Uusliberalismia

Presidentti Niinistö myllyttää Helsingin Sanomia Kekkosen tyyliin

Laiska poliittinen elokuu on roihahtanut liekkeihin. Presidentti Sauli Niinistö on hyökännyt verkkosivuillaan Helsingin Sanomien kahden kirjoituksen kimppuun ja saanut keskustelun käyntiin. Sanoma Oyj:n lehdet Hesari ja Ilta-Sanomat ovat kehdanneet arvostella presidentti Niinistön yksinvaltaisesti johtaman ulkopolitiikan toimintatapoja. "Niinistön (transponder)-aloite kaapattiin (Venäjän) propaganda-aseeksi," otsikoi Hesari pari päivää sitten Ilta-Sanomiin viitaten. Täällä Puheenvuorossa tuota Niinistön aloitetta on arvostellut blogissaan Ari Pesonen.

"Presidentin ja Helsingin Sanomien välien tulehtuneisuus on poliittisissa piireissä varsin hyvin tiedossa," kirjoittaa MTV3:n Timo Haapala. "Viimeksi kesäkuussa monella pisti silmään, ettei Helsingin Sanomista oltu kutsuttu ketään Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin, joissa keskitytään turvallisuuspolitiikan kysymyksiin," Haapala jatkaa.

"Yhteistoiminta minun ja valtioneuvoston kesken tässä, kuten muissakin asioissa, on toiminut," kirjoittaa presidentti kotisivuillaan. Suomen poliittisesta johdosta tuskin uskalletaan haastaa tuota näkemystä. Alexander Stubbin syrjäyttämisen jälkeen siihen ei löydy ulkopoliittista osaamista ja uskallusta. Presidentin ulkopoliittinen yksinvalta on sementoitu, mistä presidentin myllykirje on hyvä näyte.

Siivoamatta ovat vielä edelliset Niinistön ja Vladimir Putinin kahdenkeskisen diplomatian jäljet keväältä. EU-kansalaiset eivät saa edelleenkään ylittää EU:n ulkorajaa Lapissa.

http://www.presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=349791&nodeid=44...

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1471237388736

http://www.hs.fi/politiikka/a1471485056890

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/presidentti-niinisto-oikoo-h...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016081822163921_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Laittaisin tähän näytteen Kekkosen myllykirjeestä, mutta pahus kun niitä ei ole mukana täällä sijaiskämpässä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Saauli on Sauli ja hoitaa asiat saulimaisesti perustuslain hengessä. Näin olkoon koko Saulin hallintokauden ajan.
Jos nyt pakko on jotain tehdä, niin annettakoon lisää valtaa Saulille.

jorma Hakkinen

Aivan. Presidentti Niinistö on mielestäni ainoa Suomen johtohenkilö, joka on hoitanut "leiviskänsä" hyvin. Muiden, kuten hallitusten ja eduskuntien saavutukset voidaan lukea mm. taloustilastoista. Näiden herrojen ja rouvien saavutuksista paljon kertoo se, että Suomi on tunaroitu Euroopan unionin talousluuseriksi - EU:n heikoiten kehittyvä talous jo kolmatta vuotta. Eikä nykyinen hallitus ole muuttanut millään tavoin edellisten talouspolitiikkaa.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Uumoilen, että tämän "myllykirjeen" vaikutus on sen huomioarvossa. Niinistön ajan Suomen on turha rinnastaa Kekkosen ajan Suomeen, vaikka jotkut sitäkin haikailevat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tutustumalla "Kirjeitä myllystäni" ja "Nimellä ja nimimerkillä" kirjoihin saa tuntumaan millaisessa tukahdutessa Suomessa pres. Kekkosen "ansiosta" hänen aikakautena elimmekään. Pres. Niinistö on, täällä Salon ja Turun suunnalla, tunnettu herkkähipiäisyydestään itseään kohtaan koskevista arvosteluista, jopa tietynlaisesta pikkusieluisuudesta puhutaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Vistan vasemmisto puhuu, he eivät anna koskaan anteeksi sitä että Paavo sai vain muutaman äänen ja nekin lähiomaisilta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Höpö, höpö Virtanen, en kannattanut Lipposta demarien ehdokkaaksi, mutta jos Niinistö haluaa itsensä "unilukkarin" asemaan, kuten itse aikoinaan ilmoitti, niin silloin Niinistön olisi syytä jättää hänelle ominainen kiukuttelu taakseen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #13

Älä höpöttele kun en minäkään niin tee.
Varmaan kuitenkin äänestit Paavoa :)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kekkosen aikana oli elettävä kekkosmaisesti, muutoin tällä hetkellä puhuisimme suht hyvää venäjänkieltä. Vähän niinkuin Jouni alla.

Suurmiehillä on suuri ego ja se heille saallittakoon, jos se vaan on meille etu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"5 июля президент России Владимир Путин провел оперативное совещание с постоянными членами Совета безопасности, на котором обсуждались вопросы, связанные с укреплением доверия в небе над Балтикой. Этот обмен мнениями стал продолжением недавнего разговора Путина с президентом Финляндии Саули Ниинистё, состоявшегося во время визита российского лидера в эту страну."

Подробнее: http://www.newsru.com/russia/17aug2016/baltics.html

Presidentti Putin otti transponder-asian esille Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa 5.7.2016. Se oli newsru.comin mukaan seurausta Niinistön ja Putinin välisistä keskusteluista Suomessa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jos presidentti puolustelee sanomisiaan ja tekemisiään, hänellä siihen on täysi oikeus. Ilman, että se koettaisiin kansan keskuudessa jonkinlaiseksi "myllykirjeeksi". Uskon, että presidentillä on huomattavasti paljon laajempi ja tarkempi näkemys ulkopolitiikasta, kuin jollain Hesarin toimittajalla.
Lienee Hesarin kirjoitus tapa herättää kohua ja yrittää lisätä taantuvaa lehden myyntiään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Presidentti Niinistö on parhaillaan Uruguayssa vauhdittamassa neuvotteluja UPM:n sellutehtaasta. Ulkopolitiikkaa sekin.

http://radiomontecarlo.com.uy/2016/08/18/nacionale...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uusi Suomi: Sauli Niinistöltä täysin poikkeuksellinen kannanotto

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/201632-sauli-niini...

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Helsingin Sanomat kuuluu ns. Nato-haukkoihin. Heidän toimintatapaansa kuuluu kritisoida ja vääristää Suomen ulkopolitiikkaa niiltä osin, kun se yrittää ylläpitää puheyhteyttä Venäjän johdon kanssa. Menossa on sekä EU:ssa että USA:ssa Venäjän eristäminen ja leimaaminen arvaamattomaksi supervallaksi, jonka kanssa ei pidä keskustella. Jopa niinkin asiallisesta aiheesta kuin transpondereiden käyttö, on tehty pelkästään Venäjän ulkopolitiikan toimenpide, johon ei pidä reagoida mitenkään. Tällä tyylillä kun jatketaan, niin kyllä siitä on mahdollista saada sotatoimia aikaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tällä tyylillä kun jatketaan, niin kyllä siitä on mahdollista saada sotatoimia aikaan."

Viime päivien aikana itäisessä Ukrainassa kuoli kolme Ukrainan sotilasta ja haavoittui kuusi.

http://www.unian.net/war/1476161-za-sutki-v-zone-a...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin vai tarkoittaako tuo "viime vuorokauden aikana." Venäjäni on ruosteessa, korjatkaa joku kielitaitoisempi.

Olli Kankaanpää

Kyllä Ilta-Sanomien päätoimittaja Appelsin toivoakseni pitää kiinni journalistisesta etiikasta, jotta ei käy kuten Tamminiemen pesänjakajissa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Sehän on täysin selvää, että Venäjä käyttää pienen Suomen ystävällismieisiä ehdotuksiä hyväkseen ja ajaa niiden avulla omia intressejään maailmanpolitiikassa. Minusta tässä ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Kyllä presidentti Niinistökin sen varmasti oikeasti tiedostaa. Niinistön ulostulo on joko närkästymistä tai jonkinmoista poliittista peliä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistö on yksi tyhjänpäiväisimmistä presidenteistä, mitä Suomella on ollut. Olen aina ihmetellyt Niinistön suosiota täällä peräpohjolan hölmölässä.

Nyt meillä on presidentti, joka yrittää tukahduttaa turvallisuuspoliittista keskustelua ja puhuu niin vaikeaselkoisesti että muut joutuvat tulkitsemaan lausumia ulkomaita myöten. Perustelut lausumille ovat yleensä hölmöjä eivätkä vakuuta muita kuin isähahmoa vailla olevia toisia hölmöjä ja ikifaneja. Kun tähän liitetään Niinistön voimakas Venäjä-pelko ja Bresnevin ajoilta saatu nöyristelyluonne, en voi kyllä olla kiitollinen tästä presidentistä. On osoittanut olevansa pitkävihainen, mikä on todella naurettavaa vanhalta mieheltä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Taisit sitten äänestää Haavistoa?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taidat Pasi kuulua joukkioon, joka teki Suomen pressasta legaalisti munattoman. Nauti siis hedelmästä kuorineen, sisuksineen.

Ihmettelen, miten pressan puhe persoonallisena on minulle täysin ymmärrettävä ja läpinäkyvää. Taidan tulkita kuulemaani minuudelleni soveliaaksi.

kaksikielisyys ja myös kaksimielisyys on hyve. Ellet sen asian kanssa tule toimeen, niin ei minun päänsärkyni siitä pahene.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö presidentti mielestäsi saisi vastata toimintansa arvosteluun?
En sanoisi presidentin asiallista kirjoitusta "hyökkäykseksi".

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vapiskaa ja tutiskaa nyt te sosialidemokraatit ja muut liberaalit! Suomella on taas pitkästä aikaa Oikea Presidentti!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On liioittelua puhua myllykirjeestä. Niinistö vain oikaisee julkisesti Hesarin virheellisen tiedon, jonka mukaan hänen aloitteensa olisi aiheuttanut hämmennystä ulkomailla.

On vaikea nähdä presidentin tekemää oikaisua "hyökkäyksenä".

Sinänsä erikoinen blogikirjoitus: demari puolustaa sensaatiohakuista porvarilehteä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

HS on mainittu monta kertaa Suomen suurimaksi sos.dem. lehdeksi. Tästäkö johtuu Snellmanin reaktio?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Porvarilehteen tässä molemmat kirjoitellaan, niin että ollaan ihmisiksi. Muuten ei Alma Media saa meistä myytävää lisäarvoa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Presidentti Niinistön ympärille on muotoutumassa nykypäivän "remonttimiesten" ryhmä. Saas nähdä, vaaditaanko Niinistölle jatkoaikaa presidenttinä poikkeuslailla?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hesari antaa päänatottajansa Kari Huhdan huseerata mielin määrin ja leimata koko lehti alkeellisen propagandistiseksi. Huhta ei ole edes taitava propagandisti vaan "sisäkumi paistaa" säälittävän selkeästi.

Uumoilen että Huhdan palli heiluu viimeistään tämän hölmöilyn jälkeen. Ellei, aika moni Hesarin tilaus loppuu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minunkin pitäisi ehkä olla varovaisempi, kun Ylen TV-uutiset vyörytti asemiin Kekkosen rauhanpolitiikan raskaimmat kanuunat, Erkki Tuomiojan ja Markku Kivisen. Mutta katsotaan, mihin suuntaan tilanne kehittyy ; )

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehden Sauli Niinistölle osoitettu pääkirjoitus: Hämmennys jatkuu. "Näyttää kuitenkin siltä, että Venäjä käyttää ehdotustanne omiin tarkoituksiinsa pyrkien rikkomaan Naton ja EU-maiden yhtenäisyyttä. Aloitteessa on ikävä Suomen ja Venäjän yhteishankkeen leima." Tämähän on Alma Median lippulaivalta suorastaan rohkeaa!

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2016081822167...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Rohkeaa kyllä, mutta sinänsä IL:ltä odotetumpaa tekstiä kuin HS:ltä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuomioja: "Jos halutaan tuloksia, silloin pitää tietysti olla kaikki alueen maat ja toimijat mukana." Ja jos ei haluta tuloksia, vaan Niinistölle ja Putinille omaa roolia, niin silloin "kahdenvälisiä keskusteluja" kannattaa tietenkin käydä. Ei saa unohtaa, että EU on koko maantieteellisen Euroopan tärkein toimija.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/heinaluoma%...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Transbonderien käyttö on asia, josta Venäjän ja Suomen välillä neuvoteltiin ennakkoon ja päädyttiin siihen, että Niinistö ottaa esityksen piikkiinsä. Tulos olisi ollut parempi, jos tiedotustilaisuudessa olisi tuotu esille vain se että maiden välillä on asiasta keskusteltu ja syy, miksi keskusteltiin. Täten Niinistö olisi voinut keskittyä esittämään huolensa Itämeren alueen lentoturvallisuudesta ja Venäjän suhtautuminen asiaan olisi jäänyt puhtaasti heidän asiakseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset