Uusliberalismia

Ahkera keskiluokka? - Orpo sohaisi muurahaispesään

Ahkera siivooja kuuluu keskiluokkaan, möläytti kokoomuksen puheenjohtajaksi pyrkivä Petteri Orpo. Ja sai kaikki laiskat - myös minut - varpailleen.

Anna Kontula ärähti heti Vasen kaista-blogissa: "Kun Orpo sanoo keskiluokan olevan ahkeraa ja kaikkien ahkerien kuuluvan keskiluokkaan, lausuma loogisesti sisältää myös väitteen, että ei-keskiluokkaiset (eli työväenluokkaiset?) ovat laiskoja paskoja."

Kontula valottaa viime vuosien luokkatutkimuksesta paljastuvia arvoja: "Keskiluokan tuottamassa lehtiartikkeleissa ja elokuvissa keskiluokalle tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat kohtuullisuus, säädyllisyys, rationaalisuus, ahkeruus. Näiden vastakohtana työväenluokkaisiin hahmoihin liitetään kohtuuttomuus, irrationaalisuus, laiskuus ja moraalirappio."

Orpolle ja Kontulalle tiedoksi, että keskiluokka valehtelee itselleen ahkeruudestaan. Todellisuudessa se on "huonelihaa" (Alf Rehn), joka yrittää saada  päivänsä kulumaan roikkumalla turhissa palavereissa ja somessa. Tämän päivän tehostetuissa siivoustöissä keskiluokka ei kestäisi yhtä ainoaa päivää. Ja miksi haluaisikaan siivota, kun siivoojan palkalla ei tule toimeen? "Nykyaikana mukana istuminen voi käydä urasta, "kirjoittaa Rehn.  Ja jos ei viitsi edes lähteä toimistolle, voi aina jäädä kotiin "etätöihin."

"Kohtuullista, säädyllistä ja rationaalista" tämän päivän keskiluokka toki kuvittelee olevansa. Sillä on toisin sanoen äärimmäisen tylsää. Tämän todentamiseen ei tarvita "luokkatutkimusta" vaan Facebookin selaamista tavallisena arkipäivänä. Sieltä näkyy se "tavallisen ihmisen arki," joka Orpon mukaan on tänä päivänä uhattuna.

Työväenluokkaan liitetty "kohtuuttomuus, irrationaalisuus, laiskuus ja moraalirappio" on se, josta Orpon keskiluokka haaveilee, mutta jää paitsi. Keskiluokka haluaa kuvitella siivoojat yhtä tylsäksi kuin itsensä, jotta edes jokin yhteys löytyisi noihin vahvoihin ja ahkeriin. Vaan jokainen turha palaveri ja toimeton päivä syö syvältä keskiluokan sielua.

http://www.vasenkaista.fi/2016/06/orpolainen-keskiluokka/

https://www.hs.fi/raha/a1464836953772

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Orpo taisi jäädä vähän orvoksi näkemyksineen. Meni ikäänkuin samaan sarjaan Laura Rädyn taannoisten puheiden kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Päivystän sairaalassa koko v-lopun, joten en ehdi paljoa kommentoida vermis lethargican etsintää. Koittakaa nyt muutkin saada jotakin aikaan ennen maanantaiaamua.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pitäähän keskiluokkaistenkin siivota,
ellei halua pestata siivoojaa.

Siivoava keskiluokkainen kuuluu keskiluokkaan,
mutta keskiluokkaisen kotia siivoova ei välttämättä.

Eihän se kiellettyä etteikö keskiluokkainen ihminen voi ryhtyä halutessaan siivoojaksi. Ei sellaista luokkaerottelua voi tehdä että siivoojan ammatti olisi keilletty keskiluokkaiselta.

Sitä en ymmärrä mitä se ahkeruus tähän vaikuttaa.
Tuskin siivoamalla keskiluokkaan pääsee,
olipa miten ahkera tahansa.

Orpo ei ole oikein näitä suunsoiton mestareita.
Hänen ei pitäisikään yrittää olla populisti.

Mutta minkäs Orpo sille mahtaa
että hänellä on kannatusta puheenjohtajaksi.
Niiden kannattajien takia pitää yrittää
ja se merkitsee sitä että pitää yrittää olla populisti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Orpo olisi toiminut viisaasti, jos olisi todennut, että keskiluokkaan kuuluminen on asennekysymys.

Jokainen, joka tuntee kuuluvansa keskiluokkaan kuuluu myös siihen. Sama koskee proletariaattia.

Ihmisten luokittelu ja lajittelu ei kuulu tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kansallistunnetta korostava ideologia vasta ei sovikaan. Sen jälkeen tulee välttämättä puhe yhteiskuntaluokista siksi että kansallistunteesta puhuvat haluavat vaientaa puhetta yhteiskuntaluokista. Se mikä halutaan vaientaa saa kovan latauksen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Eikös ahkeruus ole suoraan verrannollinen palkkakuittiin?

Alle mediaanipalkan ja olet sen verran vähemmän ahkera.

Olen aina kuvitellut luterilaisen työorientoituneen ja 1800-luvun työkäsitykseen pohjaavan valtiomme kaikkien kansalaisten olevan tätä mieltä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tässä on kyllä sanalla "ahkera" tärkeä merkitys tai sitten ahneus. Ahkeruus on monelle ahneen synonyymi. Minulle ahkera merkitsee, että tekee enemmän kuin työehtosopimuksen minimiehdoissa on sovittu.

Ahkera sopii työnantajansa kanssa urakoista, suuremmista siivousalueista, yölisistä, pyhätöistä etc. Ahkera voi ottaa, vaikka toisen duunin eri siivousfirmasta tai tehdä yksityisiä kotisiivouksia.

Ahkera voi päästä helposti yli 4 000 € kuukausiansioihin ja hups. Olet keskiluokassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten ihmeessä saat sekoitettua ahkeruuteen työehtosopimuksen?

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Nykymaailmassa jokainen joka pystyy elättämään itsensä työtä tekemällä, ilman yhteiskunnan tukia kuuluu keskiluokkaan.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Nyt kun lähdit asiasta vääntämään,niin kovasti kirjoitat siivoojia arvostavasti. No..kummalle maksaisit enemmän palkkaa..sille siivoojalle vaiko kokouksissa istuvalle?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaikean laitoit. Tämä lähti siitä, ettei tämä päivät Facebookissa roikkuva porukka koe olevansa hyödyksi kellekään, siltä ainakin vahvasti näyttää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Orpon sanomisesta voi kukin vetää itse omat johtoåäätelmät tai mielikuvat mitä hän tarkoitti tuossa yhteydessä sanalla ahkera. Itse mielsin sen siten, että kun tekee siivoustöitä joko useissa eri kohteissa tai paljon tunteja, niin voi saavuttaa/päästä keskiluokan tulotason. Tosin hän ikäänkuin jätti akheduuren mielikuvien varaan, vaikka olisi voinut kertoa mitä ajoi takaa tuossa ahkeruudella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kuten Sini Lappalaisen blogiin kommentoin, keskiluokka ei syvällä sisimmässään arvosta päätöntä aherrusta vaan yläluokkaista rauhaa ja vapautta. Rahan ja elintason eteen ponnistelu on alaluokan toimintamalli, josta valtiovalta tietysti yrittää omista syistään tehdä hyvettä.

Orpon puheet "tavallisen ihmisen arjesta" eivät paranna suomalaista masennusta vaan pahentavat sitä. Olen todella yllättynyt, jos suomalainen keskiluokka valitsee hänet johtajakseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Orpo taisikin ajatella niin, että jokainen pienituloinen voisi ahkerana ollessaan yltää keskiluokan tuloihin.

Samaa mieltä kylläkin tuon viimeisen kirjoittamasi lauseen kanssa. Voiko todella olla niin, että Suomessa kokoomuslaisen jäsenet ja kannattajat ovat liittovaltion kannattajia? Minusta tuo on niin suurenluokan kysymys että luulisi puolueenjohdonkin tuosta keskustelevan avoimesti, sillä kuuluuhan kokoomus EU parlamentissa Euroopan Kansanpuolue, EPP ryhmään, joka tunnetusti ollut syvenevän liittovaltion puolestapuhuja. Ainakin mitä tulee Kataiseen ja Stubbiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #15

Liittovaltio kelpaisi kaikille eurooppalaisille, siitä olen varma. Siis sellainen, jossa olisi taloudellista toimeliaisuutta ja hyvinvointia. Nykyinen ryöstöverotus ja sen aiheuttama lama on eri suuntiin vetävien kansallisten päättäjien aikaansaannosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset