Uusliberalismia

Mitä on Lipposen Nordea-ärähdyksen takana?

"Kerrassaan absurdia," kuittaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju entisen pääministerin Paavo Lipposen syytökset hänen pankkiaan kohtaan. Kangasharju epäilee, että taustalla on "todellisuudessa jotain muuta" kuin Nordean ennuste. Hän ei kuitenkaan sano mitä.

Jos arvostettuihin medioihin on uskominen, Lipposta ja Nordeaa yhdistää ainakin venäläis-saksalainen Nord Stream-kaasuputkihanke. Kun Lipponen uhkaa vaihtaa pankkia, hän ei välttämättä puhu vain omista rahoistaan. Ei voi välttyä ajatukselta, että Lipposen hyökkäys liittyy Nordean Venäjän bisneksiin ja niiden poliittisiin kiemuroihin.

Viime tiistaina Moskovassa järjestettiin Nordean vastainen mielenosoitus. Ei Nordean konttorin edustalla, vaan Ruotsin suurlähetystön edessä. Kysymys näyttäisi olevan valuuttalaina-asiakkaista, jotka ovat ruplan heikkenemisen takia joutuneet vaikeuksiin. Nordea valmistautuu maksamaan historialliset 24 miljardin kruunun osingot, joten viestinä näyttää olevan se, että pankilla - tai Ruotsin valtiolla - olisi varaa hoitaa pulaan joutuneet venäläisasiakkaat pehmeästi. Taloustoimittaja Knut Kainz Rognerud mainitsee jutussaan jopa sanan "anteliaisuus" (generositet), joka ei yleensä näihin pankkijuttuihin kuulu.

Voihan taustalla olla muutakin. Nordean poliittisesta merkityksestä kertoo se, että Nordea valittiin viime syksynä ainoana pankkina esittelemään talousennusteitaan Naton kokoukselle. Nord Stream-hankkeesta käytiin kiivas keskustelu EU-huippukokouksessa viime joulukuussa. Pankki ei asioitaan julkisuudessa liiemmin levittele, joten kaikkien arvaukset asioiden todellisesta laidasta ovat nyt yhtä hyviä.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/vad-haller-nordea-pa-med-i-ryssland

http://www.talouselama.fi/uutiset/nordean-kangasharju-lipposen-syytoksis...

http://www.nordea.com/en/press-and-news/news-and-press-releases/news-en/...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=3736983

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001020933.html

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nord-stream-2-synnytti-syvan-eripuran/...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Olen ymmärtänyt B. Wahlroosin puheista, että vain pienituloiset 'kantavat hiekkaa kengissään' Nordean konttoreihin. Lipponen tuskin heihin tunnistaa kuuluvansa, vaikka ilmaisikin tuon merkityksen viestissään.

Kyse lienee siten paljon vakavammasta.

Nordea, ent. PYP (Pohjoismaiden Yhdyspankki) SYP (Suomen Yhdyspankki), Merita, Nordea. Unohdinko jonkun välivaiheen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Meritan mainitset listassa, niin täydellisyyden vuoksi olisi pitänyt mainita myös KOP. Merita nimittäin oli KOP:n ja SYP:n fuusiosta seurannut pankki. Se taisi toimia osan aikaa nimella Merita-Nordbanken ennen kuin uusien fuusioiden jälkeen siitä tuli Nordea.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olikos se Kopin Voutilainen, joka tiristi vielä piensijoittajilta viimeiset markat ennen fuusioitumista SYP:n kanssa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sverige får ta smällen om Nordea krisar - tämä on nyt se uusin vaihe. Lipponen oli vahvasti mukana, kun suomenruotsalaista pääomaa pelastettiin konkurssilta. Ehkä jonkun kuuluisi olla kiitollisuudenvelassa.

http://www.dn.se/ekonomi/sverige-far-ta-smallen-om...

Pekka Iiskonmaki

''Lipponen oli vahvasti mukana, kun suomenruotsalaista pääomaa pelastettiin konkurssilta.''

66.000 yrittäjää ei ole kovin kiitollisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Rakas USA, älä hylkää meitä" - Ruotsin ja Venäjän suhteet ovat tänä päivänä huonot. Näyttää siltä, että Erkki Tuomioja sai Moskovan matkallaan hoitaa niitäkin, olihan hän omien sanojensa mukaan liikkeellä Pohjoismaisen Neuvoston tarkkailijana.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/dahlb...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjällä luottokelpoisuuden arvioinnit eli ilmeisesti koko pankkitoiminta on nyt politiikkaa:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-17/...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Lipposen vuosien takaiset euro-toiveet olivat tyystin toisenlaisia kuin Nordean analyysi toteutumasta. Mutta ei asia pankkia roimimalla muuksi muutu.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Luulen, että Lipposen ärähdys on tulkittavissa aivan arkipsykologialla. Kun kaikki haukkuvat Suomen talouden nykytilaa ja Lippponen oli yksi arkkitehti mm. euroon siirtymisessä, joka on eräs ongelmiemme lähde, hän tuntee huonoa omaatuntoa, ja ärähtää kun ongelmaa suurennellaan.

Onhan se Nordean edustajalta törkeää sanoa, että Suomi on toivoton tapaus. Kangasharju väittä Hesarissa, että ainoa vaihtoehto tälle olisi ollut sanoa, että ongelmia ei ole. Naurettavan huono selitys. Onhan niitä välimuotoja, jotka jättävät mahdollisuuden hoitaa asia tulevaisuudessa.

Ja kun Lipponen ounastelee, että Nordeasta olisi "käyty kerjäämässä luottoluokituksen alentamista", Kangasharju vastaa, että olisi absurdia mennnä ulkomaille kerjäämään, kun luottoluokittajien edustajat käyvät usein Suomessa. Eihän pointti ole siinä, että olisi käyty ulkomailla, vaan se, mitä luokittajille on sanottu. On tuo kuiskuttelu voitu siis tehdä Suomessakin. Sitä Kangasharju ei kiellä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toinen Suomen entinen pääministeri Esko Aho on mukana Sberbankissa, joka on uuden venäläisen luottoluokittaja ACRA:n taustavoimia. Ehkä sieltä saadaan Suomen valtiolle parempi luottoluokitus kuin angloamerikkalaisilta Fitcheiltä sun muilta. Ehtona voi tietysti olla eurosta eroaminen ja Venäjä-pakotteiden purkaminen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #11

#11
Kuinkahan vakavasti tuo otetaan lännen markinoilla? Jos lännessä politiikka voi sotkeutua luokituksiin, niin Venäjällä aivan varmasti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mitähän pankkiavuja Aholla on? Tuskinpa Venäjä tosissaan asettaisi eurosta eroamisen ehtoa. Pikemminkin Natoon liittymättömyysehdon.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nord Stream 2 esillä tänään Niinistön ja Putinin tapaamisessa (?)

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016032121306942_...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset