HS: Suomen Nato-kanta päätetään ennen juhannusta

Suomi ei hae Naton jäsenyyttä tällä hallituskaudella. Sen käsityksen saa johtavien poliitikkojen ja varsinkin presidentti Sauli Niinistön kannanotoista. Venäjä ärisee Natolle päivittäin eikä Venäjää haluta enempää ärsyttää edes keskustelulla asiasta. "Jo ennen juhannusta" tehtävällä todennäköisesti kielteisellä Nato-päätöksellä pyritään vaientamaan keskustelu vähintään kolmeksi vuodeksi.

Suomen päättäjien ongelmana ovat ruotsalaiset, jotka ovat vähitellen kääntymässä Nato-jäsenyyden kannalle. Jos porvaripuolueet pääsevät Ruotsissa valtaan, Ruotsin Nato-hakemus voi lähteä nopeastikin. Presidentti Niinistö on korostanut, että Suomi ja Ruotsi tekevät siinäkin tilanteessa omat päätökset. Se tarkoittanee, että ennen juhannusta tehtävä Suomen todennäköisesti kielteinen päätös pätee ainakin vaalikauden loppuun riippumatta siitä, mitä Ruotsi tekee.

Puolustusministeri Jussi Niinistö muistuttaa Hesarissa Suomen ja Ruotsin "maantieteellisestä, historiallisesta ja kulttuurisesta" yhteydestä: "Toisen ratkaisut vaikuttavat toiseen." Sen voi lukea sitä taustaa vasten, että Ruotsin istuvan sosialidemokraattisen hallituksen kanta Nato-jäsenhakemuksen jättämiseen on selkeän kielteinen. Suomessa ja Venäjällä ehkä toivotaan, että Suomen kielteinen Nato-päätös vaikuttaisi myös ruotsalaisiin.

Suomi jatkaa siis tutulla Nato-linjallaan: Jos jännitys kiristyy, ei voi liittyä, ja jos jännitys lientyy, ei tarvitse liittyä. En jaksa uskoa, että Suomen päätöstä muotoiltaisiin niin, että se riippuisi jotenkin Ruotsin tulevista päätöksistä. Suomalaiset ottavat nyt ruotsalaisiin nähden johtavaa roolia, mikä on tietysti aina hieno asia.

”Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon ilman Suomea, olisi asemamme vaikea," sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö Hesarille. Ovathan ruotsalaiset tunnetusti myötätuntoista porukkaa…

http://www.hs.fi/politiikka/a1462249060497?jako=7b807d211fe93adea1f15a49…

jounisnellman
Sosialidemokraatit Espoo

Kokenut ja monessa liemessä keitetty maailmanmatkaaja jo 17-vuotiaana. Loistava tulevaisuus takanapäin. (No joo todella entinen) urheilija, bändin jätkä ja juristinakin uraa tehnyt. Liian monta rautaa tulessa, tänä päivänä osaan jo huilata lukutoukkana. En gång kamrat, alltid kamrat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu