Uusliberalismia

Saksan tiedustelupalvelu Venäjän trollien kimppuun

Saksan tiedustelupalvelu BND lähtee sotaan Venäjän trolleja vastaan, kirjoittaa tänään laatulehti die Zeit. Tehtävänä on pitää Saksan hallitus paremmin tietoisena Venäjän propagandasta ja paljastaa suurelle yleisölle sen toimintatapoja. Naton strategisen viestinnän yksikössä on havaittu, että Venäjä pyrkii trollaamisellaan horjuttamaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin asemaa ja jopa vaihtamaan Saksan poliittisen johdon.

Venäjällä on kana kynittävänään Angela Merkelin kanssa jo Ukrainan sodan rauhanneuvotteluista, joissa Merkel esiintyi tiukkana ja puolusti EU:n pakotteita. Venäjä on pyrkinyt kaatamaan Merkeliä esimerkiksi keksityllä raiskausuutisella, jonka piti osoittaa Saksan olevan pakolaisten takia romahduksen partaalla. "Lisan" tarinan levittelyyn sotkeutui jopa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Trollit kylvävät keksittyjä uutisia valemedioihin, joista niitä sitten poimitaan someen ja joskus perinteiseen mediaankin. Kuulostaako tutulta? Die Zeit kertoo, että propaganda oli tärkeä ase jo sata vuotta sitten. Parhaiten yleisön tajuntaan tarttuvat kauhutarinat.

EU aloitti oman trollisotansa jo vuosi sitten. EU:n palkkaamat asiantuntijat ovat havainneet Venäjän trollausta Itä-Euroopassa, mutta viime viikkoina trollit ovat keskittyneet enenevässä määrin Angela Merkeliin.

Ei koske Suomea, niinkö? Ovatko esimerkiksi Alexander Stubbia vastaan suunnatut mediakampanjat ja häirintä jostain masinoituja? Siinä on tutkiville journalisteille ja ehkä tiedusteluihmisillekin miettimistä. Suomen historia on tässä asiassa synkkä, siitä kertoo esimerkiksi Riku Keski-Rauskan Georg C. Ehrnrooth-elämäkerta.

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-03/bnd-russland-propaganda-h...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava kirjoitus, Jouni. Laitapa vielä siihen yhdeksi puheenaiheeksi turpo, niin se menee myös tälle Puheenvuoron uudelle #turpo-sivulle: http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/turpo

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos, siellä turpo-sivulla se nyt näyttäisi olevan. Turpoa on näinä myrskyisinä aikoina vähän kaikki.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Regnum on tunnettu venäläinen uutissivusto, tässä heidän jokaviikkoinen turpo-mittarinsa. Siinä yksi piste on hyvät suhteet Venäjään ja sata pistettä on sota. Suomen lukema on 50 pistettä, mutta jännitys on viime viikolla lisääntynyt viidellä pisteellä. Ruotsin lukema on 70 ja samoin viiden pisteen nousussa, Norjalla on huimat 80 pistettä. Mittarista vastaavat Regnumin omat asiantuntijat.

http://regnum.ru/news/polit/2092473.html

Seppo Hildén

Regnumin asiantuntijat eivät ainakaan ole huumorintajuttomia. Listalla oleva Syyria sai vain 5 pistettä, eli pitäisi olla aika kaukana sodasta Venäjän kanssa, mutta niin vain Venäjä on moukaroinut sielläkin pommeineen jo aika tovin.

Heh.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä sensuroi enenevässä määrin nettiä. Venäjän hallituksen hakemukset Twitter-tilien sulkemiseksi lisääntyivät räjähdysmäisesti viime syksynä. Muutama päivä sitten sverigesradio.se (Ruotsin radio) -sivusto blokattiin Venäjältä, tänään pimeni venäläisiltä amerikkalainen Huffington Post (huffingtonpost.com).

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Turpo on turvallisuuspoliikan kirjoituksia. Mutta minulla on epäselvää mitä voi kirjoittaa. Olen saanut jo kaksi varoitusta kun kirjoitin Venäjästä tosiasioita. Onkohan kirjoittelun hyväksymisessä joku rajoitus, pitää olla osa myönteisiä? Silloin voidaan julkaistaan myös kriittisiä kirjoituksia. En uskalla enää kritisoida Tehtaankadun trollien kirjoituksia!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meille on vakuutettu, ette sekä EU:iin liittyminen että euroon (EMU) liityminen olivat turpo-ratkaisuja, joten lähes kaikki Eurooppaa koskeva kirjoittelu turpoilee tässä suhteessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ohhoh! 106-sivuinen tutkimus trollauksesta Naton strategisen viestinnän keskuksen (STRATCOM) sivuilla, case Latvia. Käppyrät ja liitteet mukana. Jessika Aro mainittu.

http://www.stratcomcoe.org/internet-trolling-hybri...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jep. Läntisen arvoyhteisön propagandalaitoksen tutkimus Venäjän propagandasta. Pata kattilaa soimaa...

Jessikka mainittu tosiaan. Ei oikeastaan yllätä sillä Jessikka tekee hienosti "strategista viestintää" Läntisten "informaatiotavoitteiden" saavuttamiseksi.

NATO STANDARD
AJP-3.10.1

"Strategic Communications (StratCom) are the coordinated and
appropriate use of NATO communications activities and capabilities –
public diplomacy (PD), public affairs (PA), military public affairs
(Military PA), information operations (Info Ops) and PSYOPS, as
appropriate – in support of the Alliance policies, operations and
activities, and in order to advance NATO's aims.3"

"The starting point for all PSYOPS planning is:

‘what effect have I been asked to generate and what part does it
play in the overall plan?’"

Niin...

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"What effect have I been asked to generate and what part does it play in the overall plan?"

Tähän täytyy vastata heti. Minun kohdallani on mietitty sitä efektiä, joka tulisi hiljaa olemisesta : D

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Onko tämä nyt taas sitä että kaikki kritiikki poliitikkoa kohtaan voidaan leimata Venäjän trollaamiseksi? Eiköhän tuohon Stubin ja Merkelin politiikkaan kyllästyneitä riitä ihan ilman Putinin avustamista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Kokoomuksen tila on surkea ja Stubb osoittautunut todelliseksi virhearvioksi kokoomuksen johtoon. Hän on epäonnistunut ihan itse ja saa arvostelua kyllä ihan vilpittömästi ilman trollaustukea.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Die Zeit: Tänä päivänä väärää tietoa levitetään ensin pieniin, vähän tunnettuihin ja linkitettyihin blogeihin ja pyöritetään sitten somessa niin kauan, kunnes suuret mediat ne sieltä poimivat.

Tätä taktiikkaa on käytetty myös Stubbia vastaan, joku blogi taisi olla jopa valeprofiilin päälle rakennettu.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #13

Tähän voisin melkein linkata yhden sellaisen...

"Dragula Blog" jakaa "Nato asiakirjaa", josta voisin näin muutaman sellaisen lukeneena melko varmasti sanoa, ettei nyt olla autenttisen asiakirjan kanssa tekemisissä.

Varmahan tietenkään ei voi olla..

http://drakulablog.com/2015/04/01/west-and-ukraine...

Sputnik poimi tuon dokumentin kyseistä blogista ja uutisoi siitä aikanaan..l

Blogissa jaettu muistio tiedosto on .doc muotoinen (kaikki lukemani Nato-dokumentit on pdf muotoisia) ja se on lisäksi luotu 1.4.2015, asiakirjan mukaan kyseinen kokous pidettiin 19.2.2015. Vaikea kuvitella että kokousmuistion laatimiseen kuluisi niin kauan. Lisäksi tuo tiedoston luontipäivä on sama kuin tuon blogikirjoituksen julkaisupäivä.

Ei tämän "trollaamisen" tunnistaminen mitään rakettitiedettä ole...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Päivän turpopläjäys on Ruotsin puolustusministerin vierailu Suomessa.

"Tilaisuuden juontanut HS:n Eeva Palojärvi kysyi Hultqvistilta onko hän huomannut että Venäjästä puhutaan pidättyväisemmin Suomessa kuin Ruotsissa.

”Olen huomannut sen”, sanoi Hultqvist."

http://www.hs.fi/politiikka/a1457411690064

Jukka Laine

A-studiossa oli joku trolli, joka moitti EU:n sinisilmäisyyttä Turkin suhteen. Turkin presidentti on matkalla diktaattoriksi.

1930-luvulla Suomen ulkoministeri erotettiin hänen trollattua humalassa Hitleriä. Voiko trolli olla oikeassa vai oliko se vain sattumaa.

Jukka Laine

Kataistakin on trollattu. Tämä lupasi muka 500 sataa kuussa lisää sari sairaanhoitajalle. Onneksi EU korjasi vääryyden ja antoi Kataiselle viran.

Mikä olisikaan leikkaustarve, jos Kataisen trollaajat olisivat olleet oikeassa.

Sami Askainen

Kataisen trollaajat ovat rasisteja. Nykysuomenkielessähän sana rasisti on synonyymi viisaalle ja järkevälle ihmiselle.

Odotankin innolla, että milloin esimerkiksi työpaikkahaastettelussa kysytään, että olenko rasisti? Vastaan luultavasti kertomalla, että pyrin välttämään omiin ja maanmiesteni muroihin kusemista. Muistan myös kiittää suomalaista uutismediaa siitä, että olen tullut immuuniksi kaikenlaiselle valehtelulle ja kusetukselle, vaikka oppitunti ei ihan halpa ollutkaan. Ja sitten tunnustan tiedostavani ettei minun oikeastaan edes tarvitse välittää omista tai suomalaisten muroista. Murokupin laidat on miehitetty niin tarkasti, ettei minulla ole edes mahdollisuutta päästä nauttimaan tuosta huvista. Kataisen Sari Sairaanhoitaja, Lehtomäen Talvivaara, Pekkarisen tuulipotkurit ja fosfaattikaivoksen myynti, Sipilän lestamafia, Soinin eläkeviran pohjustelu, energiaviraston verkkoyhtiöille määrittämän tuottokaton nostaminen, vihervasemmiston ulkomaisenrakkaus ja suomalaisviha yms. ja lisää on tulossa ainakin metsähallituslain muodossa, koska vaatimusta 100% valtio-omistuksesta ei kirjata.

Jukka Laine

Merkel on oikeassa elämässä aika kusessa pakolaiskriisin kanssa. Lisäongelmia aiheuttavaa euroalueen kehno taloustilanne ja mustat pilvet Italian ja Ranskan suunnalta. Niihin tukipaketteihin ei enää Suomikaan riitä.

Ei taida saksalaiset nähdä suurimpana ongelmana bolsevikkejä.

Jukka Laine

Innostuin tästä aiheesta. Merkel hoitaa pakolaisogelman maksamalla Turkin presidentille muutaman miljardin ja EU:n talous saadaan kasvuun palkkaamalla Katainen, niin varmasti kritiikki on venäläisten trollien aikaansaannosta. Senhän on pakko olla, muuta selitystä ei ole. Valitettavasti minulla ei ole linkkiä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Angela Merkelin suosio Saksassa on taas kasvussa. Hän on Saksan demarien keskuudessa suositumpi ehdokas liittokansleriksi kuin demarien oma ehdokas Sigmar Gabriel.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article1530...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset