Uusliberalismia

Presidentti Niinistö tilille Moskovassa?

Kohu kevään sotaharjoituksista amerikkalaisten kanssa ei ota laantuakseen. Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tässä kuussa Moskovaan tapaamaan presidentti Putinia. Niinistö joutunee vierailullaan "selittämään Putinille kohua aiheuttaneita sotaharjoituksia Yhdysvaltojen asevoimien kanssa," kirjoittaa Iltalehti. Jutun on kirjoittanut Puheenvuoroonkin bloggaillut Antero Eerola, joka osaa venäjää ja jolla on ilmeisesti hyviä tietolähteitä Venäjällä.

Suomenmaan haastattelussa Niinistö pohtii Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä ja suhteita suurvaltoihin: "Ruotsilla ei ole tuonne Venäjään päin juurikaan paljon suhteita. Sen sijaan meillä on ainakin paljon sellaista uskomusta, että Ruotsin suhteet ehkä tuonne Yhdys­val­toihin saattavat olla syvemmät kuin meillä, presidentti puntaroi."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030321213219_uu.shtml

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6%2F3%2F87965%2F80d51302c8&ut...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Toivottavasti Niinistössä on paasikiviainesta.

Stalin kysyi Paasikiveltä kuinka monta sotilasta Suomi saa aseisiin. Ehkä puoli miljoonaa, vastasi Paasikivi.

Mitä te teette, kun teitä vastassa on miljoona puna-armeijalaista? Jaamme sotilaillemme toisenkin patruunan, totesi Paasikivi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

No 1
Putin on tosikko. Paasikiviläisyys ei uppoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä venäläisen valtiojohdon kanssa käydyistä keskusteluista ei vieläkään yleensä kerrota kaikkea suoraan. Vaikka on tiedossa, että venäläiset kyllä osaavat puhua suoraan ilman diplomaattista hienostelua, jos haluavat uhata tai esittää närkästystään.

Kuinkahan paljon sitä suoraa puhetta ja painostusta saatiinkaan kuulla neuvostosaikana, jolloin yhteisten tapaamisten jälkeen annettiin julkisuuteen aina yhteinen loppukommunikea, jossa viitattiin "maiden väliseen syvenevään ystävyyteen, jonka kulmakivenä on YYA-sopimus". Lisäksi keskustelun sävyä saattoivat taitavimmat kremnologit tulkita maininnasta "keskustelut käytiin ystävällisessä ilmapiirissä, "osapuolia kunnioittavassa ilmapiirissä", "asiallisen ilmapiirin vallitessa" j.n.e. Yleensä ei itse keskustelun aihettakaan ilmoitettu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ei neuvostoajoista kovin moni puhu vieläkään. Yksi poikkeus on Pentti Väänäsen hauska muistelmakirja Purppuraruusu ja samettinyrkki: "Keskustelujen alussa Brezhnev valitti, että lääkäri oli kieltänyt häneltä tupakoinnin. Hän korosti kuitenkin, että muut paikalla olijat voisivat kaikin mokomin tupakoida. Kalevi (Sorsa) sytytti savukkeen ja puhalteli savua Brezhnevin suuntaan." (s. 221)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja Brezhneviä kieltänyt lääkäri löysi itsensä sitten Siperiasta ... ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #5

Sorsa sytytti röökinsä helmikuussa 1982, Brezhnev kuoli saman vuoden marraskuussa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sangen omituista, että sotaharjoituskeskustelua on käyty pääasiassa vain Suomessa ja aika kovallakin äänellä.

Venäjä ei ole ottanut toistaiseksi asiaan mitään kantaa, siis ei mitään kantaa. Muualla asiaa on esitelty asiallisesti ja sotilasteknisenä yhteistyönä vallitsevan NATO kumppanuussopimuksen mukaisesti.

Minusta tuntuu, että sotaharjoituksista amerikkalaisten kanssa ei puhuta Presidentti Niinistön matkalla sen kummemmin. Asia todennäköisesti todetaan molemmin puolin vain tapahtuvaksi.

Ei kai kukaan tosissaan luule, että Putin ohjeistaisi tai opastaisi Suomea tässä asiassa. Jotkut piirit saattavat sitä Suomessa tosin toivoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta on niin, että niin kauan kuin Kremlistä kuuluu möykkää, asiat ovat vielä arvattavissa olevalla tolalla. Siinä vaiheessa, kun puhe loppuu ja lakonisesti toivotetaan vain onnea ja menestystä valitsemallamme tiellä, on syytä kuunnella hälytyskelloja.

Viikkoa ennen Tsekkoslovakian miehitysta maan johto kävi Moskovassa selostamassa valtiojohdon tekemiä uudistuksia poliittiseen järjestelmään ja lainsäädäntöön. Kremlin johto kätteli heidät ystävällisesti heidän lähtiessä takaisin kotiin ja toivotti nimenomaan kaikkea onnea ja menestystä uudistuspolitiikalle. Siinä vaiheessa kaikki suunnitelmat miehitystä varten olivat jo yksityiskohtia myöten hiotut. Dubcek oli reilun viikon kuluttua Siperiassa. Ja viikon päästä siitä pyysi TV:ssä anteeksi virheitään Tsekkoslovakian kansalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Putin provosoi pian uuden kriisin, ehkä Baltiassa."

http://www.verkkouutiset.fi/usa-vaalit/bolton%20pu...

En yhtään ihmettele, ettei varovainen presidenttimme ota Suomenmaan haastattelussa kantaa "Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanoon" eli EU-maiden sotilaalliseen auttamiseen. Eduskunta saa keväällä käsiteltäväkseen ulkopolitiikkamme kuuman perunan eli kysymyksen Baltian maiden avustamisesta mahdollisessa kriisitilanteessa.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Putin vois vetää iskanderit ja muut kauemmas suomen rajalta ja vähentää hyökkäyskalustoaan muutenkin rajan pinnasta,-ja katso,ei olisi tarvetta mennä natoon,harjoitella jenkkien kanssa etc !

Muttakun putin ei halua rauhaa,vaan sotaa,ja varmaan saakin,syyriaa lähempää !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset