäjämieliset ovat hyljänneet persut ja puuhailevat mikä missäkin ekstremistiporukassa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

#153 Jukka Mäkinen: "Olet väärässä. Åbo Aakademissa suomenkielisiltä opiskelijoilta vaaditaan korkeammat pisteet pääsykokeessa, sen lisäksi että vaaditaan myös ruotsinkielen koe."

Jukka Mäkinen, esitä lähteesi minkä mukaan esität tämän väitteen, että suomenkielisiltä opiskelijoilta vaadittaisiin korkeammat pisteet Åbo Akademin pääsykokeessa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kommentissa #153 Jukka Mäkinen väitti, että suomenkielisiltä opiskelijoiksi pyrkiviltä vaaditaan Åbo Akademin pääsykokeessa korkeammat pistemäärät kuin ruotsinkielisiltä.

Vaadin häntä esittämään tämän väitteen tueksi dokumentteja. Jukka Mäkinen ei ole esittänyt mitään todisteita, joten hän näkyy valehdelleen tässäkin asiassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Systemaattista valehtelua ja kohdennettu taitavasti kysymykseen jonka kohdalla ihmiset helposti nielevät valheen. Se taas johtuu siitä että joskus asiat ovat olleet niin että ruotsinkielisyydestä on ollut huomattavaa etua opiskelupaikkojen jaossa. Pakkoruotsinatsit hyödyntävät edelläkävijöitään kielitaistelujen ajalta ja asettuvat jatkumoon.
Siksi heidän kielikuvansa usein kalskahtavat kovin kolmekymmenlukulaisilta.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #301

Fennomaanit hallitsevat informaatiosodankäynnin kaikki keinot. Opintopaikkoihin liittyen yksi Mäkisen valheeksi todettu väite on kuitenkin varsin alkeellinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #302

Alkeellisuus ja rimanalitukset kuuluvat välinevalikoimaan. Se on sitä "hevosenleikkiä". Näinhän Jussi Niinistö kutsui muilutuksia. Osaamatomuus ja tökeryys ovat keskeisiä genrejä etnonationalistisessa agitaatiossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"suomenkielisiltä opiskelijoiksi pyrkiviltä vaaditaan Åbo Akademin pääsykokeessa korkeammat pistemäärät kuin ruotsinkielisiltä."

Ainoastaan Helsingin yliopistossa ruotsinkieliset pääsevät pienemmillä pisteillä sisään. Muut omakieliset korkeakoulut antavat taas helpomman pääsyn koulutukseen ja joka vuosi ruotsinkielisistä pääsee suurempi osa korkeakouluihin kuin suomenkielisistä.

Jukka Mäkinen

Tarkistin lähteeni.

Olet oikeassa, kyse ei ollut pääsykoepisteistä vaan kielikokeesta joka on ainoastaan suomenkielisille. Ei esimerkiksi englantia tai saksaa äidinkielenään puhuville.

Väitteeni oli siltä osin totuuden vastainen. Pyydän anteeksi huolimattomuuttani.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Väärin taas. Kielikoe ei liity äidinkieleen, vaan koulukieleen. Ruotsinkielisestä koulusta valmistuneiden sekä vähintään magna cumlauden tai eximian (tiedekunnasta riippuen) yo-kirjoituksissa ruotsin kielessä kirjoittaneiden ei tarvitse suorittaa kielikoetta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos välillä palattaisiin tämän plokin aiheeseen. Minä en todellakaan usko, että persut olisivat vaikuttaneet suomenkielisten suhtautumiseen suomenruotsalaisiin. Nykyisin ihmiset vain reagoivat eri tavoin kuin ennen koettuun vihamielisyyteen.

Olen tavannut useita Ruotsiin muuttaneita suomenruotsalaisia, jotka ovat kertoneet, että ennen Suomessa saatiin turpiin ja annettiin turpiin puolin ja toisin kielen mukaan. Suomalalainen kulttuuri kieleen katsomatta on tylyä ja joskus väkivaltaista toista kieltä puhuvia kohtaan. Täältä Ruotsista päin katsottuna kaikki tämä vaikuttaa olevan kauheaa ns. machoilua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

280 Tarkoittanet suhtautumista suomenruotsalaisia. Jätin painamatta vastauspainikettä että voit korjata, minkä jälkeen voin vastata itse asiaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oli muuten reilusti tehty tuo odottaminen!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut ovat vaan osa kuvaa. Johan täällä on pian kymmenen vuoden ajan levitetty vihapropagandaa. Esim laitettu lappuja ilmaislehtien väliin tai junanpenkeille. Persut jonkin aikaa kalasti äänestäjiä noissa vesissä mutta tilanne on muuttunut. Tilanteen muutti viimeistään Janitskin ja Halla-ahon välirikko.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #284

Tietenkin voidaan todeta, että persut ovat hyödyntäneet tätä vanhaa ennestään tuttua ilmiötä!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #286

Tietysti hyödyntäminen on voimaannuttanut näitä tahoja joista on ok että ruotsinpuhujia häiritään julkisilla paikoilla. Myöskin masentanut niitä joiden mielestä tuo alkoholistien parissa tapahtunut muutos häiriköiksi on tyrmistyttävää. Alkoholistit vielä noin kymmenen vuotta taaksepäin eivät huudelleet yhtään kellekään paitsi mitä yksinpuhelivat jotain käsittämätöntä muttei agressioksi tarkoitettua.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #288

Alkoholistien toimintaa pahempana pidän ns. koulunuorison keskuudessa jo pitkään jatkunutta kieliväkivaltaa. Turpiin saanti puhutusta kielestä johtuen jättää jälkensä. Niin monen näistä tappeluista olen kuullut kertovan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #289

Oikeistopopulismin mukana on PK nostaa joku tikun nokkaan vähemmistöaseman takia. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Jytky antoi voimaa monelle ikävälle asialle.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olin juuri Helsingin Juhlaviikkojen Taiteiden yönä Lapinlahden mielisaraalassa, josta on nyt toivottavasti tulossa uusi taiteiden keskus. Siellä esitettiin kävijäkierroksena entisajan hullujenhuoneen tiloja ja käytäntöjä. Ylen ruotsinkielisen radioteatterin taiteellinen johtaja Jessica Edén oli valmistanut aiheesta myös radiokuunnelman, johon voi ja kannattaa tutustua Yle Areenassa.

Suosittelen. Se liittyy tämän blogin aihepiiriin sikäli, että tuon rakennuksen suojissa ovat huutaneet maailmantuskaansa suomeksi Aleksis Kivi ja ruotsiksi J. J. Wecksell. Kielet olivat siis tämän maan viralliset kielet suomi ja ruotsi mutta tuska samansukuinen.

Hiukan mutkat suoristaen sanoisin, että tämän meidän maailmanaikamme hullujenhuoneen tuskissa paras turva olisivat parhaat demokratiat ja kansalaisyhteiskunnat. Niistä meidän suomalaisten olisi etsittävä turvaa. Ja niitähän ovat Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Parempia maita ei tämän surkean pallon pinnalta löydä. Noita maita Suomen kannattaisi lähestyä ja pyrkiä luomaan oikea Pohjolan federaatio. Toivottavasti meidät suomalaiset siihen hyväksyttäisiin.

Siitä syystä meidän suomalaisten kannattaisi aivan oman etumme vuoksi osata jonkin verran ruotsia, mitä enemmän, sen parempi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olin juuri Helsingin Juhlaviikkojen Taiteiden yönä Lapinlahden mielisaraalassa, josta on nyt toivottavasti tulossa uusi taiteiden keskus. Siellä esitettiin kävijäkierroksena entisajan hullujenhuoneen tiloja ja käytäntöjä. Ylen ruotsinkielisen radioteatterin taiteellinen johtaja Jessica Edén oli valmistanut aiheesta myös radiokuunnelman, johon voi ja kannattaa tutustua Yle Areenassa.

Suosittelen. Se liittyy tämän blogin aihepiiriin sikäli, että tuon rakennuksen suojissa ovat huutaneet maailmantuskaansa suomeksi Aleksis Kivi ja ruotsiksi J. J. Wecksell. Kielet olivat siis tämän maan viralliset kielet suomi ja ruotsi mutta tuska samansukuinen.

Hiukan mutkat suoristaen sanoisin, että tämän meidän maailmanaikamme hullujenhuoneen tuskissa paras turva olisivat parhaat demokratiat ja kansalaisyhteiskunnat. Niistä meidän suomalaisten olisi etsittävä turvaa. Ja niitähän ovat Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Parempia maita ei tämän surkean pallon pinnalta löydä. Noita maita Suomen kannattaisi lähestyä ja pyrkiä luomaan oikea Pohjolan federaatio. Toivottavasti meidät suomalaiset siihen hyväksyttäisiin.

Siitä syystä meidän suomalaisten kannattaisi aivan oman etumme vuoksi osata jonkin verran ruotsia, mitä enemmän, sen parempi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sitä paitsi se Kivikin lienee huudellut enimmäkseen ruotsiksi ja latinaksi, vaikka kaunista suomea kirjoittikin...

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Ruotsinkielisten osuus Suomen väestöstä oli 1800 luvun loppupuolella lähellä 20 prosenttia. Itsenäistymisen aikaan se oli n.12 prosenttia. Nyt se on muistaakseni jo alle viisi. Kielivähemmistön kohtalo näyttää aika sinetöidyltä muutamassa sukupolvessa.

Lisäsatsaus pakolliseen ruotsinkielen opetukseen tuntuu tässä valossa todella kummalliselta.

Käyttöön tulee jatkuvasti kehittyneempiä konekääntäjiä, testikäytössä on jo korvaan asennettavia simultaanitulkkauslaitteita eli kielten käyttöön on tulossa jättiläismäinen muutos.

Onkin sanottu, että olemme viimeinen sukupolvi maailman ihmisiä jotka eivät ymmärtäneet toistensa puhetta.

Vaikuttaisi siltä, että opetusministeriö ja opetusviranomaiset ovat aika kujalla siitä mihin ollaan menossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On tietenkin emähölmöä vahvistaa ruotsin kielen asemaa muiden oppiaineiden kustannuksella. Tämä huomio nyt ei estäne huolestumista siitä, että ihmisiä kiusataan kadulla kotikielen takia.

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Niin, Helsingissä erityisesti voi kysyä ketä täällä eniten kiusataan kotikielen takia. Kiusatuin ryhmä on todennäköisesti savolaiset.

Ruotsin radiossa (suomenkielinen ohjelma) kertoi nainen muuttaneensa Savosta Helsinkiin ja meni töihin kaupan kassalle Ullanlinnaan. Hän kertoi puhuneensa savoa ja ihmisten reaktio oli hyvin vihamielinen, hänestä tuntui että jotkut haluavat käydä päälle. Osittain tästä syystä hän muutti Ruotsiin ja kertomansa mukaan on sen jälkeen saanut elää rauhassa.

Toinen ryhmä on tietysti Turkulaiset.

En itse usko väitettä tällaisen käyttäytymisen lisääntymisestä, Suomi on nykyään huomattavasti suvaitsevampi kuin vaikka 80-luvulla.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #306

"Toinen ryhmä on tietysti Turkulaiset."

Juu, helsinkiläisten kanssa keskustellessani kaivan muuten jo lähes kadonneen Turun murteeni esiin erikoisvahvennettuna. Ihan vaan piruuttani.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset